Συνέντευξη > Κωνσταντίνος Λουράντος, πρόεδρος ΦΣΑ

0

Όποιες πολιτικές και να προτείνονται από τους δανειστές μας και όσες πιέσεις και αν μας ασκούνται, δεν μπορεί ποτέ οι αποφάσεις που λαμβάνονται να είναι σε  βάρος των ασφαλισμένων και πολύ περισσότερο σε βάρος της ποιότητας ζωής και της υγείας των πολιτών.

Κύριε Λουράντε, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο οι φαρμακοποιοί να βρίσκονται συνεχώς στο επίκεντρο της επικαιρότητας εξαιτίας διαφόρων θεμάτων που αφορούν το φαρμακευτικό σύλλογο. Μερικά από αυτά είναι η εξόφληση προηγούμενων οφειλών από το κράτος, η δραστική ουσία, ενώ το τελευταίο καιρό κατεβάσατε ρολά στα φαρμακεία διεκδικώντας την μη εφαρμογή της αναδρομικής φορολόγησης των φαρμακείων –δια του τεχνάσματος του rebate– για συνταγές που εκτελέστηκαν  από 1/1/2012 έως και σήμερα. Αισθάνεστε, κύριε Λουράντε, ότι η κυβέρνηση δρα σπασμωδικά προκειμένου να μπορέσει να μαζέψει χρήματα στα ταμεία της εφαρμόζοντας πολιτικές και πρακτικές που επιβάλλονται έξωθεν;

Στο επίκεντρο της επικαιρότητας, δεν είναι οι φαρμακοποιοί. Είναι –δυστυχώς– η δημόσια υγεία, που διαλύεται και το ασφαλιστικό σύστημα, που καταρρέει, επιβαρύνοντας εκατομμύρια ασφαλισμένους. Οι λανθασμένες αποφάσεις για τον ΕΟΠΠΥ, η ελλιπέστατη χρηματοδότηση, η συνεχής αθέτηση των δεσμεύσεων της Πολιτείας στους επαγγελματίες της Υγείας, η επιπόλαια πολιτική για το φάρμακο και η πεισματική και αναιτιολόγητη απόρριψη από τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων των προτάσεων, που οι φαρμακοποιοί έχουμε καταθέσει, μας έχουν οδηγήσει στη σημερινή, απαράδεκτη κατάσταση.

Κατανοούμε απολύτως την ανάγκη της δημοσιονομικής προσαρμογής και συμφωνούμε απολύτως με την περιστολή της σπατάλης. Διαφωνούμε όμως απολύτως με την περικοπή παραγωγικών δαπανών και δεν κατανοούμε με ποια λογική η δημόσια υγεία αντιμετωπίζεται μόνο ως λογιστική εγγραφή στις δαπάνες. Όποιες πολιτικές και να προτείνονται από τους δανειστές μας και όσες πιέσεις και αν μας ασκούνται δεν μπορεί ποτέ οι αποφάσεις που λαμβάνονται να είναι σε βάρος των ασφαλισμένων και πολύ περισσότερο σε βάρος της ποιότητας ζωής και της υγείας των πολιτών.

Πώς θα περιγράφατε, αυτή τη στιγμή, την κατάσταση στο χώρο της υγείας από την μέχρι σήμερα εμπειρία σας με την κυβέρνηση. Εκτιμάτε ότι, ενδεχομένως, όλες οι αποφάσεις, που παίρνονται από το υπουργείο υγείας, παίρνονται εξαιτίας του ελέγχου που έχει χαθεί;

Με μία λέξη θα έλεγα, ότι η κατάσταση στο χώρο της Υγείας συνιστά αδιέξοδο. Αναγνωρίζω ότι από την πλευρά του Υπουργού υπάρχει θετική διάθεση, αυτή όμως πρέπει να συνοδευτεί άμεσα, τόσο από στρατηγικού χαρακτήρα αποφάσεις, όσο και από μέτρα, που μπορούν να λύσουν σημαντικά προβλήματα της καθημερινότητας.

Τα όσα αφορούν τους φαρμακοποιούς, είναι απολύτως χαρακτηριστικά. Τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος μας αποτελεί ουσιαστικά το χρηματοδότη του ασφαλιστικού συστήματος σε ότι αφορά το φάρμακο. Εμείς καλύπτουμε τις ανάγκες των ασφαλισμένων, αγοράζοντας και πληρώνοντας άμεσα τα φάρμακα τους, για τα οποία πληρωνόμαστε με πολλούς μήνες καθυστέρηση. Γνωρίζετε ότι η Πολιτεία μας οφείλει περίπου ένα (1) δις από προηγούμενα χρόνια και τα χρήματα που δικαιούμεθα από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα. Γνωρίζετε επίσης ότι, όταν καταφεύγουμε σε κινητοποιήσεις, έχουμε πρώτα εξαντλήσει κάθε περιθώριο και όριο.

