Συνέντευξη: Αντωνία Κουτσούκου

0

Αντωνία Κουτσούκου | Διευθύντρια της Α’ Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο «Η Σωτηρία»

Στην «επιφάνεια» η σημασία της Εντατικής Θεραπείας για το Σύστημα Υγείας

Το Νοσοκομείο «Η Σωτηρία», που υπήρξε το Νοσοκομείο αναφοράς στο πρώτο κύμα, ανταποκρίθηκε άριστα με αυτοθυσία όλου του προσωπικού, ιατρών, νοσηλευτών, βοηθητικού και διοικητικού προσωπικού, και απέκτησε πολύτιμη εμπειρία την οποία μπορεί να αξιοποιήσει σήμερα που καλούμεθα εκ νέου να σηκώσουμε το μεγάλο βάρος αυτής της πανδημίας» όπως τονίζει μιλώντας στο «The Doctor» η κ. Αντωνία Κουτσούκου, υπογραμμίζοντας πως «Θεωρώ ότι και πάλι θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το χρέος μας, αλλά πρέπει να επισημάνω ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού που δημιουργεί συνθήκες εξάντλησης στο υπάρχον προσωπικό και ζητώ από την Πολιτεία την άμεση αρωγή της.

Συνέντευξη: Κοσμάς Ζακυνθινός

Κυρία Κουτσούκου, το τελευταίο διάστημα μεγεθύνεται το κίνημα των αρνητών του κορωνοϊού, αψηφώντας τα μέτρα προστασίας της κυβέρνησης για την Δημόσια Υγεία. Πιστεύετε πως εάν η κοινωνία δεν υπακούσει στα μέτρα, κινδυνεύουμε να χάσουμε τη μάχη; Μπορεί μόνη της η επιστήμη να βγει «νικητής» από το μέτωπο της πανδημίας; 
Δυστυχώς επιβεβαιώνεται ότι ένα μέρος της κοινωνίας, δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα, δεν εμπιστεύεται την Πολιτεία και γι’ αυτό δεν υπακούει στα μέτρα που προτείνονται.
Ίσως θα ήταν χρήσιμο να επισημάνουμε ότι οι προτάσεις για τα εκάστοτε μέτρα είναι αποτέλεσμα επιστημονικής προσέγγισης και να καλέσουμε τους πολίτες να εμπιστευθούν την επιστήμη, η οποία εν προκειμένω δεν έχει στόχο μόνον την ιατρική φροντίδα των ασθενών, κάτι που εν γένει αναγνωρίζεται και έχει τύχει σεβασμού από την κοινωνία, αλλά έχει την ευθύνη για το συνολικό πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας. Σ αυτήν τη μάχη η κοινωνία αποτελεί τον σημαντικό εταίρο της επιστήμης και η μάχη θα κερδηθεί εάν παλέψουμε όλοι μαζί.

Η Επιτροπή Επιδημιολόγων κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» για τον επερχόμενο χειμώνα, κάνοντας λόγο για αύξηση κρουσμάτων. Παρατηρώντας τα επιδημιολογικά στοιχεία του τελευταίου διαστήματος πως βλέπεται να διαμορφώνεται η κατάσταση στο εγγύς μέλλον;
Οι επιδημιολόγοι θα ήταν καταλληλότεροι για να απαντήσουν αυτό το ερώτημα! Θεωρώ ότι υπάρχουν δύο σενάρια: Το αισιόδοξο σενάριο είναι ότι αυτή η αύξηση αποτελεί την κορύφωση των κρουσμάτων που μολύνθηκαν από τις επαφές με άτομα που πήγαν διακοπές, ιδίως τη νεολαία που συνωστίζονταν σε χώρους χαλάρωσης ή διασκέδασης, και άρα τώρα θα ακολουθήσει μια σταθεροποίηση της εικόνας. Το απαισιόδοξο σενάριο είναι ότι ο αριθμός των νοσούντων βαριά θα ακολουθήσει μια ανοδική πορεία, καθώς έρχονται πιο ψυχροί μήνες, έρχονται και άλλες ιώσεις, έρχεται και η εποχική γρίπη, δημιουργούνται δηλαδή συνθήκες αυξημένης νοσηρότητας του πληθυσμού και όλα αυτά θα προκαλέσουν μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας.

