Interview – Θανάσης Κώτσανης

0

Interview – Θανάσης Κώτσανης | Ιατρικός Διευθυντής της Bayer Ελλάς

Πιστεύουμε στο σωστά ενημερωμένο ασθενή. Υποστηρίζουμε τον ρόλο του στη λήψη αποφάσεων

Επενδύσαμε σε ψηφιακές εφαρμογές που επιτρέπουν σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα να ενημερώνουν τους θεράποντες ιατρούς τους για την πορεία της υγείας τους, αλλά και να ενημερώνονται και οι ίδιοι καλύτερα σχετικά με τη διαχείριση της νόσου τους.

Συνέντευξη: Κοσμάς Ζακυνθινός

Kύριε Κώτσανη, σε μια σύντομη αναδρομή, ποια η προσφορά της εταιρείας στην αντιμετώπιση ασθενειών και στη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας για τους ασθενείς στη χώρα μας, τα τελευταία 10 χρόνια; Ποιοι οι βασικοί «σταθμοί»;

Στη Bayer αφουγκραζόμαστε διαχρονικά τις ανάγκες των ασθενών, αλλάζουμε και εκσυγχρονιζόμαστε παρέχοντας καινοτόμες θεραπείες και λύσεις, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις στην πρόληψη, την ακριβή διάγνωση και τη στοχευμένη θεραπεία.

Στην καρδιολογία και σε συνέχεια της κληρονομιάς της ασπιρίνης, αναπτύξαμε το Xarelto, τον πρώτο από του στόματος αναστολέα του παράγοντα Xa με το ευρύτερο φάσμα ενδείξεων όσον αφορά στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της θρόμβωσης. Στην ογκολογία, σε συνέχεια των στοχευμένων θεραπειών όπως τα Sorafenib & Regorafenib, η εταιρεία έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα με το διχλωριούχο ράδιο 223 για ασθενείς με οστικές μεταστάσεις σε μεταστατικό, ανθεκτικό στον ευνουχισμό καρκίνο του προστάτη.

Στην οφθαλμολογία, δημιουργήσαμε το Aflibercept, την πρώτη ειδικά σχεδιασμένη για οφθαλμική χρήση, θεραπεία αναστολής του παράγοντα VEGF για την αντιμετώπιση των εκφυλιστικών διαταραχών του αμφιβληστροειδούς. Στην αιμορροφιλία, διαθέτουμε το Octocog Alfa, την εξέλιξη του ανασυνδυασμένου παράγοντα VIII που απαιτεί λιγότερες εγχύσεις και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσουμε και μια νέα θεραπεία, το Damoctocog Alfa Pegol.

Σε ποιες δράσεις συλλόγων ασθενών ή/και δράσεις ΕΚΕ έχετε συμβάλλει ως εταιρεία;

Σε συνεργασία με φορείς της επιστημονικής κοινότητας και συλλόγους ασθενών, υποστηρίζουμε καμπάνιες ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης του κοινού, ενθαρρύνοντας την αναζήτηση της κατάλληλης ιατρικής φροντίδας. Πιστεύουμε στο σωστά ενημερωμένο ασθενή και υποστηρίζουμε τον ρόλο του στη λήψη αποφάσεων, τοποθετώντας τον στο κέντρο όλων μας των δραστηριοτήτων. Επιπλέον απόδειξη της ασθενοκεντρικότητάς μας, είναι το ότι είμαστε μια από τις λιγοστές εταιρείες παγκοσμίως στον τομέα της υγείας που επενδύει ταυτόχρονα σε E&A για την έγκαιρη πρόληψη, την ακριβή και έγκυρη διάγνωση και τη στοχευμένη θεραπεία ασθενειών.

Ταυτόχρονα, επειδή η ΕΚΕ αποτελεί υψηλή δέσμευσή μας απέναντι στην κοινωνία, εργαζόμαστε εντατικά για να επιτύχουμε τον μέγιστο δυνατό θετικό αντίκτυπο. Ενδεικτικές δράσεις μας ΕΚΕ, αποτελούν τα προγράμματα Υποτροφιών για νέους επιστήμονες, η υποστήριξη κοινοτήτων σε απομακρυσμένα σημεία της χώρας, η στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, αλλά και καινοτόμες κοινωνικές πρωτοβουλίες όπως το FireAthon.

Η πανδημία άλλαξε ριζικά το σχεδιασμό ανάπτυξης για μεγάλη μερίδα φαρμακευτικών επιχειρήσεων, επαναφέροντας στο προσκήνιο μια σειρά από σημαντικές αλλαγές προτεραιοτήτων. Πρακτικά, πως μεταφράζονται οι αλλαγές αυτές για εσάς και σε ποια επίπεδα εκτείνονται;

Από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της πανδημίας εισαγάγαμε έναν ακόμη πυλώνα στην E&A που αξιολογεί ποιες από τις τρέχουσες θεραπείες μπορούν να συμβάλουν στη θεραπεία της Covid-19, ώστε να επιταχυνθεί η ένταξή τους στα αντίστοιχα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Επιπλέον, επενδύσαμε σε ψηφιακές εφαρμογές –όπως το Sidekick– που επιτρέπουν σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα να ενημερώνουν τους θεράποντες ιατρούς τους για την πορεία της υγείας τους, αλλά και να ενημερώνονται και οι ίδιοι καλύτερα σχετικά με τη διαχείριση της νόσου τους. Εξετάζουμε την πιθανότητα υιοθέτησης τέτοιων εφαρμογών στην Ελλάδα, όπου ακόμη και σήμερα είναι δύσκολη η πρόσβαση των κατοίκων νησιών και απομακρυσμένων περιοχών σε υπηρεσίες υγείας.

Ποιοι οι στόχοι σας για τα επόμενα χρόνια; Τι προβλέπει το στρατηγικό πλάνο σας σε επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης νέων θεραπειών;

Η καινοτομία βρίσκεται στον πυρήνα της Bayer και τροφοδοτεί όλες τις προσπάθειές μας να διαμορφώσουμε το μέλλον δημιουργώντας παγκόσμιες λύσεις για την υγεία και τη διατροφή. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η εταιρεία υιοθετεί μια ολιστική προσέγγιση μέσω εκτενούς E&A, επενδύοντας πάνω από 12% των ετήσιων πωλήσεών της και συνάπτοντας στρατηγικές συνεργασίες με ακαδημαϊκούς φορείς και νεοφυείς εταιρείες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως αυτή τη στιγμή στον τομέα Φαρμάκων βρίσκονται παγκοσμίως σε εξέλιξη 27 ερευνητικά projects σε μελέτες Φάσης Ι, 14 projects σε μελέτες Φάσης ΙΙ και 9 projects σε μελέτες Φάσης ΙΙΙ.

Στη χώρα μας, υποστηρίζουμε την νεοσυσταθείσα Ακαδημία Κλινικών Μελετών και επενδύουμε περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ ετησίως σε κλινικές μελέτες Φάσης II και Φάσης III με στόχο να συμβάλουμε στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων που βελτιώνουν τη ζωή της ανθρωπότητας, και βοηθούν να εκπληρώσουμε το όραμά μας που είναι «Υγεία και Τροφή για όλους».

Share.

About Author

Comments are closed.