Συνέντευξη: Βασίλης Κικίλιας | Υπουργός Υγείας

0

Βασίλης Κικίλιας | Υπουργός Υγείας:

“Στόχος να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών”

Συνέντευξη / Κοσμάς Ζακυνθινός

Οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα αποτελούν ένα σύγχρονο εργαλείο προκειμένου να αναβαθμιστούν οι υφιστάμενες υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπως τονίζει ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο «The Doctor», επισημαίνοντας πως «Στηρίζουμε το ΕΣΥ και όλους τους εργαζομένους του και όπου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα για να στηρίξουμε περαιτέρω τους εργαζομένους και να διευκολύνουμε τη ζωή των πολιτών, θα το κάνουμε». Αναφορικά με το μείζον ζήτημα του clawback, υπογραμμίζει ότι «έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο τη στιγμή που θα έπρεπε να ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα που θα οδηγούσαν στη σταδιακή κατάργησή του, κάτι το οποίο δεν έγινε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία».

Κύριε Κικίλια, ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας; Στην παράδοση – παραλαβή, το πρώτο πράγμα που τονίσατε, ήταν «πρώτα ο άνθρωπος». Τι εννοείτε;
Το να υπηρετούμε τον άνθρωπο και ειδικά αυτόν που βρίσκεται σε ανάγκη, είναι ιερός σκοπός που αξίζει μεγάλες θυσίες για να πετύχουμε μικρές νίκες. Για παράδειγμα: Το ότι εντός 2 μηνών χιλιάδες ογκολογικοί ασθενείς δε χρειάζεται να περιμένουν ώρες στις ουρές της ντροπής των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για να πάρουν τα φάρμακά τους και να κάνουν τις θεραπείες τους στις ιδιωτικές κλινικές μας κάνει να πιστεύουμε ότι κάτι αλλάζει. Πολλές μικρές νίκες, σημαντικές για τις ζωές των συνανθρώπων μας, αυτός είναι ο στόχος.
Όσον αφορά τις άμεσες προτεραιότητες: Στήριξη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αναδιοργάνωση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, στοχευμένες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και εργαστηριακού προσωπικού, ηλεκτρονικά συστήματα για την μείωση της γραφειοκρατίας και για την παρακολούθηση και διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στο σύστημα υγείας.
Παράλληλα, προχωράμε με καταρτισμένες διοικήσεις στα νοσοκομεία που θα έχουν μέσα από μια σύμβαση αποδοτικότητας ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους να πετύχουν, όπως και υποχρεωτική παρουσία στις εφημερίες. Συνεχίζουμε ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση της Επιτροπής λοιμώξεων μέσα στα νοσοκομεία, με στόχο 35% μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων εντός 5ετίας προκειμένου να περιοριστούν στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Συμπράξεις Ιδιωτικού με Δημόσιο Τομέα αποτελούν ένα από τα κυρίαρχα ζήτημα της ατζέντας του υπουργείου Υγείας. Σε πρώτο στάδιο, το «μοντέλο» ανάπτυξης υπόσχεται ποιοτικές και αναβαθμισμένες λύσεις για ασθενείς και Πρωτοβάθμια Υγεία. Ωστόσο τι σημαίνει πρακτικά αυτό για τις συνθήκες εργασίας του επιστημονικού κόσμου αλλά και σε επίπεδο κόστους για τους πολίτες;
Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει στην καρδιά του, τους πολίτες και τις ευπαθείς ομάδες. Διασφαλίζουμε το δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και εργαζόμαστε μεθοδικά τόσο για να αναβαθμίσουμε τις υφιστάμενες υπηρεσίες όσο και για να προσφέρουμε νέες, ποιοτικές υπηρεσίες.
Οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα αποτελούν ένα σύγχρονο εργαλείο προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας. Εξάλλου, ο ΕΟΠΥΥ ήδη χρησιμοποιεί τέτοια μοντέλα ως πάροχος υπηρεσιών υγείας, αφού συμβάλλεται με τον ιδιωτικό τομέα. Και τα νοσοκομεία της χώρας χρησιμοποιούν ανάλογα μοντέλα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα κυρίως σε ότι αφορά την απόκτηση εξοπλισμού.
Μας ενδιαφέρει πρώτα και πάνω από όλα να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Να μην ταλαιπωρούνται, να εξυπηρετούνται καλύτερα, να μην καθυστερούν οι διαγνωστικές εξετάσεις, να μη βασανίζονται στις εφημερίες, να μην επιβαρύνονται οικονομικά. Στηρίζουμε το ΕΣΥ και όλους τους εργαζομένους του και όπου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα για να στηρίξουμε περαιτέρω τους εργαζομένους και να διευκολύνουμε τη ζωή των πολιτών, θα το κάνουμε.

