Έρχεται το Healthflix: Τι είναι το νέο app με τις υπηρεσίες υγείας

0

ΚΟΣΜΑΣ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΣ

Επιμένει ψηφιακά το Υπουργείο Υγείας, ενεργοποιώντας την εφαρμογή healthflix μέσω της οποίας οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε μια έγκυρη πηγή πληροφοριών και videos για το σύστημα υγείας και θέματα ιατρικής.

H νέα ηλεκτρονική υπηρεσία healthflix, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη από το βήμα του 11ου Συνεδρίου Ασθενών, σχεδιάζεται από το Υπουργείο Υγείας και οι Έλληνες πηξολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και θέματα ιατρικής.

Το νέο αυτό app θα έχει βίντεο με πληροφορίες, που θα συμβάλλουν στη βελτίωση συμπεριφορών υγείας, αλλά και το πως μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση και άλλα συστήματα. Το λεγόμενο Healthflix (όπως τα γνωστά Ertflix ή Netflix), θα εμπεριέχει videos με πληροφορίες, που θα συμβάλλουν στη βελτίωση συμπεριφορών υγείας, αλλά και πως μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση και άλλα συστήματα προάγοντας την εγγραμματοσύνη υγείας.

Όπως εξήγησε η κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη από το βήμα του συνεδρίου, υπάρχουν παράγοντες ενδοπροσωπικοί, που σχετίζονται με την λεγόμενη εγγραμματοσύνη υγείας, υποκειμενικές αντιλήψεις που μπορούν να διευκολύνουν ή να δυσχεράνουν την πρόσβαση, όπως για παράδειγμα η αντίληψη πως η μαστογραφία είναι επώδυνη, που μπορεί να αποτρέψει κάποιες γυναίκες να την κάνουν.

«Είναι διαφορετικό θέμα να υπάρχει ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων και διαφορετικό το κατά πόσο χρησιμοποιείται» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας. Όπως εξήγησε η κ. Αγαπηδάκη, ψηφιακές δεξιότητες δεν είναι μόνο η πληροφορία υγείας, αλλά πρέπει να έχει κάποιος και τις δεξιότητες για να έχει πρόσβαση, καθώς οι περισσότερες είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

«Σε έρευνες που τρέχουμε, διαπιστώσαμε ότι τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, δηλαδή επίπεδο δημοτικού σχολείου, αλλά και εκείνο με το υψηλότερο, δηλαδή μεταπτυχιακά και διδακτορικά, έχουν υψηλότερη εμπιστοσύνη και ακολουθούν ευκολότερα τις οδηγίες του γιατρού».

«Οι άνθρωποι με χαμηλότερη εκπαίδευση δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην λεγόμενη αυθεντία, δηλαδή στον γιατρό, ενώ τα άτομα με υψηλότερη εκπαίδευση έχει τις ικανότητες να κρίνει τις πηγές πληροφόρησης» σημείωσε η κ. Αγαπηδάκη.

Βέβαια, δεν είναι ταυτόσημα η σχέση μεταξύ εκπαιδευτικού επιπέδου και εγγραμματοσύνη υγείας, γιατί ακόμα και άτομα με υψηλό επίπεδο μόρφωσης μπορεί να δυσκολεύονται να τις αξιολογήσουν.

Ηλεκτρονικός φάκελος υγείας

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία και προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες, το υπουργείο Υγείας σχεδίασε μια ψηφιακή δράση, το «Σύμβουλο Υγείας» ή αλλιώς Myhealthdata app, ο οποίος ουσιαστικά θα αντλεί δεδομένα από τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας και όλα τα διαθέσιμα στοιχεία αναφορικά με προληπτικά προγράμματα και εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί ο πολίτης και θα διαμορφώνει το ατομικό του προφίλ υγείας, σε σχέση με παράγοντες κινδύνου και με τον υπόλοιπο πληθυσμό αντίστοιχης ηλικίας στη χώρα.

Παράλληλα, θα καθοδηγεί για το ποιες είναι οι εξετάσεις που θα πρέπει να κάνει με βάση την ηλικία και τους παράγοντες κινδύνου που έχει, ποιες τροποποιήσεις πρέπει να γίνουν στον τρόπο ζωής του καθώς και για το ποια προγράμματα υπάρχουν έτσι ώστε οι απαιτούμενες εξετάσεις για να γίνουν δωρεάν. Τέλος, θα ενημερώνει τον πολίτη σχετικά με τα εμβόλια που θα πρέπει να του έχουν χορηγηθεί και πώς μπορούν να γίνουν δωρεάν και θα τον βοηθά να τα προγραμματίσει.

Healthflix και Σύμβουλος Υγείας

«Για να διευκολυνθούν οι πολίτες σχεδιάσαμε μια ψηφιακή δράση, τον Σύμβουλο Υγείας, ο οποίος θα αντλεί δεδομένα από τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας και όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από προληπτικά προγράμματα και εξετάσεις που έχει υποβληθεί και θα βγάζει το ατομικό προφίλ υγείας. Αυτό το προφίλ θα δείχνει που βρισκόμαστε σε σχέση με παράγοντες κινδύνου, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, ποιες είναι οι εξετάσεις που θα πρέπει να έχω κάνει και ποια προγράμματα είναι διαθέσιμα για να γίνουν δωρεάν, αλλά και τα εμβόλια που θα πρέπει να έχουν γίνει και που θα έχουν πρόσβαση» σημείωσε η κα Αγαπηδάκη.

Επίσης, «εξετάζουμε πως θα αναπτύξουμε και κάτι αντίστοιχο ένα σύστημα ή μηχανισμό λήψης αγωγής, μέσω αυτής της εφαρμογής», συμπλήρωσε η κ. Αγαπηδάκη.

Share.

About Author

Comments are closed.