Interview – Σάββας Χαραλαμπίδης

0

Interview – Σάββας Χαραλαμπίδης | Γενικός Διευθυντής Gilead Sciences, Ελλάδα & Κύπρος

Την επόμενη δεκαετία στοχεύουμε να εισάγουμε δέκα καινοτόμες θεραπείες που θα αλλάξουν σημαντικά τη ζωή των ασθενών

Η Gilead από την πρώτη στιγμή ταυτοποίησης του νέου κορωνοϊού κινητοποίησε όλες τις δυνάμεις της, προκειμένου να συνδράμει στην παγκόσμια κρίση για τη δημόσια υγεία.

Η πανδημία άλλαξε ριζικά το σχεδιασμό ανάπτυξης για μεγάλη μερίδα φαρμακευτικών επιχειρήσεων, επαναφέροντας στο προσκήνιο μια σειρά από σημαντικές αλλαγές προτεραιοτήτων. Πρακτικά, πως μεταφράζονται οι αλλαγές αυτές για εσάς και σε ποια επίπεδα εκτείνονται;

Tο εύρος και η πρωτοφανής σφοδρότητα εξάπλωσής της πανδημίας δοκίμασαν τα συστήματα υγείας ενώ η δριμεία εξέλιξη της κατάστασης έφερε στη πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού και τις φαρμακευτικές εταιρείες. Το 2020 αναμφίβολα αποτελεί μια χρονιά – πρόκληση για τον φαρμακευτικό κλάδο, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο, κυρίως, γιατί όλοι αναμένουν ο κλάδος αυτός να πραγματοποιήσει ένα επιστημονικό άλμα σε μικρό χρονικό διάστημα και να προσφέρει λύσεις.

Η Gilead –από την πρώτη στιγμή ταυτοποίησης του νέου κορωνοϊού– κινητοποίησε όλες τις δυνάμεις της, προκειμένου να συνδράμει στην παγκόσμια κρίση για τη δημόσια υγεία. Αξιοποίησε την εμπειρία και τεχνογνωσία που είχε συσσωρεύσει από δεκαετίες πρωτοποριακής έρευνας και ανάπτυξης αντιιικών φαρμάκων και διέθεσε τους απαιτούμενους πόρους για να προαχθεί η θεραπεία για την COVID-19. Δεσμεύτηκε και διασφάλισε δε, υπεύθυνη και ταχεία πρόσβαση στο remdesivir -το πρώτο αντιιικό φάρμακο το οποίο αναγνωρίζεται ως θεραπεία αναφοράς για την αντιμετώπιση της COVID-19. Κι αυτό επενδύοντας στην αύξηση της δυνατότητας παραγωγής, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο επάρκειας καμία από τις άλλες θεραπείες της και μειώνοντας παράλληλα τον χρόνο της εξαιρετικά αυτής πολυσύνθετης και χρονοβόρου διαδικασίας από 12 σε 6 μήνες.

Επιπλέον, η πανδημία σηματοδότησε μια άλλη τεράστια αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων εν γένει, εννοώντας την τηλεργασία. Η Gilead επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά προσαρμογής εφαρμόζοντας μοντέλα απασχόλησης που ούτως ή άλλως διέθετε όπως οι ευέλικτες συνθήκες εργασίας, που στόχο έχουν την προώθηση της ευζωίας των ανθρώπων της. Η εταιρεία βασιζόμενη σε σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις, διατήρησε υψηλή την ποιότητα του εργασιακού περιβάλλοντος, ώστε οι άνθρωποί της να εξακολουθήσουν να αξιοποιούν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους με ασφάλεια για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Σε μια σύντομη αναδρομή, ποια η προσφορά της εταιρείας στην αντιμετώπιση ασθενειών και στη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας για τους ασθενείς στη χώρα μας, τα τελευταία 10 χρόνια; Ποιοι οι βασικοί «σταθμοί»;

Η στρατηγική μας επικεντρώνεται στην ανακάλυψη, ανάπτυξη και διάθεση φαρμάκων όπου υπάρχει σημαντικό θεραπευτικό κενό ενώ βασική επιδίωξη της εταιρείας είναι να βοηθά τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας φάρμακα, καλύπτοντας ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες. Είμαστε περήφανοι που στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων μας περιλαμβάνονται φάρμακα για τον HIV, την Ηπατίτιδα, την Αιματολογία, τις Μυκητιασικές Λοιμώξεις και τα Φλεγμονώδη Νοσήματα. Επιγραμματικά την τελευταία δεκαετία:

