Συνέντευξη – Εμμανουήλ Παπασάββας

0

Εμμανουήλ Παπασάββας, Διοικητής Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Το Νοσοκομείο μας είναι ό,τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η χώρα μας στον τομέα της υγείας τις τελευταίες δεκαετίες. Η Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα» εξασφαλίζει άριστες συνθήκες νοσηλείας, που ανταποκρίνονται πλήρως στα διεθνή πρότυπα. Η λειτουργία της, το 2010, ήρθε να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπήρχε έως τότε στην Ελλάδα, αλλά και στα Βαλκάνια, στον τομέα της διάγνωσης και θεραπείας του παιδικού καρκίνου. Ήδη, στα πέντε περίπου έτη της λειτουργίας της, έχουν πραγματοποιηθεί 16.254 νοσηλείες στα νοσηλευτικά της τμήματα και 83.320 ημερήσιες νοσηλείες στις αντίστοιχες Μονάδες.

Κύριε Διοικητά, είστε από τους πρώτους ανθρώπους που βρέθηκαν στο ξεκίνημα ενός οράματος, του «Οράματος ΕΛΠΙΔΑΣ». Ενός οράματος που σώζει τις ζωές μικρών παιδιών. Πιστεύετε ότι ο λαός μας αγκάλιασε το όραμα της κυρίας Βαρδινογιάννη για τη δημιουργία αυτής της Μονάδας;
Μετά την αδιαμφισβήτητα μεγάλη προσφορά του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα» στο νοσοκομείο μας, ήταν ιδιαίτερη τιμή για εμένα να συμμετέχω ως Αντιπρόεδρος, σε μια άλλη, εξίσου σημαντική, πρωτοβουλία της κας Μαριάννας Βαρδινογιάννη, όπως αυτή της δημιουργίας του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ».
Το «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» είναι ένας σύλλογος, που μέσα από την υλοποίηση μιας σειράς νέων δράσεων, με νέα όπλα και πρωτοποριακές μεθόδους και μέσα από την προσφορά προοδευτικά βελτιούμενων υπηρεσιών υγείας στα άρρωστα παιδιά, έχει ως στόχο να δώσει νέα δυναμική στο όραμα της κυρίας Βαρδινογιάννη κατά του παιδικού καρκίνου.
Η μάχη αυτή είναι μια μάχη με το χρόνο. Είναι μια μάχη δύσκολη που απαιτεί κόπο και θυσίες από όλους μας. Είναι όμως μια μάχη που, μέρα με την μέρα και μέσα από τις μικρές και μεγάλες καθημερινές μας νίκες, φαίνεται ότι κερδίζεται.
Ο λαός μας ήδη από την αρχή του εγχειρήματος της κυρίας Βαρδινογιάννη πίστεψε στο όραμά της και συστρατεύτηκε μαζί της σ’ αυτό τον αγώνα. Η ανταπόκριση, η αποδοχή, η διάθεση για ενημέρωση γύρω από τον παιδικό καρκίνο καθώς και η εθελοντική προσφορά του απλού κόσμου είναι κάτι που, όσοι έχουμε την τύχη να συμμετέχουμε στην προσπάθεια αυτή, εισπράττουμε καθημερινά με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση. Χάρη στην κυρία Βαρδινογιάννη έχει φτιαχτεί μια τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα ζωής, που ολοένα και μεγαλώνει χωρίς να μπορεί να σπάει γιατί κάθε κρίκος της είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με ένα μεγάλο όραμα, αυτό της «Ελπίδας.» .