Η αύξηση των εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κατά πόσο σας ανησυχεί; Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει την επάρκεια για να ανταποκριθεί στα αυξανόμενα κρούσματα;
Η αύξηση των βαρέως πασχόντων που απαιτούν νοσηλεία σε ΜΕΘ προφανώς και αποτελεί στοιχείο ανησυχίας δεδομένου ότι αυτοί οι ασθενείς χαρακτηρίζονται από μεγάλη θνητότητα.
Το ΕΣΥ ακόμα έχει μεγάλη επάρκεια, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι οποίες θα αναδειχθούν πιο έντονα εάν το σύστημα υγείας πιεστεί περαιτέρω.

Ποιες οι συνθήκες στο «Σωτηρία», που λειτουργεί ως νοσοκομείο αναφοράς; Το προσωπικό σε τι συνθήκες εργάζεται;
Το Νοσοκομείο «Η Σωτηρία», που υπήρξε το νοσοκομείο αναφοράς στο πρώτο κύμα, ανταποκρίθηκε άριστα με αυτοθυσία όλου του προσωπικού, ιατρών, νοσηλευτών, βοηθητικού και διοικητικού προσωπικού, και απέκτησε πολύτιμη εμπειρία την οποία μπορεί να αξιοποιήσει σήμερα που καλούμεθα εκ νέου να σηκώσουμε το μεγάλο βάρος αυτής της πανδημίας. Θεωρώ ότι και πάλι θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το χρέος μας, αλλά πρέπει να επισημάνω ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού που δημιουργεί συνθήκες εξάντλησης στο υπάρχον προσωπικό και ζητώ από την Πολιτεία την άμεση αρωγή της.

Η ενίσχυση της Εντατικής Θεραπείας με τις επικείμενες προσλήψεις, λαμβάνει τις διαστάσεις που της αναλογεί -σε βαθμό σημαντικότητας και στελέχωση- στο Εθνικό Σύστημα Υγείας;
Αυτή η πανδημία έφερε στην επιφάνεια τη σημασία της Εντατικής Θεραπείας για το Σύστημα Υγείας, την αναγκαιότητα στήριξης των ΜΕΘ, καθώς και την ανάγκη στήριξης και αναγνώρισης της εξειδίκευσης στην Εντατική.
Επί της ουσίας όμως, η αναγνώριση της σημαντικότητας απαιτεί επαγγελματική καταξίωση και διαφοροποίηση και παραδοχή της ιδιαιτερότητας του αντικειμένου και άρα επιλογή ανθρώπων για την εξειδίκευση αφιερωμένων και όχι μέσα από λίστες. Επίσης, η αναγνώριση της σημαντικότητας απαιτεί τον τίτλο εξειδίκευσης ως βασική προϋπόθεση για τον διορισμό σε θέση Επιμελητού ΕΣΥ στη ΜΕΘ, κάτι που σήμερα δεν ισχύει!.
Οι προσλήψεις που ανακοινώθηκαν κάτω από την πίεση των ημερών ενισχύουν τους αριθμούς, για την ουσιαστική όμως ενίσχυση της Εντατικής Θεραπείας απαιτείται μακροχρόνια επένδυση σε όλες τις συνιστώσες που δομούν τη σημαντικότητά της.

Σχετικά με τις 4.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, κυρίως νοσηλευτών, πόσο διάστημα απαιτείται για την εκπαίδευση τους προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των ΜΕΘ, και τι γίνεται σε αυτή τη φάση που διανύουμε;
Μακάρι να γίνουν προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών για να ξεκινήσουμε από κάπου! Αυτοί οι νοσηλευτές για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ΜΕΘ χρειάζονται 6μηνη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση. Σημειωτέο, ότι σε συνθήκες Covid-19 η πρακτική εκπαίδευση υπολείπεται. Πολύ σημαντικό επίσης είναι, οι προσλήψεις να αφορούν μόνιμο προσωπικό. Τα τελευταία χρόνια, με αφορμή τις επιδημίες, προσλαμβάνονται επικουρικοί νοσηλευτές οι οποίοι μόλις εκπαιδευτούν και αρχίσουν να αποδίδουν φεύγουν γιατί λήγει η σύμβασή τους!

