Πανεπιστημιακό Κέντρο Υγείας McGill / Καναδάς

0

Το Πανεπιστημιακό Κέντρο Υγείας McGill (MUHC) είναι ένα από τα επιφανέστερα ακαδημαϊκά κέντρα υγείας στον κόσμο. Έχοντας σαν βάση την παράδοση της ιατρικής ηγεσίας στην ίδρυση νοσοκομείων, το MUHC παρέχει εξαιρετική πολυεπιστημονική φροντίδα, που έχει ως επίκεντρο τον ασθενή.

Ho¦Γpital_Ge¦Βne¦Βral_de_Montre¦ΒalΣε στενή σχέση με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου McGill, το MUHC διαμορφώνει την πορεία της ακαδημαϊκής ιατρικής, προσελκύοντας κλινικούς και ερευνητικούς ειδικούς από όλο τον κόσμο και αξιοποιώντας την τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνολογίας, καθώς επίσης και εκπαιδεύοντας την επόμενη γενιά των επαγγελματιών του ιατρικού τομέα. Παράλληλα, συνεχίζει να παρέχει την καλύτερη ιατρική φροντίδα σε ασθενείς όλων των ηλικιών.

Αποστολή του είναι η παροχή, από επιστημονικές ομάδες επαγγελματιών, υγειονομικής περίθαλψης τριτοβάθμιας και τεταρτοβάθμιας περίθαλψης σε ασθενείς από το Κεμπέκ και απ’ όλο τον κόσμο. Επίσης, παρέχει πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη, αλλά και υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, σε ενήλικες και παιδιά στην περιοχή του Μόντρεαλ. Οι κλινικές αποστολές του MUHC είναι η παιδιατρική, η γενική ιατρική, η χειρουργική, οι νευροεπιστήμες, η υγεία των γυναικών, η ψυχική υγεία και η φροντίδα του καρκίνου. Οι παραπάνω αποστολές του υλοποιούνται σε αντίστοιχα νοσοκομεία, τα οποία λειτουργούν υπό την αιγίδα του.

Συγκεκριμένα: στο Royal Victoria Hospital (RVH), που περιλαμβάνει το Allan Memorial Institute (AMI), προσφέρεται γενική ιατρική περίθαλψη, καθώς και ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών υψηλής εξειδίκευσης και καινοτόμων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, κατέχοντας, παράλληλα, ηγετική θέση στη βασική και κλινική έρευνα. Συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα κέντρα μεταμοσχεύσεων του Κεμπέκ, στο οποίο, σημειωτέον, πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού στον Καναδά, το 1958. Έκτοτε έχει αποκτήσει διεθνή αναγνώριση στο συγκεκριμένο τομέα.

Montreal_Neurological_Institute_01Το Montreal General Hospital, που ιδρύθηκε το 1821, απολαμβάνει διεθνή φήμη και έχει να παρουσιάσει μια εντυπωσιακή ιστορία κοινωφελούς εργασίας. Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο νοσοκομείο της Βόρειας Αμερικής, που ίδρυσε την πρώτη ιατρική σχολή στον Καναδά, την ​​Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου McGill.

Το Montreal Chest Institute (MCI) ιδρύθηκε το 1903 και έκτοτε πρωτοπορεί στη θεραπεία των αναπνευστικών παθήσεων και στην έρευνα, που σχετίζεται με αυτό τον τομέα.

Το Montreal Children’s Hospital, που παρέχει όλου του ιατρικού φάσματος παιδιατρική φροντίδα, έχει ως στόχο όχι μόνο την παροχή πρωτοποριακής φροντίδας, αλλά την ανάπτυξη μέτρων, που θα βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών και τραυματισμών.

Το Montreal Neurological Hospital είναι ένα μοναδικό ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο αφιερωμένο στη νευροεπιστήμη. Πολυεπιστημονικές ομάδες εξειδεικευμένων γιατρών ανακαλύπτουν νέες πτυχές του νευρικού συστήματος και εφαρμόζουν τις γνώσεις αυτές για την κατανόηση και τη θεραπεία νευρολογικών ασθενειών.

Τον Μάρτιο του 2013 στο δυναμικό του McGill εντάχθηκε, κατόπιν αιτήματος του ίδιου, και το Lachine Hospital, ένα νοσοκομείο, που φέτος γιόρτασε τα εκατοστά γενέθλιά του.

