25 χρόνια «ΕΛΠΙΔΑ» Όταν το αδύνατο γίνεται δυνατό

0

elpida25-logo_opt25 χρόνια προσφοράς και ελπίδας γιόρτασε ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ». Την σπουδαία αυτή επέτειο τίμησαν με την παρουσία τους εκατοντάδες φίλοι της «ΕΛΠΙΔΑΣ» για να συγχαρούν την πρωτεργάτρια και εμπνεύστριά του, την ψυχή του Συλλόγου, κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

 

Ένα δυνατό μήνυμα αγάπης, θάρρους, αγώνα, αλληλεγγύης και νίκης προς ολόκληρη την ελληνική κοινωνία έστειλαν από την επετειακή εκδήλωση των 25 χρόνων του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» η πρόεδρός του, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, και ολόκληρη η οικογένεια της «ΕΛΠΙΔΑΣ», οι γιατροί, οι νοσηλευτές, τα παιδιά που βγήκαν νικητές ζωής δίνοντας τη μάχη τους ενάντια στον καρκίνο μαζί με τις οικογένειές τους και οι εθελοντές.
Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαΐου στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου κι ευλογήθηκε από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κύριο Ιερώνυμο, έδωσαν το «παρόν», πολιτικοί από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα που διαχρονικά έχουν στηρίξει το έργο του Συλλόγου, Πρέσβεις από 32 χώρες, επιστήμονες, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, Ολυμπιονίκες, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι, υποστηρικτές, πολλοί φίλοι και συνεργάτες του Συλλόγου.
Η κυρία Βαρδινογιάννη στην ομιλία της επεσήμανε ότι: «Σήμερα, το μήνυμα αυτού του αγώνα, το μήνυμα που τα παιδιά μας δίνουν με τη θαρραλέα νίκη τους απέναντι σε έναν πολυπρόσωπο εχθρό, μοιάζει περισσότερο από ποτέ επίκαιρο: Το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό. Αρκεί να πιστέψει κανείς σε αυτό, να αγωνιστεί γι’ αυτό και να προσπαθήσει σκληρά για να το πετύχει» είπε συγκινημένη η κυρία Βαρδινογιάννη, αρχίζοντας την ομιλία της, και συνέχισε: «Αυτό είναι το μήνυμα των παιδιών της «ΕΛΠΙΔΑΣ» και μπορεί να γίνει σήμερα μήνυμα μιας ολόκληρης κοινωνίας, μιας ολόκληρης χώρας. Όλα αυτά τα χρόνια τίποτα δεν ήταν εύκολο. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Πάντοτε όμως υπήρχε η πίστη στο στόχο που μας έδινε δύναμη να προχωρήσουμε, η αγάπη μας για τα παιδιά που μας ζέσταινε την καρδιά και η υπόσχεση που είχαμε δώσει στους γονείς πως μαζί θα νικήσουμε. Η μεγαλύτερη ανταμοιβή μας όλα αυτά τα χρόνια είναι τα χαμόγελα και η ευτυχία στα πρόσωπα των παιδιών μας. Είναι οι ζωές που κερδήθηκαν. Όμως υπάρχει και κάτι άλλο που μας γεμίζει ικανοποίηση: το ότι η ιστορία της «ΕΛΠΙΔΑΣ», η ιστορία μας, είναι μια απόδειξη ότι, παρά τις δυσκολίες, τις οικονομικές και πολιτικές κρίσεις, η ιδέα της αλληλεγγύης και της αγάπης προς τον συνάνθρωπο μπορεί να κρατιέται αναμμένη και ζωντανή, συμβάλλοντας στον ανθρωπιστικό πολιτισμό μας και στη συνοχή της κοινωνίας μας. Μάς δίνει δύναμη το γεγονός ότι η «ΕΛΠΙΔΑ» λειτούργησε πάντα ως συνδετικός ιστός, ενώνοντας τους Έλληνες σε έναν κοινό αγώνα. Και είναι χαρά μας που σήμερα ξαναβρισκόμαστε μαζί σας, με φίλους από κάθε πολιτικό χώρο που καθένας εκπροσωπεί μια αντίστοιχη περίοδο της ιστορίας της «ΕΛΠΙΔΑΣ» και τις ομάδες πολιτών που ταυτίστηκαν με το έργο μας. Αυτός είναι ο κόσμος της «ΕΛΠΙΔΑΣ», όλος ο Ελληνικός λαός που συνέβαλε στο όραμα της νίκης των παιδιών απέναντι στον καρκίνο και αποδεικνύει ότι η χώρα μας μπορεί να καταφέρει πολλά με ομόνοια και αγάπη».

Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του ανέφερε ότι: «Δεν θα ήταν υπερβολικό να λέγαμε ότι σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο σταθμό της ιστορίας της ιατρικής, της ιστορίας του εθελοντισμού και της ιστορίας της αγάπης. Και πίσω από όλα αυτά κρύβεται η ψυχή και οι προσπάθειες της Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Κάθε φορά που έρχομαι σ΄ αυτό το χώρο δε φεύγω μόνο συγκινημένος με πληρότητα συναισθημάτων, αλλά κουβαλάω μαζί μου τις αθάνατες λέξεις ελπίδα και όραμα».