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, οι Σύλλογοι «ΕΛΠΙΔΑ» και «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» αποφάσισαν να τιμήσουν τους δότες μυελού των οστών που πρόσφεραν μόσχευμα σε πάσχοντες. Πιστεύετε ότι οι εκδηλώσεις αυτές ενισχύουν τις προσπάθειες του συλλόγου για προσέλκυση περισσοτέρων δοτών. Υπάρχει επαρκής ενημέρωση του κόσμου για τη δωρεά μυελού των οστών;
Η διάθεση για εθελοντική προσφορά στον συνάνθρωπο, και ειδικότερα στο άρρωστο παιδί και στην οικογένειά του, αποτέλεσε το κίνητρο και τον βασικότερο πυλώνα για τη δημιουργία των δύο συλλόγων «ΕΛΠΙΔΑ» και «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» από τα ιδρυτικά τους μέλη με πρωτεργάτρια την κυρία Βαρδινογιάννη. Η ιδέα αυτή του εθελοντισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς είναι σύμφυτη με την πορεία και των Συλλόγων «ΕΛΠΙΔΑ» και «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και διαπνέει όλες τις δράσεις και το έργο τους.
Μέσα από εκδηλώσεις σαν αυτή της βράβευσης των δύο εθελοντών δοτών μυελού των οστών, που έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, στέλνεται ένα ηχηρό κοινωνικό μήνυμα που ενισχύει την πίστη μας ότι καθένας από εμάς μπορεί με μια και μόνο απλή πράξη να χαρίσει το σημαντικότερο δώρο, το δώρο της ζωής, αρκεί να γίνει εθελοντής δότης μυελού των οστών.
Στα δύο χρόνια της λειτουργίας της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη διαδικασία δωρεάς μυελού των οστών, που ξεκινά από το πώς μπορεί κάποιος να γίνει εθελοντής δότης με την κατάθεση μιας απλής αίτησης και τη λήψη δείγματος μέχρι το πώς γίνεται η λήψη μυελού των οστών σε περίπτωση εύρεσης συμβατού δότη.
Με κάθε αφορμή και με κάθε τρόπο πρέπει να γίνεται συνεχής και σωστή ενημέρωση του κοινού ότι η δωρεά μυελού των οστών είναι μια απόλυτα ασφαλής, ακίνδυνη και απλή διαδικασία για τον δότη, η οποία μπορεί να χαρίσει τη ζωή σε κάποιο παιδί ή ενήλικα που κινδυνεύει να τη χάσει.
Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει όλη αυτή την προσπάθεια και ελπίζουμε να συνεχίσει να στηρίζει το όλο εγχείρημα με την ίδια αγάπη και ενθουσιασμό. Στα δύο (2) χρόνια της λειτουργίας της Τράπεζας έχουν εγγραφεί 21.000 εθελοντές δότες και έχουν βρεθεί ήδη 2 συμβατοί δότες. Στόχος μας είναι στα επόμενα χρόνια να φτάσουμε τους 120.000 εθελοντές δότες.

Αποτελεί η Ογκολογική Μονάδα Παίδων ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή;
Το νοσοκομείο μας είναι ό,τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η χώρα μας στον τομέα της υγείας τις τελευταίες δεκαετίες. Η Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα» εξασφαλίζει άριστες συνθήκες νοσηλείας που ανταποκρίνονται πλήρως στα διεθνή πρότυπα. Η λειτουργία της, το 2010, ήρθε να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπήρχε έως τότε στην Ελλάδα, αλλά και στα Βαλκάνια, στον τομέα της διάγνωσης και θεραπείας του παιδικού καρκίνου. Ήδη, στα πέντε περίπου έτη της λειτουργίας της, έχουν πραγματοποιηθεί 16.254 νοσηλείες στα νοσηλευτικά της τμήματα και 83.320 ημερήσιες νοσηλείες στις αντίστοιχες Μονάδες.

Η υποδομή της Μονάδας αποτελεί το «κλειδί» της επιτυχίας για τις χιλιάδες νοσηλείες που έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και πέντε χρόνια. Ποια είναι η δυναμική της Μονάδας. Υπάρχουν λίστες αναμονής για τα παιδιά που πρέπει να εισαχθούν;
Η Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-Ελπίδα» αποτελείται από ένα συγκρότημα πέντε κτιρίων, συνολικής επιφάνειας 15.000τ.μ. και διαθέτει 3 ογκολογικές-αιματολογικές κλινικές δυναμικότητας 29 κλινών η κάθε μία καθώς και τη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, δυναμικότητας 18 κλινών που είναι η μοναδική στη χώρα μας. Η κάθε κλινική έχει τη δική της, αυτόνομη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας δυναμικότητας 8 κλινών. Όλα τα δωμάτια είναι μονόκλινα ή δίκλινα. Στην ογκολογική μονάδα λειτουργεί επίσης τμήμα αιμοδοσίας, το οποίο επεξεργάζεται 50.000 φιάλες αίματος ετησίως, ενώ σύντομα θα λειτουργήσει και το τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής. Δεν υπάρχει λίστα αναμονής για την εισαγωγή στο νοσοκομείο μας. Εάν κάποιο παιδί διαγνωσθεί με κακοήθες και αιματολογικό νόσημα γίνεται άμεσα εισαγωγή στο νοσοκομείο. Εδώ νοσηλεύεται περίπου το 85% των περιστατικών παιδιών με καρκίνο στη χώρα μας και κάθε χρόνο έχουμε 280 με 300 νέα περιστατικά.

