Οι διασημότερες γέφυρες της Αμερικής

0

shutterstock_125929928Το ξεκίνημα της βιομηχανικής επανάστασης (18ος αι.)έμελλε να αποτελέσει και ένα σπουδαίο ξεκίνημα για τη μηχανική στην κατασκευή εναέριων γεφυρών. Σπουδαία αρχιτεκτονικά δημιουργήματα, που συναντάμε σε όλο τον κόσμο, αποδεικνύουν ότι η ικανότητα του ανθρώπου να κατασκευάζει εξαιρετικά πράγματα είναι αστείρευτη.

Μπορεί όμως η πρώτη σύγχρονη κρεμαστή γέφυρα να κατασκευάστηκε στη Μεγάλη Βρετανία, στα τέλη του 18ου αιώνα, όμως στην άλλη μεριά του Ατλαντικού η φυλή των Ίνκας «παρέδιδε» μαθήματα μηχανικής μέσα από τους αυτοδίδακτους τεχνίτες που διέθετε. Πέραν των γνωστών αρχιτεκτονικών δημιουργημάτων των Ίνκας, η φυλή αυτή κατάφερε να κατασκευάσει και κάποιες από τις πρώτες κρεμαστές γέφυρες της Αμερικανικής ηπείρου. Με τόξα που φτάνουν ακόμη και τα 50 μέτρα οι γέφυρες των Ίνκας κατάφερναν να ενώσουν τις βαθιές και αδιαπέραστες χαράδρες των τροπικών δασών του Περού και να βοηθήσουν τους ιθαγενείς να διασχίζουν ευκολότερα τις περιοχές αυτές.

GOLDEN GATE BRIDGE / Σαν Φρανσίσκο

shutterstock_106044461 shutterstock_72092041 shutterstock_180284213
Πρόκειται για την διασημότερη γέφυρα της Αμερικής. Η γέφυρα Golden Gate αποτελεί πόλο έλξης των τουριστών που επισκέπτονται την πόλη του Σαν Φρανσίσκο. Η γέφυρα αυτή,  μια από τις πιο πολυφωτογραφημένες γέφυρες του κόσμου, δεν είναι χρυσή αλλά πορτοκαλί και έχει γίνει τόσο διάσημη που το χρώμα της βγήκε ακόμη και ως ειδικός κωδικός για να μπορεί ο καθένας να το επιλέξει στο σπίτι του. Ονομάστηκε έτσι από το στενό Golden Gate Strait, τη θαλάσσια οδό που περνάει από κάτω της.
Η γέφυρα, που έχει μήκος 2.737 μέτρα, τέθηκε επισήμως σε λειτουργία το 1937. Εκτείνεται στο άνοιγμα του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο στον Ειρηνικό Ωκεανό και το οδόστρωμα της απέχει 67 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα χαλύβδινα καλώδια της είναι αρκετά ώστε να κυκλώσουν τη γη τρεις φορές.
Ωστόσο η γέφυρα αυτή κατέχει και ένα επιπλέον ρεκόρ, αυτό των αυτοκτονιών. Από την κατασκευή της «χρυσής» γέφυρας μέχρι σήμερα οι αρχές έχουν καταγράψει περί τις 1200 αυτοκτονίες ανθρώπων. Το πρόβλημα είναι τόσο έντονο που υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο αποπειρώνται να πηδήξουν από αυτή περίπου 40 άτομα. Οι αρχές δηλώνουν αδύναμες να ανακόψουν το φαινόμενο αυτό, το οποίο θεωρείται τρομακτικό. Για το λόγο αυτό οι αρχές των ΗΠΑ εκπόνησαν σχέδιο για την τοποθέτηση ενός διχτυού ασφαλείας κάτω από τη γέφυρα για να πέφτουν εκεί όσοι αποφασίζουν να αυτοκτονήσουν. Ακόμη όμως δεν έχουν προχωρήσει στη κατασκευή του αφού τα 66 εκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται δεν είναι εύκολο να βρεθούν. Πάντως οι αρχές επιδίδονται σε περιπολίες αστυνομικών με ποδήλατα προκειμένου να ανακόψουν το φαινόμενο. Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι, κατά τη διάρκεια της κατασκευής της γέφυρας 11 εργάτες έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο αριθμός αναμενόταν να είναι πολύ μεγαλύτερος εάν η κατασκευάστρια εταιρεία δεν είχε πάρει τα ανάλογα μέτρα και δεν είχε τοποθετήσει δίχτυ ασφαλείας το οποίο έσωσε τη ζωή 19 εργατών.

