Συνέντευξη > Karim Mikhail, διευθύνων σύμβουλος της MSD

0

Η MSD είναι μια εταιρεία με παρελθόν, παρόν και μέλλον στην ελληνική αγορά και σκοπεύει να παραμείνει τόσο στα εύκολα όσο και στα δύσκολα. Όπως και οι υπόλοιποι φορείς έτσι και εμείς πρέπει να συνεισφέρουμε ενισχύοντας το εγχώριο επενδυτικό κλίμα. Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η έρευνα, με επενδύσεις ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ στη βασική έρευνα και σε κλινικές μελέτες φάσης 3 και 4. Συνεπώς, η χώρα μας εμπλέκεται σημαντικά στη καινοτομία και όχι μόνο στην προώθηση προϊόντων.

Μετά την συγχώνευση της εταιρειών MSD και Schering Plough πως διαμορφώθηκε η ταυτότητα της εταιρείας MSD στην Ελλάδα;

Η MSD (Merck Sharp & Dohme) αποτελεί θυγατρική εταιρεία του πολυεθνικού Ομίλου Merck & Co, με έδρα το New Jersey των ΗΠΑ. Η εταιρεία λειτουργεί με την ονομασία Merck στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και με την ονομασία MSD στην Ευρώπη.

Στόχος μας στην MSD είναι να διαφυλάσσουμε και να βελτιώνουμε την ανθρώπινη ζωή, χαράσσοντας μια ηθική και δεοντολογική πορεία προς ένα υγιέστερο μέλλον. Με παγκόσμια ιστορία 150 περίπου χρόνων, η MSD δραστηριοποιείται σε καταναλωτικά και κτηνιατρικά προϊόντα και απασχολεί 94.000 σε 140 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Ιούνιο του 2010 μετά τη συνένωση της MSD και της Schering-Plough. Από το 1983 μέχρι και το 2010, επιτυχημένος εκπρόσωπος της MSD στην Ελλάδα υπήρξε η εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί ανεξάρτητο συνεργάτη μας μέχρι και σήμερα. Πλέον, η MSD καταλαμβάνει την 4η θέση στην ελληνική αγορά, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία παγκοσμίως απασχολώντας 94.000 ανθρώπους σε 140 χώρες. Η ηγετική αυτή θέση, μας γεμίζει αισιοδοξία αλλά και αίσθημα ευθύνης στη προσπάθεια να πετύχουμε το όραμά μας, να λειτουργούμε με γνώμονα το ήθος στην έρευνα για την παραγωγή καινοτόμων φαρμάκων με τελικό στόχο: να είναι ο κόσμος καλά.

Ποιες είναι οι νέες καινοτόμες θεραπείες που περιμένουμε άμεσα από την MSD και σε ποιες θεραπευτικές κατηγορίες σκοπεύετε να επενδύσετε στο μέλλον;