Στον HIV η Gilead συνεχίζει να καινοτομεί, με το 5ο διαδοχικό STR (Single Tablet Regimen) για την αντιμετώπιση του ιού σε ενήλικες ασθενείς. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχήμα σε ένα μόνο χάπι που μπορεί να υποστηρίξει την άμεση έναρξη της αγωγής, πιθανότατα και την ίδια ημέρα από τη διάγνωση της HIV λοίμωξης.

Στην Ηπατίτιδα ανέπτυξε 4 καινοτόμες θεραπείες σε λιγότερο από 4 χρόνια, με χαρακτηριστική τη μοναδική ενός δισκίου θεραπεία ανεξαρτήτως σταδίου και υποτύπου του ιού. Πάνω από 4 εκατομμύρια ασθενείς με Ηπατίτιδα C σε όλο τον κόσμο έχουν ιαθεί με φάρμακα της Gilead και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά, όλοι οι ασθενείς σε όλες τις χώρες, στηρίζοντας σθεναρά την προσπάθεια επίτευξης του εθνικού και παγκόσμιου στόχου εξάλειψης της Ηπατίτιδας C έως το 2030.

Η Gilead επέκτεινε το χαρτοφυλάκιο της με μια ακόμη καινοτόμα θεραπεία για ασθενείς με συγκεκριμένους αιματολογικούς καρκίνους. Η νέα αυτή κυτταρική (CAR T) θεραπεία αποτελεί την απαρχή μιας σειράς εξατομικευμένων θεραπειών νέας γενιάς της Gilead που ελπίζουμε να απαντήσει σε ανάγκες των ασθενών οι οποίες δεν καλύπτονταν μέχρι σήμερα.

Με την ίδια προσήλωση, μέσα από στρατηγικές συνεργασίες με βιοτεχνολογικές εταιρείες, επικεντρωνόμαστε στην έρευνα και ανάπτυξη νέων στοχευουσών θεραπειών στον τομέα της ογκολογίας για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού, ενώ ταυτόχρονα μελετάται σκεύασμα ως μονοθεραπεία και συνδυαστικός παράγοντας για άλλες κακοήθειες.

Σε ποιες δράσεις συλλόγων ασθενών ή/και δράσεις ΕΚΕ έχετε συμβάλλει ως εταιρεία;

Σε αντίθεση με πολλές ανεπτυγμένες χώρες, όπου οι ασθενείς λειτουργούν ως εταίροι στη χάραξη της πολιτικής υγείας, στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη φτάσει σε αυτό το σημείο. Για εμάς στη Gilead ωστόσο, η φωνή των ασθενών και η ενεργή συμμετοχή τους είναι απαραίτητες στη διαμόρφωση πολιτικών υγείας. Παράλληλα η Εταιρική Υπευθυνότητα αποτελεί για την Gilead έμπρακτη στήριξη της κοινωνίας, ενισχύοντας με τις δράσεις της την Υγεία, την Κοινωνία και την Εκπαίδευση.

Στο πλαίσιο του κοινωνικού της ρόλου και με αποκλειστικό σκοπό την υποστήριξη της ανεξάρτητης έρευνας, της εκπαίδευσης και της εν γένει παροχής καλύτερων υπηρεσιών υγείας, μέσω του πρωτοπόρου προγράμματος χρηματικών δωρεών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», για 8ο χρόνο, απευθύνεται σε φορείς του Δημοσίου (Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια) και φορείς ασθενών. Μέσα από διαφανείς διαδικασίες έχοντας αναθέσει την αξιολόγηση και βαθμολόγηση των υποβαλλόμενων προτάσεων σε ανεξάρτητα –τρίτα προς την εταιρεία– πρόσωπα αναγνωρισμένου κύρους, η Gilead έχει χορηγήσει ήδη πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ σε καινοτόμες προτάσεις.

