Συνέντευξη: Πασχάλης Αποστολίδης

0

Πασχάλης Αποστολίδης | Διευθύνων Σύμβουλος της AbbVie Pharmaceuticals

AbbVie και Allergan: Τι αλλάζει με τη συγχώνευση των δύο εταιρειών
Το χαρτοφυλάκιο των εμβληματικών brands

Στην Ελλάδα, οι αντοχές του φαρμακευτικού κλάδου έχουν περάσει προ πολλού το σημείο καμπής, κάτι που μας φέρνει αντιμέτωπους με μία σειρά προκλήσεων τόσο στο παρόν, όσο και στο άμεσο μέλλον» όπως τονίζει ο κ. Πασχάλης Αποστολίδης μιλώντας στο The Doctor, υπογραμμίζοντας πως «Το θετικό είναι ότι η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την πρόθεσή της για ένα τριετές μνημόνιο συνεργασίας με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για το πώς η αγορά του φαρμάκου θα υπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους ασθενείς, την εθνική οικονομία και την αγορά εργασίας.

Κύριε Αποστολίδη, η AbbVie και η Allergan πλέον έγιναν ένα, με το ισχυρό μείγμα θεραπευτικών κατηγοριών να βρίσκονται πλέον υπό την ίδια σκέπη της AbbVie. Πως θα συνδυαστούν η Αισθητική Ιατρική με την Αιματολογία και την Ανοσολογία και τι αναμένετε από αυτή τη συνένωση;
Δύο πολύ σημαντικές εταιρείες με στιβαρά χαρτοφυλάκια συνενώνονται και δημιουργούν μία ισχυρή εταιρεία σε παγκόσμιο επίπεδο που έχει ως στόχο να συμβάλλει θετικά στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο των κόσμο.
Οι θεραπευτικές επιλογές, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες των δύο εταιρειών σε σημαντικά θεραπευτικά πεδία αλληλοσυμπληρώνονται, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας ενοποιημένης εταιρείας που θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στο περιβάλλον της φαρμακευτικής βιομηχανίας με ισχυροποιημένη κερδοφορία και ενισχυμένες ταμειακές ροές σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το αποτέλεσμα της συνένωσης, που καθιστά άλλωστε τη νέα εταιρεία την τέταρτη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στον κόσμο βάσει κύκλου εργασιών, ανοίγει νέους ορίζοντες στη δυναμική στήριξη της καινοτομίας που θα διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες, είναι εμφανές ότι η εξέλιξη αυτή έχει μόνο θετικό αποτέλεσμα για τις δύο εταιρείες, έχοντας εδραιώσει και ισχυροποιήσει περαιτέρω τις ήδη υπάρχουσες συνεργασίες, κάτι που μας κάνει εξαιρετικά χαρούμενους.

Μια συνένωση αυτού του βεληνεκούς σίγουρα περιλαμβάνει σχέδια για νέες επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων. Πόσο καταλυτική πιστεύετε ότι θα είναι η συμβολή του κύκλου εργασιών της αισθητικής ιατρικής που φέρνει μαζί της η Allergan στην υπάρχουσα πλατφόρμα ανάπτυξης της AbbVie; 
Μέσα σε έξι χρόνια, αυξήσαμε τον κύκλο εργασιών μας ως AbbVie από 18 δισ. δολ. σε πάνω από 33 δισ. δολ., ενώ τα κέρδη ανά μετοχή υπερδιπλασιάστηκαν. Σε διεθνές επίπεδο, η AbbVie βρίσκεται σταθερά στην κορυφή της βιομηχανίας όσον αφορά βασικούς συντελεστές, όπως η συνολική απόδοση των μετόχων, η αύξηση των εσόδων, η αύξηση των αναπροσαρμοσμένων κερδών ανά μετοχή.
Πιστοί στην αποστολή μας, είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι στην Έρευνα & Ανάπτυξη, έχοντας επενδύσει με περισσότερα από 5 δισ. δολ. τον προηγούμενο χρόνο, ποσό το οποίο έχουμε σχεδόν διπλασιάσει από το 2013. Οι επενδύσεις έχουν ήδη ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση 14 εγκρίσεων (νέων φαρμάκων και ενδείξεων) από το 2013, με τα νέα φάρμακα να συμβάλλουν ουσιαστικά στην αύξηση των εσόδων.
Ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα της ενοποίησης είναι οι νέες δυνατότητες επένδυσης στην καινοτομία και την ανάπτυξη προηγμένων θεραπευτικών λύσεων που διανοίγουν η επιτυχία και το μέγεθος της κοινής εμπορικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με το κοινό διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο. Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της AbbVie θα ανέλθει πλέον στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα περίπου 30 δισεκατομμύρια δολ. που σημείωσε το 2020. Οφείλω ωστόσο να τονίσω πως τα παραπάνω αφορούν την εταιρεία σε διεθνές επίπεδο. Στην Ελλάδα, οι αντοχές του φαρμακευτικού κλάδου έχουν περάσει προ πολλού το σημείο καμπής, κάτι που μας φέρνει αντιμέτωπους με μία σειρά προκλήσεων τόσο στο παρόν, όσο και στο άμεσο μέλλον.

