Interview – Πασχάλης Αποστολίδης

0

Interview – Πασχάλης Αποστολίδης | Διευθύνων Σύμβουλος της AbbVie 

Κομβική χρονιά το 2020 για την AbbVie. Εμβληματική συνεργασία με την Allergan

Μέλημά μας είναι να είμαστε χρήσιμοι προσφέροντας ελπίδα σε ασθενείς και σε ευρύτερα ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Συνεργαζόμαστε με όλους τους εταίρους και κυρίως με τους συλλόγους ασθενών που αγγίζουν τις θεραπευτικές κατηγορίες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε.

Συνέντευξη: Κοσμάς Ζακυνθινός

Σε μια σύντομη αναδρομή, ποια η προσφορά σας στην αντιμετώπιση ασθενειών και στη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας για τους ασθενείς στη χώρα μας, τα τελευταία 10 χρόνια; Ποιοι οι βασικοί «σταθμοί»;

Στην AbbVie υπηρετούμε τους ασθενείς με σεβασμό. Το σημείο εκκίνησης είναι η έρευνα, η ανάπτυξη και η διάθεση καινοτόμων φαρμάκων με ουσιαστικά οφέλη για τους ασθενείς. Εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε με πάθος, για να διευρύνουμε τα σύνορα της επιστήμης που οδηγούν σε πρωτοποριακά επιτεύγματα. Αυτά τα επιτεύγματα μας έχουν οδηγήσει σε σημαντικά ορόσημα έως σήμερα στην Ανοσολογία, στην Αιματολογία, στη Νευρολογία, στην Ιολογία.

Στην Ανοσολογία βελτιώσαμε θεαματικά το επίπεδο φροντίδας των ασθενών με 14 εγκεκριμένες ενδείξεις σε παθήσεις όπως η Ρευματολογία, η Γαστρεντερολογία, η Δερματολογία, η Οφθαλμολογία. Έχουμε συμβάλλει ώστε πολλοί συνάνθρωποί μας να απολαμβάνουν απλές καθημερινές συνήθειες και να αντιμετωπίζουν τη ζωή με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση! Πρόσφατα, λάβαμε έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για μια καινοτόμα θεραπεία για ενήλικες ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα η οποία θα είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα, σύντομα.

Αισιόδοξα μηνύματα έχουμε από εν εξελίξει μελέτες Φάσης 3 για: ψωριασική αρθρίτιδα, νόσο του Crohn, ατοπική δερματίτιδα, ελκώδη κολίτιδα, γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, και την ψωρίαση με ενθαρρυντικά δεδομένα Φάσης 3b για υψηλότερα ποσοστά κάθαρσης του δέρματος.

Στην Ηπατίτιδα έχουμε εργαστεί για την εξάλειψη της νόσου προχωρώντας σε πληθώρα δράσεων με προληπτικούς ελέγχους σε ειδικές ομάδες πληθυσμού και εκστρατείες ενημέρωσης σε συνεργασία με τον σύλλογο ασθενών και την επιστημονική κοινότητα.

Στην αιματολογία συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ώστε οι ασθενείς με αιματολογικό καρκίνο να διαθέτουν αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές όπως διαθέτουν πλέον οι ασθενείς με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία. Χάρη στην έγκριση της συνδυαστικής θεραπευτικής επιλογής χωρίς χημειοθεραπεία οι ασθενείς αναμένεται να ωφεληθούν χάρη στην επίτευξη υψηλής ανταπόκρισης και σταθερής επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου, με το πρόσθετο όφελος μιας θεραπείας με καθορισμένη διάρκεια.

