Έλενα Λινάρδου, Παθολόγος – Ογκολόγος, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Α’ Ογκολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο «Metropolitan»
Η κλινική ιδρύθηκε το 2001, σαν η πρώτη ογκολογική κλινική του Νοσοκομείου Metropolitan, προσφέροντας τις υπηρεσίες της από τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας του νεοσυσταθέντος τότε νοσοκομείου, τον Απρίλιο του 2001. Ιδρυτής της κλινικής είναι ο Καθηγητής Δημήτριος Μπαφαλούκος, Διευθυντής της Α’ Ογκολογικής Κλινικής, τον οποίο ακολούθησε από την πρώτη μέρα η Παθολόγος-Ογκολόγος Δρ Έλενα Λινάρδου, σήμερα Αναπληρώτρια Διευθύντρια της κλινικής.
Η ομάδα σταδιακά πλαισιώθηκε από εξειδικευμένους ιατρούς με σημαντική κλινική εμπειρία και μετεκπαίδευση στο εξωτερικό, καθώς και εξαιρετικό νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, ώστε σήμερα να αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο παροχής ολοκληρωμένης ογκολογικής φροντίδας στο Νοσοκομείο Metropolitan. Η φιλοσοφία και το όραμά μας είναι η παροχή της καλύτερης δυνατής περίθαλψης στον ασθενή με νεοπλασματική νόσο. Η καθημερινή δέσμευση και αποστολή μας είναι η κάλυψη κάθε διαγνωστικής και θεραπευτικής ανάγκης των ασθενών μας με την εφαρμογή κλασικών αλλά και πρωτοποριακών ιατρικών μεθόδων στην ογκολογία.
Η ομάδα σήμερα, εκτός από τον Διευθυντή και την Αν. Διευθύντρια, παθολόγους – ογκολόγους, πλαισιώνεται από 2 επιπλέον παθολόγους – ογκολόγους, τους κ.κ. Απόστολο Λασκαράκη και Κωνσταντίνο Τσιγαρίδα, ένα γαστρεντερολόγο με εξειδίκευση στην ογκολογία πεπτικού, δυο πνευμονολόγους και δυο παθολόγους. Η ομάδα υποστηρίζεται από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, μια κλινική ψυχολόγο με σπουδές στο εξωτερικό, καθώς και ειδικό τμήμα κλινικών μελετών με νοσηλεύτρια – βοηθό έρευνας και έμπειρη διαχειρίστρια δεδομένων. Τέλος, έμπειρο διοικητικό προσωπικό συμπληρώνει την ομάδα, καλύπτοντας τις γραμματειακές απαιτήσεις και διευθετώντας τις οικονομικές και διοικητικές ανάγκες των ασθενών μας. Η ομάδα συνεργάζεται στενά με όλα τα σχετικά τμήματα του νοσοκομείου, ώστε οι ασθενείς μας να έχουν πρόσβαση σε όλες τις ογκολογικές ειδικότητες αλλά και σε κάθε τμήμα σχετιζόμενο με την ογκολογική φροντίδα, όπως το διαιτολογικό, το τμήμα φυσιοθεραπείας, το ιατρείο πόνου και την νοσηλεία στο σπίτι.
Σήμερα, μετά από πορεία 15 ετών στο χώρο της ιδιωτικής υγείας, η Α’ Ογκολογική κλινική αναγνωρίζεται σαν ένα από τα πρότυπα κέντρα παροχής υψηλού επιπέδου ογκολογικών υπηρεσιών και το μοναδικό ογκολογικό κέντρο στην Ελλάδα πιστοποιημένο από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παθολογικής Ογκολογίας (ESMO), για υπηρεσίες ογκολογικής φροντίδας και υποστηρικτικής αγωγής από το 2009.
Η κλινική μας οργάνωσε και διατηρεί από το 2001 ανελλιπώς εβδομαδιαίο, διεπιστημονικό, ογκολογικό συμβούλιο όπου συμμετέχουν όλες οι εμπλεκόμενες ειδικότητες, συζητούνται διεξοδικά νέα ογκολογικά περιστατικά και δίδονται διαγνωστικές και θεραπευτικές συστάσεις με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.
Σύγχρονες μέθοδοι χημειοθεραπείας, ορμονοθεραπείας καθώς και βιολογικές θεραπείες και ανοσοθεραπεία, εφαρμόζονται για συχνά αλλά και σπανιότερα είδη νεοπλασιών. Η καλύτερη εξατομικευμένη θεραπεία και παρακολούθηση παρέχεται σε όλους τους ασθενείς. Σύγχρονες και πρωτοποριακές τεχνικές εφαρμογής θεραπειών, όπως ενδοπεριτοναϊκή, ενδαρτηριακή, ενδορραχιαία χορήγηση χημειοθεραπείας εφαρμόζονται όπου ενδείκνυται από εξειδικευμένο και έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Οι υπηρεσίες της κλινικής παρέχονται σε ένα άρτια εξοπλισμένο τμήμα βραχείας νοσηλείας (One Day Clinic), στους ορόφους νοσηλείας του Νοσοκομείου Metropolitan και στα εξωτερικά ιατρεία.
