Κύριε Λεκάκη, πριν από μερικούς μήνες, σε συνέντευξη που είχαμε μαζί σας, συζητήσαμε σχετικά με την πολιτική την οποία επρόκειτο να ακολουθήσετε προκειμένου να μειώσετε τις δαπάνες του «Ωνάσειου» καρδιοχειρουργικού κέντρου. Συγκεκριμένα, αναφερθήκατε σε δύο βασικούς πυλώνες: στον εξορθολογισμό της μισθοδοσίας του μόνιμου προσωπικού, των εξωτερικών συνεργατών γιατρών και στη μείωση του κόστους της φαρμακευτικής δαπάνης. Καταρχάς θέλω να σας ρωτήσω εάν καταφέρατε, πράττοντας τα παραπάνω, να μειώσετε ουσιαστικά το κόστος της δαπάνης στο κέντρο;
Έχουμε μείωση δαπανών και -κυρίως- μείωση ελλείμματος. Για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια το έλλειμμα του «Ωνασείου» μειώνεται αρκετά (ήταν 34 εκατ. ευρώ για το 2010 και έκλεισε στο τέλος του 2011 στα 30 εκατ.). Η πρόβλεψη για το 2012 είναι ότι το έλλειμμα θα πέσει περίπου στα 20 εκατ. ευρώ. Κατά συνέπεια, εδώ βλέπουμε έναν τομέα στον οποίο έχουμε δείξει πολύ μεγάλη πρόοδο, σύμφωνα με αυτά που έχουμε προϋπολογίσει. Αυτό, βέβαια, επετεύχθη και με τη βοήθεια του προσωπικού, στο οποίο έγιναν μειώσεις στις αποδοχές του κατά 10% περίπου τον περασμένο Ιούλιο. Σε ό,τι αφορά τις μειώσεις των δαπανών στο προσωπικό, θέλω να πω ότι αυτήν τη στιγμή έχουν γίνει μειώσεις στο τακτικό προσωπικό, στους γιατρούς, καθώς επίσης και στο υπόλοιπο προσωπικό του κέντρου. Αυτές οι μειώσεις έγιναν με νομοθετική παρέμβαση. Επίσης, τον Ιανουάριο υπήρξε μείωση σε κάποια επιδόματα των γιατρών, που ουσιαστικά δεν έχουν υπολογιστεί στη μείωση του ελλείμματος του 2011. Γενικά μπορώ να πω, σε ό,τι αφορά το έλλειμμα που έχει το νοσοκομείο, είμαστε πολύ καλύτερα και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα ήμαστε και ακόμα καλύτερα στο μέλλον.
Μια δεύτερη ενέργεια στην οποία προβήκαμε προκειμένου να μειώσουμε το έλλειμμα, ήταν να προσπαθήσουμε να αυξήσουμε με διάφορους τρόπους τα έσοδα του «Ωνασείου». Για παράδειγμα, δίνουμε πλέον τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται αναίμακτες εξετάσεις και τα Σάββατα. Το Σάββατο είναι μια μέρα που οι εργαζόμενοι μπορούν να έρθουν για να κάνουν τις εξετάσεις τους, ή να κάνουν κάποια ιατρική επίσκεψη χωρίς να πρέπει να φύγουν από τη δουλειά τους. Και μάλιστα, η διοίκηση του «Ωνασείου», ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις της οικονομικής συγκυρίας, προχώρησε από τον Ιανουάριο σε μειώσεις των τιμών σε διάφορες εξετάσεις αλλά και στις ιατρικές επισκέψεις.
Το τρίτο, το οποίο κάναμε, είναι να εισάγουμε το «Ωνάσειο» στο πρόγραμμα πρωτογενούς αγγειοπλαστικής του λεκανοπεδίου. Δηλαδή, εάν για παράδειγμα έρθει επειγόντως ένας ασθενής στο «Ωνάσειο» όταν αυτό εφημερεύει, το Σαββατοκύριακο, με έμφραγμα του μυοκαρδίου και πρέπει να υποβληθεί άμεσα σε επέμβαση, τότε μπορεί να υποβληθεί σε πρωτογενή αγγειοπλαστική, να ανοιχτεί το αγγείο και να μειωθεί το έμφραγμα. Όλες αυτές οι κινήσεις που κάναμε, θεωρώ ότι αφορούν πέρα από το επιστημονικό κομμάτι και το οικονομικό κομμάτι του «Ωνασείου». Δηλαδή, έχουμε και μείωση του σκέλους των δαπανών, αλλά προσπαθούμε να έχουμε και αύξηση της εισροής χρημάτων στο νοσοκομείο.
