Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου»

0

Η Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του ΑΠΘ στεγάζεται στο ΓΝΘ
«Γ. Παπανικολάου», στη Θεσσαλονίκη. Το νοσοκομείο αυτό αναπτύχθηκε και λειτούργησε ως σανατόριο το 1921 και στη συνέχεια ως κέντρο νοσημάτων θώρακος βορείου Ελλάδος (έως το 1985).

Η κλινική στελεχώνεται από οκτώ πανεπιστημιακούς γιατρούς όλων των βαθμίδων (επτά πνευμονολόγους και ένα ανοσολόγο – βιοπαθολόγο), καθώς και ένα γιατρό του ΕΣΥ με βαθμό επιμελητή Α’. Αποτελεί κέντρο προπτυχιακής εκπαίδευσης, εκπαιδεύοντας περίπου 400 φοιτητές ετησίως στο μάθημα της πνευμονολογίας στο πέμπτο έτος της ιατρικής σχολής. Παράλληλα, παρέχει μεταπτυχιακή εκπαίδευση, καλύπτοντας την πλήρη διάρκεια της ειδικότητας της πνευμονολογίας – φυματιολογίας. Η κλινική εφημερεύει σύμφωνα με το κυκλικό πρόγραμμα του νοσοκομείου και υποστηρίζει τα πνευμονολογικά περιστατικά όχι μόνο του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης, αλλά και των άλλων νοσοκομείων της Μακεδονίας.
Η Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική διευθύνεται από τον καθηγητή πνευμονολογίας κ. Κωνσταντίνο Π. Ζαρογουλίδη, διαθέτει 37 κλίνες νοσηλείας και η πληρότητά της ξεπερνάει το 90%. Νοσηλεύει οξέα, αλλά και χρόνια, περιστατικά που χρήζουν εξειδικευμένης διαγνωστικής ή και θεραπευτικής παρέμβασης. Συνεργάζεται στενά με τη θωρακο-καρδιοχειρουργική κλινική, καθώς και με τα άλλα τμήματα του παθολογικού και χειρουργικού τομέα, προσφέροντας, όταν ζητηθεί, ειδικές συμβουλές για τους εσωτερικούς τους ασθενείς που εμφανίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Μονάδα Λοιμώξεων
Στην κλινική λειτουργεί ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος τριών θαλάμων με σύστημα αρνητικής πιέσεως και ειδικού αερισμού για ασθενείς με σοβαρές ή μεταδοτικές λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Ογκολογικό Τμήμα
Διαθέτει 19 κρεβάτια χημειοθεραπείας και λειτουργεί καθημερινά σαν τμήμα ημερήσιας θεραπείας ογκολογικών περιστατικών, παρακολουθώντας ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Αξιολογούνται οι ασθενείς από τους ιατρούς του τμήματος και, σε συνεργασία με το ογκολογικό συμβούλιο του νοσοκομείου, αποφασίζεται το είδος της θεραπευτικής παρέμβασης. Στο τμήμα πραγματοποιούνται καθημερινά χημειοθεραπείες με δυνατότητα και νοσηλείας, όταν αυτή χρειάζεται.

Κέντρο Κυστικής Ίνωσης
Η κλινική καλύπτει οργανωμένα τις ιατρικές και νοσηλευτικές ανάγκες ασθενών με κυστική ίνωση, αποτελώντας το μοναδικό ειδικό κέντρο ενηλίκων εκτός Αττικής.

Η κλινική έχει αναπτύξει τα παρακάτω τακτικά εξωτερικά ιατρεία και εργαστήρια, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας με τη βοήθεια ειδικών εξετάσεων:

1. Γενικό πνευμονολογικό ιατρείο, δυο φορές την εβδομάδα
2. Ιατρείο χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, μια φορά την εβδομάδα
3. Ιατρείο άσθματος, δυο φορές την εβδομάδα
4. Ιατρείο διάχυτων πνευμονοπαθειών, μια φορά την εβδομάδα
5. Ιατρείο καρκίνου πνεύμονα, καθημερινά
6. Ιατρείο μελέτης διαταραχών της αναπνοής κατά τον ύπνο, καθημερινά
7. Ιατρείο φυματίωσης, δυο φορές την εβδομάδα
8. Ιατρείο κυστικής ίνωσης, μια φορά την εβδομάδα

