Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική Π.Γ.Ν. «Αττικόν»

0

Μαρία Αναστασίου-Νανά, καθηγήτρια ιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, καρδιολόγος, διευθύντρια β΄ πανεπιστημιακής καρδιολογικής κλινικής ΠΓΝ «Αττικόν»

Η Β΄ καρδιολογική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών ξεκίνησε τη λειτουργία της στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» το 2003 και σε σύντομο χρονικό διάστημα οργανώθηκε σε μια από τις καλύτερες καρδιολογικές κλινικές της χώρας. Παρέχει όλες τις διαγνωστικές και θεραπευτικές καρδιολογικές υπηρεσίες σε ειδικά τμήματα, εργαστήρια και ειδικές μονάδες.

Στην κλινική λειτουργούν μονάδα εμφραγμάτων, μονάδα αυξημένης φροντίδας, αιμοδυναμικό εργαστήριο, εργαστήριο ηλεκτροφυσιολογίας, μονάδα καρδιακής ανεπάρκειας και υπερηχογραφικά εργαστήρια. Επιπλέον, υπάρχουν τα εξωτερικά ιατρεία, στα οποία οι γιατροί της κλινικής δέχονται καθημερινά ασθενείς ποικίλων καρδιολογικών νοσημάτων. Στα εξωτερικά ιατρεία, τα τμήματα είναι τα εξής:

  • Εργαστήριο δοκιμασίας κόπωσης
  • Τμήμα προληπτικής καρδιολογίας
  • Αρρυθμιολογικό-Συγκοπής
  • Μυοκαρδιοπαθειών (περιοριστικής-διατακτικής-υπερτροφικής)
  • Βηματοδοτικό-Απινιδωτών
  • Αντιυπερτασικό
  • Υπολιπαιδιμικό
  • Δοκιμασίας ανάκλησης (tilting test)
  • Εργαστήριο συνεχούς καταγραφής καρδιακού ρυθμού (Holter) ρυθμού

Η μονάδα της καρδιακής ανεπάρκειας είναι στελεχωμένη από γιατρούς με διεθνές κύρος και θεωρείται ιδιαίτερα πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα. Σημαντικό είναι το τμήμα της ηχωκαρδιογραφίας, που στελεχώνεται από έμπειρο ιατρικό προσωπικό. Η χρήση στο εργαστήριο σύγχρονων μηχανημάτων επιτρέπει την καλύτερη διερεύνηση των ασθενών και τη διεξαγωγή ποικίλων ερευνητικών πρωτοκόλλων.

Το αιμοδυναμικό εργαστήριο και η μονάδα οξέων εμφραγμάτων είναι από τα κυριότερα στο πρόγραμμα πρωτογενών αγγειοπλαστικών για την αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου. Είναι αξιοσημείωτο ότι το αιμοδυναμικό εργαστήριο είναι ανάμεσα στα ελάχιστα κέντρα διαδερμικής εμφύτευσης αορτικής βαλβίδας. Το ιατρείο πνευμονικής υπέρτασης αποτελεί μια σημαντική διακλινική προσπάθεια από τη β΄ καρδιολογική κλινική, τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, την πνευμονολογική κλινική και τη δ΄ παθολογική κλινική, για τη διερεύνηση και αντιμετώπιση των ασθενών με πνευμονική υπέρταση.

Το τμήμα της επιδημιολογίας αποτελούμενο από το αντιυπερτασικό, υπολιπιδαιμικό και αγγειολογικό τμήμα, προσφέρει πρότυπη διερεύνηση και αντιμετώπιση των προδιαθεσικών παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου. Πρωταγωνιστικό ρόλο στη λειτουργία της έχει το εργαστήριο ηλεκτροφυσιολογίας-βηματοδότησης, το οποίο είναι άρτια εξοπλισμένο και στελεχωμένο από έμπειρους ηλεκτροφυσιολόγους που επιδίδονται στην ενδελεχή μελέτη και θεραπεία των αρρυθμιών.

