Pitie-Salpêtrière

0

Το Νοσοκομείο Pitie-Salpêtrière είναι ένα διάσημο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Παρισιού και από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Πριν μετατραπεί σε νοσοκομείο, το Salpêtrière ήταν ένα εργοστάσιο πυρίτιδας (salpêtre είναι ένα συστατικό της πυρίτιδας), αλλά μετατράπηκε σε ένα χώρο απόρριψης των φτωχών του Παρισιού. Χρησίμευσε ως φυλακή για πόρνες και ως χώρος φύλαξης για άτομα με νοητική υστέρηση, για εγκληματικά παράφρονες, επιληπτικούς και φτωχούς. Εκείνη την εποχή ήταν επίσης διάσημο για τον πολυάριθμο πληθυσμό αρουραίων που “φιλοξενούσε”.Το 1656, ο Louis XIV ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Libéral Bruant να χτίσει ένα νοσοκομείο στην τοποθεσία του εργοστασίου, το οποίο θα παρείχε ιατρικές υπηρεσίες στους φτωχούς του Παρισιού, ιδρύοντας έτσι το Hospice de la Salpêtrière. Το κτίριο επεκτάθηκε το 1684. Ο Philippe Pinel, ο οποίος αναγνωρίζεται σήμερα ως μια από τις μεγάλες μορφές του κλάδου της ψυχιατρικής χρίστηκε επικεφαλής του Salpêtrière το 1795, και δημοσίευσε τη «Φιλοσοφική Νοσογραφία», στην οποία διέκρινε διάφορες ψυχώσεις και περιέγραφε, μεταξύ άλλων φαινομένων, συμπτώματα, όπως τις ψευδαισθήσεις και τα σύνδρομα αποστερήσεως.

Στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα ξεκίνησαν στο Salpêtrière οι πρώτες ανθρωπιστικές μεταρρυθμίσεις στη θεραπεία των παραφρόνων με βίαιη συμπεριφορά, από τον Philippe Pinel, φίλο των Εγκυκλοπαιδιστών, το γλυπτό μνημείο του οποίου κοσμεί την κύρια είσοδο του Place Marie-Curie, Boulevard de L ‘Hôpital.

HoΜ‚pital_de_la_SalpeΜ‚t_optΜέχρι τις παραμονές της γαλλικής επανάστασης, είχε καταστεί το μεγαλύτερο νοσοκομείο του κόσμου, με χωρητικότητα 10.000 ασθενών και 300 κρατουμένων, οι οποίοι ήταν κυρίως πόρνες που σάρωναν τους δρόμους του Παρισιού.

Αργότερα, όταν ο δρ Jean-Martin Charcot, ο οποίος συχνά αναφέρεται ως ο ιδρυτής της σύγχρονης νευρολογίας, ανέλαβε το τμήμα, το Salpêtrière έγινε παγκοσμίως γνωστό ως ψυχιατρικό κέντρο. Οι δραστηριότητες διδασκαλίας του στις πτέρυγες του Salpêtrière βοήθησαν να διευκρινίσει τη φυσική ιστορία και παθοφυσιολογία πολλών ασθενειών του ανθρώπου συμπεριλαμβανομένης της νευροσύφιλης, της επιληψίας και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Φοιτητές έρχονταν από όλη την Ευρώπη για να ακούσουν τις διαλέξεις του Charcot. Ανάμεσά τους ήταν κι ένας νεαρός φοιτητής με το όνομα Σίγκμουντ Φρόιντ.

Έτσι, τον 19ο αιώνα το νοσοκομείο έχει αναπτυχθεί και περιλαμβάνει ένα από τα σημαντικότερα σχολεία της Γαλλίας στον τομέα των νευρολογικών επιστημών.

Το 1964 ενώνεται με το νοσοκομείο Pitie, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε το 1911, για να δημιουργηθεί το νοσοκομείο Pitie-Salpêtrière, το οποίο καλύπτει 82 στρέμματα και περιλαμβάνει 80 κτίρια, η κατασκευή των οποίων πραγματοποιήθηκε σε διάφορους αιώνες.
Στα τέλη του 20ου αιώνα, ιδρύθηκε το διάσημο ορθοπεδικό τμήμα του νοσοκομείου υπό την εποπτεία του R. Camille Roy, με πολλά επιτεύγματα στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης.

Σήμερα το Pitie-Salpêtrière παραμένει το μεγαλύτερο νοσοκομείο στο Παρίσι, είναι οργανωμένο σε 11 τμήματα και παρέχει υπηρεσίες όλων των ιατρικών ειδικοτήτων με ιδιαίτερη έμφαση στις νευρολογικές επιστήμες, το κεφάλι και τον αυχένα, το μεταβολικό σύνδρομο και την καρδιολογία, την καρδιαγγειακή χειρουργική και την ογκολογία (αιματολογία, ογκολογία, ακτινοθεραπεία και πυρηνική ιατρική), τη χειρουργική (ουρολογία, ορθοπεδική χειρουργική και τραυματολογία και χειρουργική κοιλιακής χώρας), την μαιευτική, την αποκατάσταση, τις μολυσματικές ασθένειες και τη γηριατρική.