Τους τελευταίους μήνες γίναμε μάρτυρες μιας προσπάθειας του «Ωνασείου», να δημιουργήσει πιο ελκυστικές τιμές στις καρδιολογικές εξετάσεις. Η προσπάθεια αυτή κατατάσσεται στο πλαίσιο μιας κοινωνικής προσέγγισης, που σκοπό έχει να φέρει νέους ασθενείς στο «Ωνάσειο», ή είναι και μια προσπάθεια του κέντρου να εξεταστούν και οικονομικά ασθενέστερες ομάδες αρρώστων; Μιλήστε μας για την ενέργεια αυτή.
Και τα δύο συμβαίνουν. Και θέλουμε να γίνουμε πιο ελκυστικοί σε αυτές τις μεγάλες ομάδες πληθυσμού, που πλήττονται λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ζούμε σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον και θα πρέπει να είμαστε και οικονομικά και επιστημονικά ανταγωνιστικοί.
Εκτιμάτε ότι θα μπορέσει το «Ωνάσειο», υπό αυτές τις πιέσεις, να διατηρήσει το καλύτερο δυνατό επιστημονικό περιβάλλον και ταυτόχρονα να παραμένει ανταγωνιστικό καρδιοχειρουργικό κέντρο στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό κάνατε λόγο και για κάποιες προσλήψεις, προκειμένου να τονωθεί το επιστημονικό έργο του «Ωνασείου». Υπό αυτές τις συνθήκες μπορούμε να μιλάμε για προσλήψεις ή όχι;
Αυτήν τη στιγμή έχουν προκηρυχθεί κάποιες θέσεις για τη δημιουργία ενός διαβητολογικού ιατρείου και νομίζω ότι με τη βοήθεια των γιατρών και των νοσηλευομένων θα προχωρήσουμε. Βεβαίως, πρέπει να σας πω ότι υπάρχει από ορισμένες πλευρές αρνητική διάθεση συνεργασίας, διότι ορισμένοι πιστεύουν ότι θα αλλάξει έτσι ο χαρακτήρας του «Ωνασείου». Δεν το πιστεύω εγώ αυτό. Το να φέρουμε ένα διαβητολογικό ιατρείο εδώ μέσα, πιστεύω ότι θα αποφέρει επιπλέον θετικά αποτελέσματα στη λειτουργία του «Ωνασείου». Εξάλλου πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν ήδη στο «Ωνάσειο» σύμβουλοι διαβητολόγοι. Όμως, εμείς έχουμε ολοκληρώσει την εισήγησή μας και πιστεύω ότι πολύ γρήγορα θα προχωρήσει και αυτή η διαδικασία.
Ωστόσο, πρέπει να πω ότι αυτήν τη στιγμή έχουμε βάλει άλλες προτεραιότητες όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό. Ολοκληρώσαμε έναν πολύ σύγχρονο κανονισμό, ο οποίος οργανώνει το νοσοκομείο και το ιατρικό προσωπικό σε τέσσερις ουσιαστικούς τομείς. Τώρα ολοκληρώνουμε τη σύνθεση του καρδιολογικού τομέα και μέχρι τέλος του μήνα θα έχουμε ολοκληρώσει και τη σύνθεση του καρδιοχειρουργικού τομέα. Για δύο διευθυντικές θέσεις (στο καρδιολογικό και στο καρδιοχειρουργικό τομέα) έχει γίνει ήδη προκήρυξη και από ότι βλέπω οι υποψηφιότητες είναι λαμπρές. Εκτιμώ ότι με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας το «Ωνάσειο» θα μπορέσει να παρουσιάσει δύο νέους εξαίρετους επιστήμονες που θα βοηθήσουν στην ανάδειξη του έργου του νοσοκομείου. Επίσης, προχωρήσαμε και στην προκήρυξη πολλών θέσεων εργασίας του ήδη υπηρετούντος προσωπικού. Οι περισσότεροι τουλάχιστον εργαζόμενοι πήραν και πάλι τις θέσεις τους.
