Το πνευμονολογικό τμήμα του Γ.Ν.Α «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» βρίσκεται στο κτήριο ΑΧΕΠΑ στον 6ο όροφο και αποτελείται από την κλινική, την ενδοσκοπική μονάδα και το εργαστήριο της φυσιολογίας της αναπνοής. Σε αυτό το πλήρως οργανωμένο και εξοπλισμένο τμήμα αντιμετωπίζονται όλες οι παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος και γίνονται όλες οι επεμβατικές πράξεις, όπως τοποθέτηση καθετήρα θωρακικής παροχέτευσης (σε πνευμοθώρακα και σε πλευριτική συλλογή εγκυστωμένη, ή ελεύθερη), τοποθέτηση κεντρικής γραμμής, διαδερμική βιοψία περιφερικού όγκου (FNA-FNB) υπό διαθωρακικό υπέρηχο. Επίσης, καθημερινά γίνεται η παρακολούθηση περιστατικών σε άλλες κλινικές και προεγχειρητικές εκτιμήσεις.
Ε. Μπαλής, επιμ. Α’, επιστημονικός υπεύθυνος ενδοσκοπικού εργαστηρίου
Το τμήμα μας είναι από τα πλέον εξοπλισμένα, με δυνατότητες που το καθιστούν πλήρως ανεξάρτητο. Εκτός από τον εξοπλισμό των εργαστηρίων, το τμήμα διαθέτει για τους νοσηλευόμενους ασθενείς και τον ακόλουθο εξοπλισμό:
• Τρεις αναπνευστήρες όγκου που μας δίνουν τη δυνατότητα μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής διασωληνωμένων ασθενών.
• Σημαντικό αριθμό συσκευών μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού (ΜΕΜΑ) Bi-PAP S-T/C-PAP.
• Monitor συνεχούς παρακολούθησης ζωτικών σημείων.
• Εξωτερικό διφασικό απινιδωτή.
• Αναλυτή αερίων αίματος.
• Καπνογράφο
• ΗΚΓ
• Σύστημα υπερήχων GE LOGIQ C3/5 Premium
Εργαστήρια
Το ενδοσκοπικό μας εργαστήριο είναι από τα πλέον εξοπλισμένα εργαστήρια στην Ελλάδα. Ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει σύγχρονα ψηφιακά βρογχοσκόπια (απλά, διπλού αυλού, με κεραμικό άκρο, βιντεοβρογχοσκόπια), άκαμπτο βρογχοσκόπιο, πλευροσκόπιο, καθώς και συστήματα ηλεκτροκαυτηρίας, argon plasma coagulation(APC), κρυοθεραπείας, radial-EBUS (για βιοψίες περιφερικών όγκων) και EBUS (για βιοψία κεντρικών λεμφαδένων).
Με τον παραπάνω εξοπλισμό δίνεται η δυνατότητα να επιτελούνται όλες οι διαγνωστικές εξετάσεις του πνεύμονα όπως, βιοψίες ενδοβρογχικές και διαβρογχικές, TBNA, Βrushing, BAL, η διάνοιξη αποφραγμένων αεραγωγών και η τοποθέτηση Stent, καθώς και η αντιμετώπιση σοβαρών αιμοπτύσεων. Η άκαμπτη βρογχοσκόπηση πραγματοποιείται στο χειρουργείο του νοσοκομείου.
Η θωρακοσκόπηση βοηθά στην ταχύτερη και ασφαλέστερη διάγνωση παθήσεων του υπεζωκότα, καθώς και στην αντιμετώπιση πλευριτικών συλλογών που υποτροπιάζουν.
Όλα τα παραπάνω καταγράφονται ψηφιακά, σε μορφή DVD και σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων, για μελλοντική σύγκριση και μελέτη. Για την καλύτερη ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού λειτουργεί σύστημα αρνητικής πίεσης κατά τη διάρκεια της βρογχοσκόπησης και υπάρχουν ειδικά φίλτρα προστασίας (HEPA).
Το εργαστήριο φυσιολογίας της αναπνοής είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα ηλεκτρονικά σπιρόμετρα, σύστημα μέτρησης διαχυτικής ικανότητας και πληθυσμογράφο σώματος. Συνεπώς, έλεγχοι όπως καταγραφή καμπύλης ροής όγκου, μέτρηση διαχυτικής ικανότητας, μέτρηση εισπνευστικής και εκπνευστικής πίεσης, μέτρηση πνευμονικών αντιστάσεων και πληθυσμογραφία εκτελούνται πλέον σε μορφή ρουτίνας από το έμπειρο και εκπαιδευμένο μας προσωπικό.
Στη λειτουργία του τμήματος περιλαμβάνονται και έξι τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε εβδομαδιαία βάση. Τα τρία αφορούν τη γενική πνευμονολογία. Κάθε Δευτέρα γίνεται ιατρείο για βρογχιεκτασίες (το μοναδικό στην Ελλάδα). Επίσης, δυο φορές εβδομαδιαίως, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, από το 2004 γίνεται ιατρείο διακοπής καπνίσματος με εξαιρετικά αποτελέσματα, λόγω της πολυετούς εμπειρίας και της στελέχωσης με διατροφολόγο και ψυχολόγο.
Εκτός από το κλινικό έργο, υπάρχει έντονη επιστημονική δραστηριότητα με διατριβές που ολοκληρώνονται στην κλινική, δημοσιεύσεις, διεθνείς ανακοινώσεις, καθώς και κλινικές φαρμακευτικές μελέτες για νέα φάρμακα. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των νέων πνευμονολόγων εντάσσεται και η έκδοση του ηλεκτρονικού βιβλίου «Ενδοσκοπικές εικόνες πνεύμονα: Βρογχοσκόπηση και Θωρακοσκόπηση», το οποίο μοιράστηκε στα πλαίσια του 19ου πανελλήνιου πνευμονολογικού συνεδρίου.
Το πνευμονολογικό τμήμα του «Ευαγγελισμού» επιτελεί ένα ολοκληρωμένο κλινικό και επιστημονικό έργο, δίνοντας τη δυνατότητα και στους νέους πνευμονολόγους να γνωρίσουν τόσο την κλινική πνευμονολογία, όσο και την επεμβατική. Η αναγνώριση αυτού του έργου έχει γίνει και από νοσηλευόμενους με αποτέλεσμα να υπάρχουν δωρεές προς το τμήμα από ροταριανούς ομίλους και από την AΧEΠA.
Μόνιμο ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό:
Γ. Τάτσης, συντονιστής διευθυντής
Γ. Μπουλμπασάκος, διευθυντής
Ε. Μπαλής, επιμ. Α’, επιστημονικός υπεύθυνος ενδοσκοπικού εργαστηρίου
Σ. Μπούλια, επιμ. Α’
Μ. Παλαύρα, επικουρική