Σε ποιους θεραπευτικούς τομείς εστιάζετε πλέον; Ποιοι αποτελούν προτεραιότητα για την AbbVie και πως σκοπεύετε να διευρύνετε τις ερευνητικές σας προσπάθειες;
Το χαρτοφυλάκιό μας βασίζεται πλέον σε πέντε βασικούς τομείς ανάπτυξης – Ανοσολογία, Αιματολογία, Οφθαλμολογία, Νευρολογία και Αισθητική Ιατρική. Η εστίασή μας παραμένει στην ανάπτυξη φαρμάκων με ισχυρές κλινικές επιδόσεις, που συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ζωής των ασθενών. Σε συνεργασία με τα νέα μέλη της ομάδας, επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στα θεραπευτικά πεδία όπου διαθέτουμε αποδεδειγμένη εμπειρία και υψηλή τεχνογνωσία που εκτείνεται σε περισσότερα από 30 brands και 60 παθήσεις.
Ως χαρτοφυλάκιο κρίσιμης σημασίας για την AbbVie, η Allergan Aesthetics καθίσταται ένα ανεξάρτητο χαρτοφυλάκιο εμβληματικών brands που θα διατηρήσουν την ξεχωριστή θέση τους. Η Allergan Aesthetics θα αποτελέσει ένα brand που φέρει τη δική του αξία και διακριτή ταυτότητα εντός της AbbVie. Παράλληλα, η AbbVie αναλαμβάνει την προώθηση των οφθαλμολογικών σκευασμάτων και της βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α για θεραπευτική χρήση.
Πλέον, στο παγκόσμιο χαρτοφυλάκιό μας στην Αισθητική Ιατρική εντάσσονται ενέσιμες θεραπείες προσώπου, λιπογλυπτική σώματος, πλαστική χειρουργική, φροντίδα δέρματος και άλλα προϊόντα. Στην Ελλάδα επίκεντρο της δραστηριότητας αποτελεί η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α για την κοσμητική χρήση, η κορυφαία σειρά υαλουρονικών και τα ιατρικά μηχανήματα λιπογλυπτικής. Αποτελεί ωστόσο δέσμευσή μας η ανάπτυξη νέων θεραπειών που αντιμετωπίζουν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα παθήσεις του δέρματος και έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση λίπους, τη βελτίωση των γραμμών και την αποκατάσταση του όγκου του προσώπου.