Το νοσοκομείο έχει χωρητικότητα 1.594 κλινών και στα 11 τμήματά του περιλαμβάνονται 77 ιατρικές και χειρουργικές ειδικότητες, 8 κλινικά τμήματα και 3 τεχνικές υπηρεσίες. Μετρά 143.715 παραμονές +/ – 24 ώρες, 582.147 επισκέψεις, 2.283 γεννήσεις, 78.365 περιστατικά έκτακτης ανάγκης και 274 μεταμοσχεύσεις (καρδιά, ιστών και μυελού των οστών).

Ο ιατρικός εξοπλισμός του περιλαμβάνει 87 κλίνες ανάνηψης, 80 κρεβάτια εντατικής φροντίδας, 17 προστατευόμενους χώρους, 43 χειρουργικές μονάδες, 55 κρεβάτια μετεγχειρητικής αποκατάστασης, 14 εργαστήρια, 11 ακτινολογικές μονάδες, 5 μαγνητικούς τομογράφους, 4 CT scanners, 3 gamma cameras, 1 PET scanner, 10 μονάδες αγγειογραφίας, εκ των οποίων η μία συνδέεται με scanner, 1 συσκευή λιθοτριψίας, 1 Ablatherm, 3 επιταχυντές σωματιδίων, 60 μηχανήματα υπερήχων, 1 Da Vinci και 1 Gamma Knife.

Ο προϋπολογισμός λειτουργίας του ανέρχεται στα €666.2m, ενώ ο προϋπολογισμός επενδύσεων για ανακαίνιση στα €5.09m, για ιατρικό εξοπλισμό στα €15.01m και για τεχνολογικό και εξοπλισμό γραφείων στα €0.99m.

Στο νοσοκομείο εργάζονται 175 ακαδημαϊκοί ιατροί και χειρουργοί, 375 μη ακαδημαϊκό ιατρικό προσωπικό, 226 ιατροί μερικής απασχόλησης, 2047 νοσοκόμες ενώ το βοηθητικό προσωπικό ξεπερνά τα 3000 άτομα. Για την κάλυψη των διοικητικών και τεχνικών αναγκών του νοσοκομείου παρέχουν τις υπηρεσίες τους 1160 άνθρωποι. Μέλημα όλων τους είναι η παροχή άριστης ιατρικής φροντίδας με ανθρωποκεντρική προσέγγιση.

Η Ιατρική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Pitie-Salpetrire αποτελεί την «καρδιά» του νοσοκομείου. Διαθέτει 18 κρεβάτια εντατικής φροντίδας και διευθύνεται από τον καθηγητή Jean Chastre. Η υπηρεσία αυτή έχει τρεις κύριες αποστολές, την υποδοχή των ασθενών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ζωής, τη διδασκαλία και την έρευνα. Μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 600 ασθενείς κάθε χρόνο, για τη διαχείριση σοβαρών ασθενειών που απαιτούν, τις περισσότερες φορές, την εφαρμογή σύνθετων τεχνικών βοήθειας (αναπνευστική, καρδιακή και / ή νεφρική ανεπάρκεια). Αποτελείται από τρεις μονάδες των 6 κλινών, όπου γιατροί εξασφαλίζουν την συνεχή παροχή φροντίδας 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

Η ακαδημαϊκή αποστολή της υπηρεσίας πραγματοποιείται στο πανεπιστήμιο Pierre et Marie Curie, Paris 6. Η υπηρεσία συμμετέχει στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση φοιτητών ιατρικής και ασκουμένων στη διαμόρφωση της διαχείρισης των ασθενών υπό την εποπτεία των ανώτερων ιατρών και παρέχει επίσημη εκπαίδευση εντός του τμήματος της Σχολής.

Η ερευνητική δραστηριότητα είναι σημαντική, σχετίζεται άμεσα με την κλινική δραστηριότητα, με κύριο στόχο τη βελτίωση της φροντίδας ανάνηψης που παρέχεται στους ασθενείς μέσω της αξιολόγησης των υφιστάμενων πρακτικών και τεχνολογιών, ή την ανάπτυξη νέων πρακτικών ή τεχνικών. Δέκα έρευνες από την μονάδα δημοσιεύονται κάθε χρόνο σε διεθνή ιατρικά περιοδικά.

