Συνέντευξη- Ελισάβετ Προδρόμου, Γενική Διευθύντρια Bristol-Myers Squibb Ελλάδος

0

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ / ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ, Γενική Διευθύντρια Bristol-Myers Squibb Ελλάδος

H διάκριση που απέσπασε η Bristol-Myers Squibb στην κατηγορία «Καλύτερο Βιοτεχνολογικό Προϊόν» αποτελεί σημαντική αναγνώριση της επιστημονικής συμβολής της εταιρείας μας στην έρευνα για τον καρκίνο σε μια σημαντική χρονική συγκυρία όπου η Ανοσο-Ογκολογία αλλάζει τα δεδομένα στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Κυρία Προδρόμου, πρόσφατα αναλάβατε τα ηνία της Γενικής Διεύθυνσης της Bristol-Myers Squibb Ελλάδος. Ποιες είναι οι προσδοκίες και οι προσωπικοί σας στόχοι όσον αφορά την διοίκηση της εταιρείας; 
Ανέλαβα τη Γενική Διεύθυνση στην Ελλάδα, πριν από οκτώ μήνες περίπου. Ωστόσο, εργάζομαι για την Bristol-Myers Squibb Ελλάδος από το 2008 σε διάφορες διοικητικές θέσεις (Δ/νση Regulatory, Δ/νση Market Access, Δ/νση Τμήματος Ογκολογίας & Αιματολογίας κ.α.).

Κυριότερη προτεραιότητα, η οποία οδηγεί και τους στόχους μας στην Bristol-Myers Squibb, είναι να παρέχουμε στους ασθενείς στην Ελλάδα προϊόντα υψηλής καινοτομίας τα οποία τους βοηθούν να αντιμετωπίσουν σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή τους νοσήματα, δεσμευόμενοι στις αρχές της επιστημονικής αριστείας και της βιοφαρμακευτικής έρευνας. Εξίσου ισχυρή προτεραιότητα είναι η δέσμευσή μας προς τους εργαζόμενους της εταιρείας μας στους οποίους οφείλουμε να διασφαλίσουμε ένα πρότυπο εργασιακό περιβάλλον με ευκαιρίες ανάπτυξης και συνεχούς εκπαίδευσης.

Η Bristol-Myers Squibb Ελλάδος βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα. Σε ποιους τομείς στοχεύει η εταιρεία να βελτιώσει και να εξελίξει ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες της;
Διανύουμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εποχή με θεαματικές προόδους στην επιστήμη της Ανοσο-Ογκολογίας (I-O).

Στην Bristol-Myers Squibb οι ασθενείς βρίσκονται στο κέντρο όλων των ενεργειών μας. Το όραμά μας για τις εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου εστιάζεται στην έρευνα και ανάπτυξη transformational Immuno-Oncology (I-O)θεραπειών με σκοπό τη βελτίωση των θεραπευτικών εκβάσεων σε ασθενείς με διάφορες μορφές καρκίνου.
Διερευνούμε την επόμενη γενιά θεραπειών για τον καρκίνο, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται συνδυασμένες θεραπείες ανοσο-ογκολογίας και ταυτόχρονα νέοι προβλεπτικοί βιοδείκτες προσδοκώντας την αποτελεσματικότερη θεραπεία προς όφελος των ασθενών.

Έχουμε κατανοήσει ότι η επίτευξη της υπόσχεσης του Ι-Ο για ένα μεγάλο αριθμό ασθενών οι οποίοι θα επωφεληθούν από τις θεραπείες μας απαιτεί όχι μόνο καινοτομία και έρευνα, αλλά και εποικοδομητικές συνεργασίες με την ακαδημαϊκή κοινότητα και άλλους εταίρους που δραστηριοποιούνται στην βιοτεχνολογία ή στην επιστήμη των διαγνωστικών, ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε νέες θεραπευτικές επιλογές σε ασθενείς με καρκίνο.

Ποιες είναι οι νέες προκλήσεις στις οποίες καλείστε να ανταποκριθείτε, τόσο ως εταιρεία, όσο και εσείς προσωπικά, προκειμένου να συμβάλετε στη βιωσιμότητα του Ελληνικού Συστήματος Υγείας;
Η βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας αποτελεί πρόκληση για τα περισσότερα κράτη ακόμα και για αυτά με εξαιρετικά προηγμένες υπηρεσίες υγείας.
Το ελληνικό ζήτημα ενισχύεται ακόμα περισσότερο από μάλλον απαισιόδοξους δημογραφικούς δείκτες που αφορούν στη γήρανση του πληθυσμού και στην επιδείνωση των δεικτών υγείας λόγω της δημοσιονομικής κρίσης.
Υπάρχει η αναγκαιότητα για σημαντικές μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές οι οποίες θα καθιστούν εφικτή την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμακευτικών τεχνολογιών, πάντα με απόλυτη προτεραιότητα τη βελτίωση των δεικτών υγείας του πληθυσμού στην Ελλάδα. Προς αυτή την κατεύθυνση συνεργαζόμαστε με τους αρμόδιους φορείς υγείας υποστηρίζοντας από την πλευρά μας την υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων.

Τέτοιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει και από άλλες ευρωπαϊκές Αρχές Υγείας, και δεν περιλαμβάνουν απαραίτητα μόνο δράσεις που στοχεύουν στον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά αντιμετωπίζουν περισσότερο ολιστικά τον προϋπολογισμό για την υγεία και, τελικά, οδηγούν σε βιώσιμα συστήματα υγείας.
Ως Bristol-Myers Squibb επιδιώκουμε τη διαφάνεια και το διάλογο με τους εταίρους μας ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες, ενώ ταυτόχρονα τα προϊόντα που διαθέτουμε πληρούν όλους τους όρους κόστους – αποτελεσματικότητας, όπως αυτοί έχουν αξιολογηθεί από δεκάδες οργανισμούς αξιολόγησης χωρών στις οποίες κυκλοφορούν οι καινοτόμες θεραπείες μας.

