Συνέντευξη: Γιώργος Τουσίμης – Country Director Greece & Cyprus, Amgen

0

H Amgen εστιάζει στην έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων σε δύσκολες μορφές καρκίνου

Συνέντευξη / Κοσμάς Ζακυνθινός

Στην πιο γόνιμη περίοδο της ιστορίας μας από πλευράς ανάπτυξης νέων μορίων βρίσκεται σήμερα η Amgen, με το υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιό της στην ογκολογία να περιλαμβάνει τουλάχιστον 20 καινοτόμα ερευνητικά μόρια. Στόχος είναι η αντιμετώπιση περισσότερων από 10 μορφών καρκίνων. «Είμαστε περήφανοι γιατί έχουμε καταφέρει να εστιαστούμε και να στοχεύσουμε δύσκολους μοριακούς στόχους όπως το KRAS G12C, μια συγκεκριμένη μετάλλαξη του KRAS, που εμφανίζεται στο 13% των ασθενών με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα1, αλλά και να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο την τεχνολογία BiTE®» όπως εξηγεί ο Country Director Amgen Hellas, κ. Γεώργιος Τουσίμης.

Κύριε Τουσίμη, σε ποιες θεραπευτικές περιοχές εστιάζεται η έρευνα της Amgen αυτή την περίοδο; Που προσανατολίζεται το ερευνητικό της πλάνο;
Παρά την τεράστια πρόοδο της επιστήμης και της ιατρικής τις τελευταίες δεκαετίες, περισσότεροι από 9 εκατομμύρια άνθρωποι το χρόνο πεθαίνουν από καρκίνο. Στην Amgen έχουμε δεσμευτεί να αναπτύξουμε νέες θεραπείες για ασθενείς με δύσκολες, μη-ιάσιμες μορφές καρκίνου όπου υπάρχει σημαντική ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη.
Αυτή την περίοδο η έρευνά μας εστιάζεται σε νόσους όπως το πολλαπλό μυέλωμα, οι οξείες λευχαιμίες, ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του προστάτη, μορφές καρκίνου όπου υπάρχει σημαντική ανάγκη για την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και της βελτίωσης ποιότητας ζωής των ασθενών. Επίσης συνεχίζουμε τις ερευνητικές μας προσπάθειες και στη θεραπευτική περιοχή της καρδιολογίας, όπου εκτός από τη δυσλιπιδαιμία εστιάζουμε και σε άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις υψηλού κινδύνου, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια.
Στην Amgen πιστεύουμε ακράδαντα ότι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για την επιτυχή αντιμετώπιση των ασθενειών είναι η καλύτερη κατανόηση της βιολογίας και των παθογόνων μηχανισμών που τις ενεργοποιούν. Για να το πετύχουμε αυτό, επενδύουμε σε στρατηγικές συνεργασίες με πανεπιστημιακά ιδρύματα και καινοτόμες εταιρείες έρευνας σε όλο τον κόσμο. Οι συνεργασίες αυτές μας δίνουν τη δυνατότητα να συνδυάζουμε τις νεότερες και αρτιότερες τεχνολογικές εξελίξεις σε διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς, τεχνολογίες που θα μας βοηθήσουν να αποκαλύψουμε νέους μοριακούς στόχους και βιοδείκτες. Επιπρόσθετα, υποστηρίζουμε ερευνητικές ιδέες και συνεργαζόμαστε με πανεπιστήμια και συστήματα υγείας σε μεγάλα διεθνή προγράμματα που έχουν στόχο την αποκωδικοποίηση και κατανόηση των ανθρώπινου γονιδιώματος και τον προσδιορισμό μεταλλάξεων που συσχετίζονται με διάφορες ασθένειες.
Έχοντας λοιπόν ως εφαλτήριο τη βαθιά γνώση και κατανόηση των βιολογικών μηχανισμών προχωράμε στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Τα φάρμακα αυτά θα χρησιμοποιούν τις δυνατότητες του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων, ή θα στοχεύουν σε μόρια-κλειδιά για την εξέλιξη της νόσου.

