Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ζυρίχης

0

Σοφία Νέτα

Η Ελβετία έχει ένα από τα πιο προηγμένα και αποτελεσματικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης, έχει εξόχως σημαίνοντα ρόλο στην υγειονομική περίθαλψη της χώρας, ως περιφερειακό και εθνικό κέντρο ακαδημαϊκής ιατρικής. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και παρέχει υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες προς όλους, ως δημόσιο νοσοκομείο

Το χαρτοφυλάκιο των υπηρεσιών του κυμαίνεται από τη βασική φροντίδα για τον πληθυσμό του καντονιού της Ζυρίχης, έως τις εξεζητημένες ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται και σε ασθενείς εκτός καντονιού. Αποτελεί το ιατρικό κέντρο επιλογής για πολύπλοκες και σοβαρές ασθένειες, καθώς το εξαιρετικά εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό παρέχει ιατρική της υψηλότερης ποιότητας, με βάση τις τελευταίες έρευνες, της πορείας του ασθενή και της ανάλυσης κόστους-αποτελεσματικότητας. Τα συνεργαζόμενα μεταξύ τους τμήματα και κέντρα, η ευρύτητα της εμπειρίας και της γνώσης των ειδικευμένων ιατρών, αλλά και η ελεύθερη ροή, της εγγυάται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στη φροντίδα των ασθενών.
Αποστολή του νοσοκομείου είναι η παροχή άριστων ιατρικών υπηρεσιών, η υποδειγματική φροντίδα των ασθενών, αλλά και η ανάπτυξη και διατήρηση μιας ευρείας κοινότητας των καλύτερων επαγγελματιών στην έρευνα, τη διδασκαλία και την περίθαλψη.
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης παρέχονται ιατρικές υπηρεσίες όλων των ειδικοτήτων, μεταξύ αυτών, ενδεικτικά, της καρδιαγγειακής χειρουργικής, της ανοσολογίας, των μεταμοσχεύσεων, της μαιευτικής, της κλινικής φαρμακολογίας και της θεραπείας εγκαυμάτων, που εντάσσονται σε εννέα ιατρικούς τομείς, ο καθένας με τη δική του διαχείριση. Οι τομείς αυτοί είναι: νευρο-εγκεφάλου, ογκολογίας, καρδιαγγειακή – θώρακος, γυναικών-παιδιού, τραύμα-δέρμα-ρευμα-πλαστικής χειρουργικής, κοιλίας-μεταβολισμού, αναισθησιολογίας- εντατικής θεραπείας-or.-διαχείρισης, απεικονίσεων και διάγνωσης. Το κέντρο κλινικής έρευνας αποτελεί τον δέκατο τομέα του νοσοκομείου.
Διαθέτει τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό, τεχνολογία και εργαστηριακές εγκαταστάσεις αιχμής, που είναι διαθέσιμα όλο το εικοσιτετράωρο. Για παράδειγμα, στο τμήμα νευροακτινολογίας, διευθυντής του οποίου είναι ο Έλληνας καθηγητής κ. Αντώνιος Βαλαβάνης, πραγματοποιούνται όλες οι διαγνωστικές, νευροακτινολογικές, απεικονιστικές εξετάσεις και χρησιμοποιούνται μόνο η τελευταίας γενιάς τεχνολογίες (CT, MRI, υπερήχων, x-ray, αγγειογραφία). Σε όρους επεμβατικής νευροακτινολογίας, το δυναμικό του τμήματος θεραπεύει αγγειακές παθήσεις και όγκους στο κεντρικό νευρικό σύστημα, το κεφάλι, το λαιμό και το νωτιαίο μυελό. Η πλούσια εμπειρία και η χρήση τεχνολογίας αιχμής, καθιστά το τμήμα από τα πιο σημαντικά κέντρα νευροακτινολογίας στην Ελβετία.