Το σημαντικότερο όμως που έγινε είναι ότι μέσα από τη διαδικασία της αξιολόγησης δώσαμε σε όλους τους εργαζομένους να καταλάβουν ότι το «Ωνάσειο» είναι ένας ανταγωνιστικός χώρος στον οποίο δεν μπορείς να μπαίνεις σε μια ηλικία 30 ετών και να βγαίνεις στα 65 σου χωρίς να κρίνεσαι ουσιαστικά ποτέ. Με αυτήν την αξιολόγηση που έγινε και η οποία ήταν εξωτερική αξιολόγηση, νομίζω ότι αυτοί οι άνθρωποι απέδειξαν πραγματικά ότι επάξια βρίσκονται στο «Ωνάσειο» και καλά έκαναν και είχαν όλο αυτό το διάστημα τη θέση αυτή που είχαν. Και είναι αρκετοί οι γιατροί αυτοί που κρίθηκαν και αξιολογήθηκαν. Πιστεύω όμως ότι είναι καιρός, μέσα από θέσεις που ανοίγονται, επειδή αποχωρούν διάφοροι γιατροί, να φέρουμε γιατρούς οι οποίοι θα κάνουν το «Ωνάσειο» να… λάμπει.
Κύριε Λεκάκη, θεωρείτε ότι σε όλες αυτές τις αποφάσεις και τις ενέργειές σας έχετε κοντά το ιατρικό και το διοικητικό προσωπικό του Ωνασείου; Θεωρείτε ότι μερικές από τις αποφάσεις σας «ταράζουν» τα νερά του Ωνασείου;
Κοιτάξτε, εάν πω σε εσάς ελάτε να σας αξιολογήσω τώρα και εργάζεστε ήδη 10 χρόνια στο περιοδικό, είμαι σίγουρος ότι δεν θα σας αρέσει. Διότι, ζούμε σε έναν κόσμο εξαιρετικά ανασφαλή. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η αξιολόγηση δεν πρέπει να γίνεται. Και σας λέω ότι η συντριπτική πλειοψηφία, για να μην σας πω όλοι οι γιατροί του «Ωνασείου» απέδειξαν πόσο πραγματικά καλοί είναι, διότι μέσα από τη βάσανο μιας κρίσης ανοιχτής, βρίσκονται ξανά κοντά μας με καινούργιες συμβάσεις.
Επίσης ένα άλλο, το οποίο γίνεται πλέον στο νοσοκομείο, είναι ότι δίνουμε την ευκαιρία στο ιατρικό προσωπικό να εξελιχθεί. Παλαιότερα, το ιατρικό προσωπικό ήταν πιεσμένο αρκετά, διότι δεν είχε τη δυνατότητα να εξελιχθεί, εξαιτίας του παλαιού κανονισμού. Με τον καινούργιο κανονισμό όμως, θα μπορεί πλέον ο κάθε γιατρός να εξελιχθεί, μέσα από τα διάφορα κριτήρια, τα οποία θα προτείνει μια επιτροπή προαγωγών. Έτσι, όλοι οι γιατροί από τη βαθμίδα του επιμελητού β’ μέχρι αυτήν του διευθυντή, θα μπορούν να εξελίσσονται περίπου ανά εξαετία, εάν έχουν μια καλή επιστημονική παρουσία στο νοσοκομείο.
Το άλλο θετικό είναι ότι στο πλαίσιο ενός τομέα, θα υπάρχουν περισσότερες διευθύνσεις. Για παράδειγμα, στον καρδιολογικό τομέα θα υπάρξουν έξι διευθύνσεις, κατά τμήματα ή μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι δίνεται η ευκαιρία σε περισσότερους άξιους γιατρούς, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν είχαν τη δυνατότητα, λόγω του κανονισμού, να προχωρήσουν. Αυτό νομίζω ότι αρέσει αρκετά στους γιατρούς, επειδή τους δίνει πολλές ευκαιρίες να ανέβουν, τους δίνει ευκαιρίες να διευθύνουν και να δείξουν και εκεί τα προσόντα τους.
