Ξεκίνησε το πρόγραμμα WE CARE για την παροχή ιατρικής βοήθειας σε παιδιά προσφύγων

0

imv-logo_fmt

Ένα πρόγραμμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες που καταφτάνουν στη χώρα μας ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου από το Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου, όπου φιλοξενούνται περισσότεροι από 350 πρόσφυγες ηλικίας από 1 έως 16 χρονών.

wecare-logo_fmtΤο πρόγραμμα «We care» για παροχή ιατρικής βοήθειας σε παιδιά προσφύγων, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, και του Ιδρύματός της, σκοπό του έχει να σταθεί έμπρακτα στο πλευρό των ανθρώπων αυτών που υποφέρουν. Tο πρόγραμμα εφαρμόζεται με την πολύτιμη συμβολή του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ύστερα από την πρόσφατη συνάντηση της κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο, από τον Διευθυντή του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» κύριο Κωνσταντίνο Δήμτσα. Το πρόγραμμα «We care» στηρίζεται από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και τον Πρόεδρό της κύριο Γιώργο Πατούλη, το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και τον Διοικητή του κύριο Εμμανουήλ Παπασάββα, καθώς και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.
Κατά τη διάρκεια της αποστολής του προγράμματος «We care» στο Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου πραγματοποιήθηκαν 110 εμβολιασμοί και δόθηκε ιατρική βοήθεια σε 190 παιδιά προσφύγων, ενώ σε όλα τα παιδιά προσφέρθηκαν είδη πρώτης ανάγκης και δώρα από το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».
Ανάμεσα στα είδη που μοιράστηκαν ήταν και προϊόντα εταιρειών οι οποίες τα προσέφεραν εθελοντικά για να βοηθήσουν στην προσπάθεια. Οι εταιρείες αυτές είναι: Νestle Hellas A.E., General Mills Hellas Α.Ε., Αρτοβιομηχανία ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ ΑΕ, Ε. Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., Βag & Bag A.E.
Το πρόγραμμα «We care» αφορά βρέφη, παιδιά και εφήβους ως 16 ετών στα οποία παρέχεται δωρεάν εξέταση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προληπτικός έλεγχος και εμβολιασμός. Μετά από την εξέταση δόθηκε σε κάθε παιδί ένα ειδικό βιβλιάριο υγείας με το οποίο σε περίπτωση ανάγκης για νοσηλεία θα μπορεί να διακομίζεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Όλες οι περιπτώσεις καταγράφονται και γίνεται η σχετική ενημέρωση προς τους αρμόδιους φορείς.
Το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, με προτεραιότητα στις περιοχές όπου υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα και πάντα σε συνεννόηση με τους αντίστοιχους Δήμους.

