Συνέντευξη: Χρήστος Χολέβας

0

Χρήστος Χολέβας | Division Manager, Structural Heart, Greece & Cyprus at Abbott

Η πανδημία συνεχίζει να αποτελεί ένα μεγάλο μάθημα για όλους σε διάφορα επίπεδα

Στην Abbott είμαστε αφοσιωμένοι στην εκπλήρωση της υπόσχεσής μας να βοηθάμε τους ανθρώπους να έχουν τη βέλτιστη δυνατή υγεία σε κάθε στάδιο της ζωής τους. Διότι όταν έχουμε καλή υγεία, μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα. Και αυτό δίνει νόημα στην εργασία μας σε καθημερινή βάση.

Συνέντευξη / Κοσμάς Ζακυνθινός

Στόχος της Abbott Medical είναι η δημιουργία πρωτοποριακών προϊόντων που επιφέρουν αλλαγές στις ζωές των ανθρώπων και την υγεία. Ποια τα τελευταία «επιτεύγματα» που ενέταξε στο χαρτοφυλάκιο της και τι αναμένουμε στο εγγύς μέλλον;
Στο Abbott έχουμε δεσμευτεί να διαμορφώσουμε το μέλλον με τεχνολογίες που αλλάζουν τη ζωή για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερες και πιο υγιείς ζωές. Ως εταιρεία που επικεντρώνεται σε θεραπείες για καρδιαγγειακά νοσήματα, η αποστολή μας είναι να αναπτύξουμε και να διαθέσουμε προϊόντα με βελτιωμένα αποτελέσματα σε σύγκριση με τις υπάρχουσες θεραπείες. Τους τελευταίους μήνες, και παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε λόγω της πανδημίας, έχουμε πετύχει την προώθηση και εισαγωγή στην Ελληνική αγορά ενός άνευ προηγουμένου αριθμού νέων προϊόντων που κάνουν πραγματικά τη διαφορά.
Θα μπορούσα να αναφέρω ενδεικτικά τις πρώτες εμφυτεύσεις με το σύστημα TriClip για την επιδιόρθωση της τριγλώχινας βαλβίδας, το μεγαλύτερο εύρος ασθενών που πλέον μπορούν να αντιμετωπίσουν την καρδιακή ανεπάρκεια λόγω μιτροειδούς βαλβίδας με το τελευταίας γενιάς MitraClip, τους πρωτοποριακούς εμφυτεύσιμους απινιδωτές με δυνατότητα απομακρυσμένης παρακολούθησης, ακόμα και μέσω κινητού τηλεφώνου.
Και ευτυχώς δεν σταματάμε εδώ, σύντομα και στην Ελλάδα θα υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης ασθενών που δεν έχουν την επιλογή χειρουργικής αντιμετώπισης για αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας με το διακαθετηριακό σύστημα Tendyne.

Μεταξύ των κύριων δραστηριοτήτων της εταιρείας (Δομικών καρδιακών παθήσεων, καρδιακής ανεπάρκειας, ηλεκτροφυσιολογίας, αιμοδυναμικού και νευρο-διέγερσης) σε ποιες κατηγορίες υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη κάλυψης από την Abbott Medical Hellas;
Είναι πραγματικά δύσκολο να αναφέρω ποιος ή ποιοι από τους θεραπευτικούς τομείς στους οποίους δραστηριοποιούμαστε έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη κάλυψης. Ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψιν μας τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που πρέπει όλοι να διαχειριστούμε κι αναφέρομαι συνολικά στο σύστημα υγείας: Υπουργείο Υγείας, διοικήσεις νοσοκομείων και κλινικών, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εταιρείες και κυρίως οι ασθενείς.
Αυτή την στιγμή πάνω από 2,7 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 65+ σε όλη την Ευρώπη πάσχουν από την ασθένεια. Μέχρι το 2040, νόσο σχετιζόμενη με κάποια από τις καρδιακές βαλβίδες θα έχουν περίπου 20 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες.
Μια πρόσφατη έρευνα σε περισσότερα από 12.830 άτομα άνω των 60 σε 11 ευρωπαϊκές χώρες διαπίστωσε ότι μόνο το ένα τέταρτο των Ευρωπαίων άνω των 60 θα επισκέπτονταν το γιατρό τους για διερεύνηση συμπτωμάτων, όπως κόπωση και μειωμένη σωματική δραστηριότητα. Στην πιο σοβαρή μορφή του, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με σοβαρή καρδιακή νόσο πεθαίνουν εντός δύο ετών από την εμφάνιση συμπτωμάτων.
Επομένως, η σωστή και διαρκής ενημέρωση του Έλληνα πολίτη είναι αυτό που θα υπάρχει ως προτεραιότητα, ειδικά όσο διαρκεί η πανδημία. Πρέπει να μάθουμε να «ακούμε» την καρδιά μας και να μην διστάζουμε να απευθυνόμαστε στο καρδιολόγο μας ακόμα και για έναν απλό έλεγχο με το στηθοσκόπιο.

