Intrview – Δημήτρης Αναγνωστάκης

0

Intrview – Δημήτρης Αναγνωστάκης | Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Boehringer Ingelheim Ελλάς

Αξία μέσω της καινοτομίας

Θέλουμε να προσφέρουμε ένα χαρτοφυλάκιο καινοτόμων φαρμάκων που θα βελτιώσουν τις ζωές των ασθενών σε όλο τον κόσμο.

Συνέντευξη: Κοσμάς Ζακυνθινός

Σε μια σύντομη αναδρομή, ποια η προσφορά της εταιρείας στην αντιμετώπιση ασθενειών και στη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας για τους ασθενείς στη χώρα μας, τατελευταία10χρόνια; Ποιοι οι βασικοί «σταθμοί»;

Θα ήθελα κατ’ αρχάς να σας αναφέρω μερικές ημερομηνίες κλειδιά που σχετίζονται με την ιστορία της Boehringer. Το 2011 η μητρική εταιρεία έκλεισε 125 χρόνια λειτουργίας, παραμένοντας μια εταιρεία ανεξάρτητη μη εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Για την ακρίβεια, πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικογενειακή πολυεθνική εταιρεία. Το 2015 γιορτάσαμε τα 40 χρόνια παρουσίας του εργοστασίου της εταιρείας μας στο Κορωπί, ενώ το 2016 έκλεισε μισός αιώνας παρουσίας της Boehringer Ingelheim στην Ελλάδα.

Στη διάρκεια της δεκαετίας αυτής η εταιρεία, πιστή στο όραμά της, την “αξία μέσω καινοτομίας”, εισήλθε σε νέες θεραπευτικές κατηγορίες, εισάγοντας καινοτόμα φάρμακα.

Η Βoehringer εισήγαγε τη δαβιγατράνη, το 1ο νέας γενιάς από του στόματος αντιπηκτικό (NOAC) για την πρόληψη των θρομβοεμβολικών επεισοδίων που προκαλεί η κολπική μαρμαρυγή, η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή. Επί 50 ολόκληρα χρόνια δεν είχε γίνει καμία ανακάλυψη στον τομέα αυτό. Η εταιρεία προχώρησε σε ένα ακόμα καινοτόμο βήμα, εισάγοντας ένα μονοκλωνικό αντίσωμα (idarusizumab) το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για την αναστολή της αντιπηκτικής δράσης ειδικά της δαβιγατράνης.

Έφερε καινοτομία στην αντιμετώπιση της ΧΑΠ και του άσθματος μέσω της εισπνευστικής συσκευής που παράγει ένα βραδέως κινούμενο εκνέφωμα, το οποίο φτανει βαθιά μέσα στους πνεύμονες των ασθενών ανεξάρτητα από την εισπνευστική τους προσπάθεια. Με τη συσκευή αυτή χορηγούνται σήμερα όλα τα προϊόντα της οικογένειας του αναπνευστικού της Boehringer: τιοτρόπιο (φάρμακο αναφοράς), ολοδατερόλη, καθώς και ο έτοιμος συνδυασμός τους.

Εισήλθε στο χώρο των μεταβολικών νοσημάτων με δυο πρωτότυπα μόρια στις θεραπευτικές κατηγορίες των αναστολέων SGLT2 και DPP4: ειδικότερα την εμπαγλιφλοζίνη, για την οποία η μελέτη EMPAREG Outcome έδειξε, για πρώτη φορά στην ιστορία της ιατρικής, μείωση του σχετικού κινδύνου για καρδιαγγειακό θάνατο κατά 38% στους ασθενείες με διαβήτη τύπου 2 και εγκατεστημένη ΚΔ νόσο, –επιπρόσθετα της καθιερωμένης θεραπευτικής αγωγής– και τη λιναγλυπτίνητο, μόνο εκπρόσωπο της κατηγορίας που διαθέτει δεδομένα ασφάλειας για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και εγκατεστημένη καρδιαγγειακή και/ή νεφρική νόσο.

