ISCT 2014: 23-26 Απριλίου 2014, Παρίσι

0

Το σημαντικότερο γεγονός, παγκοσμίως, για τις κυτταρικές θεραπείες.

⤷ Στο 20ο συνέδριο της International Society of Cellular Therapies μετείχαν πάνω από 1000 επιστήμονες από όλον τον κόσμο και πάνω από 500 εταιρείες βιοτεχνολογίας παρουσίασαν την αλματώδη πρόοδο της επιστήμης και των πρακτικών εφαρμογών της. Η πείρα έδωσε τη δυνατότητα στην οργανωτική επιτροπή να ταξινομήσει τις παρουσιάσεις των εργασιών σε πολλές συγγενείς ενότητες και αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους επιστήμονες να γνωριστούν καλύτερα και να ανταλλάξουν απόψεις για τα επιστημονικά θέματα, που τους απασχολούν.

Η μεγαλύτερη πρόοδος στις κυτταρικές θεραπείες σημειώνεται στις ασθένειες του νευρικού συστήματος, που αναμένεται να αποκτήσουν ευρεία εφαρμογή τα αμέσως επόμενα χρόνια. Οι χρήσεις των βλαστοκυττάρων, που ανακοινώθηκαν, αφορούσαν την εγκεφαλική παράλυση, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τραυματισμούς του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, την σκλήρυνση κατά πλάκας και τη νόσο του Πάρκινσον.
Η δεύτερη συχνότερη χρήση αφορούσε την οστεοαρθρίτιδα. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός της απλούστευσης των μεθόδων χορήγησης των βλαστοκυττάρων μέσα στην άρθρωση.

Η χρήση βλαστοκυττάρων στην ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, στην αποφρακτική πνευμονοπάθεια και στη βρογχοπνευμονική δυσπλασία των νεογνών φαίνεται ότι προσφέρει σημαντικά οφέλη για τον ασθενή.

Στις αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος του Crohn και ο νεανικός σακχαρώδης διαβήτης, τα βλαστοκύτταρα προσφέρουν σημαντική βοήθεια στον ασθενή. Στον πρόσφατα εμφανιζόμενο νεανικό διαβήτη χρησιμοποιείται μια κυτταρική σειρά βλαστοκυττάρων του ομφαλοπλακουντιακού αίματος (T reg), προσφέροντας σημαντική ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, χωρίς την ανάγκη χορήγησης ισχυρών ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων. Επίσης, συζητήθηκε η μεταμόσχευση νησιδίων του παγκρέατος, η οποία έχει απλουστευθεί, είναι ασφαλέστερη και έχει καλύτερα αποτελέσματα, συγκριτικά με το παρελθόν.
∆υσκολία υπάρχει στη χρήση βλαστοκυττάρων στην καρδιά στην περίπτωση της ισχαιμικής μυοκαρδιοπάθειας, όπου, ενώ οι ενδείξεις στο εργαστήριο είναι ενθαρρυντικές, στην πράξη αναφέρθηκε 30% βελτίωση του κλάσματος εξώθησης στο εξάμηνο και μείωση της έκτασης του εμφράγματος στον χρόνο.

Τα βλαστοκύτταρα, που κερδίζουν συνεχώς έδαφος, είναι τα μεσεγυχματικά, τα οποία λαμβάνονται από τον ιστό του ομφαλίου λώρου, που θεωρείται η καλύτερη πηγή, τον μυελό των οστών (η λήψη τους είναι επώδυνη), τον λιπώδη ιστό, που είναι η πλουσιότερη πηγή και τα δόντια. Τα βλαστοκύτταρα αυτά έχουν έντονη ανοσορυθμιστική δράση και αναγεννητική ικανότητα και γι’αυτό συν-χορηγούνται με τα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα στις μεταμοσχεύσεις για κακοήθης ασθένειες, επειδή ελαττώνουν τα ποσοστά της απόρριψης (στην περίπτωση των αλλογενών) και επιταχύνουν την αποκατάσταση του μυελού μετά την χημειοθεραπεία. Στη θεραπεία των λευχαιμιών ενηλίκων ασθενών με αυξημένο σωματικό βάρος έχει καθιερωθεί η χρήση δύο μοσχευμάτων ομφαλοπλακουντιακού αίματος, ιδιαίτερα αποτελεσματική στους ασθενείς, καθώς ελαττώνει τις επιπλοκές και επιταχύνει την αποκατάσταση.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, στο 20ο συνέδριο της ISCT συμμετείχε ενεργά η επιστημονική ομάδα της Biohellenika παρουσιάζοντας στους συνέδρους επιστημονική μελέτη με θέμα “Adipose tissue stem cells transplantations in a rat traumatic brain injury model”.

Share.

About Author

Ιατρικός Συντάκτης

Comments are closed.