Όλες αυτές οι αλλαγές στη διαδικασία λειτουργίας και στην οργάνωση του νοσοκομείου, σε τι θα το ωφελήσουν;
Όλες αυτές οι αλλαγές προσφέρουν πάρα πολλά στο νοσοκομείο. Πρώτα από όλα, το να έχεις μέσα εργαζόμενους, οι οποίοι είναι ευχαριστημένοι με τη δουλειά τους, είναι πολύ σημαντικό. Είναι σημαντικό να μη βαρυγκωμούν όταν έρχονται για δουλειά. Δεύτερον, στο πλαίσιο μια εφημερίας γίνεται πλέον μεγάλη οικονομία δυνάμεων. Διότι παλαιότερα, όταν υπήρχε εφημερία σε κάποια από τις δύο καρδιολογικές κλινικές (Α και Β) στο νοσοκομείο, η δεύτερη κλινική δεν σταματούσε να δουλεύει. Τώρα όμως και οι δύο κλινικές θα εφημερεύουν σαν ένας ενιαίος τομέας. Κατά συνέπεια τα άτομα που θα εφημερεύουν, θα είναι πολύ λιγότερα.
Άλλο παράδειγμα, παλαιότερα το τμήμα της ηλεκτροφυσιολογίας έπρεπε να είναι διασπασμένο και να μοιράζεται μεταξύ της κλινικής που εφημέρευε και της κλινικής που δεν εφημέρευε. Τώρα, όλη η ομάδα της ηλεκτροφυσιολογίας θα είναι μαζεμένη σε ένα τμήμα. Προσπαθούμε με αυτόν τον τρόπο δηλαδή, να ενοποιήσουμε ομοειδή πράγματα. Έτσι, πλέον, θα έχουμε ένα μεγάλο τμήμα ηλεκτροφυσιολογίας και βηματοδότησης, δύο τμήματα επεμβατικής καρδιολογίας και ένα τμήμα αναίμακτων μεθόδων. Όλα αυτά νομίζω ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα βελτιώσουν το «Ωνάσειο» στο ορατό μέλλον.
Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνουμε σαφέστατα την εφημερία του νοσοκομείου, αφού μπορούμε να έχουμε οικονομία δυνάμεων, συγκέντρωση ομοειδών δυνάμεων, αξιολόγηση αυτών των δυνάμεων και συντονισμό από έναν επικεφαλής συντονιστή. Αυτός είναι ο σύγχρονος τρόπος δουλειάς των νοσοκομείων. Για εμένα ήταν μια πρόκληση, να μπορέσει να εφαρμοστεί αυτό το σύστημα στο νοσοκομείο, διότι το «Ωνάσειο» είναι ένα μικρό νοσοκομείο, στο οποίο μπορείς να το κάνεις πράξη αυτό. Αυτή ήταν μια πρόταση που είχε γίνει από τον προηγούμενο πρόεδρο, τον κ. Αλιβιζάτο, την οποία την πήραμε, την αναμορφώσαμε και τελικά πέρασε μετά από κάποιες προσθήκες. Τώρα, λοιπόν, είμαστε στη φάση της υλοποίησης του προγράμματος.