Ποιες οι κρίσιμες ημέρες από την εισαγωγή ενός ασθενούς σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για την εξέλιξη της υγείας του;
Όλες οι ημέρες νοσηλείας ενός ασθενούς στη ΜΕΘ είναι κρίσιμες! Η συνεχής προσπάθεια στοχεύει στη σταθεροποίηση των ζωτικών λειτουργειών, την αναστροφή του αιτίου που τον οδήγησε στη ΜΕΘ, την αντιμετώπιση των επιπλοκών και την διαδικασία αποδέσμευσης από τον αναπνευστήρα όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Κανένα από αυτά τα βήματα δεν είναι λιγότερο κρίσιμο από τα άλλα.
Ποιο το ποσοστό ασθενών που επιστρέφει στις κλίνες νοσηλείας μετά από την ΜΕΘ;
Εάν εννοείτε ποιο είναι το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ, αυτό εξαρτάται από την βαρύτητα. Υπάρχουν κλίμακες βαρύτητας που χρησιμοποιούνται για την πρόβλεψη της θνητότητας και την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας μιας ΜΕΘ. Αδρά, η επιβίωση στις γενικές ΜΕΘ κυμαίνεται στο 70-75%. Στην επιδημία του SARS-CoV-2, η θνητότητα κυμάνθηκε στο 25-40%, δηλαδή 6-7 άτομα στα 10 επέστρεψαν στην κλίνη νοσηλείας.

Η αποσωλήνωση τι κινδύνους ελλοχεύει; Υπάρχει ευάλωτη ψυχολογική κατάσταση, μετά από νοσηλεία στην εντατική; Παίζει ρόλο αν η νοσηλεία είναι μικρής ή μεγαλύτερης διάρκειας;
Εάν η αποσωλήνωση γίνεται αφού πληρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις, είναι ασφαλής. Εάν εννοείτε την πιθανότητα επαναδιασωλήνωσης τις επόμενες ώρες, η απάντηση είναι ότι πάντα υπάρχει ένα, ευτυχώς μικρό, ποσοστό αποτυχίας, συνήθως ως συνέπεια της αδυναμίας του ασθενούς να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της αυτόματης αναπνοής.
Υπάρχει αρκετή βιβλιογραφία που δείχνει ότι η νοσηλεία στη ΜΕΘ μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στη φυσική κατάσταση, στη νοητική υγεία και στη ψυχική σφαίρα που προφανώς επηρεάζουν τη μετέπειτα ποιότητα ζωής των ασθενών αυτών. Στοιχεία για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της ΜΕΘ στους ασθενείς με Covid-19, θα διαθέτουμε όταν παρέλθει ικανό χρονικό διάστημα, απαραίτητο για την εξαγωγή συμπερασμάτων!