Παρά τα κοινά χαρακτηριστικά, ποιες διαφορές παρουσιάζουν οι αγορές της Ελλάδας και της Κύπρου, όσον αφορά τους ρυθμούς διείσδυσης και ανάπτυξης της Abbott Medical Hellas;
Θεωρώ ότι η σημαντική διαφορά είναι σχετική με το πληθυσμιακό μέγεθος της χώρας και μόνο. Σε επίπεδο οργάνωσης θα τολμούσα να πω ότι η Κύπρος έχει κάνει σαφή και σημαντικά βήματα προόδου, ειδικά τα τελευταία χρόνια.
Έχει ένα οργανωμένο σύστημα κεντρικών προμηθειών για τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ πρόσφατα εφάρμοσε το ΓΕ.Σ.Υ, ένα ενιαίο σύστημα αποζημίωσης ιατροτεχνολογικών πράξεων, το οποίο περιλαμβάνει και τη δυνατότητα ελεγχόμενης εισόδου νέων θεραπειών, ενώ παράλληλα αποφορτίζει τον μικρό δημόσιο τομέα υγείας, προσφέροντας και την επιλογή στον ασθενή να προτιμήσει ιδιωτική κλινική για τη θεραπεία του.
Τα τελευταία δυο χρόνια έχουμε κάνει σημαντικά βήματα και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όλες οι θεραπείες της εταιρείας μας Abbott Medical εφαρμόζονται με επιτυχία και ακολουθώντας τους ίδιους κανόνες ασφάλειας και στην Κύπρο.

Ποιες αλλαγές επιφέρει η εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού στην φαρμακευτική αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων και τι αναμένεται να αλλάξει στον τομέα Έρευνα και Ανάπτυξης;
Η πανδημία ήταν κάτι που αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί ένα μεγάλο μάθημα για όλους σε διάφορα επίπεδα.
Πιστεύω ότι τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται σε διάφορες μορφές στους χώρους που σχετίζονται με την υγεία και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα (τεστ, μέτρα προσωπικής προστασίας, κ.ά.), θα αποτελέσουν κομμάτι της καθημερινότητας μας για αρκετό διάστημα ακόμα.
Κάτι επίσης ενδιαφέρον που διαπιστώσαμε είναι ότι οι λύσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν οριζόντια και να είναι το ίδιο αποτελεσματικές δεν αποτελούν πλέον επιλογή. Οι παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας πριν λάβουμε μια απόφαση αλλάζουν όχι μόνο ταχύτατα αλλά είναι και σε άμεση συνάρτηση με ευμετάβλητες παραμέτρους. Επομένως, η ανάλυση δεδομένων, η καλή κι άμεση επικοινωνία με όλους τους stakeholders και η αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων της κάθε αγοράς και της κάθε θεραπείας θα μας οδηγούν και στο άμεσο μέλλον.
Στο κομμάτι της έρευνας και της τεχνολογίας δεν πιστεύω ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές. Ίσως μικρές καθυστερήσεις, σχετιζόμενες όμως με την εξέλιξη της πανδημίας και μόνο, τα βήματα θα γίνουν πιο μικρά αλλά θα παραμείνουν σταθερά και σίγουρα θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε θεραπείες που σχετίζονται με σύγχρονες νόσους όπως η καρδιακή ανεπάρκεια.

Η Abbott Ελλάς ιδρύθηκε το 1947 και φέτος συμπληρώνει 73 χρόνια επιχειρησιακής δράσης, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βίωσε η χώρα. Ποιες οι εκτιμήσεις σας για τα επόμενα χρόνια σε επίπεδο ανάπτυξης και απασχόλησης;
Στην Abbott είμαστε αφοσιωμένοι στην εκπλήρωση της υπόσχεσής μας να βοηθάμε τους ανθρώπους να έχουν τη βέλτιστη δυνατή υγεία σε κάθε στάδιο της ζωής τους. Διότι όταν έχουμε καλή υγεία, μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα. Και αυτό δίνει νόημα στην εργασία μας σε καθημερινή βάση. Oι εργαζόμενοί μας αποτελούν την κινητήριο δύναμη της εταιρείας, καθώς μέσα από την εξαιρετική τους απόδοση, τη συνεχή ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, την άριστη γνώση της Αγοράς που δραστηριοποιούμαστε και της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων μας, αλλά και κυρίως με τη δέσμευση και τον ενθουσιασμό τους αποδεικνύουν έμπρακτα, ότι «η Abbott δεν είναι μια οποιαδήποτε εταιρεία».
Πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια, και εφόσον υλοποιηθεί ο εκσυγχρονισμός στο σύστημα υγείας σχετικά με τις προμήθειες και την εισαγωγή κι αποζημίωση τόσο υπαρχόντων όσο και νέων θεραπειών, θα δούμε σημαντική ανάπτυξη με την είσοδο νέων προϊόντων που θα συμπαρασύρει φυσικά και τον τομέα απασχόλησης, ο οποίος θα πρέπει να στελεχωθεί με νέους συνεργάτες με υψηλή εξειδίκευση και γνώσεις.

Share.

About Author

Comments are closed.