Η β΄ πανεπιστημιακή καρδιολογική κλινική, εκτός από το κλινικό έργο, «εστιάζει» ταυτόχρονα την προσοχή της στο εκπαιδευτικό έργο των φοιτητών, των μεταπτυχιακών φοιτητών και των ειδικευομένων στην καρδιολογία γιατρών, ως και στο ερευνητικό της έργο. Το έργο της κλινικής έχει σημαντικά αυξηθεί σε όλους τους τομείς τα τελευταία χρόνια. Έτσι, στη β΄ πανεπιστημιακή καρδιολογική κλινική την περίοδο από 1/1/2012 μέχρι 6/4/2012 νοσηλεύτηκαν 1023 ασθενείς με πληρότητα κρεβατιών 167%. Τα ανωτέρω στατιστικά στοιχεία δόθηκαν από τη στατιστική υπηρεσία του νοσοκομείου μας.

Βασικές νοσηλευτικές μονάδες

Προϊσταμένες νοσηλεύτριες: Α. Μπουνάκη, Ε. Χήρα

Στην κλινική υπάρχουν δύο κατάλληλα εξοπλισμένες πτέρυγες, η μία εκ των οποίων διαθέτει τηλεμετρίες, αποτελούμενες από εννέα και έξι θαλάμους, αντίστοιχα στις οποίες νοσηλεύονται οι ασθενείς. Οι θάλαμοι των ασθενών διαθέτουν τέσσερα κρεβάτια, ενώ κάθε θάλαμος διαθέτει το δικό του μπάνιο. Για ειδικές περιπτώσεις ασθενών, η κλινική διαθέτει δίκλινους και μονόκλινους θαλάμους. Εκτός από τα παραπάνω, σε κάθε θάλαμο υπάρχει η δυνατότητα χρήσης τηλεόρασης.

Στεφανιαία μονάδα εμφραγμάτων

Υπεύθυνος: αναπ. καθηγητής  Ε. Ηλιοδρομίτης,

Προϊσταμένη νοσηλεύτρια: Κ. Χασιώτη

Η στεφανιαία μονάδα διαθέτει οκτώ βασικές κλίνες και μια εφεδρική με ισάριθμα monitors παρακολούθησης των ασθενών, με δυνατότητα ελέγχου και καταγραφής του καρδιακού ρυθμού, των παραμέτρων της αναπνευστικής λειτουργίας, της καρδιακής παροχής και της μέτρησης των φλεβικών και των αρτηριακών πιέσεων με αιματηρές ή με αναίμακτες μεθόδους. Η μονάδα διαθέτει όλες τις σύγχρονες συσκευές υποβοήθησης του βαρέως πάσχοντος ασθενούς, όπως ενδοαορτική αντλία αντιώθησης, σύγχρονους αναπνευστήρες και συσκευές για συνεχή αιμοκάθαρση-αιμοδιήθηση. Επίσης διαθέτει συσκευή υπερήχων και τελευταίας τεχνολογίας αντλίες και συσκευές χορηγήσεως φαρμάκων. Στη μονάδα νοσηλεύονται ασθενείς με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, οξεία καρδιακή, αναπνευστική ή νεφρική ανεπάρκεια ή χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία έχει απορρυθμισθεί, έχουν εμφανίσει σύμπλοκες και δυνητικά θανατηφόρες αρρυθμίες, ή έχουν υποβληθεί σε διαδερμική εμφύτευση προσθετικής βαλβίδας.

Η μονάδα είναι στελεχωμένη από δύο ειδικευμένους και δύο ειδικευόμενους γιατρούς, οι οποίοι γνωρίζουν άριστα τη χρήση όλων των συσκευών υποστήριξης των ασθενών.

