Συνέντευξη – Βασίλης Οικονόμου: Τομεάρχης Υγείας, Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ

0

Οι πολίτες απαιτούν ξεκάθαρες προτάσεις, ειλικρινείς προσεγγίσεις και πάνω από όλα αλήθειες, που μόνο η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να δώσει. Η ΝΔ προετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα πλήρες σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος για την Υγεία, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί άμεσα.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της υγείας τα τελευταία χρόνια;
Δυστυχώς, η περίοδος των μνημονίων ρίχνει βαριά τη σκιά της και στον ευαίσθητο χώρο της υγείας. Οι συνέπειες που βιώνει η Ελλάδα τα δυόμιση χρόνια διακυβέρνησης από τη δήθεν αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι δραματικές. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το τέταρτο μνημόνιο που φέρει την υπογραφή της συγκεκριμένης κυβέρνησης. Ένα μνημόνιο αχρείαστο, με πολύ σκληρά μέτρα, και χωρίς χρηματοδότηση, που ο κ. Τσίπρας ψήφισε με στόχο τη ρύθμιση του χρέους – μία ρύθμιση η οποία δεν έγινε ποτέ.
Από την λαίλαπα της κυβερνητικής ανευθυνότητας δεν έχει ξέφυγε ούτε ο τομέας της υγείας. Διάλυση στο δημόσιο σύστημα υγείας, ανυπαρξία πρωτοβάθμιας φροντίδας, διοικήσεις νοσοκομείων σε ρόλο παρατηρητή, απίστευτη ταλαιπωρία των πολιτών και απίθανες μεγαλοστομίες εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας συνθέτουν το απαράδεκτο σκηνικό στην δημόσια υγεία που θυμίζει πλέον τριτοκοσμικό κράτος, δυσφημώντας κράτος και πολίτες.

Αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για την χώρα μας ο τομέας της υγείας;
Η απάντηση είναι θετική, απλή και ξεκάθαρη. Γι’ αυτό χρειάζεται υποστήριξη του τουρισμού υγείας, καθώς και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, έτσι ώστε η υγεία να αποτελέσει έναν διακριτό πυλώνα στην ανάπτυξη της χώρας. Σας επισημαίνω ότι, μετά από 7 χρόνια μνημονίων, η συνολική δαπάνη υγείας για το 2017 αγγίζει τα 17 δις ευρώ. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι μιλάμε για τη μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Πιστεύετε ότι προχώρησε η κυβέρνηση τις λεγόμενες «βαθιές μεταρρυθμίσεις» στην υγεία;
Η συγκεκριμένη κυβέρνηση θα μείνει στην ιστορία για την απραξία, αλλά και για την απίστευτη ανικανότητά της στο να διαχειρίζεται την καθημερινότητα. Δυόμιση χρόνια δεν υπήρξε καμία κίνηση προς την βελτίωση των χρόνιων προβλημάτων της υγείας. Μόνο λόγια, επικοινωνιακού τύπου πρωτοβουλίες, και στο τέλος «το τίποτα». Η ΝΔ δεν υπόσχεται θαύματα από την μία ημέρα στην άλλη. Δεσμευόμαστε όμως για την προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα συμβάλλουν στην καλύτερη οργάνωση και λειτουργία του ευαίσθητου αυτού τομέα, και κυρίως στην αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες και την υγειονομική φροντίδα της κάθε ελληνικής οικογένειας.

Πρέπει ο τομέας υγείας να λειτουργήσει απερίσπαστος από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες των κυβερνήσεων;
Ο τομέας της υγείας είναι από τη φύση του ευαίσθητος και εξαιρετικά σημαντικός, αφού έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές. Απαιτείται σχέδιο, θέληση για μεταρρυθμίσεις και όραμα. Αν μία πολιτική ηγεσία δε τα διαθέτει, πρέπει να μένει καλύτερα μακριά.