Ποιο είναι το όραμα της νέας εταιρείας;
Αυτό που μας δίνει μεγάλη ικανοποίηση κύριε Ζακυνθινέ, είναι ότι θα μπορούμε από εδώ και στο εξής να συμβάλλουμε ακόμα πιο ενεργά, ακόμα πιο δυναμικά στη βελτίωση της ζωής και της υγείας των ασθενών, όχι μόνο μέσα από τις καινοτόμες θεραπείες που διαθέτουμε αλλά και μέσα από την ευρύτερη δραστηριότητά μας ως εταιρεία. Ενδεικτικά αναφέρω τις προτάσεις μας για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του εθνικού συστήματος υγείας οι οποίες βασίζονται σε διεθνείς καλές πρακτικές, τις σημαντικές επενδύσεις που πραγματοποιούμε στη χώρα μέσα από τον διεθνή κόμβο κλινικών μελετών που διατηρούμε στην Αθήνα και φυσικά τις δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που φέτος λόγω της πανδημίας ενισχύθηκαν σημαντικά.
Οδηγός μας σε όλες αυτές τις δράσεις είναι η καινοτομία, ως συνώνυμο της προόδου. Γιατί είναι η καινοτομία που αλλάζει τα δεδομένα για την ανθρώπινη ζωή και στο πεδίο της υγείας και στο πεδίο της οικονομικής ανάπτυξης, ενσωματώνοντας στο περιεχόμενό τους τις έννοιες της ευημερίας και της ελπίδας. Αν θα μπορούσα, λοιπόν, να συνοψίσω το όραμά μας για την επόμενη μέρα είναι να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην εθνική προσπάθεια να καταστεί η Ελλάδα μια χώρα πρότυπο σε επίπεδο υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Η επιτυχία στη διαχείριση του κορωνοϊού θέτει μια πολύ καλή βάση, όχι μόνο γιατί λειτουργήσαμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα, αλλά και για την υποδειγματική συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Αναφερθήκατε στη συμβολή της καινοτομίας στην υγεία και την ανάπτυξη. Δυστυχώς, η καινοτομία στην Ελλάδα –και ειδικά η φαρμακευτική καινοτομία– αντιμετωπίζει ακόμα σοβαρά εμπόδια. Είστε αισιόδοξος ότι θα ξεπεραστούν στο ορατό μέλλον;
Το θετικό είναι ότι η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την πρόθεσή της για ένα τριετές μνημόνιο συνεργασίας με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για το πώς η αγορά του φαρμάκου θα υπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους ασθενείς, την εθνική οικονομία και την αγορά εργασίας. Αν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε σε έναν οδικό χάρτη με κοινά αποδεκτούς στόχους και χρονοδιάγραμμα, τότε να είστε σίγουρος ότι ο κλάδος του φαρμάκου θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας.
Η αναγκαιότητα είναι παραπάνω από προφανής, όχι μόνο λόγω της ύφεσης που αναμένουμε για το 2020, αλλά και γιατί η παρούσα κατάσταση δεν τιμά κανέναν. Το να μην έχουν πρόσβαση εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια οι ασθενείς στις νέες καινοτόμες θεραπείες δεν είναι κάτι που μπορεί να συνεχιστεί, ειδικά αν ο στόχος είναι να οικοδομήσουμε ένα νέο ΕΣΥ, να επενδύσουμε στην πρόληψη και να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό και αποτελεσματικό δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Το λέω αυτό, γιατί πολλές φορές ξεχνάμε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν λειτουργικά νοσοκομεία χωρίς τις καινοτόμες θεραπείες που συμβάλλουν στην μείωση του χρόνου νοσηλείας των ασθενών και στην αποσυμφόρηση χειρουργείων και ΜΕΘ, δεν υπάρχει αποτελεσματική πρόληψη χωρίς τα απαραίτητα εμβόλια και δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας χωρίς τα νέα καινοτόμα φάρμακα που μειώνουν δραστικά τις ανάγκες νοσηλείας των ασθενών.
Συμπερασματικά, λοιπόν, θα σας έλεγα ότι για να γίνει αντιληπτή η αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας θα πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε τα ζητήματα αποσπασματικά. Τα προβλήματα του φαρμακευτικού κλάδου δεν είναι προβλήματα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Είναι προβλήματα που αντανακλούν στη ζωή των ασθενών, στο σύστημα υγείας και φυσικά στην εθνική οικονομία. Άλλωστε, αν κάτι μας δίδαξε η πανδημία του κορωνοϊού είναι ότι η υγεία και η οικονομία είναι δύο έννοιες αλληλένδετες. Κατά συνέπεια, στο νέο κεφάλαιο που ανοίγεται μπροστά μας θα πρέπει να καταστεί σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι οι πόροι για την υγεία δεν είναι ένα αναγκαίο κόστος, αλλά ίσως η πολυτιμότερη επένδυση για κάθε κοινωνία.

Share.

About Author

Comments are closed.