Σε ποιες δράσεις συλλόγων ασθενών ή/και δράσεις ΕΚΕ έχετε συμβάλλει ως εταιρεία;

Μέλημά μας είναι να είμαστε χρήσιμοι προσφέροντας ελπίδα σε ασθενείς και σε ευρύτερα ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Συνεργαζόμαστε με όλους τους εταίρους και κυρίως με τους συλλόγους ασθενών που αγγίζουν τις θεραπευτικές κατηγορίες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, όπως την Ψωρίαση, τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, την Ηπατίτιδα C, τον HIV κ.α.

Οι σύλλογοι ασθενών αποτελούν τη φωνή του ασθενή, διεκδικούν δικαιώματα, χαράσσουν πολιτικές υγείας, ενδυναμώνουν και ενημερώνουν ασθενείς και κοινό. Πιστεύουμε στην ευαισθητοποίηση του κοινού γι’ αυτό συνεργαζόμαστε, ώστε να πραγματοποιούμε εκστρατείες ενημέρωσης προωθώντας την πρόληψη. Στην εποχή της πληροφορίας πιστεύουμε ότι όλοι μπορούν και δικαιούνται να ενημερώνονται για σημαντικά θέματα Υγείας, καθώς η ορθή ενημέρωση αποτελεί το πρώτο βήμα για μια καλύτερη ζωή. Παράλληλα, αφιερώνουμε ιδέες, πράξεις και χρόνο στη βοήθεια των ευάλωτων ομάδων. Ένα από τα σπουδαιότερα προγράμματα που υλοποιούμε είναι το παγκόσμιο πρόγραμμα “Week of Possibilities” το οποίο στοχεύει να οικοδομήσει ισχυρές κοινότητες, βιώσιμα συστήματα υγείας και αποτελεσματικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Μετράμε πολλές δράσεις ως AbbVie Ελλάδας, όπως την αναδιαμόρφωση μέρους της δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων της

ΑΡΣΙΣ, τη δυνατότητα σε παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου από τα Παιδικά Χωριά SOS να συμμετέχουν σε προγράμματα STEM Education, έχουμε σταθεί δίπλα στον «Φάρο του Κόσμου», στηρίζοντας τις εργασίες ελαιοχρωματισμού στο νέο κτίσμα του Οργανισμού και πολλά άλλα.

Η πανδημία άλλαξε ριζικά τον σχεδιασμό ανάπτυξης για μεγάλη μερίδα φαρμακευτικών επιχειρήσεων, επαναφέροντας στο προσκήνιο μια σειρά από σημαντικές αλλαγές προτεραιοτήτων. Πρακτικά, πως μεταφράζονται οι αλλαγές αυτές για εσάς και σε ποια επίπεδα εκτείνονται;

Ορμώμενοι από τη φιλοσοφία μας για τη βελτίωση και τη διασφάλιση της υγείας κάθε ανθρώπου, εργαζόμαστε για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας και εν μέσω πανδημίας. Η επιστημονική εμπειρογνωσία μας στην ιολογία, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα ώστε να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης των τελευταίων ετών. Οι ομάδες Έρευνας & Ανάπτυξης έχουν εξετάσει τα ήδη υπάρχοντα και σε ανάπτυξη σκευάσματά μας ώστε να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητά τους ως πιθανές θεραπείες και να επιταχύνουν όποιες ερευνητικές προσπάθειες εμφανίζουν ελπιδοφόρα αποτελεσματικότητα. Συνεργαζόμαστε με τις παγκόσμιες Αρχές υγείας, αξιωματούχους υγείας, ακαδημαϊκά ιδρύματα και βιοφαρμακευτικές εταιρείες ώστε να βοηθήσουμε ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των ιατρικών επιπτώσεων του κορωνοϊού στον πληθυσμό.

Καθώς πρωταρχικό μας μέλημα είναι να σταματήσουμε το συντομότερο δυνατόν τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε όσες ερευνητικές προσπάθειες δυνητικών θεραπειών κρίνουμε αξιόλογες και εκεί που παρατηρούμε θεραπευτικά κενά ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι επαγγελματίες υγείας θα έχουν στη διάθεσή τους αποτελεσματικές, ασφαλείς και προσβάσιμες θεραπείες για τους ασθενείς.

