Συνέντευξη > Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος ΙΣΑ

0

Θα πρέπει να καταλάβουν στο υπουργείο, ότι σήμερα είμαστε με σπασμένα φρένα, στον υγειονομικό χώρο, εάν δεν κάνουν γρήγορες παρεμβάσεις, τότε σίγουρα θα αυξηθεί η θνησιμότητα και πραγματικά θα υποστούμε και εμείς τις συνέπειες μιας Αργεντινής, που όταν πήγε στο διεθνές νομισματικό ταμείο, υπήρχε ανθρωποκτονική κρίση, εκτός από την οικονομική κρίση. Εμείς, ως επιστημονικός φορέας, είμαστε υποχρεωμένοι αυτό να το τονίσουμε.

Κύριε Πατούλη πριν από μερικούς μήνες μας έγινε γνωστό ότι η Τουρκία ετοιμάζει ένα πλωτό νοσοκομείο το οποίο θα κινείται στα παράλια της Μικράς Ασίας. Τι γνωρίζετε για την δημιουργία αυτού του ιδιαίτερου πλοίου;

Δημοσιοποιήθηκε, μέσα από τον τουρκικό τύπο, ότι σχεδιάζεται και κατασκευάζεται πλωτό νοσοκομείο, το οποίο θα κινείται στο Αιγαίο. Την ίδια πληροφορία μας επιβεβαίωσαν, όταν βρεθήκαμε στην Αμερική, ομογενείς γιατροί. Εμείς, ως Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, έχουμε σαφή άποψη και θεωρούμε, ότι πρέπει να τοποθετηθούμε σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Δεν μας ενδιαφέρει τι κάνει η γείτονα χώρα. Μας ενδιαφέρει όμως, τι κάνει η χώρα μας. Υπό αυτή την έννοια, θεωρούμε αδιανόητη, έπειτα από τα 14 υγειονομικά οδοιπορικά, που έχουμε κάνει από το ιατρείο κοινωνικής αποστολής το τελευταίο 9μηνο (που να σημειώσω, ότι αποτελείται από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών -τους εθελοντές γιατρούς- και την αποστολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών) την εικόνα, που αντικρίσαμε. Διαπιστώσαμε σημαντικές ελλείψεις, σχεδόν σε όλα τα παραμεθόρια νησιά του Αιγαίου μας, αλλά και σε άλλες, ηπειρωτικές, συνοριακές περιοχές, οι οποίες έχουν μείνει χωρίς αγροτικό ιατρό και χωρίς εξειδικευμένους γιατρούς, όπως παιδιάτρους, ή γενικούς γιατρούς.

Από τότε είχαμε σημάνει τον «κώδωνα» του κινδύνου, ότι η χώρα μας έχει αφήσει τους ακρίτες της χωρίς την δυνατότητα να βρουν την υγειά τους, όταν την χάνουν. Εδώ μιλάμε για στοιχειώδη ιατρική φροντίδα. Και, βεβαίως, μέσα από μία διαδικασία εθνικού υγειονομικού σχεδιασμού, κατά την οποία το κάθε νησί θα μπορεί να έχει, όταν είναι μικρό, αγροτικό ιατρείο, ή περιφερειακό πολυδύναμο ιατρείο, τουλάχιστον έναν εξειδικευμένο γενικό γιατρό και, από εκεί και πέρα, τα συστήματα της τηλεϊατρικής, τα οποία θα γνωρίζει ο γενικός γιατρός πως να χρησιμοποιεί, να του δίνουν την δυνατότητα συνδρομής και άλλων ειδικοτήτων. Όσον αφορά τα μεγάλα νησιά, όπου υπάρχουν νοσοκομεία, να ενισχυθεί η δυνατότητα της γρήγορης μετάβασής των ασθενών εκεί, από τα γύρω νησιά, όταν χρειάζεται κάτι περισσότερο στην αντιμετώπιση, εκτός από τον γενικό εξειδικευμένο γιατρό.