Η Gilead θέτει σε πρώτο πλάνο την εξάλειψη της χρόνιας ηπατίτιδας C στην Ελλάδα, επενδύοντας και στηρίζοντας, και στη χώρα μας, την έγκαιρη διάγνωση και διασύνδεση με την φροντίδα των ασθενών προκειμένου να επιτευχθεί η βελτιστοποίηση της αντιμετώπισης και τελικώς της εκρίζωσης της νόσου. Ενδεικτικά αναφέρουμε το διεθνές πρόγραμμα δωρεών “COMMIT” το οποίο παρείχε χρηματοδότηση σε δύο (2) προγράμματα στην Ελλάδα, καθώς και τα προγράμματα «Αριστοτέλης» για την περιοχή της Αθήνας και «Αλέξανδρος» για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, τα οποία υποστηρίζουν τις προσπάθειες που γίνονται με στόχο την εξάλειψη της ηπατίτιδας C σε ευάλωτους κοινωνικά πληθυσμούς. Παράλληλα χρηματοδοτούμε ενημερωτικές καμπάνιες για τους ανθρώπους που ζουν με ηπατίτιδα C στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Βασική επιδίωξή μας –όντας με συνέπεια δίπλα σε ακαδημαϊκούς φορείς και συλλόγους ασθενών– είναι να γεφυρωθεί το χάσμα και οι ανισότητες που κρατούν τους συνανθρώπους μας μακριά από τη θεραπεία και το δημόσιο αγαθό της υγείας.

Η Gilead συμβάλλοντας διαχρονικά στην προάσπιση της υγείας και της εξάλειψης των διακρίσεων στηρίζει εμπράκτως δράσεις που μεριμνούν για την πρόληψη και τη διάγνωση της HIV λοίμωξης. Μεταξύ άλλων χρηματοδοτεί διαχρονικά και από την ίδρυσή τους το 2012, τα Checkpoint της Ελλάδας, τα οποία μέχρι ήμερα έχουν διενεργήσει περισσότερες από 110.000 εξετάσεις για HIV, ηπατίτιδες Β και C και σύφιλη και έχουν διανείμει πάνω από 5.500.000 δωρεάν προφυλακτικά. H εταιρεία υλοποιεί εκστρατείες ευαισθητοποίησης κοινού για σημαντικές νόσους (HIV, Ηπατίτιδα, Λέμφωμα) σε συνεργασία με επιστημονικές ενώσεις και φορείς ασθενών. Στηρίζει ακόμη τον καθημερινό αγώνα Συλλόγων Ασθενών, τις δράσεις και προσπάθειες ενημέρωσης της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος στέκοντας στο πλάι τους, στον αδιάκοπο αγώνα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ποιοι οι στόχοι σας για τα επόμενα χρόνια; Τι προβλέπει το στρατηγικό πλάνο σας σε επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης νέων θεραπειών;

Για την Gilead είναι σαφές ότι η Υγεία οφείλει να βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων και της καινοτομίας. Διαχρονική ευθύνη μας αποτελεί η διασφάλιση και ανάπτυξη φαρμακευτικών σκευασμάτων και θεραπειών υψηλής αποτελεσματικότητας και ασφάλειας, στα οποία οι ασθενείς θα έχουν έγκαιρη πρόσβαση. Στόχος μας είναι η δημιουργία αξίας που βασίζεται στην καινοτομία.

Τα επόμενα δέκα χρόνια στοχεύουμε να εισάγουμε 10 καινοτόμες θεραπείες που θα αλλάξουν τη ζωή των ασθενών. Οι θεραπείες αυτές θα προέλθουν τόσο από το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας όσο και από τη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών με άλλες εταιρείες του πρωτοπορούν στην εξεύρεση καινοτόμων θεραπευτικών λύσεων. Εκτός από την επένδυση στην εξεύρεση νέων αντιιικών φαρμάκων, ενισχύουμε και παγιώνουμε τη θέση μας στην Αιματολογία & Ογκολογία, ενώ διευρύνουμε το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων μας στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα και τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου. Μέσα από την επιστήμη, το βλέμμα μας είναι πάντα στραμμένο στον άνθρωπο τον οποίο υπηρετούμε και στην παροχή θεραπευτικών λύσεων που ικανοποιούν ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες. Βαδίζουμε δίπλα στην κοινωνία και θα συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε πόρους, τεχνογνωσία και χρόνο για τη βελτίωση της υγείας των συνανθρώπων μας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Share.

About Author

JP Communications

Comments are closed.