Τουλάχιστον 17 φαρμακοβιομηχανίες αξιοποιούν τα κίνητρα της κυβέρνησης για συμψηφισμό του clawback, επενδύοντας περί τα 460 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Παρά το πρώτο θετικό βήμα, ο κλάδος εξακολουθεί να θεωρεί δυσθεώρητες τις υποχρεώσεις έναντι του ελληνικού Δημοσίου. Στόχος του υπουργείου είναι να υπάρξουν περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης και σε τι ορίζοντα;
Το clawback είναι μηχανισμός διόρθωσης και πρέπει να μειώνεται, όχι να αυξάνεται. Γνωρίζουμε ότι έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο τη στιγμή που θα έπρεπε να ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα που θα οδηγούσαν στη σταδιακή κατάργησή του, κάτι το οποίο δεν έγινε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Αν λάβουμε υπόψη το νοσοκομειακό clawback και τα rebates διαμορφώνεται μία εκρηκτική κατάσταση.
Πιστεύουμε ότι εάν είχαν ολοκληρωθεί περισσότερες διαπραγματεύσεις στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης θα είχαμε οικονομικό όφελος, επομένως και μικρότερο clawback. Δίνουμε προτεραιότητα στη σωστή λειτουργία μιας αποτελεσματικής Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.
Θεσμοθετούμε σύγχρονα μοντέλα διαπραγμάτευσης και αποζημίωσης φαρμάκων, όπως οι συμφωνίες επιμερισμού του κόστους ελεγχόμενης εισαγωγής στην αγορά (managed entry agreements).
Δεν θέλω να αναφερθώ στα αυτονόητα όπως τα μητρώα ασθενών, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, και ειδικότερα τα ειδικά πρωτόκολλα διαχείρισης της νόσου ιδιαίτερα για ασθενείς με συννοσηρότητες, και το σκανάρισμα ορίζοντα (horizon scanning) γιατί είναι πράγματα που έχουν ειπωθεί πολλές φορές. Επομένως, αυτό που θα κάνουμε είναι να επιταχύνουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Κύριε Υπουργέ αναφερθήκατε σε επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων, κάτι που έχει τόσο ανάγκη το σύστημα υγείας. Μπορείτε κωδικοποιημένα να το αναπτύξετε;
Το ανθρώπινο δυναμικό του Ε.Σ.Υ. είναι η ραχοκοκαλιά του. Έχουμε καταγράψει τα προβλήματα που δυσχεραίνουν την έγκαιρη ολοκλήρωση των συμβουλίων κρίσεων των γιατρών και πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, να επισπεύσουμε την όλη διαδικασία.
Τώρα, απαιτείται πάνω από 18 μήνες για να γίνει αυτό. Στόχος μας είναι να το «ρίξουμε» στους 5 μήνες, ίσως και λιγότερο.
Επίσης, θα υλοποιήσουμε επιτέλους την ισχύουσα διάταξη νόμου, που προβλέπει ότι 6 μήνες πριν την συνταξιοδότηση του γιατρού, προκηρύσσετε η θέση, ώστε αμέσως να πληρωθεί και να μην υπάρχει κενό.
Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Υπουργείου Υγείας θα μας βοηθήσει να ενσωματώσουμε γρήγορους και ευέλικτους μηχανισμούς στελέχωσης κρίσιμων τομέων όπως ο νοσηλευτικός.

Επιπλέον, επανασχεδιάζουμε τις ανάγκες σε ιατρικές ειδικότητες, για να προχωρήσουν οι συνέργειες σε διοικητικό επίπεδο και να εφαρμοστεί μία πολιτική συγκράτησης των νέων ιατρών στη χώρα.

Πότε εκτιμάται ότι θα εκδοθεί νέο δελτίο τιμών των φαρμάκων;
Να είστε σίγουροι ότι θα εκδώσουμε Δελτίο Τιμών εντός του χρονικού πλαισίου, όπως ορίζει σχετικά ο νόμος.