Εργαστήρια
/ Ενδοσκοπικό – επεμβατικό εργαστήριο και εργαστήριο κλινικής θωρακοσκόπησης
Πραγματοποιούνται διαγνωστικές βρογχοσκοπήσεις, σε καθημερινή βάση, αλλά και θεραπευτικές ενδοβρογχικές παρεμβάσεις χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους, όπως η τοποθέτηση stents, εφαρμογές των ακτίνων LASER, Photofrin και κρυοθεραπεία. Στο εργαστήριο εκπαιδεύονται φοιτητές και ειδικευόμενοι πνευμονολόγοι, αναισθησιολόγοι και εντατικολόγοι. Διενεργούνται επίσης θωρακοσκοπήσεις για τη διερεύνηση και αντιμετώπιση παθήσεων του υπεζωκότα

/ Εργαστήριο μελέτης ύπνου
Πραγματοποιούνται μελέτες των διαταραχών της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η αρτιότητα των καταγραφών επιβλέπεται από ειδικό τεχνικό και η ανάλυσή τους πραγματοποιείται από ειδικό γιατρό της κλινικής.

Imerisia Nosileia P1010352

/ Εργαστήριο άσθματος
Το εργαστήριο έχει πάνω από 6000 καρτέλες ασθενών τους οποίους παρακολουθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Είναι σύγχρονο και εκτελούνται όλες οι καινοτόμες μέθοδοι διάγνωσης και παρακολούθησης του άσθματος, όπως πλήρης σπιρομέτρηση, δοκιμασία βρογχικής πρόκλησης με μεταχολίνη και μανιτόλη, αλλεργικά tests, έλεγχος κυτταρικών πληθυσμών στα προκλητά πτύελα και έλεγχος φλεγμονής με μέτρηση του εκπνεόμενου μονοξειδίου του αζώτου.

/ Εργαστήριο διαμέσων πνευμονοπαθειών
Διενεργείται έλεγχος κυτταρικών πληθυσμών στο βρογχικό έκπλυμα (BAL).

/ Εργαστήριο φαρμακοκινητικής
Ασχολείται ερευνητικά με τη φαρμακοκινητική των αντιμικροβιακών φαρμάκων σε συνεργασία και με άλλα ακαδημαϊκά ομοειδή ερευνητικά εργαστήρια, έχοντας ήδη ολοκληρώσει επιτυχώς τρεις διδακτορικές διατριβές και διάφορες μελέτες που δημοσιεύθηκαν σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

/ Ανοσολογικό εργαστήριο
Ασχολείται με όλο το φάσμα των ανοσολογικών εξετάσεων και με τον έλεγχο του βρογχοκυψελιδικού εκπλύματος παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για την επιτυχή αντιμετώπιση των πνευμονοπαθειών. Επίσης, ασχολείται ερευνητικά με τη συμπεριφορά των αμυντικών κυττάρων του οργανισμού.

/ Ογκολογικό – ερευνητικό εργαστήριο
Το εργαστήριο έχει τη δυνατότητα να δοκιμάζει νέους αντινεοπλασματικούς παράγοντες (μερικοί από τους οποίους παράγονται και εξελίσσονται στην κλινική μας) σε κυτταρικές καρκινικές σειρές πνεύμονα ή σε πειραματόζωα, σε συνεργασία με άλλα εργαστήρια ή τμήματα του πανεπιστημίου.

Εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο
Η κλινική έχει να επιδείξει σημαντική εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα σε όλους τους τομείς της πνευμονολογίας. Βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές διδακτορικές διατριβές και μεγάλος αριθμός ερευνητικών πρωτοκόλλων, με πολυάριθμες δημοσιευμένες εργασίες σε έγκριτα διεθνή και ελληνικά περιοδικά, πολλές αναφορές των ερευνητικών της αποτελεσμάτων σε άλλες εργασίες και διεθνώς σημαντική παρουσία των ιατρών της σε εθνικά και διεθνή συνέδρια.

Ιατρικό προσωπικό

Κωνσταντίνος Ζαρογουλίδης, καθηγητής πνευμονολογίας, διευθυντής

Γεώργιος Κυριαζής,
καθηγητής ανοσολογίας-βιοπαθολογίας

Ιωάννης Κιουμής,
αναπληρωτής καθηγητής πνευμονολογίας-λοιμωξιολογίας

Θεόδωρος Κοντακιώτης,
αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας

Δέσποινα Παπακώστα,
αναπληρώτρια καθηγήτρια πνευμονολογίας-ανοσολογίας πνευμόνων

Κατερίνα Μανίκα,
επίκουρη καθηγήτρια πνευμονολογίας

Διονύσιος Σπυράτος,
επίκουρος καθηγητής πνευμονολογίας

Κωνσταντίνος Πορπόδης,
λέκτορας πνευμονολογίας

Ευαγγελία Φούκα,
επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ

Εξοχή Θεσσαλονίκης
Τ: 231 330 7251, 231 330 7253, 231 330 7316

Share.

About Author

Comments are closed.