Το πρώτο digital hub της Pfizer διεθνώς στην Θεσσαλονίκη | Κέντρο έρευνας και ανάπτυξης

0

Στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας των Ελλήνων επιστημόνων που εξειδικεύονται στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, επενδύει η Pfizer, με το πρώτο digital hub στη Θεσσαλονίκη που θα αποτελέσει σημείο σύνδεσης της Ελλάδας με τις χώρες της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι προσλήψεις αναμένεται να γίνουν στις αρχές το 2020 και η έδρα του Διεθνούς κέντρου θα είναι στο Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης. Την Θεσσαλονίκη επιλέγει ως πρώτο σταθμό για τη δημιουργία του πρώτου Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακής Τεχνολογίας, Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων (digital hub) ο φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer, δημιουργώντας 200 νέες θέσεις εργασίας.
Το digital hub, που θα αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου δικτύου, θα είναι το μοναδικό στην Ευρώπη. Αξιοσημείωτο είναι πως το Κέντρο θα παράγει τεχνογνωσία η οποία θα μεταφέρεται σε όλο τον κόσμο. Η υποδομή εκτιμάται ότι θα είναι επιχειρησιακά έτοιμη στους επόμενους μήνες, ξεκινώντας εντός του 2020 τη λειτουργία του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα εγκαίνια της επένδυσης στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να παρευρεθεί και ο Έλληνας CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, η οποία τυγχάνει να είναι και η γενέτειρα του.
Σχετικά με την επένδυση, η φαρμακευτική επιχείρηση Pfizer επισημαίνει ότι καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες να μεγιστοποιήσει τις ωφέλειες που προσφέρουν οι τεχνολογίες αιχμής, στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και εμβολίων πού βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Στο πλαίσιο αυτό η Pfizer αναπτύσσει ένα παγκόσμιο δίκτυο ψηφιακών εργαστηριακών κέντρων (digital hubs). Μέρος αυτού του σχεδίου αποτελεί και η εγκατάσταση ενός τέτοιου κέντρου στη Θεσσαλονίκη.
Το εργαστήριο αυτό θα αποτελεί έδρα υψηλής ψηφιακής τεχνολογίας και εξειδίκευσης. Όπως η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence) και η ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων (Βig Data/Αnalytics).
Όπως σημειώνουν εκπρόσωποι της Pfizer Hellas «στην Ελλάδα υπάρχει υψηλός αριθμός ταλαντούχων ανθρώπων στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας. Η Pfizer σχεδιάζει να συνεργαστεί με Πανεπιστήμια και τοπικά κέντρα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, ώστε να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη, μια ομάδα παγκόσμιου επιπέδου, η οποία θα μας βοηθήσει να κάνουμε πράξη τον σκοπό μας: “Καινοτομούμε για να αλλάξουμε τις ζωές των ασθενών”».

 Στο Μέγαρο Μαξίμου η επένδυση της Pfizer / Ο Άλμπερτ Μπουρλά στην Αθήνα

Το θέμα της επικείμενης επένδυσης της Pfizer στην Θεσσαλονίκη «φτάνει» στο Μέγαρο Μαξίμου, με το διοικητικό συμβούλιο της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer και τον Έλληνα CEO του φαρμακευτικού κολοσσού, κ. Άλμπερτ Μπουρλά, να καταφθάνει στην Αθήνα προκειμένου να παραστεί στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο κ. Άλμπερτ Μπουρλά, ηγετική φυσιογνωμία στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας και σημαντικός εκπρόσωπος του απανταχού Ελληνισμού, υπήρξε ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα των φετινών βραβείων Prix Galien Greece 2019, λαμβάνοντας το «κορυφαίο» βραβείο «Preeminent Greek Pharma Leader».
«Σε ολόκληρη την ιστορία μας, οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Η προηγούμενη δεκαετία υπήρξε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους που έχουμε βιώσει στην ιστορία μας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Είμαι βέβαιος και πολύ αισιόδοξος ότι εάν συνεχιστεί η συνεργασία μεταξύ όλων των εταίρων, η Ελλάδα θα ανακάμψει πιο ισχυρή από ποτέ» όπως τόνισε χαρακτηριστικά στα φετινά βραβεία Prix Galien Greece 2019.
«Βάζουμε τους ασθενείς σε προτεραιότητα και όλα τα υπόλοιπα ακολουθούν. Οι εταιρείες που παραμένουν πιστές στις αρχές τους σημειώνουν σαφώς καλύτερα αποτελέσματα από εκείνες που δεν το κάνουν. Αυτό ισχύει για όλους τους κλάδους, αλλά αφορά κυρίως τον βιο-φαρμακευτικό. Η Pfizer έχει έναν απλό αλλά ευγενή σκοπό: καινοτομούμε και αλλάζουμε τις ζωές των ασθενών. Μας καθοδηγεί σε κάθε απόφαση που λαμβάνουμε. Καθορίζει την ταυτότητά μας. Συχνά, ανταλλάσσουμε με τους συναδέλφους τις εμπειρίες μας με τους ασθενείς, οι οποίες μας εμπνέουν και αποτελούν την ισχυρότερη υπενθύμιση του σκοπού μας, για τον οποίο εργαζόμαστε καθημερινά» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε την πολυεθνική βιομηχανία Pfizer, η οποία ειδικεύεται στην παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων, για την απόφαση της να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη ένα από τα έξι ψηφιακά εργαστηριακά της κέντρα (digital hubs).
Όπως τόνισε, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει κόμβο επιχειρηματικής πρωτοβουλίας στον τομέα της τεχνολογίας της υγείας. Η δημιουργία του εργαστηρίου έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε και επαίνεσε θερμά τον Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά, τον Έλληνα CEO (Chief Executive Officer) της Pfizer για το έργο του –που βρίσκεται στην Ελλάδα αυτές τις ημέρες. Όπως τόνισε, είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη για έναν Έλληνα να βρίσκεται στη θέση αυτή. Ταυτόχρονα, όπως τόνισε, τιμά τη χώρα του προτείνοντας στην εταιρεία που εκπροσωπεί να επενδύσει στην Ελλάδα.

Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης

Το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης- Εταιρεία Διαχείρισης & Ανάπτυξης ΑΕ (ΤΠΘ), που θα εδράζει το digital hub της Pfizer και θα δημιουργήσει 200 νέες θέσεις εργασίας, ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1994 ως απάντηση στην αυξανόμενη ανάγκη για ένα αποτελεσματικό και δυναμικό οργανισμό που θα προωθήσει την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.
 
Κύριος μέτοχος της εταιρείας, είναι το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Ένας από τους μεγαλύτερους ερευνητικούς οργανισμούς της Ελλάδας. Στη μετοχική της σύνθεση συμμετέχουν ακόμη ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας και o Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας. Καθώς και μεγάλες πρωτοπόρες ελληνικές βιομηχανίες και σημαντικές εταιρείες συμβούλων. Η εταιρεία προωθεί και ενισχύει τις δραστηριότητες του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης.
 
Σε στενή συνεργασία με φορείς, πανεπιστήμια και άλλα ερευνητικά κέντρα. Το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης συμμετέχει ενεργά σε μια σειρά περιφερειακών και διαπεριφερειακών πρωτοβουλιών ενίσχυσης της καινοτομικής επιχειρηματικότητας.
Eίναι επίσημο μέλος της Διεθνούς Ένωσης Επιστημονικών Πάρκων (IASP) και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ένωσης Επιστημονικών & Τεχνολογικών Πάρκων (ΕΝΕΤΕΠ).

Share.

About Author

Comments are closed.