Χιλιάδες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικών σε νοσοκομεία και ΜΕΘ

0

Ένα πρόγραμμα σημαντικών μεταρρυθμίσεων ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς τους παραγωγικούς φορείς, στο πλαίσιο του Φόρουμ της Helexpo που υποκατέστησε τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης υπό το φόβο εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σημαντική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, ειδικά σε μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εν μέσω πανδημίας, ανακοίνωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων και η στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας είναι μια ανάγκη που έγινε πιο εμφανής τους προηγούμενους μήνες κατά τη διαχείριση ασθενών με κορωνοϊό.
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του έδωσε το πρώτο στίγμα των αλλαγών, λέγοντας πως θα γίνει μια μεγάλη τομή στην πρωτοβάθμια φροντίδα, με μονάδες χρόνιων παθήσεων και ημερήσιας νοσηλείας για μικρά χειρουργεία και θεραπείες.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Κυβέρνησης, πρόκειται να ακολουθήσουν:
• 4.000 θέσεις νοσηλευτών στα νοσοκομεία όλης της χώρας, κυρίως απ’ όσους υπηρέτησαν ως επικουρικοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
• 400 θέσεις ιατρικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, εκ των οποίων περίπου οι μισές θα αφορούν τις μονάδες εντατικής θεραπείας
• 650 θέσεις επαγγελματιών νοσηλευτών για την απόκτηση ειδικότητας στην επείγουσα-εντατική ιατρική και 600 ακόμα νοσηλευτών δημόσιας υγείας
• 1.209 μόνιμες θέσεις με την προκήρυξη 6Κ/2020
Συνολικά, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να προστεθούν στο σύστημα περίθαλψης 7.259 θέσεις επαγγελματιών νοσηλευτών, γιατρών παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού για υγειονομικές δομές σε όλη την επικράτεια.

ΚΑΛΥΨΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΣΥ
Από τον περασμένο Μάρτιο, έχουν ήδη γίνει περισσότερες από 6.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία και προχώρησαν οι διαδικασίες ώστε να υλοποιηθούν οι προκηρύξεις μόνιμων θέσεων στο ΕΣΥ: 942 ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για τα νοσοκομεία των επτά υγειονομικών περιφερειών, 81 ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων σε νησιωτικές, παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές και 1.116 ατόμων ως μόνιμο προσωπικό μέσω της προκήρυξης 2Κ/2019 των οποίων τα οριστικά αποτελέσματα αναμένονται εντός των επόμενων ημερών.
Επιπλέον 4.000 προσλήψεις έγιναν μέσα στο καλοκαίρι για επικουρικό προσωπικό που απασχολείται μέχρι σήμερα στις μονάδες υγείας. Γι’ αυτούς τους επικουρικούς είχε υποσχεθεί ο Υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας επέκταση συμβάσεων ενώ ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ υποσχέθηκε μονιμοποίηση για όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της κρίσης. «Στη μάχη αυτή θα παραμείνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, είτε λήγει η σύμβασή τους, άμεσα, είτε σε κάποιους μήνες, οι συμβάσεις αυτές θα επεκταθούν και θα ανανεωθούν», είχε πει ο Υπουργός.
Άμεσα αναμένεται να ενταχθούν στο σύστημα Υγείας 1.650 άτομα για την απόκτηση ειδικότητας στην επείγουσα-εντατική ιατρική και 600 ακόμα νοσηλευτές δημόσιας υγείας. Την ίδια ώρα, τη διασύνδεση όλων των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας και τη δημιουργία ολοκληρωμένων δικτύων υγείας, που θα περιλαμβάνουν τα κέντρα υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία, δημοτικά ιατρεία, τις ΤΟΜΥ, αλλά και ιδιώτες γιατρούς, ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας, με νομοσχέδιο που θα είναι έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή μέσα στο φθινόπωρο.

ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΤΑ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΏΝ
Την ανάγκη ενίσχυσης των Εθνικών Συστημάτων Υγείας επιβεβαιώνουν και οι πρόσφατες αναφορές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), εν μέσω πανδημίας. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ένα στα επτά κρούσματα κορωνοϊού που περιλαμβάνονται στις αναφορές προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) είναι ένας υγειονομικός εργαζόμενος και ορισμένες χώρες ο αριθμός αυτός φθάνει το ένα στα τρία, ανέφερε ο οργανισμός. Ο ΠΟΥ κάλεσε για την παροχή στους υγειονομικούς εργαζόμενους πρώτης γραμμής προστατευτικού εξοπλισμού ώστε να αποτραπεί η μόλυνσή τους από τον νέο κορωνοϊό, και ενδεχόμενη μετάδοσή του στους ασθενείς και τις οικογένειές τους.
«Παγκοσμίως περίπου το 14% των κρουσμάτων της COVID-19 που αναφέρονται στον ΠΟΥ είναι υγειονομικοί. Σε ορισμένες χώρες το ποσοστό φθάνει ακόμη και το 35%», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Πρόσθεσε ωστόσο πως τα στοιχεία είναι περιορισμένα. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν οι άνθρωποι αυτοί μολύνονται στη δουλειά ή στις κοινότητές τους.

30 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ
Ο Τέντρος μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια των Ασθενών, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που καταγράφονται να έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό πλησιάζει τα 30 εκατομμύρια, με 938.291 θανάτους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.
«Δεν είναι μόνο ο κίνδυνος της μόλυνσης. Κάθε μέρα, οι υγειονομικοί είναι εκτεθειμένοι στο στρες, στην υπερκόπωση, στον στιγματισμό, στις διακρίσεις ακόμη και στη βία», πρόσθεσε ο κ. Τέντρος. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα την οποία επικαλείται ο ΠΟΥ, το ένα τέταρτο των υγειονομικών που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι υπέφεραν από κατάθλιψη και κρίσης άγχους και το ένα τρίτο από αϋπνίες.
Ο κ. Γκάι Ράιντερ, Γενικός Διευθυντής της Διεθνής Οργάνωσης Εργασίας του ΟΗΕ, δήλωσε πως τα στοιχεία του ΠΟΥ για τις μολύνσεις ανάμεσα στους υγειονομικούς είναι μια «σοκαριστική μαρτυρία».
«Η ασφάλεια των ασθενών απαιτεί εγγυήσεις και για την ασφάλεια των υγειονομικών — είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Δυστυχώς πολύ συχνά οι εγγυήσεις αυτές λείπουν», είπε ο κ. Ράιντερ.
Ο επικεφαλής επειγόντων καταστάσεων του ΠΟΥ κ. Μάικ Ράιαν δήλωσε πως τρία πράγματα στοιχειώνουν τους υγειονομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ξεσπασμάτων μεταδοτικών ασθενειών. «Το ένα είναι να στέκεσαι και να παρακολουθείς τους ανθρώπους να πεθαίνουν επειδή δεν μπορείς να τους βοηθήσεις. Το δεύτερο είναι να βλέπεις έναν υγειονομικό να μολύνεται, ένας συνάδελφός σου και φίλος.
«Και το τρίτο –και αυτό το οποίο πραγματικά βαραίνει στους υγειονομικούς τον περισσότερο καιρό σε αυτές τις καταστάσεις– είναι η πιθανότητα να έχουν μεταφέρει την ασθένεια στις οικογένειες, στους φίλους ή τα παιδιά τους», είπε ο Ράιαν. Περισσότεροι από 1.000 νοσηλευτές/νοσηλεύτριες έχουν πεθάνει αφού μολύνθηκαν με τον ιό, ανέφερε ο κ. Μάικ Ράιαν σε ανακοίνωσή του το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών, μια ένωση με έδρα τη Γενεύη.

Share.

About Author

Comments are closed.