Μονάδα αιμοδυναμικού ελέγχου και επεμβατικής καρδιολογίας

Υπεύθυνοι: καθηγητής Ι. Λεκάκης, διευθυντής Ε.Σ.Υ.:  Α. Αντωνιάδης

Στελέχωση: επίκουρος καθηγητής Ν. Δαγρές, επιμελητής Α΄ Δ. Καρατζάς, επιμελητής Α΄  Α. Ρηγόπουλος, επιμελητής Α΄  Φ. Κολοκάθης, επιμελητής Α΄  Χ. Παππάς, επιμελητής Β΄  Α. Ζαχαρούλης, υπεύθυνος νοσηλευτής Γ. Κοντοές

Το εργαστήριο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Νοέμβριο του 2003. Τον Ιανουάριο του 2007, ξεκίνησε η λειτουργία και δεύτερης αίθουσας στον 2ο όροφο. Στο αιμοδυναμικό εργαστήριο πραγματοποιούνται στεφανιογραφίες, αγγειοπλαστικές στεφανιαίων αρτηριών, δεξιός και αριστερός καθετηριασμός, κατάλυση μεσοκοιλιακού διαφράγματος με χρήση αιθανόλης σε υπερτροφική αποφρακτική μυοκαρδιοπάθεια (septal ablation), βαλβιδοπλαστική και βιοψίες. Στον πίνακα 1 παρουσιάζεται ο αριθμός των αιμοδυναμικών πράξεων τα τελευταία χρόνια.

Πίνακας 1: Επεμβατικές πράξεις στην β’ πανεπιστημιακή καρδιολογική κλινική

Ηλεκτροφυσιολογικό εργαστήριο

Στελέχωση: αναπληρωτής καθηγητής Ι. Ρίζος, αναπληρωτής καθηγητής Ε. Ηλιοδρομίτης, διευθύντρια ΕΣΥ Ε. Συμεωνίδου, διευθύντρια ΕΣΥ Π. Φλεβάρη, επίκουρος καθηγητής Ν. Δαγρές, επιμελητής Α΄ Δ. Λευθεριώτης, υπεύθυνος νοσηλευτής: Γ. Κοντοές

Το ηλεκτροφυσιολογικό εργαστήριο της β’ πανεπιστημιακής καρδιολογικής κλινικής ασχολείται με τη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από αρρυθμίες. Το έργο του έχει δύο βασικούς άξονες:

α) Την εμφύτευση συσκευών. Συγκεκριμένα, εμφυτεύονται βηματοδότες, μόνιμοι απινιδωτές, καθώς και αμφικοιλιακοί βηματοδότες και απινιδωτές, που βοηθούν σημαντικά ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια,

β) την πραγματοποίηση ηλεκτροφυσιολογικών μελετών, όπου διαπιστώνεται η προέλευση διαφόρων αρρυθμιών και επεμβάσεων κατάλυσης, δηλαδή καυτηριασμού (ablation) των αρρυθμιών. Με τις επεμβάσεις κατάλυσης επιτυγχάνεται, ανάλογα με τον τύπο της αρρυθμίας, η πλήρης εξάλειψη της αρρυθμίας σε σημαντικό ποσοστό.

Στο εργαστήριο εφαρμόζονται οι πλέον σύγχρονες μέθοδοι και ο εξοπλισμός περιλαμβάνει τα πλέον εξελιγμένα μέσα, όπως σύστημα τρισδιάστατης ηλεκτροανατομικής χαρτογράφησης, με το οποίο ο γιατρός μπορεί να παρακολουθήσει την κίνηση των καθετήρων μέσα στην καρδιά σε τρεις διαστάσεις και σε πραγματικό χρόνο. Αυτό επιτρέπει την πραγματοποίηση τεχνικά δύσκολων επεμβάσεων. Τέλος, στο εργαστήριο δραστηριοποιείται σημαντικός αριθμός άριστα εκπαιδευμένων γιατρών και νοσηλευτών, τα δε αποτελέσματα είναι άριστα.