Έρευνα

Το Ερευνητικό Ινστιτούτο του MUHC (MUHC RI), που βρίσκεται στο Μόντρεαλ, είναι ένα παγκοσμίου φήμης ερευνητικό κέντρο βιοϊατρικής και υγείας. Υποστηρίζει πάνω από 600 ερευνητές και περισσότερους από 1.700 μεταπτυχιακούς και μεταδιδακτορικούς φοιτητές και υπότροφους, που ενσκήπτουν σε ένα ευρύ φάσμα της βασικής και κλινικής έρευνας και παράγουν πάνω από 1.400 δημοσιεύσεις το χρόνο. Περαιτέρω, κάθε χρόνο διεξάγονται πάνω από 1.000 κλινικές μελέτες και για το οικονομικό έτος 2009-10, οι ερευνητές του MUHC RI προσέλκυσαν περισσότερα από 130 εκατομμύρια δολάρια εξωτερικής χρηματοδότησης. Το Ινστιτούτο είναι ο ερευνητικός βραχίονας του the McGill University Health Centre και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου McGill. Η έρευνα οργανώθηκε υπό έντεκα άξονες έρευνας (ή προγράμματα), μερικοί από τους οποίους είναι αφιερωμένοι στην έρευνα για συγκεκριμένες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, οι αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις. Άλλοι άξονες επικεντρώνονται στη μελέτη της γενετικής, της γονιδιωματικής, και, γενικότερα, σε τομείς, που αφορούν σε όλο το φάσμα της υγειονομικής περίθαλψης. Οι ερευνητές συνεργάζονται στενά μεταξύ τους και συγκροτούν, εν τέλει, πολυεπιστημονικές ομάδες, οι οποίες μελετούν τα πολύπλοκα ζητήματα, που αντιμετωπίζει η σύγχρονη ιατρική.

Ho¦Γpital_de_Montre¦Βal_pour_enfants

Διδασκαλία

Το MUHC υπερηφανεύεται για την ποιότητα και την ακρίβεια της κλινικής και επιστημονικής εκπαίδευσής του. Κάθε χρόνο, σχεδόν 3.000 άνθρωποι εκπαιδεύονται στο MUHC, συμπεριλαμβανομένων 825 ιατρικών και χειρουργικών  μεταπτυχιακών φοιτητών, 1.075 νοσηλευτών, 450 φοιτητών Ιατρικής και 525 σχετιζόμενων με την υγεία φοιτητών. Τα συνεχιζόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούν, επίσης, αναπόσπαστο μέρος της διδασκαλίας, παρέχοντας την καλύτερη φροντίδα στους ασθενείς. Όλοι οι γιατροί στο MUHC διορίζονται στη Ιατρική Σχολή McGill.

Η Ιατρική Σχολή προσφέρει τόσο κλινικά, όσο και επιστημονικά, προγράμματα κατάρτισης. Ένα μεγάλο ποσοστό της εν λόγω εκπαίδευσης πραγματοποιείται εντός των νοσοκομείων του MUHC. Τα προγράμματα προσφέρονται σε όλα τα εκπαιδευτικά επίπεδα, ενώ παρέχονται, επίσης, προγράμματα συνεχούς εκπαίδευσης για τα μέλη του διδακτορικού προσωπικού, καθώς και ένα πρόγραμμα δημόσιας εκπαίδευσης στην επιστήμη και την ιατρική.

Réseau Universitaire Intégré de Santé

Hopital_de_Lachine_01Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Κεμπέκ δημιούργησε τέσσερα ολοκληρωμένα πανεπιστημιακά δίκτυα υγείας (RUIS) σε όλο το Κεμπέκ το 2003. Το MUHC είναι το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του δικτύου McGill, όπου υπάγονται περιοχές, που αντιπροσωπεύουν ένα πληθυσμό 1,7 εκατομμυρίων ανθρώπων, που ζουν σε 953.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το McGill RUIS συντονίζει υπηρεσίες τριτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, διδασκαλίας και ερευνητικών δραστηριοτήτων στις συγκεκριμένες τοποθεσίες και παρέχει εξειδικευμένη περίθαλψη και δραστηριότητες κατάρτισης στις περιφέρειες.

Αξιολόγηση τεχνολογίας

Η μονάδα αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας του MUHC (TAU) είναι ένα σημαντικό όργανο, που ρόλος του είναι να συμβουλεύει το ακαδημαϊκό κέντρο υγείας, προκειμένου να λαμβάνονται οι δύσκολες αποφάσεις κατανομής των πόρων, προσεγγίζοντας τα θέματα βασιζόμενη σε έγκυρες, επιστημονικές αξιολογήσεις της τεχνολογίας και μέσω μιας διαφανούς και δίκαιης διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Σε συνεχή βάση δίνει προτεραιότητα στον εξοπλισμό, τα φάρμακα και τις διαδικασίες, που χρησιμοποιούνται από τους επαγγελματίες υγείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη παροχή φροντίδας με την καλύτερη χρήση των πόρων.