Επίσης, εισήλθε στην Ογκολογία με το afanitib, τον 1ο μη αναστρέψιμο αναστολέα 2ης γενιάς τυροσινικών κινασών που έδωσε όφελος στη συνολική επιβίωση των ασθενών με προχωρημένο Μη Μικροκυτταρικό Καρκίνο του Πνεύμονα καιμετάλλαξη (Del19) στον υποδοχέα EGFR όταν δόθηκε ως 1ης γραμμής θεραπεία. Επίσης, το nintentanib που είναι ο πρώτος και μόνος αγγειοκινετικός παράγοντας που έδωσε όφελος μεγαλύτερο του ενός έτους στη συνολική επιβίωση των ασθενών με προχωρημένο Μη Μικροκυτταρικό Καρκίνο του Πνεύμονα και με ιστολογικό τύπο αδενοκαρκίνωμα στη 2η γραμμή θεραπείας.

Τέλος, η εταιρεία μπήκε και στις σπάνιες παθήσεις με τη Νιντεντανίμπη στην αντιμετώπιση της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης, μιας σπάνιας νόσου για την οποία υπήρχε ήδη φάρμακο! Η Boehringer απέσπασε στην Ελλάδα δυο βραβεία Prix Galien, το 2018 για τα ορφανά φάρμακα καθώς και το βραβείο καλύτερου ορφανού φαρμάκου της τελευταίας πενταετίας το 2019.

Σε ποιες δράσεις δράσεις ΕΚΕ έχετε συμβάλλει ως εταιρεία;

H Boehringer Ingelheim επένδυσε στη χώρα περιπου 100 εκατ. ευρώ στα 10 χρόνια της κρίσης, αποτελώντας ενα βασικό στρατηγικό εταίρο του οικονομικού πυλώνα της ΕΚΕ στην Ελλάδα με άμεση συνέπεια στην απασχολησιμότητα στη χώρα. Η άμεση συνεισφορά της στο ΑΕΠ της Ελλάδας το 2018 ανήλθε περίπου στο 8% της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Έφτασε να απασχολεί σήμερα τα 545 άτομα, κορυφαίους επιστήμονες και επαγγελματίες του κλάδου που προωθούν το όραμα της “αξία μέσω της καινοτομίας”. Πυροδότησε τη δημιουργία πρόσθετων 5.764 έμμεσων και 1.573 άμεσων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, στηρίζοντας έτσι σχεδόν 7.700 θέσεις εργασίας. Έλαβε το 2019 τη διάκριση Prix Galien για τη σημαντικότερη επένδυση στη φαρμακευτική βιομηχανία: μεταμόρφωσε το εργοστάσιο της σε κόμβο παραγωγής αντιδιαβητικών φαρμάκων, με σκοπό να καλύψει μεγάλο μέρος της διεθνούς παραγωγής της. Η εξαγωγική της δραστηριότητα έχει ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία της χώρας, καθώς αντιπροσωπεύει πάνω από το 2,2% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, αγγίζοντας το μισο δις. ευρώ.

Η Boehringer Ingelheim Ελλάς πρωτοστατεί στην προστασία του περιβάλλοντος μέσα από τη δράση Be Green που εγκαινίασε σε όλες τις χώρες το 2010. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, έχει μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά μονάδα σε ποσοστό 33% προσαρμοσμένο ως προς τις πωλήσεις της (που σημαίνει συνολική μείωση του CO2 της τάξης του 15% παρά την αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας). Ανάμεσα στις διάφορες προσπάθειες της για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, αξίζει να αναφερθούν τα αυστηρά μέτρα αποτροπής της μόλυνσης του νερού και του αέρα, τα μειωμένα απόβλητα μέσω νέων λειτουργικών διαδικασιών και τα πιστοποιημένα συστήματα διαχείρισης ενέργειας. Η Boehringer Ingelheim προχώρησε την κοινωνική της ευθύνη στα θεματα του περιβάλλοντος, επεκτείνοντας τις φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις στο σχεδιασμό φαρμακευτικών προιόντων. Η υιοθέτηση της χρήσης από την εταιρεία νέων αναχρησιμοποιούμενων εισπνευστικών συσκευών είναι το πιο πρόσφατο της επίτευγμα στον αγώνα για ένα περισσότερο πράσινο και καθαρότερο πλανήτη.