Διορθώνονται οι ανεπάρκειες στο ΕΣΥ

Σχεδόν 4 στα 10 νοσοκομεία δηλώνουν ότι δεν έχουν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών, 3 στα 4 δηλώνουν ότι δεν έχουν καταγραφή του χρόνου αναμονής και 1 στα 2 δεν έχουν ηλεκτρονικό φάκελο, γεγονός που αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμό μας τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών να βρίσκονται πεταμένα σε φακέλους στα υπόγεια, όπως έχει επισημάνει στην πρώτη συνέντευξη Τύπου ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Σκιαγραφώντας τα «μελανά» σημεία αναφορικά με την κατάσταση που παρέλαβε από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο κ. Κικίλιας ξεκίνησε την τοποθέτηση του με τις προσλήψεις των νοσοκομείων που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Όπως είπε «γίναμε όλοι κοινωνοί τα τελευταία χρόνια περί 10.000 προσλήψεων στο ΕΣΥ. Τελικά όπως διαπιστώσαμε- είπε ο υπουργός Υγείας- από το 2015 έως το 2019, 8.577 αποχώρησαν από τα νοσοκομεία και προσλήφθηκαν μόνο 7.205. Συνεπώς 1.372 θέσεις δεν αναπληρώθηκαν. Το 2018 προκηρύχθηκαν 1.618 θέσεις και ευοδώθηκαν μόνο οι 354. Άρα μιλάμε για 22% αναπλήρωση. Με τις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού αυξήθηκε κατά 65% η δαπάνη. Επειδή υπήρχε ανικανότητα να γίνουν μόνιμες προσλήψεις».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο κ. Κικίλιας:
/  4 στα 10 νοσοκομεία δηλώνουν ότι δεν έχουν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών.
/  Τα ΤΕΠ, 1 στα 2 νοσοκομεία δηλώνει ότι δεν έχουν σύστημα διαλογής και 3 στα 4 δηλώνουν ότι δεν έχουν καταγραφή του χρόνου αναμονής.
/  4 στα 10 νοσοκομεία δεν έχουν εκθέσεις επιτροπής λοιμώξεων.
/  1 στα 2 δεν έχουν ηλεκτρονικό φάκελο, ντροπή για τον πολιτισμό μας και τα προσωπικά δεδομένα να υπάρχουν φάκελοι πεταμένοι στα υπόγεια.
/  8 στα 10 έχουν ανεπάρκεια στελέχωσης κλινικών παθολογικού τομέα.
/  9 στα 10 έχουν ανεπάρκεια στελέχωσης χειρουργικού, διαγνωστικού και εργαστηριακού τομέα.
/  1 στα 2 νοσοκομεία έχει βιοιατρικό εξοπλισμό εκτός λειτουργίας.
/  Υποστελέχωση των λογιστηρίων των νοσοκομείων – Ανύπαρκτοι ισολογισμοί.
/  Τα 85 από τα 118 νοσοκομεία δεν έχουν δημοσιεύσει ισολογισμό το 2018. Και τα 10 δεν έχουν δημοσιεύσει ισολογισμό ούτε για το 2017.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε να βελτιωθούν ποιοτικά οι δείκτες υγείας και δεν θέλουμε αντιπαραθέσεις με προηγούμενη ηγεσία. Ο κ. Ξανθός στη Βουλή είπε ότι η δαπάνη για τους ανασφάλιστους έφτασε στα 250 εκατ. ευρώ. Όμως ελέγξαμε και είδαμε ότι δεν υπάρχει πουθενά αντίστοιχη χρηματοδότηση στα νοσοκομεία ούτε σχετικός κωδικός», όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Νοσοκομειακό φάρμακο
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως δεν υπήρχε κανένα διαρθρωτικό μέτρο ελέγχου της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης με αποτέλεσμα την αύξηση του clawbak.

«Ο ιδιωτικός τομέας, δηλαδή η αγορά, εκεί που ζητάμε να υπάρχει ανάπτυξη προκειμένου να πληρωθούν φόροι, εισφορές και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας –γιατί είμαστε μια αναπτυξιακή Κυβέρνηση– έχει δώσει στα νοσοκομεία μας φάρμακα της τάξης των 793.000.000 και έχει αποζημιωθεί για τα 455.000.000. Αυτή είναι η εικόνα που αποτυπώνεται» όπως επεσήμανε.

Share.

About Author

Comments are closed.