Μονάδα καρδιακής ανεπάρκειας

Υπεύθυνος: αναπληρωτής καθηγητής Γ. Φιλιππάτος

Στελέχωση: επίκουρος καθηγητής Ι. Παρίσης

Η μονάδα καρδιακής ανεπάρκειας ξεκίνησε να λειτουργεί το 2006, με τακτικό εξωτερικό ιατρείο. Εκτός από το τακτικό εξωτερικό ιατρείο καρδιακής ανεπάρκειας, στη μονάδα νοσηλεύονται ασθενείς με οξεία ή προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια, διενεργούνται εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις και εφαρμόζονται εξειδικευμένες θεραπευτικές τεχνικές (μη επεμβατικός μηχανικός αερισμός, συσκευές συνεχούς έγχυσης ινοτρόπων, τεχνικές περιφερικής υπερδιήθησης, ψυχομετρικές δοκιμασίες, αξιολόγηση συνοσηροτήτων σε συνεργασία με ειδικούς, συσκευές υποβοήθησης αριστερής κοιλίας). Η μονάδα συμμετέχει, επίσης, σε μελέτες νέων φαρμάκων φάσης ΙΙ και ΙΙΙ. Η μονάδα καρδιακής ανεπάρκειας εκπαιδεύει ειδικευόμενους καρδιολόγους και φοιτητές του 5ου  έτους της ιατρικής και παρέχει μετεκπαίδευση στην καρδιακή ανεπάρκεια σε ειδικούς καρδιολόγους από τη χώρα μας, αλλά και από το εξωτερικό. Επίσης, παρέχει μία φορά την εβδομάδα συμβουλευτικό έργο για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια άλλων καρδιολογικών κλινικών της χώρας. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών, καθώς και των εξωτερικών ασθενών που παρακολουθήθηκαν στη μονάδα καρδιακής ανεπάρκειας έως τον Ιανουάριο 2012, φαίνεται στα σχήματα 1 και 2.

Σχήμα 2

Εργαστήριο αναίμακτων τεχνικών – ηχωκαρδιογραφίας

Υπεύθυνος: αναπληρωτής καθηγητής Ι. Παρασκευαΐδης

Στελέχωση: διευθυντής ΕΣΥ Φ. Πάνου, επίκουρος καθηγητής Λ. Ραλλίδης, επίκουρος καθηγητής Ι. Οικονομίδης, επίκουρος καθηγητής Σ. Λεράκης, επιμελητής Α΄ Α. Φρογκουδάκη, επιμελητής B΄ Α. Βρεττού, υπεύθυνη νοσηλεύτρια: Δ. Δέλγα

Το εργαστήριο αναιμάκτων τεχνικών-ηχωκαρδιογραφίας άρχισε να λειτουργεί το 2005. Έχει τέσσερις ανεπτυγμένους χώρους-εργαστήρια, τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες του νοσοκομείου και στα οποία εφαρμόζονται οι παρακάτω σύγχρονες τεχνικές:

  • Έγχρωμο triplex καρδιάς δύο και τριών διαστάσεων
  • Pulse and Continuous Doppler
  • Strain
  • Διοισοφάγειο υπερηχογράφημα
  • Stress Dobutamine Echo

Στο εργαστήριο βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετά πρωτόκολλα όπως stress echo με αδενοσίνη σε ασθενείς με αρτηριακή υπέρταση, ρευματοειδή αρθρίτιδα, ψωρίαση και σακχαρώδη διαβήτη, όπως και πρωτόκολλα μελέτης δυσυχρονισμού σε καρδιακή ανεπάρκεια, διατατική μυοκαρδιοπάθεια και στεφανιαία νόσο. Το τμήμα των αναίμακτων τεχνικών-ηχωκαρδιογραφίας καλύπτεται από πέντε ειδικούς καρδιολόγους και εκπαιδεύει τόσο ειδικευόμενους καρδιολόγους όσο και φοιτητές του 5ου έτους της ιατρικής.

Είναι ένα από τα εκπαιδευτικά κέντρα της χώρας, τα οποία παρέχουν μετεκπαίδευση στους ειδικούς καρδιολόγους (δύο ανά εξάμηνο). Παράλληλα, διαθέτει διεθνή εκπαιδευτική εμπειρία (έξι εξειδικευμένοι καρδιολόγοι από την Κύπρο έχουν ήδη μετεκπαιδευτεί στο τμήμα υπερήχων). Θεωρείται σήμερα ένα από τα πληρέστερα και καλύτερα εξοπλισμένα εργαστήρια ηχωκαρδιογραφίας στον ελληνικό χώρο. Επίσης, συμμετέχουν και αρκετοί επιστημονικοί συνεργάτες, οι οποίοι έχουν τόσο κλινικό όσο και ερευνητικό έργο. Νοσηλευτικά καλύπτεται από δύο νοσηλεύτριες ΤΕ, καταρτισμένες πλήρως. Οι δραστηριότητες του εργαστηρίου για τα έτη 2003 έως τον Μάιο του 2008 και 2008 έως 2011 φαίνονται στο σχήμα 3.

