Συνέντευξη: Σωκράτης Μητσιάδης

0

Σωκράτης Μητσιάδης | Διοικητής – Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία»

Συνέντευξη / Κοσμάς Ζακυνθινός

Το Νοσοκομείο «Σωτηρία» σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας στην χώρα μας

“Έχουμε καταφέρει το ακατόρθωτο, όπως δείχνουν και οι αριθμοί αλλά και τίποτα δεν είναι τυχαίο” όπως επισημαίνει ο Διοικητής του Νοσοκομείου «Η Σωτηρία», κ. Σωκράτης Μητσιάδης μιλώντας στο The Doctor. “Το σύστημα είναι πιο έτοιμο από ποτέ. Ειδικά το νοσοκομείο μας σταδιακά έχει εισέλθει σε πλήρη κανονική λειτουργία, όμως για κάθε περίπτωση έχει κρατήσει δομές πανέτοιμες για άμεση νοσηλεία οποιουδήποτε νέου κύματος. Φυσικά, εάν και εφ’ όσον, προκύψει. Είναι σίγουρο ότι ο Έλληνας πολίτης, όπως και κάθε επισκέπτης στην χώρα μας, αισθάνεται υγειονομική ασφάλεια όσο ποτέ άλλοτε και να την αισθάνεται”.

Κύριε Μητσιάδη, πρόσφατα εκτενές ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian φιλοξένησε το νοσοκομείο αναφοράς, το «Σωτηρία» καταγράφοντας από πρώτο χέρι τη μάχη των ανθρώπων της πρώτης γραμμής και των ασθενών στη χώρα που κερδίζει, μέχρι στιγμής, τη μάχη με τον κορωνοϊό. Μέχρι στιγμής πιστεύετε ότι καταφέραμε να αντισταθούμε σθεναρά στην παγκόσμια απειλή; Είμαστε προετοιμασμένοι καλύτερα για το δεύτερο κύμα;
Το Νοσοκομείο «Η Σωτηρία» σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας στην χώρα μας και παραμένει ακόμη ως νοσοκομείο αναφοράς. Νοσηλεύει ακόμη ασθενείς με Covid-19 στην ειδική κλινική λοιμώξεων, αλλά και στις ΜΕΘ. Μέχρι και σήμερα το νοσοκομείο μας έχει ελέγξει 2.921 ασθενείς για covid19 και έχει νοσηλεύσει 295 ασθενείς σε νοσηλευτικές μονάδες, 55 σε ΜΕΘ με μεγάλη διάρκεια νοσηλείας όλων αυτών των ασθενών. Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της πανδημίας στην χώρα μας επιβεβαιώνουν απόλυτα τις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας της χώρας αλλά και τα εξαιρετικά αντανακλαστικά του δημοσίου συστήματος υγείας.
Ναι, έχουμε καταφέρει το ακατόρθωτο, όπως δείχνουν και οι αριθμοί αλλά και τίποτα δεν είναι τυχαίο. Το σύστημα είναι πιο έτοιμο από ποτέ. Ειδικά το νοσοκομείο μας σταδιακά έχει εισέλθει σε πλήρη κανονική λειτουργία, όμως για κάθε περίπτωση έχει κρατήσει δομές πανέτοιμες για άμεση νοσηλεία οποιουδήποτε νέου κύματος. Φυσικά, εάν και εφ’ όσον, προκύψει. Είναι σίγουρο ότι ο Έλληνας πολίτης, όπως και κάθε επισκέπτης στην χώρα μας, αισθάνεται υγειονομική ασφάλεια όσο ποτέ άλλοτε και να την αισθάνεται.

Ως Διοικητής και βλέποντας τα πράγματα εκ των έσω, πως καταφέρνει ένα αποδεκατισμένο Σύστημα Υγείας από τη δεκαετή οικονομική κρίση και ανταποκρίνεται σε μια τόσο σοβαρή απειλή για τη Δημόσια Υγεία; 
Το όραμα-στόχος, η μεθοδικότητα, η εργατικότητα, η επιμονή, η υπομονή, οι σωστές επιλογές συνεργατών, οι σωστές κατευθυντήριες γραμμές και η συνεχής παρακολούθηση των αποτελεσμάτων είναι αυτά πού σε οδηγούν σε ένα καλό αποτέλεσμα.
Εξ’ άλλου πάντα πίστευα ότι καλός ηγέτης είναι αυτός πού μπορεί να προβλέψει το «απρόβλεπτο». Οι σωστές «στιγμιαίες» μεταρρυθμίσεις βοήθησαν ιδιαίτερα. Μέχρι σήμερα υπήρχε η αντίληψη το τι κάνει η πολιτεία και ή κοινωνία για εμάς.
Η τελευταία κοινωνική εμπειρία αυτό το άλλαξε σαν αντίληψη και πλέον σκεπτόμαστε, και πρέπει, το τι κάνουμε εμείς για την κοινωνία και πολιτεία. Είναι σίγουρο ότι αυτή η υγειονομική κρίση απομυθοποίησε πολλούς και πολλά αλλά και ανέδειξε πολλές «κρυφές» δυνάμεις με γνώσεις και διάθεση για ένα καλύτερο σύστημα με περισσότερη εργατικότητα, εντιμότητα και αξιοκρατία. Ένα σύστημα περισσότερο ανθρωποκεντρικό.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι τεράστιες αλλά εμείς ας αξιοποιήσουμε θετικά όλα αυτά πού πετύχαμε σε αυτούς τούς δύσκολους μήνες. Ας είμαστε πιο έτοιμοι για την όποια επόμενη κρίση και παράλληλα να μην ξεχνάμε ότι ο ιός παραμένει και παραμονεύει. Η Ελλάδα κέρδισε την πρώτη φάση αλλά η πανδημία υπάρχει και πολλές χώρες, δυστυχώς, καταγράφουν ακόμη πολλά αρνητικά ρεκόρ.