Πείτε μας λίγα λόγια για τις νέες υπό ανάπτυξη θεραπείες και τεχνολογίες της Amgen.
Το 70% το φαρμάκων που αναπτύσσουμε στην Amgen είναι αυτό που ονομάζουμε “first in class” δηλαδή καινοτόμα μόρια με νέο μηχανισμό δράσης.
Σήμερα, βρισκόμαστε ίσως στην πιο γόνιμη περίοδο της ιστορίας μας από πλευράς ανάπτυξης νέων μορίων. Το υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιό μας στην ογκολογία περιλαμβάνει τουλάχιστον 20 καινοτόμα ερευνητικά μόρια, που στοχεύουν σε ποικίλους στόχους για την αντιμετώπιση περισσότερων από 10 μορφών καρκίνων. Είμαστε περήφανοι γιατί έχουμε καταφέρει να εστιαστούμε και να στοχεύσουμε δύσκολους μοριακούς στόχους όπως το KRAS G12C, μια συγκεκριμένη μετάλλαξη του KRAS, που εμφανίζεται στο 13% των ασθενών με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα1, αλλά και να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο την τεχνολογία BiTE®. Η πλατφόρμα BiTE® είναι μια μοναδική τεχνολογία της Amgen, που μας δίνει τη δυνατότητα να παρασκευάζουμε αμφιειδικά αντισώματα. Τα αντισώματα αυτά κατευθύνουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού προς τα καρκινικά κύτταρα στόχους και είμαστε η μοναδική εταιρεία που έχει εγκρίνει ένα φάρμακο αυτής της τεχνολογίας. Σήμερα, συνεχίζουμε να εξελίσσουμε την τεχνολογία αυτή, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική και ταυτόχρονα να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την ποιότητα ζωής των ασθενών. Το χαρτοφυλάκιο της Amgen εμπλουτίζεται διαρκώς με BiTE® αντισώματα που στοχεύουν σε νέα μόρια στόχους και με αυτό το τρόπο κατευθύνουμε το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίσει και άλλες μορφές καρκίνου. Τα ερευνητικά αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στα πρόσφατα διεθνή συνέδρια μας κάνουν να αισθανόμαστε σίγουροι ότι βαδίζουμε στη σωστή κατεύθυνση και ότι είμαστε κοντά στην ανάπτυξη σημαντικών θεραπειών που θα κάνουν τη διαφορά για τους ασθενείς με δύσκολα ιάσιμες μορφές καρκίνου.

Ποια είναι η συνεισφορά της Amgen στην Έρευνα και Ανάπτυξη στην Ελλάδα;
Παρά τις δυσκολίες του ελληνικού περιβάλλοντος, καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες και έχουμε καταφέρει η χώρα μας να είναι μέρος του παγκόσμιου προγράμματος κλινικών μελετών της Amgen.
Η συμμετοχή μας σε μεγάλες διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες, διασφαλίζει την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενείς σε νέες, υπό ανάπτυξη θεραπείες ενώ παράλληλα συμβάλει σημαντικά στην Ελληνική οικονομία. Σήμερα, διεξάγονται πάνω από 20 κλινικές μελέτες στην Ελλάδα από τις οποίες το 64% αφορούν σε αιματολογικές και ογκολογικές παθήσεις ενώ ο αριθμός των ασθενών που έχουν συμμετάσχει την τελευταία τριετία σε αυτές ξεπερνάει τις 2.500. Επιπρόσθετα, στηρίζουμε ερευνητικές προτάσεις από ελληνικά κέντρα αριστείας, τα αποτελέσματα των οποίων τα τελευταία χρόνια έχουν συμβάλει σε διεθνές επίπεδο στην πρόοδο της επιστήμης και της έρευνας κατά του καρκίνου.

Στην Amgen είμαστε υπερήφανοι που εργαζόμαστε για μία από τις πιο καινοτόμες εταιρείες φαρμάκου στον κόσμο, η οποία επενδύει σταθερά στην Έρευνα & Ανάπτυξη εδώ και περίπου 40 χρόνια. Αξιοποιώντας την πολύχρονη εξειδίκευση και βαθιά γνώση της Amgen στην καινοτομία της επιστήμης και της βιοτεχνολογίας, είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να προσφέρουμε λύσεις προς όφελος των ασθενών και της κοινωνίας.

ΒιβλιογραφΙα
1 Linardou H. et al., 2019, Genotyping KRAS and EGFR Mutation in Greek patients with non-small-cell lung cancer: Incidence, significance and implication for treatment., Cancer Genomics & Proteomics 16: 531-541.

Share.

About Author

Comments are closed.