Τελικά για πόσο διάστημα ένας ασθενής έχει ανοσία μετά την Covid-19; Επίσης, τα επερχόμενα εμβόλια για τον κορωνοϊό κατά πόσο θα αποτελέσουν «ουσιαστική έξοδο» από την παγκόσμια υγειονομική κρίση;
Πόσο διαρκεί η ανοσία δεν το γνωρίζουμε ακόμα! Υπάρχουν μεμονωμένες αναφορές που δείχνουν ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Τα εμβόλια θα αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο σ’ αυτή τη μάχη αλλά όχι το «μαγικό ραβδί». Το ποσοστό ανοσίας που αναμένεται να επιφέρουν δεν φτάνει στο 100%, ενώ ο εμβολιασμός και η ανοσοποίηση του πληθυσμού είναι μια διαδικασία και όχι μια βραχυπρόθεσμη πράξη.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΉ 50 ΚΛΙΝΏΝ ΜΕΘ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟ «Η ΣΩΤΗΡΊΑ»
Το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» επισκέφθηκε στις αρχές του Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να επιβλέψει το έργο της κατασκευής 50 κλινών ΜΕΘ, δωρεά της Βουλής των Ελλήνων, που έχει ως εποπτεύουσα αρχή την εταιρεία Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.
Σε δήλωσή του ο Υπουργός Υγείας μετά την επίσκεψη, είπε ότι πήγε στο νοσοκομείο προκειμένου να ενημερωθεί από τη Διοίκηση και την κατασκευάστρια εταιρεία για την πρόοδο των έργων στο χώρο όπου θα λειτουργήσουν οι 50 νέες κλίνες ΜΕΘ.
«Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη παρακαταθήκη για τη Δημόσια Υγεία, για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με βάση την ενημέρωση που έχω, η κατασκευή του έργου θα ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου”, δήλωσε.
«Ένα έργο πάρα πολύ σημαντικό στη μάχη που δίνουμε με αυτή την πανδημία, την τεράστια κρίση Δημόσιας Υγείας. Θέλω να ευχαριστήσω για τις προσπάθειες που γίνονται και διήρκησαν όλους τους καλοκαιρινούς μήνες, έτσι ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί το έργο εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουμε βάλει», ανέφερε ο Β. Κικίλιας.
Σχετικά με τη στελέχωση των νέων κλινών ΜΕΘ, ο Υπουργός Υγείας απάντησε πως: «Έχω επανειλημμένως ενημερώσει και ανακοινώσει ότι μαζί με την κατασκευή των καινούριων ΜΕΘ, είτε αυτής που είναι δωρεά της Βουλής των Ελλήνων –και για μια ακόμη φορά στο πρόσωπο του Προέδρου της Βουλής του κ. Τασούλα, να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους– είτε πρόκειται για το τεράστιο έργο της δωρεάς των ΜΕΘ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είτε για τις ΜΕΘ τις οποίες κατασκευάζουμε με κρατική χρηματοδότηση ως Υπουργείο Υγείας, έχει προβλεφθεί μέσα από το ΓΛΚ και η χρηματοδότηση ως προς την πρόσληψη προσωπικού, τα μέσα και τις δωρεές που έχουμε κάνει, τα μηχανήματα, μόνιτορ, αναπνευστήρες κλίνες και η εκπαίδευσή τους για τα επόμενα 5 χρόνια. Οπότε είναι ένα συνολικό πρόγραμμα αναβάθμισης του ΕΣΥ, επαναλαμβάνω για ακόμη μία φορά, μια τεράστια παρακαταθήκη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

ΙΣΤΟΡΙΚΌ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟΥ
Το Νοσοκομείο «Η Σωτηρία» ιδρύθηκε από την Σοφία Σλήμαν το 1902 ως πρώτο «λαϊκό» Σανατόριο της Ελλάδας και έκτοτε έχει συνδέσει το όνομά του με την αντιμετώπιση της πνευμονικής φυματίωσης στην χώρα μας.
Το 1936 μετατράπηκε σε «Νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου», επεκτάθηκε κτιριακά με παράλληλη σημαντική αναβάθμιση των προσφερόμενων υγειονομικών υπηρεσιών. Μετά το 1945 εγκαταστάθηκε και η πρώτη Φυματιολογική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από το 1950 το Νοσοκομείο «Η Σωτηρία» βαθμιαία μεταβάλλεται σε διαγνωστικό και θεραπευτικό κέντρο του συνόλου των νοσημάτων του αναπνευστικού, ιδρύοντας παράλληλα το πρώτο εν Ελλάδι κέντρο αντιμετώπισης της αναπνευστικής ανεπάρκειας υπό την Διεύθυνση της κ. Σ. Μαγκριώτη και την πρώτη Θωρακοχειρουργική Κλινική υπό τη Διεύθυνση του Ν. Τσούτη.
Σήμερα, το νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό, αναγνωρίζεται ως το μεγαλύτερο πνευμονολογικό κέντρο στην Ελλάδα και από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, με ταυτόχρονη και προοδευτική μετατροπή του σε Γενικό Νοσοκομείο μετά την εγκατάσταση Παθολογικών και Χειρουργικών κλινικών του Ε.Σ.Υ. και του Πανεπιστημίου.

Share.

About Author

Comments are closed.