Γιατί, κατά την άποψή σας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, δεν λειτουργεί για τον άρρωστο αλλά για τους εκάστοτε πολιτικούς παράγοντες;
Η στρεβλή λειτουργία αποτελεί δυστυχώς συνέπεια κακών χειρισμών πολλών ετών.
Το άσχημο είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ άφησε στην μοίρα του το σύστημα υγείας, αφού ασχολείται καθημερινά με όλα τα υπόλοιπα εκτός από αυτά που πρέπει. Έχουμε άλλωστε γίνει μάρτυρες πολλών «διαδικτυακών» παρεμβάσεων της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, η οποία, αντί να έχει ως πρώτιστο μέλημά της να λύσει τα τεράστια προβλήματα των δομών υγείας, ενδιαφέρεται να «σερφάρει» και να σχολιάζει την πολιτική ζωή της χώρας. Δεν έχουμε ανάγκη από σχολιαστές αλλά από ανθρώπους που θα λύνουν προβλήματα. Εμείς θα τοποθετήσουμε τους συλλόγους των ασθενών στην θέση που τους αναλογεί, δηλαδή του πρωταγωνιστή και της κεντρικής αναφοράς στην λήψη των αποφάσεων για τα ζητήματα υγείας. Ήδη έχουμε ξεκινήσει κύκλους επαφών με εκπροσώπους των ασθενών με διαβήτη και νεοπλασματικές νόσους, έτσι ώστε να έχουμε και την δική τους οπτική στην διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματός μας.

Πρέπει, κατά την άποψη σας, να δοθεί βάρος στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Γιατί παραμένει νοσοκομειοκεντρικά προσανατολισμένο το σύστημα υγείας στη χώρα μας;
Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αποτελεί για τη Ν.Δ. ένα από τους κύριους στόχους της μεταρρύθμισης στο χώρο της Υγείας, καθότι θα φέρει τον πολίτη στο κέντρο των αποφάσεων και εξελίξεων, με βασικό κριτήριο την παροχή στο άτομο και την οικογένεια των παροχών Υγείας που αρμόζουν σε ευρωπαίο πολίτη του 21ου αιώνα. Κεντρικό ρόλο στην πολιτική της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα παίξει ο γιατρός της οικογένειας. Η ΝΔ, μακριά από ιδεοληψίες και λαϊκίστικες συμπεριφορές, επεξεργάζεται συγκεκριμένα μέτρα για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην πρωτοβάθμια υγεία με την σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ώστε να υπάρξει άμεση κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό και δομές, με στόχο την αποσυμφόρηση των νοσοκομειακών μονάδων. Δυστυχώς, μέχρι τώρα η πρωτοβάθμια υγεία εξαγγέλθηκε πολλές φορές αλλά έμεινε στα χαρτιά, γιατί ίσως δεν είναι και πολύ ψηφοθηρική και δεν έχει πολλές κορδέλες για κόψιμο.