Τι κάναμε, λοιπόν, για το «Ωνάσειο» τους τελευταίους μήνες:
• Μειώσαμε το έλλειμμα • Λειτουργήσαμε το «Ωνάσειο» και το Σάββατο • Λειτουργήσαμε τμήμα πρωτογενούς αγγειοπλαστικής • Ολοκληρώσαμε τον καινούργιο κανονισμό • Και υποβάλλαμε το καινούργιο business plan
Νομίζω ότι το γεγονός και μόνο ότι όλα αυτά έγιναν μέσα σε έξι μήνες, είναι κάτι πολύ σημαντικό. Βέβαια, όλα αυτά δεν έγιναν χωρίς καλοπροαίρετες -πιστεύω- αντιδράσεις. Όλες αυτές οι αντιδράσεις που υπήρξαν από τη μεριά των εργαζομένων, συνέβησαν λόγω της μείωσης του δώρου των Χριστουγέννων. Οι εργαζόμενοι είχαν άλλη άποψη για το θέμα και εκείνο που τους είπα εγώ ξεκάθαρα ήταν ότι δεν μπορούσαμε να παραβούμε τον νόμο. Από εκεί και πέρα, εάν το υπουργείο θέλει να αλλάξει αυτήν τη διάταξη, για εμάς θα είναι ευπρόσδεκτο το γεγονός, θα χαρούμε πολύ να πάρουν όλοι το δώρο που έπαιρναν παλιά. Κανένας δεν θέλει να γίνει μείωση στα χρήματά του, είναι λογικό λοιπόν να υπάρξουν αντιδράσεις. Και πέρα από αυτό, πιστεύω πως ακόμα και ο κανονισμός μπορεί να προκάλεσε ορισμένες αναταραχές. Λύθηκε όμως το θέμα με κάποιες αμοιβαίες, καλοπροαίρετες υποχωρήσεις. Όλα αυτά που έγιναν, δεν έγιναν χωρίς κόπο. Όταν «σπάζεις αβγά» προκαλείς και κάποιες αντιδράσεις. Θέλω να πιστεύω ότι θα ομαλοποιηθούν τα πράγματα, για να μην πω ότι ήδη ομαλοποιήθηκαν.
Μιλήσαμε για όλες τις ενέργειες που κάνατε προκειμένου να μειώσετε και να αναβαθμίσετε το «Ωνάσειο». Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για ένα ακόμη «αγκάθι», που αφορά τη μείωση των δαπανών στο νοσοκομείο. Το «αγκάθι» αυτό είναι φυσικά η φαρμακευτική δαπάνη. Επίσης, είχατε αναφερθεί και στις μειώσεις της δαπάνης που μπορεί να υπάρξει από κάποια μηχανήματα. Τι κάνατε επάνω στα θέματα αυτά;
Υπάρχει μείωση του κόστους των δαπανών και στα μηχανήματα και στα φάρμακα, της τάξεως του 30%. Οπότε και από εκεί έχουμε εξοικονομήσει χρήματα. Βεβαίως, στο θέμα γενόσημα, πιστεύω ότι υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο για να μπουν ακόμα περισσότερα, ιδιαίτερα στον καρδιολογικό τομέα.
Υπάρχει περιθώριο να μπουν με ασφάλεια κάποια γενόσημα στον νοσοκομείο, ή φοβάστε κύριε Λεκάκη ότι θα υπάρξει πρόβλημα; Υπάρχουν και γενόσημα δύο ταχυτήτων;
Ναι πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο να μπουν ακόμα κάποια γενόσημα. Ακούστε, πρέπει στην Ελλάδα να αξιολογηθούν τα γενόσημα και να πούμε ποια είναι καλά και ασφαλή για την υγεία του κόσμου. Και τον πρώτο λόγο σε αυτό το ζήτημα τον έχει ο ΕΟΦ. Εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν καλά γενόσημα, τα οποία πρέπει να μπουν στο νοσοκομείο σε μεγαλύτερο βαθμό. Ήδη με τις προσπάθειες αυτές και με τις μειώσεις τιμών, υπάρχει μια μείωση της δαπάνης στα φάρμακα και στα υλικά, της τάξεως του 30%. Η μείωση αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική. Γενικά όλες οι τιμές που έχουμε στο «Ωνάσειο» είναι κάτω από τις τιμές του παρατηρητηρίου.
Κύριε Λεκάκη υπάρχουν σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά, τα οποία αντιμετωπίζετε καθημερινά εδώ στο «Ωνάσειο». Ανησυχείτε ότι με τη χρήση αυτών των γενοσήμων ενδεχομένως να μην έχετε τα αποτελέσματα τα οποία περιμένατε;
Ακούστε, εάν είναι να επιλέξουμε μεταξύ του κόστους και της ποιότητας, σίγουρα θα επιλέξουμε την ποιότητα, δεν το συζητάμε αυτό. Αυτό όμως που συζητάμε είναι εάν μπορούμε να μειώσουμε το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης, χωρίς να κάνουμε καμία υποχώρηση στην ποιότητα του φαρμάκου.