Αναλάβατε τα ηνία του «Σωτηρία» εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε;
Δύο ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις. Η πρώτη και άμεση ήταν και παραμένει ακόμη η σωστή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Ένα λάθος στην καθημερινή διαχείριση μπορεί να ανατρέψει ολόκληρο σχεδιασμό με ανυπολόγιστους κινδύνους. Για φανταστείτε εάν κάθε νοσοκομείο πού νοσήλευσε ασθενείς Covid-19 είχε και από 100 εργαζόμενους πού είχαν μολυνθεί από τον ιό, τι θα σήμαινε για ολόκληρο το σύστημα υγείας.
Επίσης η σωστή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και όχι η εξουθένωσή του πόσο μπορεί να βοηθήσει το σύστημα. Η δεύτερη αλλά πιο ενδιαφέρουσα πρόκληση είναι το πώς θα μπορούσε όλη αυτήν την επίπονη προσπάθεια αλλά με το εξαιρετικό αποτέλεσμα, το Νοσοκομείο «Η Σωτηρία», να την κεφαλαιοποιήσει για ένα πιο σίγουρο αύριο με νέο όραμα, στόχους και προοπτικές.
Ήδη μέσα σε λίγους μήνες και παράλληλα με νοσηλεία Covid-19, πού συνεχίζεται και σήμερα, έβαλε τις βάσεις για την δημιουργία νέων μεγάλων μονάδων πού θα αλλάξει εντελώς τον χάρτη υγείας τουλάχιστον στο λεκανοπέδιο Αττικής αξιοποιώντας, κατ΄ αρχήν, όλες τις δωρεές, παλαιές και νέες, καθώς και όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ.
Σε πολύ λίγους μήνες θα προστεθούν 55 νέες κλίνες ΜΕΘ, θα ολοκληρωθεί η διαμόρφωση και εγκατάσταση ενός σύγχρονου καρδιολογικού αιμοδυναμικού συστήματος, θα ολοκληρωθεί η διαμόρφωση νέων χώρων του γαστρεντερολογικού ενδοσκοπικού τμήματος, ανανεώνεται ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός διενέργειας βρογχοσκοπήσεων, ψηφιοποιούνται τα ακτινολογικά μηχανήματα και άλλα πολλά.

Η ιδιωτική πρωτοβουλία και το επιχειρείν κατά πόσο υποστήριξε στη δύσκολη αυτή στιγμή το νοσοκομείο με δωρεές, σε οικονομικό επίπεδο ή ακόμα και με προσφορά μηχανολογικού εξοπλισμού;
Δεν χωρά αμφιβολία ότι τα κοινωνικά αντανακλαστικά πολλών εταιρειών αλλά και μεμονωμένων ανθρώπων ήταν άμεση και καθοριστική. Καθοριστική για το χθες, το σήμερα αλλά κυρίως για το αύριο.
Τα πρώτα δείγματα ήταν από εταιρείες και φυσικά πρόσωπα πού δεν είχαν σχέση με την υγεία. Όλα αυτά πού προήλθαν από την κοινωνία πρέπει να επιστρέψουν σε αυτήν με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τα εξαιρετικά αντανακλαστικά της Βουλής των Ελλήνων, πού την στιγμή πού ψάχναμε το πώς θα αυξήσουμε τα κρεβάτια ΜΕΘ, προσφέρει από τον προϋπολογισμό της 8 εκατ. ευρώ για άμεση κατασκευή νέας μονάδας 50 (!) νέων κρεβατιών ΜΕΘ; Ιδρύματα, εταιρείες, πρεσβείες ξένων χωρών, εστιατόρια, καλλιτέχνες, μεμονωμένοι άνθρωποι προσέτρεξαν και γίναμε μία εξαιρετική δύναμη κρούσης. Η ορθολογική και αποτελεσματική αξιοποίηση όλων των προσφορών ήταν και είναι σταθερή και διαχρονική υποχρέωσή μας.

Η κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες-προκλήσεις που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο σήμερα; Ποια τα αιτήματα σας;
Μα τι λέτε τώρα; Πιστεύετε ότι αν ο Πρωθυπουργός της χώρας μαζί με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβανόντουσαν έγκαιρα και έγκυρα το τι συμβαίνει, και κυρίως το πού μπορεί να οδηγήσει, θα είχαμε αυτά τα άριστα αποτελέσματα;
Η διαφορά της χώρας μας από άλλες χώρες είναι ότι εμείς πρώτα δράσαμε και μετά περιμέναμε ενώ άλλες, δυστυχώς οι περισσότερες, πρώτα περιμένανε και μετά έδρασαν.
Είναι σίγουρο ότι άλλαξαν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, με περαιτέρω στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας πού στάθηκε πραγματικά στο ύψος των περιστάσεων. Το προσωπικό ενδιαφέρον όλων αυτών πού παίρνουν τις πολιτικές αποφάσεις είναι εμφανές σε κάθε βήμα και στιγμή.
Η θετική ανταπόκριση της πολιτικής ηγεσίας είναι άμεση. Τα αιτήματα πολλά αλλά, δεδομένου και των γενικότερων συνθηκών, όλα σταδιακά υλοποιούνται με όραμα, πρόγραμμα, τεκμηρίωση, στόχους, και σύνεση.

Share.

About Author

Comments are closed.