Χρόνια ασθένεια ο καρκίνος στην επόμενη δεκαετία λένε οι ερευνητές

0

Χρόνια ασθένεια ο καρκίνος στην επόμενη δεκαετία λένε οι ερευνητές

/ γράφει ο Kοσμάς Ζακυνθινός

Στη μακροπρόθεσμη επιβίωση των ασθενών και όχι στη θεραπεία, στοχεύει η νέα μάχη ενάντια στον καρκίνο, με τους επιστήμονες να επιδιώκουν τη μετάλλαξη των κυττάρων –ακόμη και σε προχωρημένες περιπτώσεις– στην επόμενη δεκαετία.

Ο καρκίνος θα γίνει μια χρόνια, διαχειρίσιμη ασθένεια, όπως τονίζει το παγκοσμίου φήμης Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (ICR) ξεκινώντας το πρώτο «Δαρβινικό» πρόγραμμα κατά της νόσου. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ICR, καθηγητή Paul Workman, η μεγαλύτερη πρόκληση αυτή τη στιγμή στη μελέτη του καρκίνου είναι η συνεχιζόμενη αντίστασή του στα φάρμακα. Τα καρκινικά κύτταρα που δεν θανατώνονται με χημειοθεραπεία ή ακόμα και με ανοσοθεραπεία, τελικά μεταλλάσσονται σχηματίζοντας νέους όγκους. Ο καρκίνος επιστρέφει σε μεταστατική ή προχωρημένη μορφή, συχνά σε άλλα μέρη του σώματος. Και είναι συνήθως θανατηφόρος.
Μια νέα κατηγορία φαρμάκων «κατά της εξέλιξης του καρκίνου», που επιβραδύνει ή σταματά την εξέλιξη των καρκινικών κυττάρων, θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη σε 10 χρόνια, λένε οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (ICR) στη Βρετανία.
Θα στοχεύει ένα μόριο, που ονομάζεται APOBEC, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και θα μπορούσε να χορηγηθεί παράλληλα με άλλα φάρμακα, που «σκοτώνουν» τον καρκίνο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Paul Workman, η επιστημονική ομάδα είναι εξαιρετικά ενθουσιασμένη, καθώς όπως χαρακτηριστικά δηλώνει «Πρόκειται για την μεγαλύτερη πρόκληση στην αντιμετώπιση του καρκίνου και της βιολογίας του καρκίνου, η οποία είναι η αντοχή στα φάρμακα».

«Πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι η πρώτη θεραπεία στον κόσμο που, αντί να ασχολείται με τις συνέπειες της εξέλιξης και της αντίστασης του καρκίνου, έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει άμεσα την ικανότητα της νόσου να προσαρμόζεται και να εξελίσσεται», δήλωσε η Dr Olivia Rossanese του ICR.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι ασθενείς θα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τη νόσο με ένα μείγμα ακτινοβολίας, χημειοθεραπείας και χειρουργικών επεμβάσεων, αλλά μετά θα παίρνουν νέα φάρμακα, που θα σταματούν την ανάπτυξη και την εξάπλωση των άρρωστων κυττάρων που έχουν απομείνει.
Ο στόχος είναι να διατηρείται ο καρκίνος υπό έλεγχο για τόσο διάστημα, ώστε οι ασθενείς, τελικά, να πεθαίνουν από άλλα αίτια.
Πάνω από 300 επιστήμονες αναμένεται να συνεργαστούν για το ελπιδοφόρο project, όπου τα φάρμακα δεν το θεραπεύουν μεν, αλλά προσφέρουν μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης.