LAKE PONTCHATRAIN CAUSEWAY / Νέα Ορλέανη

ponchartrain-galleryhip.com
Σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες, η Pontchartrain Causeway, με μήκος 24 μίλια, είναι η μεγαλύτερη γέφυρα στον κόσμο που περνάει πάνω από νερό και διασχίζει τα νερά της λίμνης Pontchartrain στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα. Η γέφυρα έχει το όνομα του κόμη Pontchartrain, υπουργού οικονομικών του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου IV, από τον οποίο πήρε το όνομά της η πολιτεία της Λουιζιάνα. Είναι τόσο μεγάλη, που για μια τεράστια απόσταση δεν βλέπετε καθόλου ξηρά σε οποιαδήποτε κατεύθυνση και αν κοιτάξετε.

BROOKLYN BRIDGE / Νέα Υόρκη

shutterstock_125614151 shutterstock_237156754
Η παλαιότερη κρεμαστή γέφυρα του κόσμου βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και συνδέει το Μανχάταν με το Μπρούκλιν πάνω από το East River. Εμφανίστηκε σε αμέτρητες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές με αποκορύφωμα της καριέρας της να θεωρείται το «Μανχάταν» του Γούντι Άλεν.
Ολοκληρώθηκε το 1883 και συνδέει τους δήμους της Νέας Υόρκης, Μανχάταν και Μπρούκλιν περνώντας πάνω από τον ποταμό East River. Με κύριο άνοιγμα 486,3 μέτρων ήταν η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο, μέχρι το 1903, και η πρώτη κρεμαστή γέφυρα με χαλύβδινα σύρματα.

shutterstock_214117450 shutterstock_120154516
Αρχικά αναφερόταν ως γέφυρα της Νέας Υόρκης και του Μπρούκλιν και ως γέφυρα Ιστ Ρίβερ, αλλά πήρε την τελική ονομασία από την κυβέρνηση της πόλης το 1915. Από τα εγκαίνια της, έχει αναδειχθεί σε σύμβολο της Νέας Υόρκης και ορίστηκε ως εθνικό ιστορικό ορόσημο το 1964 και εθνικό ιστορικό ορόσημο πολιτικής μηχανικής το 1972.
Για αρκετά χρόνια, ήταν η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο, μια και ήταν κατά 50% μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη είχε προηγουμένως κατασκευαστεί. Από το 1980, είναι φωταγωγημένη τη νύχτα για να υπογραμμιστούν τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της. Οι πύργοι είναι κτισμένοι από ασβεστόλιθο, γρανίτη και τσιμέντο Ροσεντέιλ. Η νεογοτθική αρχιτεκτονική της, με τα χαρακτηριστικά οξυκόρυφα τόξα πάνω από τα περάσματα των πέτρινων πύργων, εντυπωσιάζει βαθειά τον παρατηρητή.

SUNSHINE SKYWAY BRIDGE /Φλόριντα

shutterstock_209256652
Έχει περίπου 9 χλμ. μήκος, βρίσκεται στη κομητεία Χίλσμπορο και αποτελεί μέρος δύο εθνικών αμερικανικών οδών (I-275 και US 19). Χρειάστηκαν 5 χρόνια και 177 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή της. Το 1994 ονομάστηκε Bob Graham Sunshine Skyway Bridge προς τιμή του κυβερνήτη της Φλόριντα Μπομπ Γκράχαμ. Τέλος, έχει τιμηθεί από το Travel Channel με την τρίτη θέση στη λίστα με τις κορυφαίες γέφυρες του κόσμου.

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Comments are closed.