Και η αλήθεια είναι, ότι δεν αντέχουμε άλλο. Δεν είναι μόνο η συνεχής αθέτηση των δεσμεύσεων της πολιτείας, που σφίγγει τη θηλιά στο λαιμό των φαρμακοποιών και μας στερεί την αξιοπρέπεια μας. Είναι και οι απίθανοι παραλογισμοί μέτρων, όπως το αναδρομικό rebate, όπου εκ των υστέρων αλλάζουν σε βάρος μας οι όροι του παιχνιδιού και μας ζητούν επιστροφές για χρήματα που δεν έχουμε εισπράξει! Οι πολίτες γνωρίζουν ότι ο φαρμακοποιός τους ήταν, είναι, και θα είναι υπεύθυνα δίπλα τους. Γνωρίζουν ποια είναι η πραγματικότητα και αντιλαμβάνονται ότι οι κινητοποιήσεις μας αποτελούν έσχατο μέσο, είναι απολύτως δικαιολογημένες και υπηρετούν και τα δικά τους συμφέροντα, με πρώτο το δικαίωμα τους σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας από ένα βιώσιμο και λειτουργικό ασφαλιστικό σύστημα.

Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του φαρμακοποιού στο χώρο της υγείας. Αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα η συμβολή των φαρμακοποιών στην θεραπεία των ασθενών. Ο φαρμακοποιός πρέπει να αξιολογεί, να κρίνει και να προτείνει το καλύτερο φάρμακο για τον ασθενή;

Ο φαρμακοποιός πρέπει να είναι –και είναι– υπεύθυνα δίπλα στον πολίτη. Χρόνια τώρα, είμαστε οι πιο προσιτοί, οι πιο οικείοι επιστήμονες στο χώρο της Υγείας. Γι’ αυτό και σε πολλές περιπτώσεις είμαστε η πρώτη καταφυγή των πολιτών, πριν φτάσουν στο γιατρό τους. Από τη στιγμή που ο γιατρός επιλέγει την δραστική ουσία, ασφαλώς πιστεύω ότι ο φαρμακοποιός πρέπει να έχει λόγο στην επιλογή του φαρμάκου. Έχουμε τις ειδικές φαρμακολογικές γνώσεις, αφού αυτό σπουδάσαμε, έχουμε την εμπειρία και βεβαίως έχουμε μια μεγάλη γκάμα καλών φαρμάκων, από τα οποία μπορούμε κατά περίπτωση να επιλέξουμε.

Σε πρόσφατο άρθρο σας αναφερθήκατε στους σύγχρονους λιποτάκτες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και πως και η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας διαθέτει τους εφιάλτες της. Συγκεκριμένα αναφέρατε «Η ιστορία επαναλαμβάνεται και οι θρησκευτικοί λόγοι έχουν καιρό τώρα αντικατασταθεί από προσωπικά συμφέροντα και… φυγόπονες νοοτροπίες». Ποιοι εκτιμάτε ότι θα μείνουν στην νεότερη ιστορία χαρακτηρισμένοι, ως λιποτάκτες, ή ως εφιάλτες της σωτηρίας της χώρας μας;

Όσοι δεν  πάλεψαν, ή δεν παλέψουν, για το καλύτερο, όσοι υποχώρησαν, ή υποχωρήσουν χωρίς να παλέψουν μέχρι το τέλος για το καλύτερο, όσοι φοβήθηκαν, ή φοβηθούν τα μεγάλα συμφέροντα, όσοι ξέχασαν, ή ξεχάσουν ότι αυτός ο λαός κέρδισε με τη θέληση, το αίμα και τις θυσίες του μάχες, που όλοι θεωρούσαν χαμένες, αυτοί είναι οι σύγχρονοι εφιάλτες, οι λιποτάκτες της σύγχρονης ιστορίας μας. Και αυτοί θα είναι πάντα καταδικασμένοι στη συνείδηση των Ελλήνων, γιατί –ευτυχώς– ο λαός μας διαθέτει και μνήμη και κρίση.

shutterstock_102984587

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Leave A Reply

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.