Ποιοι οι στόχοι σας για τα επόμενα χρόνια; Τι προβλέπει το στρατηγικό πλάνο σας σε επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης νέων θεραπειών;

Το 2020 παρόλες τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε τόσο σε προσωπικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο, για την AbbVie είναι μια κομβική χρονιά καθώς προχωρήσαμε σε μια εμβληματική συνεργασία με την Allergan. Είναι ένα νέο κεφάλαιο για δύο σπουδαίες εταιρείες που διαθέτουν στιβαρά χαρτοφυλάκια. Έτσι, δημιουργείται η τέταρτη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στον κόσμο βάσει κύκλου εργασιών. Μια συνεργασία αυτής της εμβέλειας δημιουργεί νέες ευκαιρίες για περισσότερες επενδύσεις για την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμακευτικών σκευασμάτων, για περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο. Το εύρος των εμπορικών δραστηριοτήτων μάς επιτρέπει να συνεχίσουμε να αναζητούμε ευκαιρίες για να ισχυροποιήσουμε την εταιρεία σε βασικούς θεραπευτικούς τομείς που μας ενδιαφέρουν. Το χαρτοφυλάκιό μας βασίζεται σε πέντε βασικούς τομείς ανάπτυξης, Ανοσολογία, Αιματολογία, Οφθαλμολογία, Νευρολογία και Αισθητική Ιατρική. Θα επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη φαρμάκων με ισχυρές κλινικές επιδόσεις και σε θεραπευτικά πεδία όπου διαθέτουμε αποδεδειγμένη εμπειρία και τεχνογνωσία, σε περισσότερες από 60 παθήσεις με περισσότερα από 30 brands.

Η ενοποίηση δίνει τη δυνατότητα στην AbbVie να συνεχίσει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο χάρη στην αναμενόμενη ισχυροποίηση της κερδοφορίας και τις ενισχυμένες ταμειακές ροές, ενώ ανοίγει νέους ορίζοντες στην ευρύτερη στήριξη της καινοτομίας διασφαλίζοντας μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Με την ένωση των δύο εταιρειών, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της AbbVie θα ανέλθει σε 50 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα $30 το 2020.

Προστιθέμενη αξία στη συνένωση αποτελούν οι υπερσύγχρονες παραγωγικές εγκαταστάσεις που διαθέτουμε στους πιο παραγωγικούς κόμβους καινοτομίας στον κόσμο. Χάρη σε αυτές είμαστε στον πυρήνα της πρωτοποριακής έρευνας προωθώντας τις καλύτερες ιδέες με ταχύτερους ρυθμούς. Με την ένωση των δύο εταιρειών, αποκτούμε ένα από τα καλύτερα χαρτοφυλάκια οφθαλμολογικών φαρμάκων, ενώ είμαστε ηγέτης στη Νευρολογία και στη Σπαστικότητα με τη βοτουλινική τοξίνη τύπου Α για θεραπευτική χρήση.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις με ξεχωριστή αξία για τα εξωτερικά κοινά και τους επαγγελματίες υγείας η εμπορική ονομασία Allergan θα διατηρηθεί. To χαρτοφυλάκιο της Αισθητικής Ιατρικής το οποίο διαθέτει εμβληματικά brands, θα λειτουργεί υπό την επωνυμία «Allergan Aesthetics, μία εταιρεία της AbbVie». Είμαστε περήφανοι καθώς γινόμαστε μεγαλύτεροι σε μέγεθος και πιο ισχυροί, και ως μια ομάδα θα εργαστούμε για να προοδεύουμε και για να επιτυγχάνουμε τολμηρά επιστημονικά επιτεύγματα συμβάλλοντας θετικά στη ζωή των ασθενών μας.

 

Share.

About Author

JP Communications

Comments are closed.