Στην ομιλίας σας, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, αναφερθήκατε στις μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων που πρόκειται να πραγματοποιούνται στο νοσοκομείο. Μιλήστε μας για την προσπάθεια αυτή. Ποια θα είναι η συνεργασία σας με τον ΕΟΜ;
Σύμφωνα και με τη σύμβαση που υπογράφθηκε μεταξύ του Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και του συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 639/20.03.13 αναμένεται να λειτουργήσει, μεταξύ άλλων, στο νοσοκομείο μας το Εθνικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων Συμπαγών Οργάνων για παιδιά (ήπαρ, νεφρά, πνεύμονες). Το κόστος ανέγερσης του Κέντρου, της προμήθειας του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και της εκπαίδευσης του ιατρικού & νοσηλευτικού προσωπικού θα αναλάβει αποκλειστικά ο σύλλογος «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ». Μέχρι σήμερα, όπως είναι γνωστό, στη χώρα μας δεν πραγματοποιούνται μεταμοσχεύσεις ήπατος, πνευμόνων ή άλλων συμπαγών οργάνων σε παιδιά με συνέπεια τα παιδιά που χρήζουν μεταμόσχευσης να μεταβαίνουν στο εξωτερικό αρχικά για την πραγματοποίηση της μεταμόσχευση και στη συνέχεια ξανά για τη μετεγχειρητική παρακολούθησή τους (follow up). Η έναρξη λειτουργίας του Κέντρου, το οποίο θα γίνει σε συνεργασία με το Γ.Ν.Α. ΛΑΙΚΟ και με τη στήριξη του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, θα συμβάλει αποτελεσματικά στη μείωση του μεγάλου κόστους της μετάβασης των παιδιών στο εξωτερικό ενώ παράλληλα θα δώσει τέλος στην ταλαιπωρία αυτών και των οικογενειών τους καθώς και στη μακροχρόνια αναμονή για τη πραγματοποίηση της μεταμόσχευσης.

Στις εξαιρετικές υποδομές του νοσοκομείου θα ενταχθούν και δύο νέα εξειδικευμένα μηχανήματα, τα οποία θα δωρίσει η κυρία Βαρδινογιάννη, και τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την διάγνωση του παιδικού καρκίνου. Παρουσιάστε μας τα μηχανήματα αυτά, το κόστος τους, καθώς επίσης και ποιες ανάγκες θα καλύψουν στο νοσοκομείο;
Πράγματι, στο νοσοκομείο μας σύντομα θα λειτουργήσει το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής (PET/CT, γ-κάμερα, Μονάδα Ραδιενεργού Θεραπείας) για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, αφού θα διαθέτει τον πλέον σύγχρονο και εξειδικευμένο εξοπλισμό για τη διάγνωση και θεραπεία των παιδικών ογκολογικών παθήσεων. Ο εξοπλισμός μάλιστα αυτός θα είναι ο μοναδικός στο είδος του σε δημόσια και ιδιωτικά παιδιατρικά νοσοκομεία στη χώρα μας. Μέχρι σήμερα, όλα τα περιστατικά των παιδιών που χρήζουν των συγκεκριμένων εξετάσεων παραπέμπονται σε δημόσια & ιδιωτικά νοσοκομεία ενηλίκων. Ειδικότερα, το PET/CT παρέχει εξαιρετικές δυνατότητες που εκτείνονται, πέραν από την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση του παιδικού καρκίνου, στη σταδιοποίηση των όγκων, στην αξιολόγηση της θεραπευτικής αγωγής και στον έλεγχο τυχόν υποτροπών. Έχει επίσης χρήσιμες εφαρμογές στον τομέα της Νευρολογίας και της Καρδιολογίας. Το κόστος κατασκευής του τμήματος και προμήθειας του απαραίτητου συμπληρωματικού εξοπλισμού του ανέλαβαν ο σύλλογος «ΕΛΠΙΔΑ» και η κυρία. Μ. Βαρδινογιάννη.