Γνωρίζουμε ότι η Bristol-Myers Squibb επενδύει σημαντικά στην κλινική έρευνα στο εξωτερικό. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα εμπόδια για την ανάπτυξη της κλινικής έρευνας στην Ελλάδα και ποιες οι προτάσεις σας για την αντιμετώπιση του θέματος;
Η Bristol-Myers Squibb πράγματι επενδύει σημαντικά στον τομέα της κλινικής έρευνας στο Ι-Ο μέσω εκτεταμένου portfolio είτε φαρμάκων υπό έρευνα είτε εγκεκριμένων φαρμάκων. Η Ελλάδα πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να προσελκύσει τις επενδύσεις σε κλινική έρευνα, με πολλαπλά οφέλη για τους ασθενείς στην Ελλάδα. Στην Bristol-Myers Squibb Ελλάδος στηρίζουμε την κλινική έρευνα επενδύοντας τα τελευταία χρόνια σε ένα μεγάλο αριθμό κλινικών μελετών παγκοσμίως. Στην Ελλάδα βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη 30 κλινικές μελέτες φάσης ΙΙ & ΙΙΙ με τη συμμετοχή 29 κέντρων, ενώ οι ασθενείς που έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα πρώιμης πρόσβασης ή παρηγορητικής αγωγής ανέρχονται στους 200.

Η Bristol-Myers Squibb έχει εστιάσει τα τελευταία χρόνια στην Ογκολογία και την Αιματολογία. Εκτός από τις εγκεκριμένες ενδείξεις των ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων αναμένονται και άλλες στο μέλλον;
Σήμερα έχουν πρόσβαση στις ανοσο-ογκολογικές θεραπείες της Bristol-Myers Squibb οι ασθενείς στην Ελλάδα με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, προχωρημένο μελάνωμα, καρκίνο του νεφρού και του ουροποιητικού, κλασικό λέμφωμα Hodgkin, και καρκίνο κεφαλής & τραχήλου, ενώ βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη παγκοσμίως εκτενές πρόγραμμα κλινικών μελετών σε άλλους όγκους, ή γραμμές θεραπείας σε μονοθεραπείες, ή συνδυασμούς θεραπειών.

Η Bristol-Myers Squibb απέσπασε το βραβείο για το Καλύτερο Βιοτεχνολογικό Προϊόν στα φαρμακευτικά βραβεία Prix Galien 2017. Πόσο σημαντική είναι για εσάς αυτή η τιμητική διάκριση και ποιος είναι ο στόχος σας για τα επόμενα βραβεία;
H διάκριση που απέσπασε η Bristol-Myers Squibb στην κατηγορία «Καλύτερο Βιοτεχνολογικό Προϊόν» αποτελεί σημαντική αναγνώριση της επιστημονικής συμβολής της εταιρείας μας στην έρευνα για τον καρκίνο σε μια σημαντική χρονική συγκυρία όπου η Ανοσο-Ογκολογία αλλάζει τα δεδομένα στην αντιμετώπιση του καρκίνου.
Η διάκριση αυτή αποτελεί αναγνώριση των προσπαθειών μας να επικεντρωθούμε σε δύσκολους τύπους καρκίνου, όπου οι ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες, με βάση τα κενά που υπάρχουν στις τρέχουσες θεραπείες και το μέγεθος της επιβάρυνσης για τη δημόσια υγεία, είναι ιδιαίτερα υψηλές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν ο καρκίνος του νεφρού και του ουροποιητικού, το προχωρημένο μελάνωμα, ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα, το κλασικό λέμφωμα Hodgkin, ο καρκίνος κεφαλής & τραχήλου.

Μιλήστε μας για τις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Bristol-Myers Squibb Ελλάδος. Με ποιες δράσεις δείχνετε την ευαισθητοποίησή σας ως εταιρεία απέναντι στο κοινωνικό σύνολο;
Στη Bristol-Myers Squibb αντιλαμβανόμαστε με συνέπεια την υποχρέωσή μας προς το κοινωνικό σύνολο της χώρας στην οποία δραστηριοποιούμαστε.
Ενεργοποιούμε αυτή μας την ευθύνη μέσω ποικίλων δράσεων.
Ενδεικτικά, με ιδιαίτερη ευαισθησία στα παιδιά που νοσούν από καρκίνο, ως μια ομάδα που απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή από όλους μας, οι εργαζόμενοι της εταιρείας μας σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ» συμμετείχαν πρόσφατα στη διοργάνωση και πραγματοποίηση της χριστουγεννιάτικης γιορτής των μικρών μας φίλων στο Αμφιθέατρο της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Ελπίδα – Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».
Επίσης, ανταποκρινόμενοι σε αίτημα της ΜΚΟ Praksis, προσφέραμε 9.000 κουτιά Depon για την υποστήριξη των φαρμακείων που λειτουργούν στις δομές της (Πολυϊατρεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκης) αλλά και των κινητών της ιατρικών μονάδων στα νησιά πρώτης υποδοχής των προσφύγων. Τέλος, οι εργαζόμενοί μας συγκέντρωσαν και παρέδωσαν τρόφιμα και γραφική ύλη για τους ωφελούμενους της ΜΚΟ Praksis.

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Comments are closed.