H MSD έχει μεγάλη ιστορία στην ανακάλυψη καινοτόμων φαρμάκων σε πολλές θεραπευτικές κατηγορίες. Βασικοί σταθμοί των τελευταίων 150 ετών αποτέλεσαν η ανακάλυψη της βιταμίνης B1, το πρώτο εμβόλιο κατά της ιλαράς καθώς και πάνω από 30 νέα εμβόλια τα τελευταία χρόνια, θεραπείες για το κοινό κρυολόγημα, η πρώτη από του στόματος θεραπεία της υπέρτασης, οι πρώτες στατίνες για την αντιμετώπιση της υπερχοληστεροαιμίας κ.α. Ταυτόχρονα, σημαντικό κεφάλαιο της εταιρείας μας αποτελεί η ανάπτυξη πολλών προϊόντων για την προαγωγή της υγείας των ζώων. Είναι κατά συνέπεια βασική μας επιδίωξη, να υπηρετούμε τη σημαντική αυτή επιστημονική πορεία, διαθέτοντας έναν από τους μεγαλύτερους προϋπολογισμούς, σε έρευνα και ανάπτυξη νέων μορίων παγκοσμίως. Το 2011 ερευνητικός μας προϋπολογισμός άγγιξε ι το ύψος των 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η κύρια ερευνητική στρατηγική της MSD είναι να αναπτύσσει νέες καινοτόμες θεραπείες, οι οποίες θα είναι είτε οι καλύτερες, είτε οι πρώτες τέτοιες θεραπείες στην κατηγορία τους γιατί έτσι αναμένεται να καλύψουν τις ανάγκες πολλών συνανθρώπων μας που δεν μπορούν να λάβουν την κατάλληλη ή την καλύτερη θεραπεία για την ασθένειά τους. Τέτοια φαρμακευτικά μόρια αναμένεται να λάβουν έγκριση κυκλοφορίας το 2013 – 2015, για ασθένειες όπως η οστεοπόρωση, η αθηροσκλήρωση, ο καρκίνος των ωοθηκών και στο τομέα της νευρολογίας η αϋπνία, τη νόσος του Πάρκινσον κ.α. Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκεται ένα φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα  για την ανακάλυψη αποτελεσματικών θεραπειών για τη νόσο του Alzheimer. Σε πιο πρώιμη φάση βρίσκονται οι μελέτες για τρία νέα μόρια, που αφορούν νοσήματα όπως η ψωρίαση, ο διαβήτης και η ηπατίτιδα, με στόχο να είναι τα καλύτερα στην κατηγορία τους. Παράλληλα, η MSD επεκτείνεται σημαντικά και στον τομέα των βιοτεχνολογικών προϊόντων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η MSD αναγνωρίστηκε από το περιοδικό Forbes ως η καλύτερη εταιρεία σε επίπεδο ανακάλυψης και έγκρισης νέων φαρμάκων μεταπολεμικά στις ΗΠΑ καθώς ανακάλυψε και μπόρεσε να θέσει σε κυκλοφορία πάνω από 56 νέες φαρμακευτικές ουσίες για διάφορες ασθένειες.

Αυτή την περίοδο που τα πράγματα για την οικονομία μας είναι ιδιαίτερα «ρευστά» στη χώρα μας, η MSD τολμά να στρέψει το βλέμμα της προς τις επενδύσεις. Τί σας παρότρυνε να πάρετε την απόφαση αυτή. Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους έχετε εστιάσει;

Η MSD είναι μια εταιρεία με παρελθόν, παρόν και μέλλον στην Ελληνική αγορά και σκοπεύει να παραμείνει τόσο στα εύκολα όσο και στα δύσκολα. Όπως και οι υπόλοιποι φορείς έτσι και εμείς πρέπει να συνεισφέρουμε ενισχύοντας το εγχώριο επενδυτικό κλίμα. Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η έρευνα, με επενδύσεις ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ στη βασική έρευνα και σε κλινικές μελέτες φάσης 3 και 4. Συνεπώς, η χώρα μας εμπλέκεται σημαντικά στη καινοτομία και όχι μόνο στην προώθηση προϊόντων.

Ταυτόχρονα μη ξεχνάμε ότι η εταιρεία απασχολεί στην Ελλάδα 274 υπαλλήλους και συνεργάζεται με τοπικές εταιρείες παρασκευής και διανομής φαρμάκων. Οι εταιρείες αυτές, όπως η ΒΙΑΝΕΞ και η ΦΑΜΑΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, παράγουν το 48% των συσκευασιών που διαθέτουμε ως εταιρεία στην ελληνική αγορά. Κατά συνέπεια, είναι ξεκάθαρο ότι η MSD πατάει γερά στην Ελλάδα, δεν λειτουργεί αποσπασματικά, αλλά κάνει σταθερά επενδυτικά βήματα, με μακροχρόνιο σχεδιασμό.

Η εταιρεία MSD έχει προβεί στην δημιουργία πλάνου Β λόγο κρίσης; Η Ελλάδα παραμένει στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος της μητρικής εταιρείας;