Σχήμα 3

Ιατρείο καρδιακής αποκατάστασης

Υπεύθυνος: καθηγητής Ιωάννης Λεκάκης

Στο ιατρείο αυτό παραπέμπονται ασθενείς μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου, αορτοστεφανιαία παράκαμψη, ή αγγειοπλαστική για δευτερογενή πρόληψη. Λειτουργεί με στόχο τη διακοπή καπνίσματος, την ψυχολογική υποστήριξη, τη διατροφική παρέμβαση και την τροποποίηση γενικά των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Στελεχώνεται με καρδιολόγους, ψυχολόγο και ειδικό για διατροφικές παρεμβάσεις διατροφολόγο.

Αγγειολογικό εργαστήριο

Το αγγειολογικό εργαστήριο του τμήματος προληπτικής καρδιολογίας μελετά τη σχέση των μεταβολών των αγγειολογικών παραμέτρων στη διάγνωση, πρόγνωση και θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Με σύγχρονες και πρωτοποριακές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα μεθόδους μελετά τη λειτουργία του ενδοθηλίου και του ενδοθηλιακού γλυκοκάλυκα, τη λειτουργία της μικροκυκλοφορίας, τις ελαστικές ιδιότητες της αορτής και των περιφερικών αγγείων, καθώς και την έκταση της αθηρωμάτωσης στο περιφερικό αγγειακό δίκτυο. Στον τομέα της πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψη μελετούνται ασθενείς με υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, στεφανιαία νόσο και συστηματικές φλεγμονώδεις νόσους, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ψωρίαση και πρώτου βαθμού συγγενείς αυτών. Στον τομέα διάγνωσης μελετάται η αξία νεώτερων τεχνικών εκτίμησης της λειτουργίας του αγγειακού τοιχώματος στην ανίχνευση υποκλινικών μορφών αθηρωμάτωσης και στεφανιαίας νόσου συγκριτικά με παλιότερες τεκμηριωμένες μεθόδους. Τέλος, μελετούνται παρεμβάσεις που αφορούν τη βελτίωση της λειτουργίας του αγγειακού δικτύου με τροποποίηση παραγόντων κινδύνου όπως η διακοπή καπνίσματος με ή χωρίς χορήγηση φαρμακευτικών παραγόντων, με τη χορήγηση νέων αντιφλεγμονωδών παραγόντων και νεώτερων αντιυπερτασικών φαρμάκων.

Υπολιπιδαιμικό ιατρείο

Το υπολιπιδαιμικό ιατρείο εντάσσεται στο τμήμα της προληπτικής καρδιολογίας της κλινικής. Κύριο αντικείμενο ενασχόλησης είναι η αντιμετώπιση δυσλιπιδαιμιών με παράλληλη παρέμβαση και σε όλους τους άλλους παράγοντες κινδύνου της στεφανιαίας νόσου (ολιστική αντιμετώπιση). Αποτελεί παράλληλα ιατρείο παραπομπής δύσκολων περιπτώσεων δυσλιπιδαιμιών (π.χ. ασθενών με ετερόζυγο οικογενή υπερχοληστερολαιμία, ή ασθενών που παρουσιάζουν δυσανεξία στα υπολιπιδαιμικά φάρμακα).

Αντιυπερτασικό ιατρείο

Το αντιυπερταστικό ιατρείο της β΄ πανεπιστημιακής καρδιολογικής κλινικής, το οποίο είναι τμήμα του ιατρείου προληπτικής καρδιολογίας, ασχολείται με τη διαγνωστική προσέγγιση και θεραπευτική αντιμετώπιση ενός μεγάλου αριθμού ασθενών με συστηματική αρτηριακή υπέρταση και την ανίχνευση των βλαβών των οργάνων-στόχων. Το αντιυπερτασικό ιατρείο στελεχώνεται από άριστα κατηρτισμένο επιστημονικό προσωπικό και η υλικοτεχνική του υποδομή περιλαμβάνει συσκευές 24ωρης καταγραφής της αρτηριακής πίεσης όπως και συσκευές εβδομαδιαίας μέτρησης της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι, η χρήση των οποίων συμβάλλει καταλυτικά στη διαχείριση και σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση των υπερτασικών ασθενών. Ερευνητικά, το αντιυπερτασικό ιατρείο παρουσιάζει δυναμική παρουσία, κυρίως στον χώρο της εκτίμησης των βλαβών οργάνων στόχων.