Και φυσικά η εταιρεία συμμετείχε σε καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού. Ανάμεσα σε αυτές, θα σταθώ στη συμμετοχή στην αποστολή πρόληψης του διαβήτη στα νησιά της άγονης γραμμής, στην καμπάνια #at the heart of diabetes και πρόσφατα στην καμπάνια act4your heart για την ευαισθητοποίηση του κοινού έναντι του καρδιαγγειακού κινδύνου που σχετίζεται με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και τον αγώνα για υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.

Η πανδημία άλλαξε ριζικά το σχεδιασμό ανάπτυξης για μεγάλη μερίδα φαρμακευτικών επιχειρήσεων, επαναφέροντας στο προσκήνιο μια σειρά από σημαντικές αλλαγές προτεραιοτήτων. Πρακτικά, πως μεταφράζονται οι αλλαγές αυτές για εσάς και σε ποια επίπεδα εκτείνονται;

Όπως γνωρίζετε, η Boehringer Ingelheim ανακηρύχθηκε σχετικά πρόσφατα ως μια από τις 100 πιο καινοτόμες εταιρείες στον κόσμο. Ήταν επόμενο λοιπόν να χρησιμοποιήσει την καινοτομία της για να συμβάλει στην καταπολέμηση της πανδημίας, με το μοντέλο ανοικτής καινοτομίας και συνεργασίας. Συγκεκριμένα, η Boehringer Ingelheim συμμετέχει στην κοινοπραξία IMI CARE (Innovative Medicines Initiative), η οποία δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την προσπάθεια ευρύτερης συνεργασίας ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τις εταιρείες βιοτεχνολογίας και άλλων τομέων του φαρμακευτικού κλάδου. Επιπλέον, έχει εντείνει ακόμη περισσότερο τον ψηφιακό της μετασχηματισμό μέσα απο χρήση, αφενός μεν πλατφορμών επικοινωνίας, αφετέρου δε της επίσπευσης της αξιοποίησης της επιστήμης των δεδομένων (data science). Και τέλος, ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο η σημασία που προσδίδει στο να συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των εργαζομένων σε οποιοδήποτε τμήμα της εταιρείας κι αν εργάζονται, από την παραγωγή ως την ιατρική ενημέρωση. Δίπλα στο καταξιωμένο πρόγραμμα Be Safe που τρεχει η εταιρεία μέσα στη δεκαετία, προστέθηκε και το Be healthy για όλους τους εργαζόμενούς μας.

Ποιοι οι στόχοι σας για τα επόμενα χρόνια; Τι προβλέπει το στρατηγικό πλάνο σας σε επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης νέων θεραπειών;

H Boehringer Ingelheim είναι σαφής όσον αφορά τους στόχους της. Θέλουμε να προσφέρουμε ένα χαρτοφυλάκιο καινοτόμων φαρμάκων που θα βελτιώσουν τις ζωές των ασθενών σε όλο τον κόσμο. Αυτό ξεκινά με την καινοτομία. Με ένα pipeline περίπου 100 κλινικών και προκλινικών έργων, και τη δυνατότητα να χορηγηθούν έως 15 νέες εγκρίσεις φαρμάκων μέχρι το 2025, συνεχίζουμε το ιστορικό των μακροπρόθεσμων επιδόσεών μας με γνώμονα την καινοτομία. Στην πορεία μας αυτή, η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική και η επιστήμη των δεδομένων προστίθενται καθημερινά στη δύναμη της εταιρείας να εξερευνήσει σε νέα πεδία και να παρέχει καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις από τις πιο διαδεδομένες νόσους, μέχρι τις πιο σπάνιες.

 

Share.

About Author

Comments are closed.