Interview – Χάρης Ναρδής

0

Interview – Χάρης Ναρδής | Πρόεδρος του Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος για την Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Astellas Pharmaceuticals AEBE

Παγκοσμίως είναι ενεργά πάνω από 100 ερευνητικά προγράμματα της Astellas

Στη χώρα μας είναι επιτακτική πλέον η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, η διευκόλυνση της πρόσβασης σε νέες πρωτοποριακές θεραπείες, η αύξηση των κλινικών ερευνών και η ενίσχυση της συνεργασίας της Πολιτείας με τους επίσημους φορείς του κλάδου.

Συνέντευξη: Κοσμάς Ζακυνθινός

Κύριε Ναρδή, σε μια σύντομη αναδρομή, ποια η προσφορά μας εταιρείας στην αντιμετώπιση ασθενειών και στη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας για τους ασθενείς στη χώρα μας, τα τελευταία 10 χρόνια; Ποιοι οι βασικοί «σταθμοί»;

Η Astellas βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αλλαγών στην υγειονομική περίθαλψη, κάνοντας πράξη τη φιλοσοφία της εταιρείας «Αλλάζοντας το αύριο». Μετατρέπουμε την καινοτόμο επιστήμη σε αξία για τους ασθενείς με την ανάπτυξη πρωτοπόρων, αποτελεσματικών θεραπειών.

Στο πλαίσιο βελτίωσης των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας και μέσα από καμπάνιες ενημέρωσης ασθενών, προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό για την αξία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης. Η γνώση, τους βοηθά να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους σε καλύτερες θεραπευτικές επιλογές που θα επιμηκύνουν την ζωή μας και θα βελτιώσουν την ποιότητα αυτής.

Προσπαθούμε πάντα να υποστηρίζουμε την πρόοδο της ιατρικής μέσα από κλινικές δοκιμές και παρόλη την έλλειψη κρατικής στρατηγικής στον τομέα αυτό, έχουμε μια σταθερή επενδυτική πολιτική κλινικών μελετών στη χώρα.

Η εισαγωγή καινοτόμων θεραπευτικών σκευασμάτων μας στους τομείς Ογκολογίας, Ουρολογίας, όπως και των Μεταμοσχεύσεων και Λοιμώξεων, αποτελεί την βασική μας προσφορά στην ελληνική ιατρική κοινότητα.

Σε ποιες δράσεις συλλόγων ασθενών ή/και δράσεις ΕΚΕ έχετε συμβάλλει ως εταιρεία;

Η κοινωνία αποτελεί βασικό πυλώνα Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας της Astellas. Οι πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε ή οι ενέργειες που συμμετέχουμε αφορούν στην ενίσχυση της αειφορίας της κοινωνίας, μέσω δραστηριοτήτων κοινωνικής προσφοράς. Αναγνωρίζουμε τον κρίσιμο ρόλο που σύλλογοι ασθενών και πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης παίζουν στην ενίσχυση και την επέκταση της ζωής των ασθενών και τη δύναμη των ασθενών να ενεργούν για λογαριασμό τους. Έως σήμερα η Astellas έχει προσφέρει υποστήριξη σε περισσότερες από 700 ομάδες Ασθενών, Συλλόγους και Ιδρύματα στην Ευρώπη. Παράλληλα, η Astellas ενθαρρύνει και στηρίζει τους εργαζόμενους της προκειμένου να συμμετέχουν εθελοντικά στην Ημέρα «Αλλάζοντας το Αύριο». Ένας θεσμός για τον οποίο, από το 2010, έχουν αφιερωθεί περισσότερες από 26.000 ώρες προσωπικού στην παροχή βοήθειας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Στην χώρα μας, κάνοντας πράξη τη φιλοσοφία της εταιρείας στηρίζουμε συλλόγους ασθενών, ενώ την Ημέρα Εθελοντισμού με την πολύτιμη συμμετοχή των εργαζομένων, προσφέρουμε εργασία ή είδη πρώτης ανάγκης σε Συλλόγους ή Ιδρύματα για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως: Το Χαμόγελο του Παιδιού, Κιβωτός του Κόσμου, Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Νοσ. «Παίδων», Χατζηκυριάκειο Ιδρυμα Παιδικής Προστασίας κα.

