Συνέντευξη: Παναγιώτης Αρκουμανέας

0

Παναγιώτης Αρκουμανέας | Πρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας – ΕΟΔΥ

Συνέντευξη / Κοσμάς Ζακυνθινός

Είμαστε προετοιμασμένοι για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας – Δεν τίθεται θέμα νέου lockdown

Ο κόσμος πρέπει να είναι σύμμαχος στην προσπάθεια της Πολιτείας, πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια» όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας, υπογραμμίζοντας πως ο δείκτης RO στη χώρα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οτιδήποτε πάνω από 1 είναι προβληματικό και εκεί αρχίζουμε να λαμβάνουμε έκτακτα μέτρα. Ωστόσο, ειδική ομάδα του ΕΟΔΥ αναλύει τα δεδομένα στη χώρα, ακόμα κι αν αυτά αφορούν τοπικές διασπορές.

Κύριε Αρκουμανέα, δεδομένης της ολοένα και κλιμακούμενης αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, πόσο κοντά είμαστε στην επαναφορά του lockdown, υπάρχει αυτό το σενάριο στο εγγύς μέλλον;
Υπάρχει πάντα μια εγρήγορση, δεν εφησυχάσουμε. Η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει σε πολύ καλά επίπεδα, αλλά φυσικά θα πρέπει ως πολίτες να τηρούμε τα μέτρα. Ωστόσο, μεγάλο ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι πως ακόμα κι αν υπάρξει εισαγόμενο κρούσμα στη χώρα -τώρα που άνοιξαν και οι πτήσεις- θα πρέπει ως λαός να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι. Αν ο κόσμος φοράει τις μάσκες του, πλένει τα χέρια του και κρατάει τις αποστάσεις –τα φυσιολογικά και δεδομένα μέτρα δηλαδή– δεν θα υπάρξει διασπορά.
Στην Ελλάδα υπήρξαμε προνοητικοί. Σταματήσαμε πρώιμα ακόμα και τις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Αυτός ο σχεδιασμός διέσωσε πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού από τον κίνδυνο της επιδημίας. Καταφέραμε να περιορίσουμε τον κίνδυνο. Να σπάσουμε τις αλυσίδες μετάδοσης, να ενημερωθεί ο κόσμος, αλλά και να προετοιμαστεί το Σύστημα Υγείας.
Κάποια στιγμή, έλεγαν ότι χρονικά είμαστε μπροστά από την Ιταλία κατά δύο εβδομάδες όσον αφορά την επέκταση της επιδημίας. Όταν ξεκίνησε η επιδημία στην Ιταλία τον περασμένο Μάρτιο, ήταν όλα διαχειρίσιμα κι εκεί. Όμως, μέσα σε 20 ημέρες έγινε αυτό που όλοι είδαμε: Ξέφυγε ο έλεγχος. Το ίδιο συνέβη και στην Γαλλία, όπου σημειώθηκαν πολλά κρούσματα σε οίκους ευγηρίας. Ελέγχουμε την κατάσταση στη χώρα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ο ιός ανάμεσα μας.
Στην παρούσα φάση, δεν συζητάμε για lockdown. Σκοπός μας είναι στον ΕΟΔΥ να συνεχίσουμε την καθημερινή ενημέρωση και παρακολούθηση της διασποράς στην Ελλάδα. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστεί. Έχουμε ξεκινήσει τα τεστ αντισωμάτων στους εργαζομένους στα νοσοκομεία και ελέγχουμε τη διασπορά στη χώρα εντατικά. Σκοπός μας είναι η επιστροφή στην κανονικότητα. Και κανονικότητα με lockdown κάθε τρεις και λίγο δεν υπάρχει.

Το άνοιγμα του Τουρισμού, μπορεί ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο τη χώρα αναζητώντας λύσεις της τελευταίας στιγμής τον ερχόμενο Αύγουστο λόγω πιθανής αύξησης των κρουσμάτων;
Κατά αρχάς, το ίδιο λέγαμε, ακούγαμε και συζητούσαμε για την 4η Μαΐου. Όμως και τότε δεν είδαμε να υπάρχει καμία έξαρση της επιδημίας στη χώρα. Αν θυμάστε και τότε υπήρχε πολύ μεγάλη συζήτηση για το εάν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία ή όχι. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κάποιος μεγάλος κίνδυνος.
Οι υπολογισμοί που έχουν γίνει και από το Υπουργείο Τουρισμού, κάνουν λόγο για έλευση τουριστών στο 30% σε σχέση με πέρυσι. Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να υπάρχει Τουρισμός στη χώρα, αποτελεί το 20% του ΑΕΠ. Είναι μία επένδυση για όλους. Σίγουρα, το «zero risk business «ειδικά στον Τουρισμό δεν υπάρχει. Θα ήταν σίγουρο πιο ασφαλές να παρέμεινε για πάντα με κλειστά σύνορα η χώρα. Όμως, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Πρέπει να υιοθετούμε και να λαμβάνουμε υπόψη τη συνολική πολιτική της Ευρώπης.