Χρηματοδότηση
Σύμφωνα με τον Paul Workman απαιτούνται επιπλέον 15 εκατ. λίρες για να ολοκληρωθεί το κέντρο. Επιπρόσθετα δηλαδή στα 75 εκατ. λίρες που έχει ήδη επενδύσει το ICR. Εάν συλλεχθούν τα χρήματα, όπως τονίζει, «μπορούμε κάτω από μια κοινή στέγη να συγκεντρώσουμε ερευνητές για νέες θεραπείες στον καρκίνο, συνδυαστικά με όσους μελετούν την εξέλιξη σε πειραματόζωα, στα κύτταρα και σε μεμονωμένους ασθενείς, προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα γενιά θεραπειών για τον καρκίνο».
Η αντιμετώπιση της εξέλιξης του καρκίνου είναι μια νέα προσέγγιση κατά τον Paul Workman. «Αυτό που εξετάζουμε πλέον είναι η αλλαγή της κουλτούρας-μεταξύ των ερευνητών και των ασθενών», όπως τονίζει. «Πάντα θα προσπαθούμε να θεραπεύουμε τον καρκίνο. Όμως σε προχωρημένη ασθένεια αυτό μπορεί να μην είναι δυνατό. Μια εξελικτική προσέγγιση ανοίγει την προοπτική μακροπρόθεσμου ελέγχου, με καλή ποιότητα ζωής».

Φάρμακα «Δούρειος ίππος»
Σε πειραματικό μέτωπο, ήδη από τις αρχές του έτους νέο φάρμακο κατά του καρκίνου χρησιμοποιεί μια προσέγγιση «Δούρειου ίππου» για να εισέλθει σε καρκινικά κύτταρα. Σύμφωνα με το “The Lancet” η νέα θεραπεία πέτυχε να βελτιώσει σημαντικά την επιβίωση μεταξύ μιας μειοψηφίας ασθενών με καρκίνο που άλλα φάρμακα δεν είχαν θεραπεύσει.
Μια άλλη ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Καρκινολογικών Ερευνών του Λονδίνου και το The Royal Marsden NHS Foundation Trust διεξήγαγε κλινική δοκιμή φάσης Ι / ΙΙ που περιελάμβανε σχεδόν 150 ασθενείς με διαφορετικούς τύπους καρκίνων που είχαν σταματήσει να ανταποκρίνονται στις τυπικές θεραπείες.
Όπως αναφέρθηκε στο επιστημονικό περιοδικό ”The Lancet” με τη νέα θεραπεία είτε συρρικνώθηκαν είτε σταμάτησαν να αναπτύσσονται όγκοι στο 1/4 των ασθενών με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή της ουροδόχου κύστης και σχεδόν το 15% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα ή των ωοθηκών.
Το νέο φάρμακο αποτελείται από ένα αντίσωμα με παράγοντα που σκοτώνει τον καρκίνο και είναι προσαρτημένο στο άκρο του. Το αντίσωμα συνδέεται με τους υποδοχείς που υπάρχουν στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων και στη συνέχεια τραβάει τον χημειοθεραπευτικό παράγοντα μέσα.
Η πρώιμη μελέτη σύμφωνα με τον καθηγητή Johann de Bono, δείχνει ότι έχει τη δυνατότητα να θεραπεύσει μεγάλο αριθμό διαφορετικών τύπων καρκίνου και ιδιαίτερα μερικά από τα άτομα με πολύ χαμηλά ποσοστά επιβίωσης.
Τα αποτελέσματα ήταν τόσο επιτυχημένα ώστε το φάρμακο δοκιμάζεται τώρα σε δοκιμές άλλων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων των παγκρεατικών, του εντέρου και του κεφαλιού και του λαιμού. Επίσης, εξετάζεται ως θεραπεία δεύτερης γραμμής για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε μια δοκιμή φάσης ΙΙ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο (ICR), Paul Workman, είναι συναρπαστικό να δουν τις δυνατότητες που έχει δείξει αυτό το φάρμακο σε μια σειρά από κακοήθεις καρκίνους: «Ανυπομονώ να δω την πρόοδο στην κλινική πράξη και ελπίζω ότι μπορεί να ωφελήσει τους ασθενείς που επί του παρόντος έχουν εξαντλήσει τις επιλογές θεραπείας» όπως συμπλήρωσε.

Share.

About Author

Comments are closed.