Ιουλία Τσέτη | Πρόεδρος και Διευθ. Σύμβουλος του ΟΦΕΤ – Uni-pharma, Intermed, Pharmabelle, UniHerbo
Η πανδημία μας δίδαξε την ανάγκη, να αποκτήσουν οι χώρες αυτάρκεια και επάρκεια σε πρώτες ύλες
Είναι αδήριτη ανάγκη, να ενισχύσουμε το βιομηχανικό ιστό της χώρας, να τονώσουμε τον πρωτογενή τομέα τροφίμων και φαρμάκων, αλλά και τις εξαγωγές μας» όπως υπογραμμίζει η κ. Ιουλία Τσέτη, μιλώντας στο «The Doctor». Σύμφωνα με την κ. Τσέτη «Μία χώρα είναι ισχυρή, όταν βασίζεται στις δικές της παραγωγικές δυνάμεις και δημιουργεί πλούτο και υπεραξία στα προϊόντα της. Και το ίδιο ευχόμαστε να επιδιώξει η Ευρώπη, να δημιουργήσει αυτάρκεια και να εξαρτάται ολοένα και λιγότερο, από τρίτες χώρες. Σήμερα, το μερίδιο της βιομηχανίας στην Ελλάδα, ανέρχεται στο 9,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 15%. Το ποσοστό αυτό πρέπει να αυξηθεί, όπως πρέπει να αυξηθούν και οι εξαγωγές και οι επενδύσεις μας.
Συνέντευξη / Κοσμάς Ζακυνθινός
Κυρία Τσέτη, πέρα από τις καθημερινές μας συνήθειες ο κορωνοϊός άλλαξε καθοριστικά το business plan αρκετών επιχειρήσεων, με τις φαρμακευτικές να βρίσκονται στο πρώτο πλάνο εν μέσω κρίσης για τη στήριξη της δημόσιας Υγείας. Σε ποιες αλλαγές κλήθηκε να ανταποκριθεί ο Όμιλος Τσέτη σε αυτό το ιδιαίτερα απαιτητικό διάστημα;
Πράγματι οι αλλαγές οι οποίες σημειώθηκαν τους τελευταίες μήνες με αφορμή την πανδημία του COVID-19, ήταν πολλές και μεγάλες. Η καθημερινότητα, οι κοινωνικές μας συμπεριφορές, όλος ο κόσμος άλλαξε, συνεπεία της σοβαρής υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε.
Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και πρέπει να αντιδρούν με αμεσότητα, ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ευθύνη. Ο Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, βρέθηκε όπως καλά γνωρίζετε στην πρώτη γραμμή με τις μεγάλες του δωρεές προς το ελληνικό και κυπριακό υγειονομικό σύστημα. Αντιδράσαμε άμεσα, με δυνατά αντανακλαστικά, με αίσθημα κοινωνικής και ιστορικής ευθύνης όπως αντιδρούμε πάντα, και όχι μόνο σε μία έκτακτη κατάσταση.
Θα σας έλεγα επίσης, ότι γίναμε πιο σοφοί και ίσως πιο διορατικοί. Διότι η πανδημία μας δίδαξε την ανάγκη, να αποκτήσουν οι χώρες αυτάρκεια και επάρκεια σε πρώτες ύλες. Σύμφωνα δε με τους επιστήμονες, φαίνεται ότι στο μέλλον μας περιμένουν πολλές ακόμη υγειονομικές κρίσεις και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.
Σας ανησυχεί το μέλλον της πανδημίας; Τι σημαίνει επιχειρηματικά για τον Όμιλο και πως δημιουργούνται ευκαιρίες για την περαιτέρω ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγικής ζώνης;
Ανθρώπινα όλοι ανησυχούμε, επιχειρηματικά όμως, οφείλουμε να οργανωθούμε δίνοντας έμφαση στην ανάγκη δημιουργίας, ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. Η πανδημία, μας δείχνει επίσης το δρόμο, να επικεντρωθούμε στη Γη μας (back to basics, back to our roots), να την καλλιεργήσουμε και φυσικά να προστατέψουμε την ελληνική βιοποικιλότητα, δίνοντας έμφαση στις καλλιέργειες φαρμακευτικών φυτών. Είναι επιτακτική ανάγκη, να διαφυλάξουμε τον φυσικό πλούτο και το οικοσύστημά μας. Είναι ένα χρέος, που οφείλουμε στις επόμενες γενιές αλλά και στη χώρα μας.
Στην αρχή της πανδημίας ο Όμιλος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας με τη δωρεάν διάθεση 24 εκατ. δόσεων φαρμάκων Unikinon (χλωροκίνης) σε Ελλάδα και 60.000 δόσεων σε Κύπρο, καθώς και την προσφορά 14.000 λίτρων αντισηπτικού για την οχύρωση κατά του κορωνοϊού. Ποιοι παράγοντες σας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση;
Είμαι παρορμητική σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο σκέπτομαι πάντα με ποιο τρόπο, μπορώ να βοηθήσω την πατρίδα μου. Με αυτές τις αρετές μεγάλωσα και ανατράφηκα. Έτσι, χωρίς δεύτερη σκέψη, έβαλα σε εφαρμογή το σχέδιό μου: αγόρασα 5 τόνους της δραστικής ουσίας χλωροκίνη από τους προμηθευτές μας στην Ινδία και υλοποίησα άμεσα την παραγωγή, στις μονάδες μας στην Κηφισιά. Αμέσως μετά, τα σύνορα της Ινδίας έκλεισαν για όλους. Δώρισα με μεγάλη ικανοποίηση και αίσθημα αλληλεγγύης και κοινωνικής υπευθυνότητας, εκατ. δόσεις χλωροκίνης και χιλιάδες λίτρα αντισηπτικά. Δεν σκέφθηκα ούτε στιγμή το κόστος, το οποίο ήταν πολύ υψηλό τόσο σε πόρους, όσο και ανθρώπινο προσωπικό. Κύριε Ζακυνθινέ, για μένα αυτό σημαίνει στην πράξη «Ηθικό Επιχειρείν».