Από την εμπειρία σας μέχρι τώρα βλέπετε να υπάρχουν «διαφωνίες» στους πολίτες όσον αφορά την επικινδυνότητα διασποράς του ιού; Ποιες οι διαφορές που εντοπίζεται σε αστικά κέντρα και περιφέρεια;
Σίγουρα υπάρχουν και αυτό δεν ισχύει μόνο στην Ελλάδα, είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Στα αστικά κέντρα καταγράφεται μεγαλύτερη έξαρση του κορωνοϊού. Ενώ, στα νησιά όπου ο κόσμος παρέμεινε σε καραντίνα, θεωρούν ότι τα κρούσματα θα είναι εισαγόμενα. Δηλαδή, από τους επισκέπτες, τους προμηθευτές κτλ. Όμως, δεν γίνεται σε ένα νησί να σταματήσουν οι προμήθειες, να μην πηγαίνουν φάρμακα. Να μην μπορεί να ανοίξει κάποιος μια μικρή μονάδα. Υπάρχουν άνθρωποι που επιβιώνουν απ’ όλες αυτές τις διαδικασίες.
Ακόμα και αν υπάρξει κάποιο περιστατικό στα νησιά, εφόσον διατηρούμε τα προβλεπόμενα μέτρα, μπορούμε πιο εύκολα να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, μέσω της ιχνηλάτησης και της σειράς οδηγιών που εκδίδονται από τον ΕΟΔΥ. Καταλαβαίνουμε απόλυτα ότι ο κόσμος έχει ανάγκη να χαλαρώσει από τη ψυχολογική πίεση. Όμως πρέπει σαφώς να προσέχει. Ο κορωνοϊός δεν έχει εξαφανιστεί ακόμα απ’ τις ζωές μας.

Από το σύνολο των εργαζομένων στα νοσοκομεία, πόσοι έχουν ελεγχθεί μέχρι σήμερα με τεστ αντισωμάτων, πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία και τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία μέχρι στιγμής; 
Ξεκινήσαμε στις αρχές Ιουνίου μαζικό τεστ αντισωμάτων, σε όλους τους εργαζομένους στα δημόσια νοσοκομεία. Μέχρι τον Ιούλιο ελπίζουμε να έχει εξεταστεί το σύνολο των ανθρώπων που εργάζονται στα νοσοκομεία. Η εξέταση είναι δωρεάν και καλό θα ήταν εφόσον εμφάνισαν κάποιο σύμπτωμα να κάνουν το τεστ.

Ποια η εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής για τη διασπορά του ιού στα νοσοκομεία αναφοράς;
Ξέρουμε ότι ο κορωνοϊός έπληξε νοσηλευτές και γιατρούς παγκοσμίως. Και στην Ελλάδα πρέπει να υπήρξαν τα αντίστοιχα ποσοστά διασποράς, αναλογικά του πληθυσμού. Το προσωπικό στα νοσοκομεία ουσιαστικά έκανε έναν σπουδαίο αγώνα για να κρατήσει τη χώρα στα πόδια της. Τώρα με τα μαζικά τεστ αναμένουμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα.

Τι άλλαξε στα δεδομένα του ΕΟΔΥ και μετά την απόφαση περιοδικής ενημέρωσης για τα κρούσματα στη χώρα επανήλθαμε σε ημερήσια γραπτή καταγραφή;
Υπήρχε η ανάγκη της ενημέρωσης και κρίναμε πως πρέπει να συνεχίσει η καταγραφή των κρουσμάτων προκειμένου ο κόσμος να μη χάσει την εμπιστοσύνη του μετά τις διάφορες αναφορές που υπήρχαν στον Τύπο.
Ο κόσμος πρέπει να είναι σύμμαχος στην προσπάθεια της Πολιτείας, πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια. Δεν γίνεται να θεωρεί πως κάτι του κρύβουμε. Τα στοιχεία της διασποράς είναι αυτά που ανακοινώνονται επίσημα από τον ΕΟΔΥ καθημερινά.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι υπάρχει ένα πολύ αυστηρό πρωτόκολλο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τις περιπτώσεις ασθενών που δηλώνονται ως θάνατος με Covid-19. Είναι ξεκάθαρο ότι κι εμείς ως χώρα ακολουθούμε το διεθνές πρωτόκολλο. Τα στοιχεία καταγραφών είναι πολύ σημαντικά για την παρακολούθηση της νόσου.