Το Ινστιτούτο Καρδιολογίας του Νοσοκομείου Pitie-Salpetrire εκτελεί θωρακικές και καρδιαγγειακές χειρουργικές επεμβάσεις, παρέχει τις υπηρεσίες του στη μονάδα εντατικής θεραπείας και στο τμήμα καρδιολογίας και καρδιακού ρυθμού. Συντονίζεται από τον καθηγητή Michel Komajda.
Το τμήμα Μαιευτικής είναι προσανατολισμένο στην παρακολούθηση των κυήσεων εγκύων ασθενών (λύκος, APS, καρδιακές παθήσεις, νευρολογικές κλπ) και λειτουργεί σε συνεργασία με την ιατρική ομάδα ενηλίκων του νοσοκομείου. Η μονάδα νεογνών δύναται να φιλοξενήσει νεογέννητα με προβλήματα υγείας, ενώ παρέχεται και νεογνική παιδιατρική φροντίδα έκτακτης ανάγκης.

Στο κτήριο IM2A Lhermitte του νοσοκομείου βρίσκεται από το 2007το κέντρο «σπάνιας άνοιας», το οποίο συνδέεται με 12 περιφερειακά κέντρα σε όλη τη Γαλλία. Ο στόχος αυτού του δικτύου είναι να παρέχουν σε εθνικό επίπεδο υπηρεσίες για τέσσερις ασθένειες που οφείλονται σε σπάνιο νευρολογικό εκφυλισμό των νευρώνων στον μετωπιαίο φλοιό: την μετωποκροταφική άνοια, πρωτογενή προοδευτική αφασία, προοδευτική υπερπυρηνική παράλυση και την φλοιοβασική εκφύλιση.

Με δύο αίθουσες μαγνητικών τομογραφιών, δύο αξονικών τομογραφιών και τρείς αγγειογραφιών, πέρα από την αίθουσα υπερήχων Doppler και την ακτινολογική αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, το τμήμα νευροακτινολογίας του Salpêtrière είναι ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στη Γαλλία. Κύρια δραστηριότητα του τμήματος είναι η διαγνωστική νευροακτινολογία, συμπεριλαμβανομένων των προηγμένων τεχνικών μαγνητικής τομογραφίας (λειτουργική μαγνητική τομογραφία, μαγνητική φασματοσκοπία, stereotaxy) καθώς και η επεμβατική ακτινολογία αγγείων εγκεφάλου, των δυσμορφιών της σπονδυλικής στήλης ή του νωτιαίου μυελού. Υπό την ηγεσία του διευθυντή του, το τμήμα πρόσφατα εργάστηκε για την ανάπτυξη διαδερμικής σπονδυλοπλαστικής για ασθένειες με προβλήματα σπονδυλικής στήλης, ιδίως στον τομέα των μεταστάσεων.

Η ιατρική σχολή του νοσοκομείου Pitie-Salpêtrière δημιουργήθηκε με διάταγμα στις 27 Νοεμβρίου 1968. Βρίσκεται στην καρδιά του νοσοκομείου, στο χώρο του ασύλου ανιάτων που είχε χτιστεί για τους άπορους το 1612. Διατηρεί στενές σχέσεις με οκτώ παραϊατρικές σχολές που βρίσκονται εντός του νοσοκομείου, ενώ συνεργάζεται με την ιατρική σχολή Pierre and Marie Curie (University of Paris VI). Δέχεται περισσότερους από 4.000 φοιτητές, και η πρωτοτυπία έγκειται στην ανάπτυξη εξαιρετικών εκπαιδευτικών κέντρων στον παραϊατρικό τομέα (ψυχοκινητική, ομιλία).

Στο Νοσοκομείο Pitie Salpêtrière δίδεται μεγάλη έμφαση στην έρευνα, δεδομένου ότι περιλαμβάνει 25 ερευνητικές μονάδες (ακαδημαϊκά, INSERM, CNRS) στους τομείς της νευρολογίας, της καρδιολογίας της ανοσολογίας, της γενετικής, των μολυσματικών ασθενειών και της φυσιολογίας, ενώ λειτουργούν τρία πιστοποιημένα κέντρα κλινικής έρευνας (CIC), μια μονάδα κλινικής έρευνας (URC), ένα κέντρο έρευνας στη βιοϊατρική (CIB) και διάφορες βιολογικές μονάδες συλλογής.

Με 1.613 ετήσιες επιστημονικές δημοσιεύσεις στα πιο γνωστά επιστημονικά περιοδικά, το νοσοκομείο Pitie Salpêtrière είναι το κορυφαίο κέντρο για την έρευνα της Γαλλίας και ένα από τα πιο επιτυχημένα στην Ευρώπη. Ενδεικτικά, το 2010 βρισκόταν σε εξέλιξη 1.292 κλινικές μελέτες και το ποσό των εσόδων που εισπράχθηκαν για τις κλινικές δοκιμές στο νοσοκομείο ανήλθαν σε 3,3 εκατομμύρια ευρώ.

Στο Pitie Salpêtrière η Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας, πέθανε στις 31 του Αυγούστου 1997, μετά από ένα θανατηφόρο αυτοκινητικό δυστύχημα.

 P1000521_Paris_XIII_Sa_opt

Share.

About Author

Ιατρικός Συντάκτης

Leave A Reply

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.