Όλα τα νοσοκομεία διαθέτουν κέντρα πληροφόρησης ασθενών, που παρέχουν στους ίδιους και στις οικογένειές τους υποστήριξη, καθώς και τις τελευταίες ιατρικές πληροφορίες. Μέρος του υλικού είναι δίγλωσσο (Αγγλικά / Γαλλικά), ενώ μερικά κέντρα διαθέτουν υπολογιστές, που μπορεί να συνδέουν τους χρήστες με αξιόπιστες και επίκαιρες πληροφορίες για την υγεία των καταναλωτών σχετικά με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Διαθέτουν, επίσης, βιβλιοθηκάριους πρόθυμους να βοηθήσουν τους χρήστες, ώστε να βρουν το είδος των πληροφοριών, που αναζητούν.

Τέλος, οι βιβλιοθήκες των νοσοκομείων είναι πλήρως εξοπλισμένες με ηλεκτρονικό, οπτικοακουστικό και έντυπο υλικό, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των ιατρικών και επιστημονικών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ιστορίας της ιατρικής.

New MUHC-Glen Campus

Το Νέο MUHC

Το Νέο MUHC αποσκοπεί στη βελτίωση της προσφερόμενης φροντίδας και, ως ακαδημαϊκό κέντρο υγείας, έχει τέσσερεις αποστολές: την παροχή εξειδικευμένης φροντίδας στους ασθενείς, τη διδασκαλία της επόμενης γενιάς των επαγγελματιών υγείας, τη διεξαγωγή βασικής και κλινικής έρευνας, και την αξιολόγηση των νέων τεχνολογιών. Για την υλοποίηση αυτών διεξάγει εργασίες ανάπλασης αξίας $2,355 δισ. στο Γενικό Νοσοκομείο του Μόντρεαλ, στο Glen και στο Νοσοκομείο Lachine, ούτως ώστε να προσφέρει άριστους επαγγελματίες υγείας σε ένα λειτουργικό περιβάλλον, για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και αποτελεσματική φροντίδα των ασθενών και των οικογενειών τους.

Στο Glen ειδικότερα δημιουργείται μια νέα στέγη για το Montreal Children’s Hospital, το Royal Victoria Hospital, το Montreal Chest Institute, το Research Institute of the MUHC (που αναμένεται να καταταχθεί μεταξύ των πιο προηγμένων ερευνητικών κέντρων της ηπείρου), το Shriners Hospitals for Children, ενώ παράλληλα θα στεγάσει ένα νέο Αντικαρκινικό Κέντρο.

Θέτοντας τους ασθενείς και τις οικογένειες στο κέντρο του σχεδιασμού των νέων εγκαταστάσεων, έχει δημιουργηθεί, μέσω καινοτόμων αρχιτεκτονικών σχεδίων και ένα θεραπευτικό περιβάλλον όπου η υψηλή τεχνολογία συναντά τον άνθρωπο και όπου το απόρρητο, η αξιοπρέπεια, η αποτελεσματικότητα και η καινοτομία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού.

Οι ασθενείς στις νέες εγκαταστάσεις θα έχουν το δωμάτιό τους, όπου το φυσικό φως, ο άνετος χώρος για την οικογένεια, στον οποίο μέλη της θα μπορούν να μείνουν το βράδυ, ο κλιματισμός και το ιδιωτικό μπάνιο, θα συμβάλουν στην «επούλωση» του σώματος και του νου. Παράλληλα, στα μονόκλινα δωμάτια περιορίζονται οι μολύνσεις και εξασφαλίζεται η εύκολη διαβίωση των ασθενών.

Οι μεγάλοι χώροι των δωματίων θα εξασφαλίζουν την εύκολη μετακίνηση του ιατρικού εξοπλισμού, προκειμένου οι θεραπείες να γίνονται χωρίς να απαιτείται η μετακίνηση των ασθενών, γεγονός που θα συμβάλλει στη δημιουργία αισθήματος ασφαλείας. Εξάλλου, έρευνες δείχνουν ότι, το περιβάλλον του ασθενούς επηρεάζει σημαντικά την ταχύτητα της ανάρρωσης. Έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι, το φυσικό φως, τα χρώματα και η παρουσία της τέχνης, αλλά και τα θετικά μέσα απόσπασης της προσοχής, όπως η τηλεόραση και το διαδίκτυο, μειώνουν το άγχος και επιταχύνουν την ανάρρωση.

Επίσης, με την προμήθεια του τελευταίας τεχνολογίας διαγνωστικού και θεραπευτικού εξοπλισμού και των πλέον σύγχρονων συστημάτων πληροφορικής, το νέο MUHC αναμένεται να καταστεί ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στον τομέα των τεχνολογιών της υγείας. Πρόκειται να επενδυθούν πάνω από 280 εκατομμύρια δολάρια σε διαγνωστικό εξοπλισμό, για πιο γρήγορα αποτελέσματα και βελτίωση της φροντίδας, ενώ τα συστήματα πληροφορικής και επικοινωνιών θα συνδέουν τις τρεις εγκαταστάσεις με τις έτερες του δικτύου, αλλά και με ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο.

Share.

About Author

Ιατρικός Συντάκτης

Leave A Reply

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.