Το μοντέλο «ΣΔΙΤ» και οι επερχόμενες συνεργασίες ΕΣΥ με ιδιωτικό τομέα

0

«Ριζοσπαστικές» αλλαγές αναμένονται στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, καθώς σύντομα ο κρατικός και ιδιωτικός τομέας πρόκειται να αξιοποιήσουν το μοντέλο «ΣΔΙΤ» (Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα) και στα δημόσια νοσοκομεία.

Ανατροπές φέρουν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί στο δημόσιο σύστημα Υγείας καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζεται να καταθέσει σχετική ρύθμιση για τη Σύμπραξη Ιδιωτικού με Δημοσίου Τομέα (ΣΔΙΤ) στο επόμενο διάστημα.

Στα πρώτα νομοσχέδια που θα προωθηθούν στην Βουλή θα περιλαμβάνουν και τη συγκεκριμένη θεσμοθέτηση, ώστε άμεσα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες θα διαθέσουν ιατρικά μηχανήματά στα δημόσια νοσοκομεία για την πραγματοποίηση εξετάσεων. Στόχος είναι να υπάρξει διαπραγμάτευση και για την ανάθεση σειράς εξετάσεων σε ιδιώτες, προκειμένου αυτές να γίνονται με μεγαλύτερη ταχύτητα και μικρότερο κόστος για το ΕΣΥ.

Στόχος είναι να λαμβάνουν οι ασθενείς καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες από τα δημόσια νοσοκομεία δίχως καθυστερήσεις. Η όλη διαδικασία δεν προβλέπει κάποια επιβάρυνση για τον πολίτη, όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Με το συγκεκριμένο σχέδιο η κυβέρνηση ευελπιστεί επίσης να υπάρξει μείωση δαπανών και αύξηση των εσόδων για τα δημόσια νοσοκομεία, ώστε τα κονδύλια προκύψουν να αξιοποιηθούν για τη βελτίωση άλλων υπηρεσιών και κτιριακών υποδομών.

«Πιστεύουμε σε ένα νέο ξεκίνημα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Άλλωστε το προηγούμενο σύστημα που επιχειρήθηκε να στηθεί, απεδείχθη απολύτως αποτυχημένο. Δεν διευκόλυνε τους ασθενείς, ενώ ήταν απαξιωτικό για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Αυτό πλέον πρέπει να αλλάξει ριζικά» όπως έχει επισημάνει χαρακτηριστικά το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε.
Από πλευράς του, ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣ του ΠΙΣ κ. Γιώργος Ελευθερίου, έχει επισημάνει ότι «Ο ιατρικός κόσμος δεν θα δεχθεί στη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας το περιβόητο «gatekeeping», που ουσιαστικά βάζει φραγμούς στην ελεύθερη επιλογή γιατρού από τους ασθενείς. Η χώρα μας έχει την τύχη να διαθέτει υψηλού επιπέδου ειδικευμένους γιατρούς, τις υπηρεσίες των οποίων δεν έχουμε την πολυτέλεια να στερήσουμε από τους Έλληνες ασθενείς».

Μορφές ΣΔΙΤ
«Στο σύστημα Υγείας θα πρέπει να υπάρξει σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Πάντα προς όφελος των πολιτών και σε δωρεάν μορφή» όπως έχει τονίσει ο κ. Γιώργος Ελευθερίου, επισημαίνοντας πως «Το κράτος πρέπει να αγοράζει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα για να είναι βιώσιμο το σύστημα Υγείας». Η διοίκηση του ΠΙΣ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο τοποθέτησης ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (funds) στη δημόσια Υγεία, δίχως μεταβολές ή επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους – ασθενείς. Το σχέδιο της επόμενης ημέρας από τον ΠΙΣ αναμένεται να παρουσιαστεί έως το τέλος του έτους, πλήρως κοστολογημένο, έτσι ώστε να προσελκύσει και το αντίστοιχο επενδυτικό ενδιαφέρον των funds.

Αντιδράσεις από νοσοκομειακούς γιατρούς
Στις εξαγγελίες, οι νοσοκομειακοί γιατροί που βλέπουν με σκεπτικισμό το πρόγραμμα Σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ) εντός του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

«Δεν μπορεί να γίνει ανάμειξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο ΕΣΥ για το καλό των ασθενών» όπως έχει αναφέρει η κ. Ματίνα Παγώνη πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι σε ένα γενικό πλαίσιο και δεν είναι αποσαφηνίζεται τι εννοούν όταν αναφέρουν Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ), όπως έχει σημειώσει η κ. Παγώνη, επισημαίνοντας πως «Σε κάθε περίπτωση είμαστε κατά της απασχόλησης ιδιωτών γιατρών με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Το γνωστό “μπολάκι” δηλαδή στο ΕΣΥ. Για το καλό των ασθενών αλλά και τη σωστή λειτουργία των κλινικών και τμημάτων των νοσοκομείων. Τα προβλήματα θα λυθούν μόνο με μόνιμες προσλήψεις».

Τι είναι οι ΣΔΙΤ;
Οι Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) είναι συμβάσεις, κατά κανόνα μακροχρόνιες, οι οποίες συνάπτονται μεταξύ ενός δημόσιου και ενός ιδιωτικού φορέα, με σκοπό την εκτέλεση έργων ή/και την παροχή υπηρεσιών.

Στην περίπτωση αυτή, οι ρόλοι του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα είναι σαφώς ορισμένοι:
/ Αξιοποιείται η τεχνογνωσία και η αποτελεσματικότητα του ιδιωτικού τομέα ενώ παράλληλα το δημόσιο διατηρεί ισχυρό εποπτικό ρόλο.
/ Κατασκευάζονται ποιοτικά έργα και ταυτόχρονα παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες/ χρήστες των έργων αυτών.
/ Σημαντικό εργαλείο τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης μοχλεύοντας ιδιωτικούς πόρους σε αναπτυξιακά έργα με πολλαπλασιαστικό όφελος.
/ Ο δημόσιος φορέας διατηρεί την ιδιοκτησία των παγίων και τον ισχυρό ρυθμιστικό και εποπτικό του ρόλο, δίνοντας την ευκαιρία να υλοποιούνται δημόσια έργα ακόμα και σε δυσχερείς οικονομικές συγκυρίες.

Share.

About Author

Comments are closed.