Στα νεοπλασματικά νοσήματα που αντιμετωπίζονται στην Α’ Ογκολογική Κλινική περιλαμβάνονται καρκίνος μαστού, πνεύμονα, παχέος εντέρου, μελάνωμα, σαρκώματα μαλακών μορίων, καρκίνος ωοθηκών και γυναικολογικός καρκίνος, καρκίνος νεφρών-ουροδόχου κύστης, όγκοι εγκεφάλου, καρκίνος κεφαλής-τραχήλου.
Πληροφορίες και υπηρεσίες ειδικής γενετικής συμβουλευτικής παρέχονται από το ιατρείο Ογκολογικής Γενετικής Συμβουλευτικής και Κληρονομικού Καρκίνου, υπό τη διεύθυνση της Δρ Ελ. Λινάρδου, ενώ ασθενείς με μελάνωμα ή πολλαπλούς σπίλους και οι οικογένειές τους παρακολουθούνται στο ειδικό τμήμα σπίλων – μελανωμάτων, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Δ. Μπαφαλούκου.
Η κλινική αποτελεί κέντρο αναφοράς περιστατικών με κακόηθες μελάνωμα δέρματος ή οφθαλμού. Συνεργάζεται με έγκριτα κέντρα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Ευρώπη & ΗΠΑ), συμμετέχοντας σε πολυκεντρικές κλινικές μελέτες. Αυτό της επιτρέπει να έχει πρόσβαση σε νέα φάρμακα πριν ακόμα αυτά κυκλοφορήσουν στη χώρα μας, μέσω ερευνητικών πρωτοκόλλων ή προγραμμάτων πρώιμης πρόσβασης. Συνδέεται επίσης με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μελανώματος, ενώ έχει στενή συνεργασία με το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου. “Ανδρέας Συγγρός” για πληρέστερη διάγνωση και παρακολούθηση ατόμων υψηλού κινδύνου να αναπτύξουν μελάνωμα, καθώς και για την δερματολογική παρακολούθηση και ειδική αντιμετώπιση παρενεργειών από το δέρμα των νέων θεραπευτικών παραγόντων.
Από το 2011 η Α’ Ογκολογική Κλινική έχει συμμετάσχει στις σημαντικότερες διεθνείς κλινικές μελέτες που ανέδειξαν τόσο τις στοχευμένες θεραπείες, όσο και την ανοσοθεραπεία στη θεραπευτική του μεταστατικού μελανώματος. Έτσι, συμμετείχαμε στις κάτωθι pivotal μελέτες, δίνοντας την ευκαιρία σε μεγάλο αριθμό ελλήνων ασθενών με μελάνωμα να έχουν σημαντικό όφελος από τις νέες θεραπείες.
Διεθνείς μελέτες με νέα φάρμακα στο μελάνωμα που συμμετείχε / συμμετέχει η Α’ Ογκολογική Κλινική:
1. Vemurafenib σε προθεραπευμένους ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα
2. Trametinib σε προθεραπευμένους ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα
3. Dabrafeninib μονοθεραπεία και συνδυασμός Dabrafenib + Trametinib σε ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα (EAP)
4. Vemurafenib+ combimetinib συνδυασμός σε ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα (EAP)
5. Ipilimumab σε ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα
6. Nivolumab after Ipilimumab σε ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα
7. Nivolumab vs Ipilimumab adjuvant σε στάδιο III ή μετά από μεταστασιεκτομή χωρίς ένδειξη νόσου σε ασθενείς με μελάνωμα
8. Pembrolizumab σε ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα (EAP)
9. T-VEC
Η σημαντική εμπειρία της Α’ Ογκολογικής Κλινικής στη θεραπευτική του μελανώματος έχει παρουσιαστεί επανειλημμένα σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με ομιλίες και περιλήψεις εργασιών, ενώ είναι υπό δημοσίευση σημαντικές κλινικές ανασκοπήσεις καθώς και τα αποτελέσματα μεταφραστικής έρευνας που διεξάγεται από την κλινική. Το 2016, εργασίες της κλινικής παρουσιάστηκαν στο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας (ΕΟΠΕ) και θα παρουσιαστούν επίσης στο διεθνές συνέδριο της ESMO (Οκτώβριος 2016) και στο SMR. Μελέτη μεταφραστικής έρευνας για το μοριακό προφίλ στον όγκο και στο πλάσμα με NGS ασθενών με μελάνωμα στην Ελλάδα έχει κερδίσει την υποτροφία της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Μελανώματος. ⨯