Είναι γεγονός ότι οι προκλήσεις της τρέχουσας οικονομικής κρίσης μείωσαν κατά πολύ το μέγεθος της ελληνικής αγοράς και έχουν οδηγήσει σε μια νέα εποχή στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί ο κλάδος των φαρμακευτικών εταιρειών. Πολλές εταιρείες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη κατάσταση, σταμάτησαν να παρέχουν τα φάρμακά τους επί πιστώσει είτε στα νοσοκομεία είτε στον ΕΟΠΥΥ. Η MSD διαφοροποιείται και με βασικό γνώμονα αδιάλειπτη πρόσβαση των φαρμάκων στους ασθενείς, περιόρισε κατά πολύ τις δαπάνες προώθησης, όπως τα ιατρικά συνέδρια. Ωστόσο, συνεχίζει κανονικά τη διανομή φαρμάκων, στη βάση της αντίληψης ότι είναι αντιδεοντολογική η στέρησή τους από συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη. Επιπλέον, οι επενδύσεις στην έρευνα έχουν αυξηθεί και ανέρχονται τοπικά σε ύψος 5 εκατομμυρίων ευρώ. Κατά συνέπεια, είναι ξεκάθαρο ότι η MSD όχι μόνο παραμένει στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος της μητρικής εταιρείας αλλά στοχεύει στην εξεύρεση λύσεων και στην ενίσχυση του εγχώριου επενδυτικού κλίματος.

Ποιες είναι οι θέσεις – προτάσεις της νέας εταιρείας πάνω στα προβλήματα του κλάδου;

Η ένταση αλλά και η διάρκεια της κρίσης δείχνουν ότι ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος πρέπει να επαναπροσδιορισθεί σχεδόν εξαρχής προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητά της παρεχόμενης υγειονομικής φροντίδας. Πρέπει να λειτουργήσουμε με διαφορετική νοοτροπία έχοντας ως βασικό γνώμονα τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των ασθενών.

Σήμερα δίνεται δυστυχώς μεγάλη έμφαση στην ονομαστική μείωση των δαπανών στον κλάδο της υγείας χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και έλεγχο της αποδοτικότητας των δαπανών. Σαν συνέπεια ίσως υπάρχει ο κίνδυνος σε ορισμένες περιπτώσεις της υποβάθμισης της παρεχόμενης υγειονομικής φροντίδας το οποίο όμως αυξάνει ακολούθως το συνολικό κόστος περίθαλψης. Πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να κατανοήσουμε ότι μόνο η σωστή υγειονομική φροντίδα οδηγεί σε απελευθέρωση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού για τη ανάπτυξη της οικονομίας.

Εμείς είμαστε υπέρμαχοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια συμβάλλει στη καλύτερη παρακολούθηση των δεικτών υγείας των ασθενών, μέσω της εφαρμογής κλινικών πρωτοκόλλων που θα καθορίζουν τις κατάλληλες θεραπείες. Ταυτόχρονα, η συνταγογράφηση με δραστική ουσία, ο ανταγωνισμός τιμών ανάμεσα στα εκτός πατέντας και στα γενόσημα φάρμακα και μια λογική κόστους – οφέλους στην τιμολόγηση και αποζημίωση φαρμάκων θα οδηγούσε σε επιπλέον εξοικονόμηση πόρων. Να προσθέσω και τη σημασία που έχει η πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες για τη βελτίωση της παρεχόμενης περίθαλψης, κάτι που έχει καθυστερήσει πάνω από 20 μήνες.

Το θέμα της καθυστέρησης των νέων φαρμάκων είναι στρατηγικής σπουδαιότητας τόσο για τους ασθενείς όσο και για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Πρέπει να επισημανθεί ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες καλούνται να παρέχουν φάρμακα στα δημόσια νοσοκομεία και στον ΕΟΠΠΥ ενώ το κράτος τους χρωστά πάνω από 1,8 δις ευρώ. Επιπλέον η κυβέρνηση ζητά από τις εταιρείες να πληρώσουν επιστροφές που σχετίζονται με την παρατηρούμενη υπέρβαση της υγειονομικής δαπάνης (ο γνωστός μηχανισμός clawback) όταν την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν υλοποιεί τα μέτρα ελέγχου του όγκου της κατανάλωσης που η ίδια έχει νομοθετήσει. Είναι πολύ δύσκολο για τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν στο πλαίσιο αυτό και εμείς στην MSD καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες να διατηρήσουμε τη συνεχή διάθεση των φαρμάκων μας. Η επιβίωση των φαρμακευτικών εταιρειών είναι ζωτικής σημασίας για την διάθεση των νέων θεραπειών στους έλληνες ασθενείς και για την βελτίωση της υγείας του ελληνικού πληθυσμού. Επιπλέον, οι φαρμακευτικές εταιρείες συνεισφέρουν σημαντικά στην απασχόληση και στην ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας στην ελληνική κοινωνία. Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης όπου οι δείκτες υγείας χειροτερεύουν η φαρμακευτική φροντίδα είναι η κατεξοχήν οικονομική λύση αντιμετώπισης των υγειονομικών προβλημάτων. Συνεπώς, η αποσάθρωση της φαρμακευτικής βιομηχανίας θα έχει δραματικές επιπτώσεις τόσο στην υγεία του πληθυσμού όσο και στην οικονομία της χώρας. Κατά συνέπεια λύσεις υπάρχουν. Πιστεύω πως αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι, θετικό πνεύμα συνεργασίας πολιτείας, βιομηχανίας και επιστημονικής κοινότητας για να ξεπεραστούν οι συμπληγάδες προς ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό σύστημα Υγείας.