Εργαστήριο καρδιοαναπνευστικής δοκιμασίας κόπωσης

Το εργαστήριο της καρδιοαναπνευστικής δοκιμασίας κόπωσης αποτελεί ένα σύγχρονο πρότυπο, τεχνολογικά πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο από καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό για την εκτίμηση της ικανότητας προς άσκηση ασθενών με καρδιακά νοσήματα.

Λειτουργεί σε συστηματική βάση στα πλαίσια των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και εξετάζει ασθενείς, οι οποίοι προσέρχονται αιτιώμενοι δύσπνοια προσπαθείας αγνώστου αιτιολογίας, γνωστό ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας, αναπνευστικής ανεπάρκειας, μυοκαρδιοπαθειών, πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης, συστηματικής αρτηριακής υπέρτασης, συγγενών καρδιοπαθειών. Ο χώρος του εργαστηρίου είναι εξοπλισμένος με ειδικό στατικό εργομετρικό ποδήλατο, μηχάνημα για την καταγραφή και την ποσοτική ανάλυση των αερίων και ηλεκτροκαρδιογράφο. Το ερευνητικό έργο του εργαστηρίου περιλαμβάνει τη συμμετοχή της καρδιοαναπνευστικής δοκιμασίας κόπωσης σε ερευνητικά πρωτόκολλα ασθενών με επηρεασμένη καρδιακή και/η αναπνευστική λειτουργία.

Μονάδα πνευμονικής υπέρτασης

Υπεύθυνοι: καθηγητής Ι. Λεκάκης, αναπληρωτής καθηγητής εντατικής θεραπείας-παθολογίας Στέλιος Ε. Ορφανός

Το ιατρείο πνευμονικής υπέρτασης αποτελεί μια διακλινική προσπάθεια από τη β΄ καρδιολογική κλινική, τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, την πνευμονολογική κλινική και τη δ΄ παθολογική κλινική. Λειτουργεί με βάση όλους τους σύγχρονους κανόνες λειτουργίας των μονάδων πνευμονικής υπέρτασης και τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες. Εφαρμόζει όλες τις μεθόδους εκτίμησης ασθενών με πνευμονική υπέρταση όπως καθετηριασμό και εκτίμηση αγγειοδραστικότητας, ηχωκαρδιογραφική εκτίμηση, αξονική τομογραφία, δοκιμασία εξάλεπτης βάδισης, καρδιοαναπνευστική κόπωση. Θεραπευτικά εφαρμόζονται όλες οι σύγχρονες φαρμακευτικές μέθοδοι σε μεγάλο αριθμό ασθενών που παραπέμπονται από όλη την Ελλάδα.

Πρωτόκολλα

Ένα ακόμη σημαντικό έργο για την κλινική μας είναι η έρευνα. Αυτήν τη στιγμή έχουμε σε εξέλιξη ερευνητικά πρωτόκολλα, τα οποία εκτελούνται σε όλους τους τομείς της καρδιολογίας. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι συμμετέχουμε (εκτός από τις δικές μας έρευνες) και σε διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες. Στον τομέα της μοριακής καρδιολογίας αναπτύσσεται ιδιαίτερη ερευνητική δραστηριότητα όσον αφορά τη μελέτη μηχανισμών που οδηγούν στην εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας. Ειδικότερα, υπάρχει συνεργασία με το τμήμα βιολογίας των καρδιαγγειακών παθήσεων του πανεπιστημίου του Cincinatti των ΗΠΑ και το τμήμα μοριακής βιολογίας του ιδρύματος ιατροβιολογικών ερευνών της ακαδημίας Αθηνών, με στόχο τη διερεύνηση γενετικών παραγόντων που παίζουν ρόλο στην εκδήλωση της διατατικής μυοκαρδιοπάθειας και της καρδιακής ανεπάρκειας. Ο αριθμός των δημοσιεύσεων είναι σημαντικός και αυξάνεται κάθε χρόνο.