Τη μεγάλη προσφορά του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» και προσωπικά της κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη εξήραν επίσης στον χαιρετισμό τους ο υπουργός Επικρατείας, κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό της χώρας, μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κα. Φώφη Γεννηματά, ο πρόεδρος των Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλης Λεβέντης και η βουλευτής του ΚΚΕ κα. Λιάνα Κανέλλη.
Την προσφορά της «ΕΛΠΙΔΑΣ» στην επιστήμη, και γενικότερα στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης και φροντίδας των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο, παρουσίασε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κύριος Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος, ενώ για τη συμβολή της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου μίλησε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», κύριος Μανώλης Παπασάββας.
Εν συνεχεία, ο καθηγητής David Khayat, Ογκολόγος, Πρόεδρος και Ιδρυτής του AVEC (L’ Association pour la Vie Espoir contre le Cancer), Πρόεδρος της Χάρτας των Παρισίων κατά του καρκίνου, που ήρθε από το Παρίσι για να μιλήσει αποκλειστικά στην εκδήλωση, παρουσίασε τη διεθνή δράση του Συλλόγου και της Προέδρου του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η προσωπική δέσμευση της Μαριάννας Βαρδινογιάννη στον αγώνα κατά του καρκίνου στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από συνέπεια και είναι άνευ όρων».

Από τη χώρα τους ειδικά για την εκδήλωση των 25 χρόνων της «ΕΛΠΙΔΑΣ» ήρθαν επίσης η Πρώτη Κυρία της Αλβανίας, Odeta Nishani, και η Πρώτη Κυρία της Κύπρου, Άντρη Αναστασιάδη, που στον σύντομο χαιρετισμό τους υπογράμμισαν:
«Προέρχομαι από την πατρίδα της Μητέρας Τερέζας η οποία ήταν μια σοφή γυναίκα με δυνατές πεποιθήσεις που φρόντισε την ανθρωπότητα. Υπάρχει μια γυναίκα η οποία μοιράζεται τα χαρακτηριστικά της Μαρίας Τερέζας και είναι η Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Είμαι περήφανη που σε έχω γνωρίσει Μαριάννα και θα ήθελα να σε ευχαριστήσω εκ μέρους της Αλβανίας για τα όσα έχεις κάνει» (Odeta Nishani).
«Αν λοιπόν υπάρχει σήμερα ελπίδα στις καρδιές των παιδιών και των οικογενειών τους αυτό οφείλεται στο έμπρακτο έργο και την ανιδιοτελή προσφορά των ανθρώπων του συνδέσμου» (Άντρη Αναστασιάδη).
Το δικό του μήνυμα έστειλε από το βήμα της εκδήλωσης ο Αγγελιοφόρος της «ΕΛΠΙΔΑΣ», Σάκης Ρουβάς: «Τα παιδιά της «ΕΛΠΙΔΑΣ» μου έδωσαν μαθήματα ζωής, θάρρους και γενναιότητα ψυχής. Με έκαναν καλύτερο άνθρωπο. Η «ΕΛΠΙΔΑ», µας δείχνει τον δρόµο. Ας τον ακολουθήσουµε».
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν στους παρευρισκόμενους οι δυο μητέρες, η κα Καρτελιά Θεοδώρου και η κα Αλέκα Κάϊτατζη, που μίλησαν για τη συγκλονιστική μάχη που έδωσαν μαζί με τα παιδιά τους για να νικήσουν τον καρκίνο, ο εθελοντής κ. Σταμάτης Μανουσάκης, που μίλησε εκ μέρους των εθελοντών, καθώς και τα δυο νεαρά κορίτσια, η Κατερίνα Αθανασιάδου και η Μαρία Καρυδάκη, φοιτήτριες σήμερα, που βγήκαν νικήτριες στον αγώνα τους για ζωή, έχοντας στο πλευρό τους την «ΕΛΠΙΔΑ».
«Θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο και ευχαριστώ μέσα από την κάρδια μου γιατί η «ΕΛΠΙΔΑ» με έκανε άλλον άνθρωπο, με βοήθησε να νικήσω την μάχη μου. Να κερδίσω μια νίκη που στην πραγματικότητα είναι νίκη απέναντι σε χιλιάδες πράγματα.» (Κατερίνα Αθανασιάδου, φοιτήτρια βιολογίας).
«Η ζωή των δικών μας παιδιών δεν χαρίστηκε. Κερδήθηκε. Ώρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα, εδώ μέσα. Κοντά σας, δίπλα σας» (Καρτελιά Θεοδώρου).
Η εκδήλωση έκλεισε με τις μαγικές μελωδίες του τραγουδιού της «ΕΛΠΙΔΑΣ» που έγραψε ο κύριος Ζαφείρης Φωτιάδης, και τραγούδησε ο υιός του Αντώνης Φωτιάδης, ένα από τα αποθεραπευμένα παιδιά της «ΕΛΠΙΔΑΣ», ένας ακόμα νικητής ζωής.

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Comments are closed.