Αντ’ αυτού υπάρχουν σημαντικότατες ελλείψεις ,ήδη σε εννέα νησιά, από παιδιάτρους όπου έχουν εκπέμψει “sos” στον ιατρικό σύλλογο Αθηνών και, ήδη, έχουμε κάνει τις παρεμβάσεις, μέσα από τριήμερα, εξετάζοντας τα παιδιά και δίνοντας πιστοποιητικά για την άθλησή τους. Κάνουμε λοιπόν την εξής απλή ερώτηση: Πως είναι δυνατόν ένα σχολείο με 50 παιδιά να καλύπτεται από πολλούς καθηγητές- και σωστά- και από πολλούς δασκάλους και 800 παιδιά στην Τζιά στην Σίφνο, στην Πάτμο, στην Σέριφο, να μην έχουν ένα παιδίατρο. Υπό αυτή την έννοια καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναλάβει τις δικές της προσωπικές ευθύνες, να αντιληφθεί ότι φέρουν βαρύτατες ευθύνες, εάν συμβεί το οτιδήποτε σε αυτήν την υγειονομική ερήμωση αυτών των νησιών μέσα στο καλοκαίρι, που θα πολλαπλασιαστούν σε σημαντικό βαθμό και τα παιδιά και ο κόσμος.

30_3_2013_Patmos (4r)

Πάρθηκε μια απόφαση να δημιουργηθεί στην γείτονα χώρα ένα πλωτό νοσοκομείο. Εάν δεχτούμε, ότι η χώρα μας βρέχεται πάνω από το 70% της από τη θάλασσα, είναι αδιανόητο, να συζητάμε για τέτοιου είδους ελλείψεις. Πιστεύετε, ότι η δημιουργία αυτού του νοσοκομείου θα δημιουργήσει προβλήματα. Εάν λάβουμε υπόψη μας και το γεγονός ότι, ήδη, κάτοικοι των παραμεθόριων περιοχών της χώρας μας μεταβαίνουν στα νοσοκομεία της Τουρκίας, προκειμένου να έχουν μια στοιχειώδη υγειονομική περίθαλψη. Και δεύτερον, θέλω να μου πείτε, γιατί πιστεύετε, ότι στην Ελλάδα δεν αποφασίζουμε να κάνουμε πλωτό νοσοκομείο, ούτως ώστε να καλύψουμε τους κατοίκους όλων των νησιών μας;

Είναι σίγουρο, ότι θα μπορούσε, εκτός από αυτό που σας είπα σαν υγειονομική παρέμβαση, σε τακτά χρονικά διαστήματα, βγάζοντας κάρτα υγείας σε όλες αυτές τις νησιωτικές περιοχές και γνωρίζοντας πόσους καρδιοπαθείς έχουμε σε ποιο νησί, πόσους νεφροπαθείς, από τι πάσχει ο κάθε ένας πολίτης μας, να μπορούν να πηγαίνουν εξειδικευμένοι γιατροί ανά 2-3 μήνες δημιουργώντας μια συγκροτημένη διαδικασία παρεμβάσεων σε αυτές τις νησιωτικές περιοχές.

Πρέπει να αντιληφθούμε, ότι η χώρα μας είναι όμορφη γιατί έχει αυτά τα νησιωτικά συμπλέγματα. Για να υπάρχουν, όμως, χρειάζονται κάτοικοι. Για να υπάρχουν οι κάτοικοι χρειάζεται, όταν υπάρχει οποιαδήποτε διαδικασία για την υγεία τους να μπορεί να διεκπεραιώνεται. Εάν το κράτος δεν αντιληφθεί αυτή την υποχρέωση, τότε δυστυχώς, σίγουρα, θα αρχίσουν να ερημώνονται (και το διαπιστώσαμε και εμείς αυτό) με απρόβλεπτες συνέπειες και για την χώρα μας. Είναι θέμα εθνικής σημασίας. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή στο Καστελόριζο, εδώ και 9 μήνες, να έχει φύγει ο γενικός γιατρός, επειδή αρρώστησε και να έχει μπλέξει η αντικατάσταση του στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και να μην έχει πάει ακόμη ο νέος γενικός γιατρός με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι κάτοικοι του Καστελόριζου να πηγαίνουν στην Τουρκία. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει μια διαδικασία στην Λέσβο και να υπάρχει μια τουριστική διαφήμιση, που να πηγαίνουν με βάουτσερ κάτοικοι της Λέσβου στην απέναντι όχθη. Δεν είναι δυνατόν πλέον σιγά – σιγά να αφήνουμε το πλοίο της Τουρκίας να κάνει τις αντίστοιχες επισκέψεις σε αυτές τις νησιωτικές περιοχές.

