Πνευμονολογική Κλινική «ΠΝΟΗ», Νοσοκομείο «Metropolitan»

0

Δρ. Επαμεινώνδας Ν. Κοσμάς, διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής «ΠΝΟΗ», Νοσοκομείο METROPOLITAN

Η πνευμονολογική κλινική «ΠΝΟΗ» δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο 2011, στα πλαίσια της περαιτέρω ανάπτυξης των πνευμονολογικών υπηρεσιών υγείας του νοσοκομείου Metropolitan.

Ο διευθυντής της «ΠΝΟΗΣ» είναι ο Δρ. Επαμεινώνδας Ν. Κοσμάς, πνευμονολόγος, αιρετό μέλος των Δ.Σ. της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας (ΕΠΕ) και της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας (ΕΠΝΕΛ), ο οποίος έχει υπηρετήσει σαν ειδικευόμενος (1984-1989), επιμελητής (1989-2005) και συντονιστής διευθυντής (2005-2011) σε μεγάλα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου («Σωτηρία», «Α. Φλέμιγκ», «Ευαγγελισμός»), έχει μετεκπαιδευθεί σε σημαντικά πανεπιστημιακά προγράμματα στον Καναδά (Πανεπιστήμιο McGill) και στις ΗΠΑ (Πανεπιστήμιο Duke), ενώ κατέχει και τον τιμητικό τίτλο του επισκέπτη καθηγητή (Visiting Professor) του Autonomous University at Coyoakan (Mexico City). Εκτός του κλινικού, εκπαιδευτικού και επιστημονικού του έργου, έχει διατελέσει και εκπρόσωπος των Ελλήνων Πνευμονολόγων στην Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρία (European Respiratory Society), καθώς και International Governor του Αμερικάνικου Κολλεγίου Πνευμονολόγων (American College of Chest Physicians).
Μετά την πρόσληψη του Δρ. Ε. Κοσμά, η «ΠΝΟΗ» στελεχώθηκε σταδιακά και με τα υπόλοιπα μέλη της, κατά χρονική σειρά, τους νέους πνευμονολόγους επιμελητές Δρ. Σπύρο Γκάτζια (Ιανουάριος 2012), Δρ. Κωνσταντίνο Βελέντζα (Οκτώβριος 2012) και Δρ. Σύλβια Ντουμίτρου (Οκτώβριος 2013). Όλοι τους θήτευσαν στη διάρκεια της ειδικότητας τους στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και με την συνεχή προσπάθεια τους, τις γνώσεις τους,την κλινική τους εμπειρία, τις δεξιότητες τους πάνω σε τεχνικές της ειδικότητας, αλλά και τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά τους, μαζί και με την άριστη συνεργασιμότητα τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους άλλους εργαζόμενους στο νοσοκομείο, αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο για το νοσοκομείο, αλλά και δίνουν μία προστιθέμενη αξία στην ελληνική πνευμονολογία του ιδιωτικού χώρου.
Σημαντικό ρόλο στην «ΠΝΟΗ» διαδραματίζει ο εξωτερικός συνεργάτης Δρ. Νικόλαος Ζίας, στρατιωτικός ιατρός – πνευμονολόγος με εξειδίκευση στην επεμβατική πνευμονολογία, με την συνδρομή του οποίου έχει αναπτυχθεί και λειτουργεί υποδειγματικά το εργαστήριο επεμβατικής βρογχοσκόπησης, το οποίο θα αναφερθεί παρακάτω. Η καθημερινή απρόσκοπτη λειτουργία της «ΠΝΟΗΣ» στηρίζεται στην γραμματειακή υποστήριξη της κ. Αναστασίας Ξανθοπούλου, μιάς ανεκτίμητης συνεργάτιδας που διεκπεραιώνει την καθημερινή δουλειά της πραγματικά πολυάσχολης και δραστήριας κλινικής με ζήλο, αφοσίωση, αποτελεσματικότητα και χαμόγελο. Την απογευματινή λειτουργία της «ΠΝΟΗΣ» συνδράμει ουσιαστικά και με αποτελεσματικότητα η γραμματέας κ. Μαρία-Ελένη Ψαρρή.
Οι δραστηριότητες της «ΠΝΟΗΣ» καλύπτουν στο 100% όλο το φάσμα της μοντέρνας πνευμονολογίας σε ασθενείς είτε με ιδιωτική ασφάλιση, είτε του δημοσίου ασφαλιστικού φορέα (ΕΟΠΥΥ). Πιο συγκεκριμένα:

