Ένας στους δύο Ευρωπαίους δεν πάει στο γιατρό λόγω χρημάτων

0

Τη δυσμενή οικονομική κατάσταση των Ευρωπαίων αποτυπώνει νέα έρευνα της Ipsos καθώς όπως απάνω από ένας στους δύο (51%) αναγκάστηκαν τουλάχιστον μία φορά μέσα στους τελευταίους έξι μήνες να μην επισκεφθούν τον γιατρό (ενώ τον είχαν ανάγκη), επειδή δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν ή γιατί αποφάσισαν να κάνουν οικονομία, περικόπτοντας κάποιες δαπάνες.

Oι περικοπές στις δαπάνες ιατρικής περίθαλψης, φαγητού και θέρμανσης βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» της μελέτης που διενεργήθηκε από κοινού με την γαλλική φιλανθρωπική οργάνωση Secours Populaire, σκιαγραφώντας την οικονομική κατάσταση των Ευρωπαίων τους τελευταίους έξι μήνες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας σχεδόν ένας στους τρεις Ευρωπαίους (29%) δήλωσε ότι ζει σε επισφαλείς συνθήκες, παρά το γεγονός ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 5,5% από 6,1% πριν από έξι μήνες.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η κατάσταση είναι ανησυχητική, ακόμη και με τον επιβραδυμένο πληθωρισμό του 2023. Η στέρηση διαπιστώνεται ιδιαίτερα στις μεσαίες τάξεις.

Η έρευνα περιλάμβανε ερωτηθέντες από 10 ευρωπαϊκές χώρες: Γαλλία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Ιταλία, Πολωνία και Γερμανία.

Το ζήτημα της υγείας είναι εξίσου σημαντικό με το ζήτημα της διατροφής, με ανησυχητικές επιπτώσεις, προειδοποίησε ο Sébastien Thollot, εθνικός γραμματέας της Secours Populaire, σε συνέντευξή του στη EURACTIV.

Αν και οι προβληματισμοί για την ανασφάλεια επηρεάζουν όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, ανεξαρτήτως πλούτου ή ΑΕΠ, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στην Ελλάδα και τη Μολδαβία, σύμφωνα με τον Thollot της Secours Populaire.

«Το ζήτημα της υγείας είναι παρόμοιο με το θέμα των τροφίμων: οι άνθρωποι εγκαταλείπουν ό,τι είναι απαραίτητο και αυτό είναι ένας πολύ ανησυχητικός δείκτης», τόνισε ο Sébastien Thollot, Εθνικός Γραμματέας της Secours Populaire, σε συνέντευξή του στο EURACTIV.

Ωστόσο, το ποσοστό για την πρόσβαση στην υγεία διαφέρει από χώρα σε χώρα: όταν το 41% των Ρουμάνων, των Σέρβων και των Πολωνών εμφανίζονται προβληματισμένοι, μόλις το 22% των Βρετανών και 21% των Γερμανών δείχνουν ανήσυχοι. Παρόμοια ποσοστά έχουν η Γαλλία και η Ιταλία (37%) και η Ελλάδα και η Πορτογαλία (36%).

Τα παιδιά επηρεάζονται επίσης με το 36% των γονέων να μην μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες όπως φαγητό, σχολικά δίδακτρα, υγειονομική περίθαλψη ή ένδυση.

Η κατάσταση σε Ελλάδα και Μολδαβία

Ενώ τα προβλήματα ανασφάλειας επηρεάζουν όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, ανεξάρτητα από τον πλούτο ή το ΑΕΠ, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στην Ελλάδα και στην υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, τη Μολδαβία, δήλωσε ο Thollot της Secours Populaire.

Σχεδόν οι μισοί Έλληνες και Μολδαβοί αισθάνονται ότι ζουν σε ιδιαίτερα ανησυχητικές οικονομικές και υλικές συνθήκες.

Για να καλύψουν τις ανάγκες τους, το 60% των Ελλήνων και το 70% των Μολδαβών βασίζονται σε φίλους και συγγενείς που τους δανείζουν ή τους δίνουν χρήματα.

Επιπλέον, το 75% των Ελλήνων και το 67% των Μολδαβών περιορίζουν τα ταξίδια για να εξοικονομήσουν τα έξοδα μεταφοράς.

«Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, το βιοτικό επίπεδο στη Μολδαβία ήταν ήδη πολύ χαμηλό», δήλωσε ο Thollot.

«Όσον αφορά την Ελλάδα, η κρίση του 2008 είχε σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία της», πρόσθεσε.

Ένα πιθανό σχέδιο δράσης της ΕΕ;

Η Γαλλία συγκαταλέγεται επίσης μεταξύ των χωρών που επηρεάζονται από το κύμα αβεβαιότητας που σαρώνει σήμερα την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 58% των Γάλλων φοβάται ότι θα υποπέσει σε φτώχεια βραχυπρόθεσμα, ενώ το 45% θεωρεί δύσκολη την πληρωμή ορισμένων ιατρικών εξόδων.

Ως απάντηση στην αυξανόμενη μάστιγα του, η Γαλλίδα Υπουργός Αλληλεγγύης και Οικογένειας Aurore Bergé ανακοίνωσε την Τρίτη (5 Σεπτεμβρίου) χρηματοδότηση ύψους 156 εκατ. ευρώ για τις ενώσεις επισιτιστικής βοήθειας.

«Ο πληθωρισμός πλήττει κυρίως τους πιο ευάλωτους, τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, τους φοιτητές, τους ηλικιωμένους και τα παιδιά μας», δήλωσε η Bergé σε δελτίο τύπου. «Είμαστε στο πλευρό τους για να καταπολεμήσουμε την επισφάλεια και να στηρίξουμε τις ενώσεις που τους βοηθούν καθημερινά», πρόσθεσε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Thollot, η πολιτική ευθύνη είναι τόσο «εθνική» όσο και «ευρωπαϊκή». Ως εκ τούτου, το φιλανθρωπικό ίδρυμα Secours Populaire δήλωσε ότι θα ήθελε να δει το περίγραμμα ενός σχεδίου δράσης της ΕΕ παρόμοιο με το πρόγραμμα REACT-EU ύψους 47,5 δισεκατ. ευρώ που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών ζημιών που προκάλεσε η πανδημία.

«Χρειαζόμαστε μια ισχυρή πολιτική απάντηση από την ΕΕ», πρόσθεσε η Secours Populaire.

Αν και τα συνολικά αποτελέσματα δεν είναι πολύ αισιόδοξα, η μελέτη καταλήγει με μια ελπιδοφόρα ένδειξη: Παρά τις δυσκολίες, το 76% των Ευρωπαίων είναι διατεθειμένοι να εμπλακούν προσωπικά για να βοηθήσουν τους πιο μειονεκτούντες.

 

Share.

About Author

JP Communications

Comments are closed.