upload.wikimedia.orgUZH-emergency UZH01 UZH02
Επιπροσθέτως της ιατρικής περίθαλψης, της ιατρικής έρευνας και εκπαίδευσης, άλλη μια προτεραιότητα για το νοσοκομείο αποτελεί η προσωπική φροντίδα του ασθενή. Εκτός από την εκπλήρωση των άμεσων ιατρικών αναγκών του με συμπάθεια και κατανόηση, λαμβάνεται υπόψη και η προσωπική κατάστασή του. Με δεδομένο ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης αναζητούν θεραπεία ασθενείς απ’ όλο τον κόσμο, εντός του νοσοκομείου λειτουργεί διεθνές γραφείο που προσφέρει υποστήριξη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη νοσηλεία, οργανώνοντας τη νοσηλεία, καθώς και την ορθή διοικητική διαδικασία. Εξάλλου, το προσωπικό του νοσοκομείου διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία στην αντιμετώπιση ανθρώπων από άλλους πολιτισμούς. Επίσης, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο διαθέτει αίθουσα πολλαπλών πίστεων (το «δωμάτιο της Ηρεμίας», το οποίο φέρει τα σύμβολα όλων των μεγάλων θρησκειών και είναι διαθέσιμο στους ασθενείς όλο το εικοσιτετράωρο).
Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι στην πρώτη γραμμή όλων των ενεργειών και θεραπειών. Οι διαβουλεύσεις με τους ασθενείς περιλαμβάνονται σε κάθε στάδιο του σχεδιασμού της θεραπείας και της διαδικασίας περίθαλψης. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο να προωθήσει ένα περιβάλλον σεβασμού προς το άτομο, εξασφαλίζοντας έτσι τη βέλτιστη φροντίδα, ακόμα και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις.
Η φήμη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης οφείλεται στις ικανότητες των πολύ ικανών και έμπειρων επαγγελματιών υγείας, ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Η στενή συνεργασία μεταξύ τους, αλλά και η συνεχής αναζήτηση των καλύτερων στην ειδικότητά τους, διασφαλίζει τη συνεχή βελτίωση της θεραπείας και της ποιότητας περίθαλψης των ασθενών.

Ιστορία
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης έχει μια μακρά και πλούσια ιστορία. Το 1204, περισσότερα από 800 χρόνια πριν, ιδρύθηκε από τον Berchtold V, δούκα της Zähringen ένα άσυλο, το οποίο 100 χρόνια αργότερα έγινε το πρώτο νοσοκομείο της πόλης, λειτουργώντας τόσο ως καταφύγιο για τον άρρωστο, όσο και ως άσυλο απόρων. Τον 16ο αι. έγινε σανατόριο, παρέχοντας δωρεάν ιατρική περίθαλψη, ενώ μόνο οι εύποροι και οι ξένοι έπρεπε να καταβάλουν ένα μικρό ποσό. Το 1832 ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης με τη δική του ιατρική σχολή. Δέκα χρόνια αργότερα, το νοσοκομείο μεταφέρθηκε από την Zähringerplatz στην παρούσα θέση του. Σύντομα απέκτησε 500 κλίνες σε διαφορετικά κτίρια.
Τα πρώτα κτίρια του σημερινού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης εγκαινιάστηκαν το 1839, τα οποία και έχουν επεκταθεί με την πάροδο των ετών. Κατά τα έτη 1938 – 1953, οι διάσημοι αρχιτέκτονες Haefeli, Moser και Steiger σχεδίασαν το ξεχωριστό κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου. Από τότε, οι απαιτήσεις συνέχισαν να αυξάνονται κάθε χρόνο. Η πρόοδος της ιατρικής οδήγησε στην εξειδίκευση, αυξάνοντας έτσι και τον αριθμό των εξειδικευμένων κλινικών από 19 σε 40. Έτσι, 25 χρόνια αργότερα χτίστηκε η δεκατετραόροφη βόρεια πτέρυγα, λόγω έλλειψης χώρου.

Στοιχεία και αριθμοί
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης διαθέτει περίπου 850 κλίνες, 40 κλινικές και ινστιτούτα, που καλύπτουν όλες τις ιατρικές ειδικότητες, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Ελβετίας. Το προσωπικό ανέρχεται σε περίπου 8.000 άτομα, μεταξύ αυτών και 1.200 άκρως εξειδικευμένοι γιατροί και 2.400 άριστα εκπαιδευμένοι νοσηλευτές. Διαθέτει επίσης περίπου 1.800 υπαλλήλους που εργάζονται σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα. Στο νοσοκομείο κάθε χρόνο περίπου 150.000 ασθενείς λαμβάνουν θεραπεία, από τους οποίους οι 110.000 ως εξωτερικοί ασθενείς και οι 40.000 ως εσωτερικοί.
Το νοσοκομείο έχει έσοδα ύψους 1 δισεκατομμυρίου φράγκων, με κόστος 950 εκατομμύρια φράγκα. Χάρη στη φήμη του και στη στενή συνεργασία με το κοντινό πανεπιστήμιο και το ETH της Ζυρίχης, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης είναι ένας ελκυστικός εργοδότης για διεθνώς καταξιωμένους επαγγελματίες.
Η πρόοδος της ιατρικής και οικονομικοί παράγοντες έχουν οδηγήσει και στη μείωση της παραμονής του ασθενή από 18,5 ημέρες το χρόνο το 1955, σε 8,1 ημέρες το χρόνο το 2005. Εν τω μεταξύ, το κόστος της ιατρικής περίθαλψης έχει αυξηθεί από περίπου 45 φράγκα ανά ημέρα σε 3.500 φράγκα.