Συνέδρια

Η κλινική οργανώνει ετησίως τρία επιστημονικές εκδηλώσεις (σεμινάρια) στους τομείς της καρδιαγγειακής απεικόνισης, της προληπτικής καρδιολογίας και της καρδιακής ανεπάρκειας. Κύρια παρουσία της β΄ πανεπιστημιακής καρδιολογικής κλινικής είναι το ετήσιο συνέδριο «Εξελίξεις στην καρδιολογία τον χρόνο που πέρασε και προοπτικές που διαφαίνονται για τον επόμενο χρόνο» σε ειδικό διήμερο συνέδριο. Οι εξελίξεις στους αναφερόμενους τομείς εκδίδονται παράλληλα στο τριμηνιαίο περιοδικό με τίτλο «Εξελίξεις και προοπτικές στην καρδιολογία», το οποίο διανέμεται δωρεάν σε 2.000 καρδιολόγους.

Μέλη ΔΕΠ

  • Μαρία Αναστασίου-Νανά, καθηγήτρια, διευθύντρια.
  • Γιάννης Λεκάκης, καθηγητής.
  • Στάθης Ηλιοδρομίτης, αναπληρωτής καθηγητής.
  • Γιάννης Ρίζος, αναπληρωτής καθηγητής.
  • Γιάννης Παρασκευαΐδης, αναπληρωτής καθηγητής.
  • Γεράσιμος Φιλιππάτος, αναπληρωτής καθηγητής.
  • Νίκος Δαγρές, επίκουρος καθηγητής.
  • Λουκιανός Ραλλίδης, επίκουρος καθηγητής.
  • Γιάννης Παρίσης, επίκουρος καθηγητής.
  • Σταμάτης Λεράκης, επίκουρος καθηγητής.
  • Ιγνάτιος Οικονομίδης, επίκουρος καθηγητής.

Γιατροί ΕΣΥ

  • Απόστολος Πέτρου, διευθυντής ΕΣΥ.
  • Φώτης Πάνου, διευθυντής ΕΣΥ.
  • Ευτυχία Συμεωνίδου, διευθύντρια ΕΣΥ.
  • Αίαντας Αντωνιάδης, διευθυντής ΕΣΥ.
  • Παναγιώτα Φλεβάρη, διευθύντρια ΕΣΥ.
  • Αλεξάνδρα Φρογκουδάκη, επιμελήτρια α΄ ΕΣΥ.
  • Δημήτρης Καρατζάς, επιμελητής α΄ ΕΣΥ.
  • Ελένη Τριανταφυλλίδη, επιμελήτρια α΄ ΕΣΥ.
  • Άγγελος Ρηγόπουλος, επιμελητής α΄ ΕΣΥ.
  • Διονύσης Λευθεριώτης, επιμελητής α΄ ΕΣΥ.
  • Φώτης Κολοκάθης, επιμελητής α΄ ΕΣΥ.
  • Χρήστος Παππάς, επιμελητής α΄ ΕΣΥ.
  • Αχιλλέας Ζαχαρούλης, επιμελητής β΄ ΕΣΥ.
  • Αγάθη Βρεττού, επιμελήτρια β΄ ΕΣΥ.

Επιστημονικοί συνεργάτες

  • Ηλίας Τσούγκος, καρδιολόγος.
  • Καλλιρρόη Κουρέα, καρδιολόγος.
  • Γιάννης Αλεξανιάν, καρδιολόγος.
  • Σταυρούλα Γαϊτάνη, καρδιολόγος.

 

Share.

About Author

καθηγήτρια ιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, καρδιολόγος, διευθύντρια β΄ πανεπιστημιακής καρδιολογικής κλινικής ΠΓΝ «Αττικόν»

Leave A Reply

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.