Ποιο είναι το πλάνο της εταιρείας όσον αφορά θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Υπάρχουν συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες που σκοπό έχουν την ανάδειξη του κοινωνικού προφίλ της εταιρείας;

Στην MSD η εταιρική κοινωνική ευθύνη οφείλει να εκφράζεται μέσα από τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει κάθε εργαζόμενος στο οργανισμό, με βασικό γνώμονα το σεβασμό στον άνθρωπο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η MSD έχει σταθεί αρωγός στην αντιμετώπιση πολύ δύσκολων προβλημάτων υγείας, όπως η ογκοκέρκωση, ο HIV και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Μια πιο πρόσφατη δράση είναι η υλοποίηση του προγράμματος “MSD for mothers” για την επιβίωση των γυναικών κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, μέσω χρηματοδότησης του προγράμματος γύρω από τη μητρική θνησιμότητα, ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Όσον αφορά την διευκόλυνση της πρόσβασης στα φάρμακά, η MSD έχει λάβει τη δεύτερη θέση στην έκθεση του οργανισμού “Access to Medicine Index” (2010) ενώ στην κατηγορία που αφορά δωρεές προϊόντων και φιλανθρωπία η MSD ανακηρύχθηκε πρώτη.

Πρόσφατα, η MSD ανακοίνωσε τον ετήσιο απολογισμό των δράσεων  Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, παγκοσμίως. Παραθέτω ενδεικτικά τα παρακάτω παραδείγματα:

  • Τα προγράμματα που υλοποιεί η MSD ήρθαν σε επαφή με 273 εκατομμύρια ανθρώπους
  • 51.600 εργαζόμενοι συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης της εταιρείας
  • 34,7 εκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν σε συνεργασίες για την αντιμετώπιση βασικών προβλημάτων υγείας
  • Η MSD επένδυσε 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων
  • Τα προϊόντα της MSD αντιμετωπίζουν το 53% των 20 πιο σοβαρών νοσημάτων παγκοσμίως, με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
  • Η εταιρεία μείωσε κατά 4,546,000,000 λίτρα τη παγκόσμια κατανάλωση νερού
  • Οι υπάλληλοι μας διέθεσαν κατά εκτίμηση 210.500 ώρες εθελοντικής εργασίας
  • Η χρηματική αποτίμηση των προγραμμάτων κοινωνικής προσφοράς της MSD παγκοσμίως ανέρχεται σε ύψος 1,3 δισεκατομμυρίου δολαρίων

Στην Ελλάδα έχουμε αναπτύξει τέσσερις πυλώνες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στους οποίους δραστηριοποιούμαστε. Οι πυλώνες αυτοί αφορούν την επιβράβευση της αριστείας στην έρευνα σε νέες θεραπείες, στην εκπαίδευση πάνω σε θέματα που αφορούν καινοτομία και επιχειρηματικότητα, στην προστασία των πολιτών μέσω προγραμμάτων ενημέρωσης και πρόληψης και στην συνεισφορά μας μέσω προτάσεων και λύσεων πάνω σε προβλήματα του κλάδου καθώς και ενέργειες για την ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος της χώρας.

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Leave A Reply

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.