Έρευνα
Η ακαδημαϊκή ιατρική σε πανεπιστημιακό επίπεδο απαιτεί εντατική ερευνητική δραστηριότητα ,και είναι ένα πεδίο στο οποίο η ιατρική έρευνα επικεντρώνεται όλο και περισσότερο σε καινοτόμους χώρους. Λόγω της πολυπλοκότητας τους, αυτοί οι τομείς έρευνας απαιτούν στενή διεπιστημονική συνεργασία καθώς και συνεργασία τεχνολογικών ειδικοτήτων. Όταν οι τελευταίες έρευνες μεταφερθούν στην κλινική διαγνωστική και θεραπευτική πρακτική, οι ασθενείς επωφελούνται άμεσα από αυτή τη ροή της γνώσης.
Στις μέρες μας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης κατέχει ηγετική θέση στην ανάπτυξη πολλά υποσχόμενων νέων θεραπειών. Έχει μακρόχρονη φήμη ως καινοτόμο και πρωτοπόρο στην έρευνα νοσοκομείο και οι ανακαλύψεις του έχουν συμβάλει σημαντικά στην πρόοδο της σύγχρονης ιατρικής. Σε στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH Zurich), διεξάγει έρευνα υψηλού επιπέδου, με αποτέλεσμα οι ερευνητές να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προόδου της ιατρικής και να λαμβάνουν συχνά εθνικά και διεθνή βραβεία. Οι ερευνητές του έχουν τιμηθεί, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Στο δυναμικό του νοσοκομείου εντάσσονται διακεκριμένοι ερευνητές, όπως ο Ake Senning, ο πατέρας της σύγχρονης καρδιοχειρουργικής, ο Andreas Grüntzig, πρωτοπόρος στην επεμβατική καρδιολογία, και ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Rolf Zinkernagel, αυθεντία στον τομέα της ανοσολογίας. Συνεργαζόμενο, τόσο με το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης και με το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, όσο και με άλλα, παγκοσμίου φήμης, πανεπιστήμια, κατέχει τις πιο προηγμένες ιατρικές γνώσεις που επηρεάζουν άμεσα τις εξετάσεις, τις αγωγές και τις θεραπείες. Επιπλέον, στο νοσοκομείο λειτουργεί κέντρο για την ανάπτυξη και την έρευνα στον τομέα της νοσηλείας.

UZH17 UZH11

Μετάδοση της γνώσης
Εντατικά προγράμματα κατάρτισης και επαγγελματικής ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης υποστηρίζουν την επόμενη γενιά των επαγγελματιών υγείας και των ερευνητών, προκειμένου να εξασφαλιστεί έτσι ότι το ελβετικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης θα συνεχίσει να είναι στην πρώτη γραμμή της ιατρικής περίθαλψης στο μέλλον. Περίπου το μισό του προσωπικού ολοκληρώνει ένα ευρύ φάσμα εκπαίδευσης, κατάρτισης και επαγγελματικά προηγμένων αναπτυξιακών προγραμμάτων κάθε χρόνο.

Εταιρική στρατηγική
Το ελβετικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης υπόκειται σήμερα σε εκτεταμένες αλλαγές και τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Η αύξηση των δαπανών για την υγεία και η συζήτηση σχετικά με τη χρηματοδότηση, που αυτή προκαλεί, επιφέρει τεράστια πίεση στο σύστημα. Η νέα στρατηγική κατεύθυνση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης, που ξεκίνησε το 2008, έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει αποτελεσματικό και ανταγωνιστικό νοσοκομείο, αλλά και ένας ελκυστικός εργοδότης και πάροχος κατάρτισης και έρευνας.
Η συνολική στρατηγική και τα σχέδια ορίζουν την κατεύθυνση που θα κινηθεί το νοσοκομείο την επόμενη δεκαετία. Τα ισχυρά σημεία, στα οποία στηρίζεται, είναι η ποιότητα των υπηρεσιών στον τομέα της έρευνας και της διδασκαλίας, στην κορυφαία θέση του, στους εξειδικευμένους επαγγελματίες και τη λειτουργία του ως κορυφαίο ιατρικό κέντρο με ένα ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών. Αυτά καθορίζουν και την πορεία για την επιτυχία του στο μέλλον.

University Hospital Zurich

Rämistrasse 100
8091 Ζυρίχη
Ελβετία
+41 44 255 11 11
www.en.usz.ch
info@usz.ch

Share.

About Author

Ιατρικός Συντάκτης

Comments are closed.