1. Νοσηλείες σε ασθενείς με οξείες, επείγουσες καταστάσεις από το αναπνευστικό σύστημα (όπως πνευμονία & άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, πνευμονική εμβολή, αιμόπτυση, υπεζωκοτική συλλογή, κρίση βρογχικού άσθματος, παρόξυνση ΧΑΠ, παρόξυνση ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης, διάμεσες πνευμονοπάθειες κλπ). Στους νοσηλευόμενους ασθενείς υπάρχει, εκτός των άλλων, και η δυνατότητα εφαρμογής μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού (NIMV).

2. Καθημερινή λειτουργία εξωτερικού ιατρείου σε ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα που τελούν υπό παρακολούθηση, είτε σε follow-up ασθενών. Εκτός από το γενικό πνευμονολογικό ιατρείο λειτουργεί και ειδικό εξωτερικό ιατρείο για διαταραχές αναπνοής στον ύπνο, καθώς και ιατρείο διακοπής καπνίσματος.

3. Εργαστήριο αναπνευστικής λειτουργίας
Καθημερινώς εκτελούνται και γνωματεύονται είτε σε νοσηλευόμενους, είτε σε εξωτερικούς ασθενείς, σπιρομέτρηση & καμπύλη ροής – όγκου προ και μετά βρογχοδιαστολή, μέτρηση στατικών πνευμονικών όγκων & αντιστάσεων αεραγωγών (πληθυσμογραφία), μέτρηση διάχυσης, μέτρηση ώσης αναπνευστικών κέντρων (P0.1) και ισχύος αναπνευστικών μυών (MIP, MEP), καθώς και ανάλυση αερίων αρτηριακού αίματος και οξυμετρία σε ηρεμία και άσκηση. Στο άμεσο μέλλον, το εργαστήριο θα εξοπλιστεί ακόμα με εργοσπιρομετρία, δοκιμασίες πρόκλησης βρογχικής υπεραντιδραστικότητας, καθώς και μέτρησης εκπνεόμενου ΝΟ.

4. Βρογχολογικό εργαστήριο
Σε καθημερινή βάση, και από όλα τα στελέχη της «ΠΝΟΗΣ», γίνονται βρογχοσκοπήσεις σε ασθενείς με ποικίλες ενδείξεις (αιμόπτυση, σκίαση πνεύμονος, πιθανές διάμεσες πνευμονοπάθειες, χρόνιος βήχας, συχνές λοιμώξεις, υποτροπιάζουσες πνευμονίες, βρογχεκτασίες κλπ) με δυνατότητα λήψης βρογχικής και διαβρογχικής βιοψίας, διαβρογχικής παρακέντησης διά βελόνης (ΤΒΝΑ), κυτταρολογικής και μικροβιολογικής εξέτασης βρογχικού εκπλύματος (washing) και βρογχικής ψήκτρας (brushing), βρογχοκυψελιδικού εκπλύματος (BAL) κλπ. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης αυτοφθορισμού (Autofluorescence Imaging, AFI) και Narrow Band Imaging (NBI) για την πρώιμη ανίχνευση προνεοπλασματικών δυσπλασιών του βλεννογόνου και in situ Ca. Το βρογχολογικό εργαστήριο του «Metropolitan» είναι πλήρως εξοπλισμένο με δυνατότητα σε συγκεκριμένες ενδείξεις (λεμφαδενοπάθεια μεσοθωρακίου, περιφερικός όζος) της χρήσης ενδοβρογχικών υπερήχων (EBUS) για λήψη ΤΒΝΑ / ΤΒΝΒ, καθώς και βρογχοσκόπησης υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση. Τέλος, και με την συνεργασία του Δρ. Ν. Ζία, ο οποίος έχει εξειδικευθεί στην επεμβατική πνευμονολογία στις ΗΠΑ (Lahey Hospital, Βοστώνη) έχει αναπτυχθεί και το κομμάτι της θεραπευτικής βρογχοσκόπησης (άκαμπτη βρογχοσκόπηση, ηλεκτροκαυτηρίαση, κρυοθεραπεία, τοποθέτηση ενδοτραχειακού ή ενδοβρογχικού stent) σε συγκεκριμένες ενδείξεις (απόφραξη βρόγχου από όγκο, αντιμετώπιση in situ καρκινώματος, ενδοβρογχική αιμόσταση, αφαίρεση ξένου σώματος, αντιμετώπιση τραχειοοισοφαγικού συριγγίου) ενώ προκειται να αναπτυχθεί και η τοποθέτηση ενδοβρογχικών βαλβίδων σε περιπτώσεις σοβαρού ανομοιογενούς εμφυσήματος.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

