Αθανάσιος Εξαδάκτυλος | Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ)

0

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος / Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ):

Ισότητα σε δικαιώματα και υποχρεώσεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα – Αναγκαία η συνεργασία

Συνέντευξη / Κοσμάς Ζακυνθινός

Ο γιατρός πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης θα πρέπει να συζητηθεί εξ αρχής καθώς και η οργάνωση της διοικητικής ιεραρχίας εντός των νοσοκομείων. Οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία είναι μέθοδος προς ταχείες μεταρρυθμίσεις.

Πρόληψη μέσα από ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων, βελτίωση των συνθηκών παροχής υπηρεσιών υγείας και προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αποτελούν τους βασικούς άξονες του προγράμματος για την Υγεία που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ποιες οι καταγεγραμμένες ανάγκες έως σήμερα και ποια αιτήματα μπορούν να ικανοποιηθούν άμεσα;
Η πρώτη καταγεγραμμένη ανάγκη εδώ και δεκαετίες είναι η συνολική οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), την οποία ατυχώς η προηγούμενη κυβέρνηση προσέγγιζε μέσα από μία κρατικιστική αντίληψη.

Η σημερινή κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε επιπλέον συμβάσεις γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, με τους υφιστάμενους σήμερα όρους εργασίας και αναμένουμε να αναθεωρήσει την οργάνωση του συστήματος των οικογενειακών γιατρών, στο οποίο ελάχιστοι συνάδελφοι μέχρι σήμερα έχουν δείξει προθυμία να εργαστούν ώστε ο θεσμός να λειτουργήσει.
Οι ανάγκες των νοσοκομείων σε ιατρικό προσωπικό θα πρέπει να καλυφθούν με ταχείες σχετικά διαδικασίες, διότι στο ΕΣΥ οι γιατροί μέσης ηλικίας που φυσιολογικά αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του συστήματος, τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί επικίνδυνα.
Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω ότι το ΕΣΥ μετά από σχεδόν 40 χρόνια λειτουργίας χρειάζεται ριζική αναθεώρηση.

Με τα δημόσια ταμεία να βρίσκονται ακόμα σε ασφυκτικό κλοιό λόγο σοβαρών ελλείψεων, πόσο εφικτή είναι μια τόσο «ριζοσπαστική» αλλαγή στο δημόσιο σύστημα; Τι προβλέπει το σχέδιο ΣΔΙΤ στη δημόσια Υγεία;
Φοβούμαι ότι οι “μη-ριζοσπαστικές” αλλαγές στο δημόσιο σύστημα που βλέπαμε να επιχειρούνται από διάφορες κυβερνήσεις τα τελευταία 25 χρόνια, δεν έχουν επιτύχει το επίπεδο του συστήματος που όλοι θα επιθυμούσαμε.
Κατά συνέπεια, αν επιθυμούμε να δούμε ένα αισθητά βελτιωμένο δημόσιο σύστημα, ο μόνος εφικτός δρόμος είναι των ριζοσπαστικών αλλαγών, που απαιτεί βεβαίως και μια άλλη αντίληψη απέναντι σε εμπεδωμένες αντιλήψεις δεκαετιών.
Ο κρατικός και ο ιδιωτικός τομέας στα πλαίσια του δημόσιου συστήματος πρέπει να αντιμετωπίζονται με ισότητα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Η συνεργασία μεταξύ τους είναι απολύτως αναγκαία, αν θέλουμε να συμβαδίζουν, και στο πλαίσιο αυτό χρειάζεται αναθεώρηση το σύνολο του ΕΣΥ.
Ο γιατρός πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης θα πρέπει να συζητηθεί εξ αρχής καθώς και η οργάνωση της διοικητικής ιεραρχίας εντός των νοσοκομείων. Οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία είναι μέθοδος προς ταχείες μεταρρυθμίσεις. Για το λόγο αυτό μέχρι το τέλος του έτους ο ΠΙΣ προτίθεται να οργανώσει ειδική ημερίδα για τις ΣΔΙΤ, ώστε να γίνει αντιληπτό σε όλους μας τι θα πρέπει να αναμένουμε στην πράξη.

Ράντζα, απαρχαιωμένος μηχανολογικός εξοπλισμός, χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών, ελλείψεις γιατρών κ.α. αποτελούν συνήθεις εικόνες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σήμερα. Ποιες οι προτάσεις του ΠΙΣ για την αλλαγή αυτής της εικόνας;
Η ΠΦΥ που παρέχεται από τον κρατικό τομέα χρειάζεται οπωσδήποτε αύξηση των κονδυλίων που διατίθενται για τη λειτουργία της, ώστε να καλύψει τα κενά και τα απαλείψει τις εικόνες αυτές.
Παράλληλα, η ενσωμάτωση των υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα μπορεί και πρέπει να αφαιρέσει από τις κρατικές δομές έναν όγκο εργασιών ώστε αυτές να λειτουργούν εντός των ορίων τους.

Ο ΠΙΣ κάνει συχνά λόγο για αυξημένο brain drain και ανάγκη κινήτρων προκειμένου να επιστρέψουν στη χώρα μας σπουδαίοι επιστήμονες. Θεωρείται πως είναι εφικτό κάτι τέτοιο;
Η πραγματικότητα είναι ότι ο αριθμός των Ελλήνων γιατρών υπερβαίνει κατά πολύ τις ανάγκες της χώρας. Θα πρέπει όμως, από τους επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό να υπάρξει μια ροή επιστροφής για την ενδυνάμωση συνολικά του συστήματος. Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον συνολικό εκσυγχρονισμό του χώρου της υγείας που θα δημιουργήσει ένα ελκυστικό περιβάλλον για την επιστροφή τους.

Η έλευση επενδυτικών κεφαλαίων με τοποθετήσεις σε ιδιωτικές μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας αλλάζει τον χάρτη ιδιωτικής περίθαλψης. Δημιουργούνται πιέσεις στο ιατρικό προσωπικό ως προς τις συνθήκες εργασίας και αμοιβές;
Πρόσφατα μας απασχόλησαν φαινόμενα αυθαιρεσίας στις συνθήκες συνεργασίας και τις αμοιβές στις ιδιωτικές μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας.
Δεδομένου ότι το θέμα αυτό ουδέποτε στο παρελθόν είχε αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στα θεσμικά όργανα εκπροσώπησης των γιατρών, τα φαινόμενα φαίνεται να είναι έντονα καθώς κάποιοι αισθάνονται ότι λόγω της κρίσης μπορούν να πιέσουν τους γιατρούς.

Η ποιότητα όμως που αποτελεί βασική προϋπόθεση για επιτυχείς επιχειρηματικές κινήσεις στο χώρο της υγείας εξαρτάται σε κυρίαρχο βαθμό από τις ιατρικές υπηρεσίες. Κατά συνέπεια, υπάρχει ένα όριο και επιπλέον, είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα δικαιώματα των γιατρών στον ιδιωτικό τομέα.
Ελπίζουμε βεβαίως, ότι τα προβλήματα που υφίστανται σήμερα θα λυθούν με καλή πίστη και διάλογο επ’ ωφελεία όλων.

Share.

About Author

Comments are closed.