Ποιο είναι το σημείο εκείνο που κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» για νέο lockdown; 
Το RO στη χώρα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οτιδήποτε πάνω από 1 είναι προβληματικό και εκεί αρχίζουμε να λαμβάνουμε έκτακτα μέτρα. Ωστόσο, ειδική ομάδα του ΕΟΔΥ αναλύει τα δεδομένα στη χώρα, ακόμα κι αν αυτά αφορούν τοπικές διασπορές.

Υπάρχει ενδεχόμενο να «ανοίξει» το τεστ αντισωμάτων για τους πολίτες της χώρας;
Τα τεστ αντισωμάτων αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται για επιδημιολογικούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε για να εξετάσουμε διάφορες περιοχές, νησιά, ειδικές πληθυσμιακές ομάδες όπως είναι για παράδειγμα οι γιατροί και οι νοσηλευτές.
Έχουμε συνεργασία με επιδημιολόγους και το τεστ θα γίνεται τυχαιοποιημένα σε διάφορες περιοχές. Δεν θα αφορά όμως το σύνολο του πληθυσμού στην κοινότητα. Ωστόσο, έχοντας υπόψη μου κάποια πρώτα στοιχεία, θα τονίσω ότι δεν νοσήσαμε ως πληθυσμός. Έχουμε πολύ χαμηλή διείσδυση της νόσου. Δεν είμαστε σε παρόμοια κατάσταση με περιπτώσεις στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, σε περιοχή της Βόρειας Ιταλίας καταγράφηκε 57% ανοσία στον πληθυσμό της. Φυσικά, ήταν από τις περιοχές που είχαν πληγεί σοβαρά από τον κορωνοϊό.

Όσον αφορά το προσεχές διάστημα της χειμερινής περιόδου και το μείζον ζήτημα της εποχικής γρίπης, έχει φροντίσει ο ΕΟΔΥ να υπάρχει σχετική επάρκεια για την κάλυψη του υγειονομικού προσωπικού;
Έχουμε ξεκινήσει από πολύ νωρίς φέτος τις ενέργειες, διότι είναι σίγουρο −όπως μας λένε και οι ειδικοί− ότι λόγω του κορωνοϊού θα υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση στη ζήτηση. Άρα κι εμείς φροντίσαμε από πολύ νωρίς να έχουμε επάρκεια στα απαραίτητα εμβόλια. Βλέπουμε τη σημασία των εμβολίων και την επίδραση τους στη Δημόσια Υγεία.
Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης και του ΕΟΔΥ να ενημερώνει τον κόσμο για τη σημασία της πρόληψης. Στον ΕΟΔΥ επιτηρούμε συνολικά 53 νοσήματα.
Στη χώρα μας έχουμε πολλές και αρκετές επιδημίες ανά τακτά διαστήματα. Θα δώσουμε την απαραίτητη βαρύτητα που απαιτείται για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Πρόσφατες μελέτες κάνουν αναφορές για μειωμένο ιικό φορτίο του κορωνοϊού. Συμμερίζεται αυτή την άποψη η επιστημονική ομάδα του ΕΟΔΥ και πως έχει επιδράσει στη θεραπευτική προσέγγιση; 
Όλη αυτή την επιδημία την περάσαμε μέχρι τώρα αναζητώντας απαντήσεις. Έχουμε δει καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτες να αλλάζουν προσέγγιση, να υπάρχουν δεδομένα που αμφισβητήθηκαν στην πορεία.
Παγκοσμίως γίνεται μια προσπάθεια κατανόησης της συμπεριφοράς του ιού. Κανείς ακόμα δεν ξέρει με σαφήνεια τι ισχύει απόλυτα σε μια σειρά από παραμέτρους. Περιμένουμε τις μελέτες, αυτές μπορούν να «μιλήσουν» επιστημονικά και να δώσουν κατευθύνσεις προκειμένου να χαραχθεί η όποια πολιτική καταστολής του.

Share.

About Author

Comments are closed.