Β’ Πνευμονολογική Κλινική, Σισμανόγλειο ΓΝΑ

0

Στο Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο της Αθήνας λειτουργεί αφ’ ενός μεν ιατρείο διακοπής καπνίσματος κάθε Τρίτη, καθώς και ιατρείο χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και αποκατάστασης κάθε Πέμπτη, με τηλεφωνικό ραντεβού. Στο ιατρείο διακοπής καπνίσματος εξετάζονται καπνιστές που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα και να διαπιστωθούν τυχόν βλάβες της υγείας τους από την καπνιστική συνήθεια. Για τη διακοπή της καπνιστικής συνήθειας υπάρχει υποστήριξη ψυχολογική καθώς και φαρμακευτική, ώστε να υποβοηθηθεί ο καπνιστής να διακόψει εύκολα το κάπνισμα.

Η υπεύθυνη του ιατρείου διακοπής καπνίσματος, επισκέπτρια υγείας κα. Μαρία Δημητριάδου, τηρεί τα αρχεία και διαχειρίζεται το υλικό ενημέρωσης των ασθενών, αλλά και την επιτήρηση και καθορισμό της πορείας τους στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος. Το ιατρείο χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας αποτελεί το μοναδικό ιατρείο στα νοσοκομεία της Αττικής που παρακολουθεί αποκλειστικά ασθενείς με τη νόσο και στοχεύει στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου, ενώ παράλληλα παρακολουθεί την πορεία και ασκεί συμβουλευτική στην συμμόρφωση με τη θεραπεία και κατευθύνει τους ασθενείς στη μονάδα αποκατάστασης, της οποίας υπεύθυνος είναι ο πνευμονολόγος ιατρός κ. Εμμανουήλ Καστανάκης και η κα. Φίλια Διαμαντέα.

Επίσης υπάρχει το ιατρείο φυματίωσης, το οποίο επισκέπτονται ασθενείς για καθορισμό και παρακολούθηση της πορείας τους, αλλά και άτομα του περιβάλλοντος του ασθενούς για διαπίστωση τυχόν μόλυνσης από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης.

Στον πάσχοντα δίδονται οδηγίες για την φαρμακευτική και υγιεινο-διαιτητική αγωγή του καθώς και οδηγίες για την προστασία των ατόμων του αμέσου περιβάλλοντός του. Τη γενική εποπτεία των τμημάτων αυτών έχει ο ιατρός κ. Στυλιανός Μιχαηλίδης, πνευμονολόγος – εντατικολόγος, συντονιστής διευθυντής της μονάδας επαγγελματικών νοσημάτων και φυματίωσης και συντονιστής της ομάδας ΧΑΠ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Το εν λόγω τμήμα υπάγεται στη β΄ πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου, υπό τη διεύθυνση της πνευμονολόγου κας Βασιλικής Φιλαδιτάκη. Η εν λόγω κλινική διαθέτει και τακτικό ιατρείο βρογχικού άσθματος, του οποίου υπεύθυνη είναι η διευθύντρια ιατρός πνευμονολόγος κα. Μαρία Αγγελίδου. Στο ιατρείο αυτό παρακολουθούνται ασθενείς με βρογχικό άσθμα, καθορίζεται ο βαθμός ελέγχου της νόσου και τροποποιείται ανάλογα η λαμβανόμενη θεραπευτική αγωγή.

Στη β΄ πνευμονολογική κλινική υπάγεται και η μονάδα κυστικής ίνωσης, υπό τη διεύθυνση του ιατρού διευθυντή κ. Ηλία Ιγγλέζου, που είναι το μοναδικό τμήμα στο λεκανοπέδιο για την αντιμετώπιση ενήλικων ασθενών με κυστική ίνωση.

Με τη μονάδα μελέτης ύπνου του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, συνεργάζονται οι πνευμονολόγοι ιατροί της β΄ πνευμονολογικής κλινικής κ.κ. Χρυσούλα Μανιού και Εμμανουήλ Καστανάκης.

Share.

About Author

Δρ., πνευμονολόγος εντατικολόγος, συντονιστής διευθυντής της μονάδας επαγγελματικών νοσημάτων και φυματίωσης και συντονιστής της ομάδας ΧΑΠ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Comments are closed.