Interview – Μαριάννα Κωνσταντινίδη

0

Interview – Μαριάννα Κωνσταντινίδη | Γενική Διευθύντρια της CSL Behring Hellas

Συμμαχία για την ανάπτυξη μιας υπεράνοσης σφαιρίνης ενάντια στον νέο κορωνοϊό

Βασικοί σταθμοί της πορείας της CSL Behring στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία ήταν η πρόσφατη κυκλοφορία ανασυνδυασμένων παραγόντων πήξης μακράς δράσης για τη θεραπεία των ασθενών με αιμορροφιλία Α & Β, η διάθεση του προθρομβινικού συμπλέγματος για τις διαταραχές πηκτικότητας.

Συνέντευξη: Κοσμάς Ζακυνθινός

Σε μια σύντομη αναδρομή, ποια η προσφορά της εταιρείας στην αντιμετώπιση ασθενειών και στη βελτίωση των προσφερόμενωνυπηρεσιών υγείας για τους ασθενείς στη χώρα μας, τα τελευταία 10 χρόνια; Ποιοι οι βασικοί «σταθμοί»; H CSL Behring είναι μια από τις μεγαλύ

τερες εταιρείες βιοτεχνολογίας παγκοσμίως με έδρα τη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από 100+ χρόνια από τον Emil von Behring, τον πρώτο επιστήμονα που έλαβε Βραβείο Νόμπελ στη Φυσιολογία και την Ιατρική και εξειδικεύεται στις θεραπείες πρωτεϊνών που προέρχονται από το ανθρώπινο πλάσμα προσφέροντας θεραπευτικές λύσεις σε πολλές σπάνιες παθήσεις, όπως για παράδειγμα οι ανοσοανεπάρκειες, το πνευμονικό εμφύσημα, το κληρονομικό αγγειοοίδημα, οι διαταραχές της αιμόστασης, η αιμορροφιλία, καθώς και οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις. Βασικοί σταθμοί της πορείας της CSL Behring στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία ήταν η πρόσφατη κυκλοφορία ανασυνδυασμένων παραγόντων πήξης μακράς δράσης για τη θεραπεία των ασθενών με αιμορροφιλία Α & Β, η διάθεση του προθρομβινικού συμπλέγματος για τις διαταραχές πηκτικότητας και την άμεση αναστροφή της δράσης των κουμαρινινών αντιπηκτικών, καθώς και η διάθεση της ενδοφλέβιας ανθρώπινης ανοσοσφαιρίνης που ενδείκνυται για πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς ανοσοανεπάρκειες.

Σε ποιες δράσεις συλλόγων ασθενών ή/και δράσεις ΕΚΕ έχετε συμβάλλει ως εταιρεία;

Η CSL Behring Hellas υποστηρίζει τις δράσεις συλλόγων ασθενών, όπως για παράδειγμα τον Σύλλογο Προστασίας Ελλήνων Αιμορροφιλικών με τον οποίο έχει συνεργασία σε καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την αιμορροφιλία και την ΠΕΣΠΑ, στηρίζοντας συναντήσεις ενημέρωσης ασθενών με σπάνιες παθήσεις.

Στο πλαίσιο των δράσεων ΕΚΕ, η CSL Behring Hellas υποστηρίζει τα τελευταία 3 χρόνια τα προγράμματα της ομάδας iGem Athens που απαρτίζεται από φοιτητές του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ. Είμαστε περήφανοι για τις διακρίσεις των ομάδων iGem στον διεθνή διαγωνισμό που γίνεται κάθεχρόνο στη Βοστώνη των ΗΠΑ και για το γεγονός ότι βοηθάμε νέους Έλληνες επιστήμονες να αναδείξουν το ερευνητικό τους έργο στο χώρο των βιοΐατρικών επιστημών. Η εταιρεία μας στηρίζει επιπλέον κοινωφελή ιδρύματα, καθώς και προγράμματα προαγωγής της υγείας του πληθυσμού. Η CSL Behring Hellas είναι μια από τις εταιρείες που έσπευσαν άμεσα μέσω δωρεάς να βοηθήσουν το ΕΣΥ, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία της Covid-19 στο σύστημα υγείας.

Η πανδημία άλλαξε ριζικά το σχεδιασμό ανάπτυξης για μεγάλη μερίδα φαρμακευτικών επιχειρήσεων, επαναφέροντας στο προσκήνιο μια σειρά από σημαντικές αλλαγές προτεραιοτήτων. Πρακτικά, πως μεταφράζονται οι αλλαγές αυτές για εσάς και σε ποια επίπεδα εκτείνονται;

Η CSL Behring, προσάρμοσε άμεσα το ερευνητικό της πρόγραμμα, ώστε να συμβάλλει στην παγκόσμια προσπάθεια καταπολέμησης της νέας πανδημίας Covid-19. Πρωτοστάτησε στη δημιουργία μιας Συμμαχίας Εταιρειών Πλάσματος για την ανάπτυξη μιας υπεράνοσης σφαιρίνης ενάντια στον νέο κορωνοϊό, η οποία απαιτεί τη δωρεά πλάσματος από πλήθος ατόμων που έχουν αναρρώσει από το COVID-19.

Συνεργάζεται με την SAB Therapeutics για την ανάπτυξη μιας ανοσοθεραπείας βασισμένης σε ανθρώπινα πολυκλωνικά αντισώματα που στοχεύουν στον ιό SARS CoV 2. Επιπλέον έχει ξεκινήσει κλινική μελέτη για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας ενός μονοκλωνικού αντισώματος για τη θεραπεία της σοβαρής αναπνευστικής δυσχέρειας που προκαλείται από την Covid-19 πνευμονία.

Ποιοι οι στόχοι σας για τα επόμενα χρόνια; Τι προβλέπει το στρατηγικό πλάνο σας σε επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης νέων θεραπειών;

Η CSL Behring έχει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα Έρευνας και Ανάπτυξης που συμπεριλαμβάνει πρωτεΐνες πλάσματος, ανασυνδυασμένες πρωτεΐνες, μονοκλωνικά αντισώματα, καθώς και γενετικές θεραπείες. Οι θεραπευτικοί τομείς στους οποίους εστιάζει η εταιρεία για την ανάπτυξη καινοτόμων βιοθεραπειών περιλαμβάνουν την Καρδιολογία, την Πνευμονολογία, την Αιματολογία, την Ανοσολογία και τον τομέα των Μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων και αλλογενών αιμοποιητικών κυττάρων. ⩙

Share.

About Author

JP Communications

Comments are closed.