Στην περασμένη συνάντησή μας, αναφερθήκατε στην προγραμματισμένη επίσκεψη που είχατε με το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να γνωστοποιήσετε στο υπουργείο τις προθέσεις και τις προτάσεις του Δ.Σ. του «Ωνασείου» για μείωση των δαπανών του κέντρου. Εισακούστηκαν οι προτάσεις σας αυτές; Θεωρείτε ότι το υπουργείο μπορεί να πράξει πλέον πέρα από τα στεγανά των εντολών του ΔΝΤ;
Πιστεύω ότι στο υπουργείο Υγείας στήνεται ένα ευήκοον ους. Βεβαίως, με όλες αυτές τις καινούργιες ρυθμίσεις ενδέχεται το «Ωνάσειο» να έχει ορισμένα προβλήματα στο μέλλον. Για παράδειγμα, στα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια (ΚΕΝ). Η περίπτωση της αορτοστεφανιαίας παράκαμψης είναι ενδεικτική του προβλήματος που πιστεύω ότι θα προκύψει. Παλαιότερα, η τιμή για την αορτοστεφανιαία παράκαμψη ήταν στις 8.000 ευρώ, ενώ με τις καινούργιες τιμές των ΚΕΝ η τιμή αυτή έγινε 4.500. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα στο «Ωνάσειο», το οποίο πρέπει να τονιστεί ότι καλύπτει τη μισθοδοσία του από τα έσοδά του. Η δική μου μισθοδοσία στο πανεπιστήμιο και στο «Αττικό» νοσοκομείο καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί στο «Ωνάσειο», το οποίο πρέπει να πάρει τα χρήματα από τα ταμεία, ή τώρα από τον ΕΟΠΥΥ για να μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις του.
Τι εκτιμάτε ότι θα γίνει με τα χρήματα που οφείλει ο ΕΟΠΥΥ στο «Ωνάσειο»; Μιλάμε για 55 εκατομμύρια ευρώ από προηγούμενες οφειλές και για τρία εκατ. ευρώ που προκύπτουν ανά μήνα;
Αυτό είναι ένα πρόβλημα, το οποίο συζητήσαμε σε μια πρόσφατη συνάντηση που είχαμε στο υπουργείο Υγείας με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, τον κ. Πολύζο και πήραμε τις διαβεβαιώσεις ότι θα έχουμε σύντομα κάποια από αυτά τα χρήματα, τα οποία μας οφείλουν τα ταμεία. Αυτό εκτιμούν ότι θα γίνει πολύ σύντομα.
Μια πρόταση όμως που θα μπορούσε να βοηθήσει κατά πολύ τη λειτουργία του «Ωνασείου» είναι να αποφασιζόταν να περάσει στον προϋπολογισμό του κράτους ένα μέρος των λειτουργικών εξόδων (μισθοδοσία υπαλλήλων) του νοσοκομείου. Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, όπως γίνεται ήδη στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», θα βοηθούσε κατά πολύ το «Ωνάσειο», διότι όλα τα έσοδα τα οποία έρχονται στο νοσοκομείο θα μπορούσαν να καλύπτουν άλλες λειτουργικές ανάγκες, όπως την πληρωμή φαρμάκων, προμηθευτών κ.λπ. Αυτή είναι μια πρόταση, την οποία πιστεύω ότι θα πρέπει στο μέλλον να τη μελετήσουν στο υπουργείο.
Κύριε Λεκάκη, μιλήστε μας για το νέο business plan που έχετε κατά νου να εφαρμόσετε στο «Ωνάσειο»; Ποιες είναι οι προσδοκίες σας;
Το business plan σε μεγάλο βαθμό έχει αρχίσει να υλοποιείται. Για παράδειγμα προχωράει η οργάνωση του ιατρικού χώρου σε τομείς, όπως το καρδιολογικό, καρδιοχειρουργικό, αναισθησιολογικό και εργαστηριακό. Επιπλέον, στοχεύουμε στην αύξηση των εσόδων μέσω διαφόρων πρακτικών, για παράδειγμα έχουμε αρχίσει να συνεργαζόμαστε με τράπεζες και εάν έχετε πάρει μια κάρτα από μια Χ τράπεζα, μπορεί να έχετε μια μείωση σε εξετάσεις της τάξεως του 10%. Επίσης, σύμφωνα με το πλάνο, σε κάποιο λογικό χρονικό διάστημα θα πρέπει το «Ωνάσειο» να φτάσει τον αριθμό των οργανικών θέσεων που προβλέπεται από τον καινούργιο κανονισμό, που είναι περίπου 800 θέσεις.