Η πανδημία άλλαξε ριζικά το σχεδιασμό ανάπτυξης για μεγάλη μερίδα φαρμακευτικών επιχειρήσεων, επαναφέροντας στο προσκήνιο μια σειρά από σημαντικές αλλαγές προτεραιοτήτων. Πρακτικά, πως μεταφράζονται οι αλλαγές αυτές για εσάς και σε ποια επίπεδα εκτείνονται;

Το στρατηγικό πλάνο της Astellas δεν επηρεάστηκε ούτε σε επίπεδο προτεραιοτήτων, ούτε ως προς τον χρόνο υλοποίησής του. Παρόλα αυτά η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών τόσο στην ιατρική ενημέρωση όσο και στις επιλογές ιατρικής επιμόρφωσης που διαθέτουμε στους επαγγελματίες υγείας επιταχύνθηκε λόγω της πανδημίας. Οι αλλαγές προτεραιοτήτων αφορούν πρωτίστως τα συστήματα υγείας και τις πολιτικές που εφαρμόζονται, καθώς πρέπει να γίνει συνείδηση ότι η καινοτομία αποτελεί επένδυση στην υγεία. Στη χώρα μας είναι επιτακτική πλέον η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, η διευκόλυνση της πρόσβασης σε νέες πρωτοποριακές θεραπείες, η αύξηση της κλινικής έρευνας και η ενίσχυση της συνεργασίας της Πολιτείας με τους επίσημους φορείς του κλάδου. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο του κλάδου όσο και του εθνικού συστήματος υγείας.

Ποιοι οι στόχοι σας για τα επόμενα χρόνια; Τι προβλέπει το στρατηγικό πλάνο σας σε επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης νέων θεραπειών;

Παραμένουμε αφοσιωμένοι στη φιλοσοφία μας για το πως θα Αλλάξουμε το Αύριο με την εκπλήρωση θεραπευτικών αναγκών επενδύοντας το 17% των πωλήσεων της εταιρείας στην έρευνα. Αυτή τη στιγμή είναι ενεργά παγκοσμίως πάνω από 100 ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με πανεπιστήμια, ινστιτούτα και άλλες εταιρείες. Επιδιώκουμε στοχευμένες θεραπείες για δύσκολα αντιμετωπίσιμους καρκίνους, όπου υπάρχει μεγάλη ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη, αναπτύσσοντας μικρά μόρια, φάρμακα συζευγμένα με αντισώματα και μονοκλωνικά αντισώματα.

Εστιάζουμε σε νόσους, όπως ο καρκίνος του προστάτη, η οξεία μυελογενής λευχαιμία, το γαστροοισοφαγικό αδενοκαρκίνωμα, το αδενοκαρκίνωμα του παγκρέατος και ο καρκίνος του ουροθηλίου.

Διευρύνουμε το πεδίο ερευνών μας στην γυναικολογική υγεία και τη νεφρολογία, εξετάζοντας την αποτελεσματικότητα νέων μορίων σε αγγειοκινητικά συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση και στην αναιμία που σχετίζεται με χρόνια νεφρική νόσο.

Επιπλέον, αναπτύσσουμε μια πλατφόρμα εμβολίων DNA για αλλεργίες και ενισχύουμε την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών.

Τέλος, το Ινστιτούτο Αναγεννητικής Ιατρικής της Astellas (AIRM) αναζητά νέες προσεγγίσεις με βάση τα κύτταρα, που θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν, να αναγεννήσουν και να αντικαταστήσουν τον κατεστραμμένο ιστό αντιμετωπίζοντας οφθαλμικές παθήσεις που οδηγούν σε απώλεια όρασης, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η νόσος Stargardt.

 

 

 

Share.

About Author

JP Communications

Comments are closed.