Γιατί υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και ταλαιπωρία των ασθενών στα νοσοκομεία. Πιστεύετε ότι, κατά κύριο λόγο, λείπει η οργάνωση σε αυτά;
Προφανώς και ζητούμενο είναι η οργάνωση. Αν πιστεύει κάποιος ότι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό είναι εκείνοι που ευθύνονται, τότε δεν έχει ιδέα από το τί πραγματικά συμβαίνει στα δημόσια νοσοκομεία. Εμείς, ως Τομέας Υγείας, έχουμε ήδη επισκεφτεί πάνω από 50 νοσοκομεία και δεκάδες δομές πρωτοβάθμιας υγείας σ’ όλη τη χώρα και έχουμε πλέον από πρώτο χέρι την εικόνα του συστήματος υγείας στη χώρα.
Εμείς θα επικεντρωθούμε στην αλλαγή του τρόπου διοίκησης των νοσοκομείων.
Η εφαρμογή ενός αποκεντρωμένου περιφερειακού συστήματος διοίκησης και λειτουργίας των νοσοκομειακών μονάδων θα αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω αποτελεσματικότητα στην απόδοση των νοσοκομειακών μονάδων της χώρας.
Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της ΠΦΥ πρωτεύοντα ρόλο έχει για εμάς η ανάπτυξη Δικτύου Διαχείρισης Χρόνιων Νοσημάτων με επίκεντρο πάντοτε τον ιατρό της οικογένειας. Το Δίκτυο αυτό θα έχει ένα σύνθετο ρόλο αναφορικά τόσο με την φροντίδα εντός των δομών, όσο και την φροντίδα ασθενών ενταγμένων στην κοινότητα.
Επιπλέον, η δημιουργία ενός νέου και άρτιου Υγειονομικού Χάρτη Αναγκών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδιομορφίες του Ελλαδικού χώρου (πχ νησιωτικότητα, ορεινοί όγκοι και τοπικές υγειονομικές ανάγκες) με σκοπό την υλοποίηση προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής και προαγωγής υγείας καθώς και ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς θα συμβάλουν στην άμεση, γρήγορη και χαμηλού κόστους εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ποιο είναι το πρόγραμμα και οι προτάσεις της ΝΔ για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη χώρα μας;
Το τεράστιο κενό που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση στο χώρο της υγείας θα το καλύψει η αξιωματική αντιπολίτευση, που σύντομα θα κληθεί να αναλάβει τις τύχες του τόπου. Το μήνυμα που στέλνει η ΝΔ στους πολίτες είναι ένα: H ανοχή της σε αυτή την επικίνδυνη ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει τελειώσει.
Οι πολίτες απαιτούν ξεκάθαρες προτάσεις, ειλικρινείς προσεγγίσεις και πάνω από όλα αλήθειες, που μόνο η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να δώσει.. Η ΝΔ προετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα πλήρες σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος για την Υγεία, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί άμεσα. Ο οδικός χάρτης της ΝΔ για το Νέο Σύστημα Υγείας στην χώρα μπορεί να στηριχθεί στα εξής δέκα βήματα:

1 Εθνικό Σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας – Έμφαση στην προαγωγή και την πρόληψη υγείας για την ελληνική           οικογένεια.
2 Ολοκληρωμένες πολιτικές για τους χρόνια πάσχοντες.
3 Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Διαφάνεια, λογοδοσία και αποτελεσματικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
4 Αποκεντρωμένο Περιφερειακό σύστημα διοικήσεως των Νοσοκομείων – Δημιουργία Αυτόνομων ΤΕΠ. Ένα νέο    μοντέλο Διοίκησης.
5 Μεταρρύθμιση στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ – Προσβασιμότητα σε όλους και βιώσιμη χρηματοδότηση του συστήματος               υγείας.
6 Μεταρρύθμιση Ψυχικής Υγείας – Κανένας άνθρωπος στο περιθώριο.
7 Μεταρρύθμιση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας – Ανάδειξη και κατοχύρωση του ρόλου όλων των επαγγελματιών             υγείας.
8 Νέα πολιτική για το φάρμακο – Ισχυρή ελληνική βιομηχανία – Καινοτόμο φάρμακο για όλους.
9 Ιατρικός τουρισμός – Η υγεία ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
10 Νέες Πολιτικές Δημόσιας Υγείας – Η υγεία ως δημόσιο αγαθό για όλους τους Έλληνες.

Πόσο διατεθειμένοι είστε να «χτυπηθείτε» με τα κακώς κείμενα του συστήματος υγείας στη χώρα μας και να αλλάξετε ουσιαστικά την εικόνα στη λειτουργία του χώρου της υγείας;
Στις δύσκολες μέρες που ζούμε δε χρειάζονται μεγάλα λόγια και παχιές υποσχέσεις. Η ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θέλει να κάνει μία «Συμφωνία Αλήθειας» με τους πολίτες που τόσο έχουν ταλαιπωρηθεί από την ανίκανη, ιδεοληπτική και αλαζονική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Δε θα ακούσετε από εμάς πράγματα που δε θα μπορέσουμε να κάνουμε. Θα πούμε αλήθειες και μετρημένες κουβέντες. Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε πολλά, αλλά θα τα δείτε στην πράξη. Οι πολίτες κουράστηκαν. Εμείς ένα μόνο λέμε: Έχουμε και το σχέδιο και τη διάθεση να κάνουμε ρήξεις προς όφελος του πολίτη.

Share.

About Author

Comments are closed.