6_11_12_Iraklio_emvoliasmoi 3

Γιατί πιστεύετε, ότι θα πάνε στα δικά μας νησιά;

Ενδεχομένως, εάν αυτή τη στιγμή δεν υπάρξει κρατική παρέμβαση. Βεβαίως βοηθούν και εκείνοι με τα φουσκωτά του Αιγαίου και το έργο της κοινωνικής αποστολής, δεν είναι όμως αυτά από το κράτος. Αυτές είναι παρεμβάσεις, τις οποίες κάνει ότι δεν γνωρίζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δεν έχει καλέσει ποτέ να οργανώσει τις κοινωνικές και επιστημονικές αυτές ομάδες. Ακούτε για εμβολιασμούς, που τους δείχνει η τηλεόραση, και δεν ξέρουμε, ποιος εμβολιάζει ποιον. Εάν τηρούνται οι διαδικασίες των προσωπικών δεδομένων, εάν τηρούνται οι διαδικασίες της κάρτας, και της επαναληπτικής δόσης, όλα είναι στον αυτόματο πιλότο. Η κυρία Σκοπούλη καλά θα κάνει, εάν δεν γνωρίζει από υγεία και δεν έχει διάθεση, να πάει στο σπίτι της, και οι υπόλοιποι δύο του υπουργείου Υγείας, ή να μάθουν από υγεία, ή να μάθουν να συνεργάζονται με τους φορείς και να διορθώσουν παρεμβάσεις, που κάνουν.

Εκτιμάτε, ότι, εάν είχαν γίνει οι απαραίτητοι διορισμοί, θα είχε λυθεί το πρόβλημα;

Φυσικά.  Όταν φεύγει π.χ. ο παιδίατρος από την Σίφνο και περιμένουμε την προκήρυξη εδώ και μήνες, τότε θα πρέπει να μας πει ο υπουργός, ακόμη και σήμερα, εάν είναι  ευαίσθητος στα ηθικά ζητήματα αυτού του τύπου, γιατί εγώ πιστεύω ότι είναι ευαίσθητος, γιατί δεν γίνεται προκήρυξη. Θα πρέπει να καταλάβουν στο υπουργείο, ότι σήμερα είμαστε με σπασμένα φρένα, στον υγειονομικό χώρο, εάν δεν κάνουν γρήγορες παρεμβάσεις, τότε σίγουρα θα αυξηθεί η θνησιμότητα και πραγματικά θα υποστούμε και εμείς τις συνέπειες μιας Αργεντινής, που όταν πήγε στο διεθνές νομισματικό ταμείο, υπήρχε ανθρωποκτονική κρίση, εκτός από την οικονομική κρίση. Εμείς, ως επιστημονικός φορέας, είμαστε υποχρεωμένοι αυτό να το τονίσουμε.

Υπάρχει περίπτωση ο ΙΣΑ να παρέμβει πιο δυναμικά προς την πολιτεία και να πιέσει, ούτως ώστε να παρθούν μέτρα για τις ακριτικές περιοχές μας;

Τα έχουμε κάνει όλα. Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να χειροδικήσουμε κιόλας. Νομίζουμε, ότι με τους εθελοντές μας γιατρούς έχουμε παρέμβει, όσο μπορούμε, μέσα από τα τριήμερα ιατρικών επισκέψεων. Έχουμε δημοσιοποιήσει το γεγονός, έχουμε στείλει επιστολές, έχουμε κάνει πολιτικό το ζήτημα, από εκεί και πέρα, νομίζω, ότι εκθέτουν μία προσπάθεια της κυβέρνησης, η οποία είναι επιτυχημένη σε πολλά επίπεδα, εκθέτουν ένα πρωθυπουργό, που όλοι λένε ότι έχει μεγάλη επιτυχία και που και εγώ το συμμερίζομαι αυτό. Αλλά, στον τομέα αυτό, δεν κάνουν εκείνα, τα οποία θα μπορούσαν, μέσα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο.

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Leave A Reply

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.