Το Πρόγραμμα «We care» σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί από την UNESCΟ ως πρότυπο πρόγραμμα συνεργασίας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με Δήμους για επείγουσα βοήθεια σε πρόσφυγες, και να προωθηθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Επίσης, η UNESCO, από το 2004, έχει δημιουργήσει τη Διεθνή Ομοσπονδία Πόλεων (International Coalition of Cities) κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων, με περισσότερες από 500 πόλεις σε όλο τον κόσμο ως μέλη. Κάθε μέλος δεσμεύεται να ακολουθήσει ένα «Σχέδιο Δράσης 10 στόχων» που καλύπτει τομείς που βρίσκονται στην αρμοδιότητα των τοπικών αρχών, όπως η παιδεία, η στέγη, η απασχόληση και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» θα συνεργαστεί με την UNESCO και μέσα από την «Διεθνή Ομοσπονδία Πόλεων» θα προωθήσει σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης το Πρόγραμμα «We care» καθώς και θέματα δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών.
Η κυρία Βαρδινογιάννη αναφερόμενη στη νέα αυτή ενέργεια ανέφερε ότι «το Ίδρυμά μας αποφάσισε να λάβει ενεργό δράση στην παροχή βοήθειας σε παιδιά προσφύγων που έρχονται στη χώρα μας αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Οι εικόνες των ταλαιπωρημένων οικογενειών που διώχτηκαν από τη χώρα τους, που κινδύνεψαν για να φτάσουν σε τόπους πιο φιλόξενους για μια νέα αρχή, γονείς που χωρίστηκαν από τα παιδιά τους, απώλειες τόσων αθώων ψυχών, δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο. Το προσφυγικό πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και κανένα κράτος ή κανένας φορέας δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνος του. Χρειάζεται μια κοινή διεθνής πολιτική και πρωτοβουλίες τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την πλευρά μου, είμαι σε συνεχή επαφή με την Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Irina Bokova, για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Οργανισμού για τους πρόσφυγες. Την έχω ενημερώσει για την κατάσταση στην Ελλάδα και της έχω ζητήσει να μιλήσει και για το θέμα της χώρας μας στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κύριο Ban Ki Moon. Πιστεύω πραγματικά πως όλοι μας μπορούμε να βοηθήσουμε, ώστε στο πέρασμά τους από την Ελλάδα οι πρόσφυγες να τύχουν μιας αξιοπρεπούς υποδοχής και μιας ασφαλούς διέλευσης. Για τον λόγο αυτόν, το Ίδρυμά μας ξεκινά ένα νέο πρόγραμμα με την ονομασία «We care – Πρόγραμμα Ιατρικής Βοήθειας σε Παιδιά Προσφύγων» σε συνεργασία με την «Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας», και τη στήριξη του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Σε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε τους γονείς και να προστατευτούν τα παιδιά, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για την υγειονομική κάλυψη και τον εμβολιασμό παιδιών των προσφύγων που βρίσκονται στα Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας στην Ελλάδα. Μπροστά στα πλείστα προβλήματα των προσφύγων θεωρήσαμε πως θα έπρεπε να δώσουμε μεγαλύτερη προτεραιότητα στην ιατρική φροντίδα προς τα παιδιά και τη στήριξή τους, καθώς είναι τα πιο ευαίσθητα, και η περιπέτεια του πολέμου και της προσφυγιάς έχει αφήσει τα σημάδια της πάνω στο σώμα και στην αθώα τους ψυχή.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και ταυτόχρονα Δήμαρχο Αμαρουσίου και Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κύριο Γιώργο Πατούλη, για την άμεση ανταπόκρισή του στην πρότασή μας. Η πολύτιμη βοήθειά του και η συνεργασία του δίνουν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στην προσπάθειά μας. Είναι ένας άνθρωπος που έχει εκφράσει την ευαισθησία του με σημαντικά έργα σε ολόκληρη την Ελλάδα και είναι τιμή μας να είναι αυτή τη φορά δίπλα μας ως βασικός συντελεστής μιας πρωτοβουλίας μας.
Επίσης, ευχαριστώ πολύ τον Διοικητή του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», κύριο Μανώλη Παπασάββα, που μας βοηθά σημαντικά σε αυτή τη δράση. Με τη συμπαράστασή του ένα μέρος της δημόσιας υγείας μέσα από την εθελοντική προσφορά γίνεται δώρο στα παιδιά των προσφύγων από την πολύπαθη Συρία και τις υπόλοιπες χώρες των εμπόλεμων περιοχών. Η στήριξή του είναι πολύτιμη.
Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον «Αγγελιοφόρο του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ», Σάκη Ρουβά, που αγκαλιάζει την προσπάθεια του Ιδρύματός μας και είναι δίπλα μας δίνοντας μας ακόμα μεγαλύτερο κουράγιο».
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κύριος Γιώργος Πατούλης, αφού εξήγησε πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη το πρόγραμμα «We care», επεσήμανε στην ομιλία του τη μεγάλη συμβολή του προγράμματος στην ανακούφιση και στο αίσθημα αξιοπρέπειας αυτών των πολύπαθων ανθρώπων, για τους οποίους, όπως υπογράμμισε, κανείς δεν πρέπει να αδιαφορήσει. «Όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας, μεγαλουργούμε», είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Πατούλης, «και γι’ αυτό θεωρώ πολύ σημαντική τη συνδρομή της κυρίας Βαρδινογιάννη, που είχε την ιδέα για τη δημιουργία αυτού του θεόπνευστου προγράμματος, να βρεθούμε δηλαδή εκεί που βρίσκονται οι πρόσφυγες και να τους συμπαρασταθούμε με αξιοπρέπεια. Όλοι όσοι συμμετέχουμε στο «We care» αποτελούμε τον κρίκο μιας αλυσίδας που «προσπαθεί» να κάνει καλύτερα τη ζωή όλων μας».
Στη Συνέντευξη Τύπου, εκτός από τους δημοσιογράφους, παρευρέθησαν μεταξύ άλλων η κυρία Μελίσσα Βαρδινογιάννη, η κυρία Αριέττα Βαρδινογιάννη και ο Σάκης Ρουβάς, ως οι πρώτοι εθελοντές στο Πρόγραμμα «We care».

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Comments are closed.