Η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει παραγωγική αυτάρκεια και εξωστρέφεια στον τομέα του φαρμάκου; Ποια τα κίνητρα που απαιτούνται προκειμένου η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να αποτελέσει «κινητήριο μοχλό» για την επανεκκίνηση της οικονομίας;
Η Ελλάδα πρέπει να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην επόμενη ημέρα επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.
Εκτιμώ ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να κινηθούμε στο τρίπτυχο που αναφέρει και ο καθηγητής Πισσαρίδης: «Ενίσχυση της παραγωγικότητας, συστηματική αύξηση των εξαγωγών και στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία».
Είναι αδήριτη ανάγκη, να ενισχύσουμε το βιομηχανικό ιστό της χώρας, να τονώσουμε τον πρωτογενή τομέα τροφίμων και φαρμάκων, αλλά και τις εξαγωγές μας. Μία χώρα είναι ισχυρή, όταν βασίζεται στις δικές της παραγωγικές δυνάμεις και δημιουργεί πλούτο και υπεραξία στα προϊόντα της. Και το ίδιο ευχόμαστε να επιδιώξει η Ευρώπη, να δημιουργήσει αυτάρκεια και να εξαρτάται ολοένα και λιγότερο, από τρίτες χώρες. Σήμερα, το μερίδιο της βιομηχανίας στην Ελλάδα, ανέρχεται στο 9,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 15%. Το ποσοστό αυτό πρέπει να αυξηθεί, όπως πρέπει να αυξηθούν και οι εξαγωγές και οι επενδύσεις μας.
Ακόμη, πρέπει να ενισχύσουμε την έρευνα και την γέφυρα με τους νέους επιστήμονες. Εμείς στον Όμιλο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, το πράττουμε αυτό εδώ και χρόνια, ενισχύουμε τη νέα γενιά επιστημόνων, μέσα από μία σειρά υποτροφιών, από το Ίδρυμα ΑΜΚΕ ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ, προκειμένου κάποτε το brain drain να μετασχηματιστεί σε brain gain. Και φυσικά, να εντάξουμε στην λειτουργία των επιχειρήσεων τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενσωματώνοντας τις αρχές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.
Εν μέσω της πανδημίας, ο όμιλος ολοκληρώνει τις εργασίες για την λειτουργία της UniHerbo, στο τέλος του 2020. Ποιες οι φιλοδοξίες – στόχοι σας σε Ελλάδα και εξωτερικό από τα νέα, καινοτόμα προϊόντα που θα προκύπτουν από εκχυλίσεις φαρμακευτικών φυτών;
Πράγματι μεσούσης της πανδημίας του COVID 19, ολοκληρώνουμε τη νέα μας μονάδα εκχύλισης φαρμακευτικών φυτών, όπως πριν μερικά χρόνια, μεσούσης της οικονομικής ύφεσης, πραγματοποιήσαμε τη μεγάλη μας επένδυση του βιοκλιματικού εργοστασίου της Uni-pharma, μία μονάδα state of the art για όλη την Ευρώπη. Φαίνεται ότι οι κρίσεις μας δυναμώνουν…
Στόχος μας είναι στην UniHerbo, που θα αρχίσει την λειτουργία της στο τέλος του 2020 στα Οινόφυτα, να συνεχίσουμε να δημιουργούμε καινοτόμα προϊόντα με καθετοποίηση παραγωγής πρώτων υλών, που θα προκύπτουν από εκχυλίσεις φαρμακευτικών φυτών, δένδρων και βιοκαλλιέργειες.
Σκευάσματα που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και θα λειτουργούν προληπτικά και ευεργετικά για την υγεία μας.
Να σας θυμίσω, ότι στη λογική αυτή, η InterMed, δημιούργησε τις κάψουλες OLIVOMED με δραστικό συστατικό από τα πολύτιμα φύλα της ελιάς που αποτελεί κέντρο αναφοράς της ελληνικής βιοποικιλότητας. Ένα σκεύασμα πλούσιο σε πολυφαινόλες, με ισχυρές καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες που προστατεύουν τα λιπίδια του αίματος από το οξειδωτικό στρες και κατά συνέπεια από τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας.
Τι προβλέπει το επερχόμενο επενδυτικό πλάνο και σε ποιους τομείς σκοπεύετε να επικεντρωθείτε για το εγγύς μέλλον;
Οι δύο κομβικές μας επενδύσεις το προσεχές διάστημα, είναι όπως είπαμε παραπάνω, η ολοκλήρωση της UniHerbo καθώς και η ολοκλήρωση του logistics Center, το οποίο θα μας βοηθήσει ώστε να είμαστε ακόμη πιο άμεσοι και αποτελεσματικοί (quick response) προς τους πελάτες μας. Φυσικά υπάρχουν και άλλα σχέδια, τα οποία θα σας τα αποκαλύψουμε σταδιακά…
Προχωράμε, πρωτοπορούμε, καινοτομούμε, δεν σταματάμε ποτέ, μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε τις κρίσεις, βγαίνουμε πιο δυνατοί, στηρίζουμε την Ελλάδα, την κοινωνία, τη νέα γενιά, την επιστήμη και την έρευνα.