Παρουσίαση πνευμονολογικής κλινικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

0

Η πνευμονολογική κλινική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης λειτουργεί από το Δεκέμβριο του 2002 στις εγκαταστάσεις του νέου Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Τον Οκτώβριο του 2002 τη διεύθυνση της κλινικής ανέλαβε o καθηγητής πνευμονολογίας Δημοσθένης Μπούρος.

Σήμερα, στελεχώνεται από τρία μέλη ΔΕΠ, δύο επιμελητές και επτά ειδικευόμενους. Η κλινική παρέχει πλήρη ειδικότητα στην πνευμονολογία. Έχει ανεπτυγμένα όλα τα γνωστικά αντικείμενα της ειδικότητας, με όλα τα εξειδικευμένα εργαστήρια και ειδικά ιατρεία.

Η κλινική εφημερεύει καθημερινά, καθώς είναι η μοναδική πνευμονολογική κλινική της Θράκης, ενώ πολλοί ασθενείς προσέρχονται από τα λοιπά διαμερίσματα της χώρας και του εξωτερικού. Η κλινική είναι κέντρο αναφοράς για διάμεσα νοσήματα του πνεύμονα, με κέντρο αριστείας πνευμονικής ίνωσης. Το κέντρο, που εδράζεται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, αποτελείται από ειδικούς επιστήμονες (ακτινολόγους, θωρακοχειρουργούς, παθολογοανατόμους, βιολόγους, πυρηνικούς ιατρούς, φαρμακολόγους) με ιδιαίτερη εμπειρία στο χειρισμό των ασθενών αυτών.

Ιδιαίτερα αναπτυγμένη είναι η επεμβατική πνευμονολογία, με διεθνή αναγνώριση στην εκπαίδευση στην πλευροσκόπηση (Medical Thoracoscopy). Στα πλαίσια αυτά, έχουν εκπαιδευθεί αρκετοί αλλοδαποί πνευμονολόγοι (Β. Αμερική, Ινδία, Αίγυπτος, κλπ). Κάθε χρόνο, η κλινική διενεργεί πρακτικά (hands on) εκπαιδευτικά σεμινάρια, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (European Respiratory Society). Ο διευθυντής της κλινικής είναι εκδότης (editor) του βιβλίου Pleural Disease (New York, 2nd edition). Η κλινική διαθέτει, ακόμη, πιστοποιημένο εργαστήριο ύπνου και εργαστήριο ελέγχου της αναπνευστικής λειτουργίας.

Η κλινική συμμετέχει στην προπτυχιακή εκπαίδευση των προπτυχιακών φοιτητών της Ιατρικής στην πνευμονολογία και στην παθοφυσιολογία του αναπνευστικού, καθώς και στην εκπαίδευση των μεταπτυχιακών φοιτητών στο μεταπτυχιακό δίπλωμα σπουδών (master) «Ιατρική του Ύπνου», διευθυντής του οποίου είναι ο διευθυντής της κλινικής και στο διαπανεπιστημιακό μεταπτυχιακό δίπλωμα σπουδών «Κλινική Φαρμακολογία – Θεραπευτική». Τα μέλη ΔΕΠ της κλινικής επιβλέπουν ένα μεγάλο αριθμό από διδακτορικές διατριβές, και έχουν αναπτύξει σημαντικές διεθνείς συνεργασίες. Το ερευνητικό έργο της κλινικής είναι ιδιαίτερα αξιόλογο, δημοσιευόμενο σε διεθνή περιοδικά υψηλού κύρους. Ενδεικτικά, την τελευταία πενταετία έχουν δημοσιευθεί περισσότερες από 100 διεθνείς δημοσιεύσεις σε περιοδικά υψηλού κύρους, που έχουν λάβει περισσότερες από 3.000 ετεροαναφορές (citations).

Η βασική και κλινική έρευνα, που διεξάγεται στην κλινική, είναι πρωτοποριακή και υποστηρίζεται από τρία συνεργατικά προγράμματα, μέσω ΕΣΠΑ, από συλλόγους και από ιδιώτες, μέσω του ειδικού λογαριασμού του ΔΠΘ. Ειδικότερα, η κλινική έχει αναπτύξει πρόγραμμα μελέτης και θεραπείας της πνευμονικής ίνωσης με βλαστικά κύτταρα (stem cells), που έχει τύχει ιδιαίτερου διεθνούς ενδιαφέροντος. Τα βλαστοκύτταρα απομονώνονται από τον λιπώδη ιστό με λιποαναρρόφηση και εγχέονται ενδοβρογχικά (Stem cell therapy for idiopathic pulmonary fibrosis: a protocol proposal. J Transl Med. 2011;9:182. A prospective, non-randomized, no placebo-controlled, phase Ib clinical trial to study the safety of the adipose derived stromal cells-stromal vascular fraction in idiopathic pulmonary fibrosis. J Transl Med. 2013;11:171).

Η κλινική συμμετέχει, ακόμη, στο πρόγραμμα της δωρεάν χορήγησης της pirfenidone, εγκριθέντος φαρμάκου για την θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης (Bouros D. Pirfenidone for idiopathic pulmonary fibrosis (editorial). Lancet 2011;377:1727-9).

Ενδιαφέρουσα είναι η συμμετοχή του διευθυντή της κλινικής στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την εκπόνηση των νέων διεθνών οδηγιών για την διάγνωση και θεραπεία της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης (Am J Respir Crit Care Med. 2011;183:788-824. An official ATS/ERS/JRS/ALAT statement: idiopathic pulmonary fibrosis: evidence-based guidelines for diagnosis and management), της λεμφαγγειολειομυωμάτωσης (Eur Respir J. 2010;35:14-26. European Respiratory Society guidelines for the diagnosis and management of lymphangioleiomyomatosis), αλλά και της νέας ταξινόμησης των ιδιοπαθών, διαμέσων πνευμονιών (Am J Respir Crit Care Med. 2013;188:733-48).

Τα μέλη της κλινικής, ειδικοί και ειδικευόμενοι, στην πλειονότητά τους έχουν μετεκπαιδευθεί σε γνωστά πνευμονολογικά κέντρα του εξωτερικού, με τα οποία η κλινική έχει αναπτύξει επιστημονική συνεργασία. Οι υπό αναμονή για ειδίκευση στην πνευμονολογία συνάδελφοι, έχουν την δυνατότητα συμμετοχής σε ερευνητικά πρωτόκολλα, παρακολούθησης προγραμμάτων master, εκπόνησης διδακτορικής διατριβής και μετεκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Share.

About Author

καθηγητής διευθυντής, πνευμομολογική κλινική Δημοκριτείου πανεπιστημίου Θράκης και πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης

Leave A Reply

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.