Πόσο έχουν βοηθήσει τη Μονάδα τα «Προγράμματα Αδελφοποίησης» με τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του εξωτερικού. Πως λειτουργεί στην πράξη αυτή η συνεργασία;
Με πρωτοβουλία της κυρίας Μ. Βαρδινογιάννη έχει αναπτυχθεί ένα παγκόσμιο Δίκτυο Αδελφοποίησης – Συνεργασίας με κορυφαία Ογκολογικά Κέντρα, όπως τα Sick Kids Hospital in Toronto Canada, Pediatric Hematology Oncology and Research Hospital in Ankara Turkey, Thalassemia Merkezi Center for Children in Baku Azerbaijan, Children’s Cancer Hospital Egypt, Mother & Child Institute in Belgrade Serbia, Chain Sheba Medical Center Israel, Children Hospital of Philadelphia, Sidra Medical & Research Center Qatar, και σύντομα με τα Princes Maxima Oncology Center Holland και John Hopkins Medicine International. Σκοπός του προγράμματος είναι η ανταλλαγή πληροφοριών για τη νοσοκομειακή διαχείριση, η ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα μελέτης της παιδικής ογκολογίας και μεταμόσχευσης μυελού των οστών, η διοργάνωση επιστημονικών ημερίδων, η εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η ερευνητική συνεργασία καθώς και η έναρξη προγραμμάτων εθελοντών για μεταμόσχευση μυελού των οστών και μεταμόσχευση οργάνων. Μάλιστα, στα πλαίσια των συνεργασιών αυτών, νοσηλευτικό προσωπικό από το νοσοκομείο μας μετέβη, με έξοδα του συλλόγου «Ελπίδα», στο Sick Kids Hospital στον Καναδά, όπου παρέμεινε για διάστημα 2 μηνών προκειμένου να εκπαιδευτεί σε σύγχρονες πρακτικές μεθόδους. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος στον Καναδά το προσωπικό μας επέστρεψε στη χώρα μας μαζί με τους καναδούς εκπαιδευτές του για την εφαρμογή των μεθόδων αυτών στο νοσοκομείο μας.

