Συνέντευξη / Γιώργος – Φαίδωνας Καλομοίρης, Γενικός Διευθυντής της Takeda Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας

0

Συνέντευξη / Γιώργος – Φαίδωνας Καλομοίρης, Γενικός Διευθυντής της Takeda Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας

Η νέα εταιρεία θα έχει τις ίδιες προτεραιότητες, δηλαδή εμμένουμε στη δέσμευσή μας να θέτουμε πρώτα από όλα τον ασθενή στο επίκεντρο κάθε προσπάθειάς μας, στη συνέχεια να οικοδομούμε εμπιστοσύνη με την κοινωνία και τους εταίρους μας, να ενισχύουμε τη φήμη μας και τέλος να επιτυγχάνουμε κορυφαίες επιχειρηματικές επιδόσεις.

Η πρόσφατη συμφωνία για την εξαγορά της Shire από την Ιαπωνική Takeda αποτελεί σαφώς μια στρατηγική κίνηση στο χώρο της παγκόσμιας φαρμακευτικής αγοράς.
Είναι γεγονός ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη σε διεθνές επίπεδο γιατί με τον τρόπο αυτό η Takeda γίνεται μία βιο-φαρμακευτική εταιρεία με ηγετική θέση παγκοσμίως, που με έδρα την Ιαπωνία, αποκτά μία διευρυμένη γεωγραφικά παρουσία, παρέχοντας τα υψηλής καινοτομίας φάρμακά της σε περισσότερες από 80 χώρες και γεωγραφικές περιοχές σε όλο τον κόσμο: στην Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Επισημαίνεται επίσης ότι με την εξαγορά της Shire, η Takeda είναι η μόνη φαρμακευτική εταιρεία που είναι εισηγμένη και στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, αλλά και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Πού θα βασιστεί ο αναπτυξιακός σχεδιασμός, για τα επόμενα χρόνια, της Takeda;
Η Takeda είναι σταθερά προσηλωμένη στις διαχρονικές της αξίες, που είναι η ακεραιότητα, η αμεροληψία, η εντιμότητα και η επιμονή και παραμένει πάντα προσανατολισμένη στην Έρευνα και στην Ανάπτυξη με απώτερο στόχο να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών. Η νέα εταιρεία θα έχει τις ίδιες προτεραιότητες, δηλαδή εμμένουμε στη δέσμευσή μας να θέτουμε πρώτα από όλα τον ασθενή στο επίκεντρο κάθε προσπάθειάς μας, στη συνέχεια να οικοδομούμε εμπιστοσύνη με την κοινωνία και τους εταίρους μας, να ενισχύουμε τη φήμη μας και τέλος να επιτυγχάνουμε κορυφαίες επιχειρηματικές επιδόσεις.
Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία θα στηρίζεται ο αναπτυξιακός σχεδιασμός για τα επόμενα χρόνια. Το βέβαιο είναι ότι η ενοποιημένη εταιρεία θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει υψηλής καινοτομίας φάρμακα και θεραπείες σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, συγκριτικά με το παρελθόν.

Σε ποιους τομείς θα επικεντρωθεί η νέα εταιρεία και ποια είναι πλέον τα μελλοντικά ερευνητικά σχέδια της εταιρείας, λαμβάνοντας υπόψη μας ότι η εταιρεία Shire διαθέτει ήδη πολλά φάρμακα σε δοκιμαστικό στάδιο;
Με δεδομένο ότι η Shire έχει μεγάλη εξειδίκευση στις Σπάνιες Παθήσεις, με την ενοποίηση, αυτή η εξειδίκευση θα συμβάλει σε ένα εκτενές πρόγραμμα ανάπτυξης νέων φαρμακευτικών προϊόντων που θα βασίζεται στην αλληλοσυμπλήρωση τεχνογνωσίας και εμπειρίας των δύο εταιρειών.
Στο πλαίσιο αυτό, το επενδυτικό μας πρόγραμμα για Έρευνα και Ανάπτυξη επικεντρώνεται πλέον σε τέσσερις θεραπευτικούς τομείς και πιο συγκεκριμένα στην Ογκολογία, τη Γαστρεντερολογία, τη Νευρολογία και τις Σπάνιες Παθήσεις, ενώ παράλληλα θα αυξηθούν οι επενδύσεις που στοχεύουν στα παράγωγα αίματος και στα εμβόλια.
Σε κάθε περίπτωση παραμένουμε δεσμευμένοι στο να επενδύσουμε σε δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης αρχικά με περισσότερα από 400 δισεκατομμύρια γιεν, ένας ετήσιος προϋπολογισμός που είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός και επιβεβαιώνει τη σταθερή μας προσήλωση στον τομέα της Έρευνας και της Ανάπτυξης παγκοσμίως.