Πρέπει να δούμε τι γίνεται με τα άτομα αυτά που θα συνταξιοδοτηθούν και να μην αρχίσουμε πάλι να προσλαμβάνουμε κόσμο. Δεν έχουμε πρόθεση να φύγει κανείς, αλλά σίγουρα όταν φεύγει κάποιος, δεν χρειάζεται να καλύπτεται αμέσως η θέση από κάποιον άλλο. Θα πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι σε αυτό που λέμε οργανικές θέσεις, που δεν είναι λίγες και δεν θα πρέπει να τις αυξάνουμε άκαιρα όπως ενδεχομένως γινόταν στο παρελθόν. Φτάσαμε να λειτουργούμε με 100 θέσεις περισσότερες. Αν κάνουμε όλα αυτά, νομίζω ότι θα πάμε καλά με τη βοήθεια όλων και των γιατρών και των λοιπών εργαζομένων και με τη δική σας βοήθεια που τη θέλουμε πάντα.
Πώς εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθεί το τοπίο στον χώρο της υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα πίεσης για επιπλέον μειώσεις του κόστους σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας;
Οπωσδήποτε θα μάθουμε να λειτουργούμε με διαφορετικό τρόπο. Η εποχή της ευδαιμονίας, λυπάμαι που το λέω -γιατί σε αυτήν την εποχή έζησα- έχει τελειώσει. Θα μάθουμε να χρησιμοποιούμε λιγότερα προϊόντα, θα μάθουμε σαν γιατροί να σκεφτόμαστε το κόστος, να μη χρησιμοποιούμε για παράδειγμα δύο μπαλόνια αγγειοπλαστικής, αλλά με ένα να κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερη δουλειά. Γενικά, θα προσπαθήσουμε να λειτουργήσουμε με χαμηλότερο κόστος, γιατί έτσι θα είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε.
Λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας, αισθάνεστε ως πρόεδρος ότι δεν θα μπορέσετε να υλοποιήσετε το όραμά σας για ένα καλύτερο κέντρο; Διαισθάνεστε ενδεχομένως ότι γίνεστε μέρος της οικονομικής δίνης που θα ακολουθήσει τα επόμενα 10 χρόνια στον χώρο της υγείας;
Εγώ αισθάνομαι ειλικρινά ατυχής. Ατυχής, διότι ήρθα στο «Ωνάσειο» σε μια φάση που όλη η Ελλάδα είναι σε μια οικονομική αναταραχή. Βλέποντας τα παλιά διοικητικά συμβούλια, με πιάνει μια καλοπροαίρετη ζήλια για τους προηγούμενους συναδέλφους και τα προηγούμενα διοικητικά συμβούλια, μιας μπορούσαν να δίνουν παροχές, να αυξάνουν τους μισθούς σε όλους τους εργαζόμενους κ.ά. Εμείς, δυστυχώς ήρθαμε εδώ και το πρώτο πράγμα που μας ζητήθηκε ήταν να δούμε πώς θα μειώσουμε το έλλειμμα, πώς θα μειώσουμε τους μισθούς. Είναι ένας άχαρος ρόλος, που προσωπικά δεν μου πάει -γονιδιακά δεν μου πάει- αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι το «Ωνάσειο» μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερο μέσα από τις σωστές επιλογές προσώπων, τη σωστή οικονομία και τις διαρθρωτικές αλλαγές που ήδη πραγματοποιούνται.
Εκτιμάτε ότι το «Ωνάσειο» θα μπορέσει να κρατήσει την ηγετική του θέση στα Βαλκάνια και γενικότερα στην Ευρώπη;
Οπωσδήποτε. Και σας λέω ότι έχουμε πολύ σημαντικά σχέδια, τα οποία εάν τα εφαρμόσουμε, θα μπορέσουμε να ανεβάσουμε πολύ ψηλά την εικόνα του μεταξύ των υπόλοιπων καρδιοχειρουργικών κέντρων στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ευρώπης.