Στα μπλε «ντύθηκε» το Παναθηναϊκό Στάδιο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

0

Η πρωτοβουλία φωταγώγησης ανήκει στη φαρμακευτική εταιρεία Novartis Hellas, η οποία σε συνεργασία με την Ολυμπιακή Επιτροπή, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας και με την υποστήριξη του υπουργείου Υγείας, μετέτρεψαν το Παναθηναϊκό Στάδιο σε ένα ελπιδοφόρο σύμβολο στο πλαίσιο της εκστρατείας της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, που υλοποιείται από την Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη.

Πλήθος εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, φορέων υγείας, όπως επίσης και σημαντικά στελέχη της επιχειρηματικής κοινότητας, έδωσαν το παρόν και έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα συστράτευσης με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση της σύγχρονης μάστιγας του διαβήτη.

Την εκδήλωση άνοιξε η κα. Στυλιανή Ηρακλειανού, πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, η οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι: «Η εκστρατεία μας για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη αποτελεί μέρος ενός πενταετούς προγράμματος με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και πρόληψη του διαβήτη, ενώ εφέτος είναι ειδικά αφιερωμένη στην αναγκαιότητα να προστατεύσουμε το μέλλον μας, δηλαδή τα παιδιά μας. Η μύηση στον, κατά τεκμήριο, υγιεινό τρόπο διατροφής και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την πρόληψη της σύγχρονης αυτής μάστιγας».

Το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Σπύρος Καπράλος, ο οποίος χαιρέτισε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία. Επεσήμανε ότι, «Θα ήθελα να ενώσω τη φωνή μου με αυτή την πολύ σημαντική προσπάθεια, που γίνεται για τον διαβήτη. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ως ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού Σταδίου, το οποίο επιλέχθηκε εφέτος μαζί με άλλα πολλά ιστορικά μνημεία ανά τον κόσμο για να φωταγωγηθεί με το μπλε χρώμα του διαβήτη, δεσμεύεται να είναι πάντα στο πλευρό αντίστοιχων πρωτοβουλιών, καθότι πιστεύουμε ακράδαντα, πως ο αθλητισμός συμβάλλει ενεργά στην αντιμετώπιση και πρόληψη σύγχρονων νόσων, όπως είναι ο διαβήτης», ενώ, καταλήγοντας, συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για αυτή την συντονισμένη προσπάθεια και εξέφρασε τη χαρά του, που το Παναθηναϊκό Στάδιο θα είναι ντυμένο στα μπλε για δύο ημέρες.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Novartis Hellas, κ. Riccardo Canevari δήλωσε: «Εμείς στη Novartis Hellas παραμένουμε αφοσιωμένοι στη θεραπευτική αντιμετώπιση του διαβήτη και αποτελεί προτεραιότητα μας να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε νέα, καινοτόμα, σκευάσματα για την θεραπεία της νόσου. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τον διαβήτη, ο οποίος πλήττει ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό του πληθυσμού και ειδικά τις νεότερες ηλικίες, απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες και συλλογικές πρωτοβουλίες για την αντιστροφή της ανοδικής πορείας του».

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης παρέστη στην εκδήλωση και ενεργοποίησε το φωτισμό του σταδίου, ενώ επεσήμανε ότι, «ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών, όπως επίσης και η πρόληψη του διαβήτη, απασχολεί ιδιαίτερα το υπουργείο Υγείας. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ, για να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας σε όλη την Ελλάδα. Η επιλογή του Παναθηναϊκού Σταδίου για τη φετινή συμμετοχή της Ελλάδας στην Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι συμβολική και στοχεύει στο να ενημερώσει το κοινό, αλλά και να «φωτίσει» σημαντικές πτυχές της νόσου».

Το Παναθηναϊκό Στάδιο, ένα διαχρονικό, πολιτιστικό, σύμβολο, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ευγενή άμιλλα και το αθλητικό ιδεώδες και ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ελλάδας, ντύθηκε με το μπλε χρώμα της ενότητας στην προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας του διαβήτη στη χώρα μας.

Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία σε συνέντευξη τύπου, που παρέθεσε στους δημοσιογράφους, παρουσίασε, μεταξύ άλλων, τα νεότερα δεδομένα για την εξέλιξη της νόσου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σημειώνοντας ότι, το ποσοστό αύξησης των διαβητικών ατόμων θα πρέπει να προβληματίσει έντονα την πολιτεία, ούτως ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Όπως τονίστηκε ιδιαιτέρως, στην Ελλάδα, η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε αλλαγές στη διατροφική συμπεριφορά των Ελλήνων, με αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη, πλήττοντας κυρίως άτομα, που ανήκουν σε χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις.

«Ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας, που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, είναι ο σοβαρός αντίκτυπος της νόσου σε κοινωνικό επίπεδο, όπως επίσης και στο υγειονομικό σύστημα της χώρας. «Το κόστος του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και γενικότερα το φορτίο της νόσου είναι σημαντικό για τα συστήματα υγείας, κυρίως γιατί η ασθένεια συνδέεται με ποικίλες συν-νοσηρότητες και επιπλοκές. Μελέτη, με δεδομένα 2012, υπολογίζει το μέσο ετήσιο κόστος ασθενούς στην Ελλάδα περίπου στα €7.100, από το οποίο το 56% αφορά την αντιμετώπιση συν-νοσηροτήτων και επιπλοκών και το 15% το κόστος της αντιδιαβητικής αγωγής. Το συνολικό κόστος αντιμετώπισης της νόσου επαυξάνεται σημαντικά στους αρρύθμιστους ασθενείς». Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Οικονομικών Υγείας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κα Μαίρη Γείτονα, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη.

Από την πλευρά της η κα Στυλιανή Ηρακλειανού, πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, παρουσίασε στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με τα οποία εκτιμάται πως, μέσα στην επόμενη δεκαπενταετία, ο αριθμός των πασχόντων θα υπερβεί τα 500 εκατομμύρια, καθιστώντας την νόσο έβδομη βασικότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι, το 8% – 9% του πληθυσμού (800 – 900 χιλιάδες) πάσχει από διαβήτη, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3% – 4% του γενικού πληθυσμού, που δε γνωρίζει ότι, πάσχει από τη νόσο.

Novartis Hellas-syntypou

Η κα Αθανασία Καρούνου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, τόνισε την πεποίθησή της πως, «όλοι οι υπεύθυνοι για την πρόληψη και φροντίδα του διαβήτη οφείλουν να πάρουν σοβαρά μέτρα για να προστατέψουν το μέλλον των ασθενών. Το σύστημα υγείας θα πρέπει να επαναπροσανατολιστεί, από τη θεραπεία των επιπλοκών, στην πρόληψη και αναχαίτιση της ανοδικής πορείας της νόσου στη χώρα μας».

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Leave A Reply

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.