Σε μια δύσκολη περίοδο για την χώρα μας, η οποία διανύει μια στενωπό (σε οικονομικό κυρίως επίπεδο), το νοσοκομείο σας νοσηλεύει παιδιά ανασφάλιστα, άπορα, παιδιά μεταναστών, αλλά και παιδιά από γειτονικές χώρες όπως η Αλβανία, η Σερβία ακόμα και από την Παλαιστίνη, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Η κίνηση αυτή σαφώς αποδεικνύει την ανθρωπιά και τη διάθεση να βοηθήσετε αυτά τα παιδιά, ωστόσο το οικονομικό κόστος είναι τεράστιο. Πως ανταποκρίνεται οικονομικά το νοσοκομείο σε αυτή την πρόκληση;
Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα και θεραπεία του καρκίνου, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τα παιδιά. Στο νοσοκομείο μας γίνονται δεκτά όλα τα παιδιά που χρήζουν νοσηλείας, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, είτε πρόκειται για παιδιά ασφαλισμένα, ή ανασφάλιστα, προσφυγόπουλα, ή παιδιά μεταναστών. Σε συνεργασία μάλιστα με το υπουργείο υγείας θα υπογραφούν διακρατικές συμφωνίες με χώρες όπως η Αλβανία, η Σερβία και η Αίγυπτος, έτσι ώστε και τα παιδιά των ομογενών μας να έχουν τη καλύτερη δυνατή περίθαλψη ακόμα και για απλά περιστατικά στις χώρες που διαμένουν. Πράγματι, διανύουμε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Είναι όμως μια συγκυρία που μας έκανε πιο δυνατούς να παλέψουμε για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Γιατί, τόσο εγώ προσωπικά ως διοικητής, όσο και το υπόλοιπο προσωπικό του νοσοκομείου αισθανόμαστε ότι σήμερα έχουμε, περισσότερο από ποτέ, την ηθική υποχρέωση να ανταπεξέλθουμε στις αυξημένες ανάγκες που επιβάλλουν οι καιροί. Και τελικά η προσπάθεια αυτή έχει αποτέλεσμα. Μέσα από συντονισμένες δράσεις εξοικονόμησης πόρων παρέχουμε ίση πρόσβαση κάθε παιδιού σε όλες τις ενδεδειγμένες υπηρεσίες υγείας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για την εξέλιξη του νοσοκομείου. Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο;
Όπως προανέφερα στα άμεσα σχέδιά μας είναι η λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Μεταμόσχευσης Συμπαγών Οργάνων στα παιδιά, όπου ευελπιστούμε ότι θα λυθούν αρκετά από τα προβλήματα που προαναφέραμε. Παράλληλα, προχωρούμε στη δημιουργία Ηλεκτρονικού Αρχείου Νεοπλασιών με βάση τα διεθνή πρότυπα, το κόστος δημιουργίας του οποίου καθώς και τη στελέχωση και εκπαίδευση του προσωπικού του θα αναλάβει αποκλειστικά ο σύλλογος «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ». Τεχνική βοήθεια στο Αρχείο θα παρέχουν το Sick Kids Hospital και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Philadelfia. Με τον τρόπο αυτό, οι γιατροί του νοσοκομείου μας θα μπορούν να ανταλλάσσουν επιστημονικές πληροφορίες με τα συγκεκριμένα κέντρα, να ενημερώνονται για τα ποσοστά επιτυχίας σε κάθε τύπο παιδικού καρκίνου με βάση τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που χρησιμοποιούν. Στόχος μας είναι επίσης το νοσοκομείο μας να γίνει Κέντρο Αριστείας με σκοπό την έρευνα και διάγνωση των κακοήθων και αιματολογικών νοσημάτων της παιδικής ηλικίας, την παραγωγή πολυδύναμων βλαστοκυττάρων στο εργαστήριο με γενετική τροποποίηση κυττάρων δέρματος ή αίματος ασθενών με σπάνια γενετικά και ανοσολογικά νοσήματα, που θα επιτρέπει τη μελέτη τους και το σχεδιασμό εξατομικευμένης θεραπείας με βλαστοκύτταρα, το σχεδιασμό ανοσολογικών θεραπειών με λεμφοκύτταρα τροποποιημένα εναντίον λευχαιμικών και καρκινικών κυττάρων, την παρασκευή δερματικών κυτταρικών μοσχευμάτων καθώς και τη διαγνωστική μελέτη με τεχνικές μοριακής βιολογίας των γενετικών και νεοπλασματικών νόσων της παιδικής ηλικίας.
Προβλήματα πάντα υπήρχαν και υπάρχουν στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια λόγω και της οικονομικής κρίσης, και κυρίως σε ότι αφορά τη στελέχωσή του με προσωπικό. Ωστόσο πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι παρά τις δυσκολίες, όλο το προσωπικό μας (ιατρικό – νοσηλευτικό – διοικητικό – τεχνικό) καταφέρνει, καταβάλλοντας καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες, να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργούνται χωρίς μάλιστα να μειώνεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μας. Παρά τους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε θα πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά για το καλύτερο για τα παιδιά που νοσούν. Θα πρέπει να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματά μας με αισιοδοξία και ελπίδα για το αύριο και πάντα με γνώμονα τα ίδια τα παιδία που νοσούν. Γιατί έγιναν πολλά, αλλά θα πρέπει να γίνουν κι άλλα. Το χρωστάμε σε αυτά τα παιδία και στις οικογένειές τους. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και στις επόμενες γενιές

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Comments are closed.