Ποια είναι τα οφέλη της εταιρείας από την εξαγορά της Shire, και πως αναμένεται η συνεργασία αυτή να επηρεάσει και την ελληνική αγορά;
Είναι βέβαιο ότι με την εξαγορά της Shire θα ενισχύσουμε την παρουσία μας και στην ελληνική αγορά. Η ομάδα που ασχολείται με την ενοποίηση των δύο εταιρειών στοχεύει στη μεγιστοποίηση των οφελών και την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών. Έχουμε αναγνωρίσει πολλές σημαντικές ευκαιρίες, αξιοποιώντας τους ήδη διαθέσιμους πόρους, καθώς και το ταλέντο και την εμπειρία των εργαζομένων της Takeda και της Shire.
Είμαστε σίγουροι ότι η μετάβαση θα ολοκληρωθεί με το βέλτιστο δυνατό τρόπο, προς όφελος των συνεργατών, των εργαζομένων και βεβαίως, πρώτα και κύρια, των ασθενών.
Σχετικά όμως με την ελληνική αγορά θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η Takeda Ελλάς, ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα ακριβώς στο επίκεντρο της οικονομικής κρίσης, την ίδια ώρα που πολλοί διεθνείς, αλλά και εγχώριοι επενδυτές ήταν, το λιγότερο, προβληματισμένοι και διστακτικοί για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Εμείς όμως στηρίξαμε τη χώρα τη δύσκολη εκείνη περίοδο και μέσα από την ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών, αλλά και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας με ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες εφοδιάζουμε σταθερά με φαρμακευτικά προϊόντα τα νοσοκομεία, αλλά και την ιδιωτική αγορά.

Πως σχολιάζετε την εικόνα και την προοπτική του κλάδου στη χώρα μας;
Η πορεία του κλάδου σε κάθε χώρα είναι άμεσα συνυφασμένη με το ευρύτερο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον. Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα υπάρχει για πολλά χρόνια ένα χρηματοδοτικό πρόβλημα, ο φαρμακευτικός κλάδος αποτελεί κύριο πυλώνα χρηματοδότησης του Συστήματος Υγείας, συνεισφέροντας μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών στο 1/3 της φαρμακευτικής δαπάνης, 4 φορές πάνω από τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Υπάρχει επίσης μία συνεχής αλλαγή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, που επιπλέον, αρκετές φορές έχει αναδρομική ισχύ. Με απλά λόγια, ως βιομηχανία καλούμαστε να καλύψουμε το έλλειμμα του δημόσιου προϋπολογισμού για το φάρμακο.

Όπως αντιλαμβάνεστε, κάθε σχεδιασμός για να μπορεί να είναι ουσιαστικός και μακροπρόθεσμος απαιτεί να υπάρχουν δύο βασικές προϋποθέσεις: ασφαλές επιχειρηματικό περιβάλλον και κανόνες που δεν θα αλλάζουν, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.

Εάν κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθίσταται πιο δύσκολος ο σχεδιασμός, παρότι όπως προανέφερα, εμείς έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι ακόμα και σε αυτό το περιβάλλον επενδύουμε σταθερά στην Ελλάδα.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η Takeda διαχρονικά και ανεξάρτητα από τη στάση της Πολιτείας προμηθεύει πάντα, με συνέπεια και σταθερότητα, με φάρμακα τους δημόσιους φορείς ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του κάθε ασθενή. Και για να είμαστε ακριβείς και δίκαιοι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι με το σημερινό Εθνικό Σύστημα Υγείας διασφαλίζεται η πρόσβαση στα φάρμακα και για τους ασφαλισμένους και για τους ανασφάλιστους, καθώς και για τους ασθενείς που πάσχουν από σπάνιες ασθένειες.

Αυτό αποτελεί μια κατάκτηση για την Ελλάδα και είναι απόλυτα συμβατό με την εταιρική μας φιλοσοφία, ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία έκπτωση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Share.

About Author

Comments are closed.