05-DSC_0363 02-DSC_1311

5. Ιατρείο μελέτης διαταραχών της αναπνοής στον ύπνο
Προαναφέρθηκε ότι λειτουργεί το αντίστοιχο εξωτερικό ιατρείο, όπου οι νέοι ασθενείς υποβάλλονται σε λήψη ιστορικού και κλινική εξέταση και σε συμπλήρωση σχετικών ερωτηματολογίων (Epworth, Berlin, STOP-Bang),ενώ σε παλαιότερους ασθενείς γίνεται follow-up. Σε καθημερινή βάση και σε ειδικά διαμορφωμένο μονόκλινο θάλαμο επιτελούνται πολυυπνογραφικές μελέτες ύπνου είτε διαγνωστικές, είτε τιτλοποίησης CPAP, με συνεχή παρουσία εξειδικευμένου τεχνικού ύπνου. Την επόμενη ημέρα γίνεται η ανάλυση (scoring) και η γνωμάτευση της μελέτης ύπνου. Όλη αυτή η λειτουργία γίνεται από την Δρ. Σύλβια Ντουμίτρου, η οποία έχει εξειδικευθεί στην ιατρική του ύπνου και έχει πιστοποιηθεί, κατόπιν εξετάσεων, από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Ύπνου (ESRS) σαν Expert in Sleep Medicine.
Η «ΠΝΟΗ» είναι σε καθημερινή συνεργασία με άλλα τμήματα και ειδικότητες του νοσοκομείου, όπως το ακτινολογικό (CT, MRI, διαχέιριση υπεζωκοτικών συλλογών με υπερηχογραφική καθοδήγηση, παρακέντηση (FNA) περιφερικών όζων / μαζών υπό CT καθοδήγηση), το πυρηνικό (ΡΕΤ/CT, σπινθηρογραφήματα), το θωρακοχειρουργικό, ΜΕΘ, ΩΡΛ, παθολογοανατομικό και κυτταρολογικό εργαστήριο, και τη μοριακή βιολογία, ενώ επιτελεί και προεγχειρητικούς ελέγχους καθώς και μετεγχειρητική παρακολούθηση.

06-DSC_0453

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

04-DSC_0353

pinakas
Το “motto” της «ΠΝΟΗΣ» είναι: το μέγιστο διαγνωστικό και θεραπευτικό αποτέλεσμα για τον ασθενή, στον ταχύτερο χρόνο και με το δυνατόν μικρότερο κόστος σε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία. Το “motto” παίρνει σάρκα και οστά όχι μόνο από τις άοκνες προσπάθειες των μελών της ΠΝΟΗΣ για εντατική και ποιοτική παροχή πνευμονολογικών υπηρεσιών, αλλά και από τις άριστες συνθήκες εργασίας που της παρέχονται από την Διοίκηση και τους διοικητικούς υπαλλήλους, τους συναδέλφους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, την νοσηλευτική υπηρεσία, την τεχνική υπηρεσία και τις εν γένει δομές του νοσοκομείου «Metropolitan».
Ο όγκος εργασίας είναι μεγάλος και αυξάνεται συνεχώς, παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία. Χαρακτηριστικά παρατίθεται ο διπλανός πίνακας όπου καταδεικνύεται η ανά έτος δραστηριότητα της «ΠΝΟΗΣ» για την τριετή λειτουργία της.
Η επιθυμία και η προσπάθεια του Διευθυντή και των επιμελητών της «ΠΝΟΗΣ» είναι να συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί που να συνοδεύονται, όπως μέχρι σήμερα, με άριστη ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που είναι αφενός η «ΠΝΟΗ» να επιβεβαιώνει συνεχώς την φήμη που ήδη υπάρχει ότι είναι από τις καλύτερες πνευμονολογικές κλινικές του ιδιωτικού τομέα, αλλά και αφετέρου το νοσοκομείο «Metropolitan» να καταστεί κέντρο αναφοράς για την πνευμονολογία στην Ελλάδα.

Share.

About Author

Comments are closed.