Συνέδρια

0

Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Athens Breast Cancer
22-23 Μαΐου 2015, Αθήνα

Αισιόδοξα τα νεώτερα δεδομένα για τον καρκίνο του μαστού

Η διήμερη αυτή συνάντηση, που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Κολλέγιο Μαστολογίας, είχε ως κύριο θέμα την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, δίνοντας έμφαση στην αναγκαιότητα της τριπλής συμμαχίας: των ασθενών, που κυρίως αφορά, της πολιτείας, που καθορίζει το νομικό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση της υγείας, και των γιατρών, που παλεύουν με τις ασθενείς στην πρώτη γραμμή.

Ειδικότερα, ξένοι ομιλητές, μεταξύ των οποίων οι P. Veronesi από το Μιλάνο και M. Rezai από το Dusseldorf, εξέθεσαν τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στη χειρουργική θεραπεία του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με τις οποίες γίνονται άμεσες αποκαταστάσεις μόνο εάν χρειαστεί να αφαιρεθεί ο μαστός και ενισχύεται η μέθοδος της ογκοπλαστικής που καθαρίζει, σώζει το μαστό και τον αναπλάθει. Καταργούνται οι μαστεκτομές και αντικαθιστώνται από τις τεταρτεκτομές, όπως άλλωστε και ο λεμφαδενικός καθαρισμός στις γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού. Απαραίτητη εξακολουθεί να είναι όμως η βιοψία του λεμφαδένα φρουρού για τον προσδιορισμό της κατάστασής του και της μετέπειτα θεραπείας.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου συζητήθηκαν επίσης, οι εξελίξεις που έχουν αλλάξει τον τρόπο προσέγγισης της νόσου, οι οποίες αφορούν στην ανίχνευση και στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, με την κύρια επανάσταση να έχει συντελεστεί στους τομείς της μοριακής γενετικής και της απεικόνισης, αλλά και στο πεδίο της θεραπείας, όπου μεγάλες πρόοδοι έχουν σημειωθεί στον τομέα της διατήρησης του μαστού και της τεχνικής για τον εντοπισμό των θετικών λεμφαδένων που πρέπει να αφαιρεθούν, όπως και στην ανάπτυξη νέων ενδοκρινών ουσιών και νέων χημειοθεραπευτικών και βιομοριακών παραγόντων.

Επίσης, ομιλητές διάσημοι ογκολόγοι, όπως η P. Gardoso και άλλες προσωπικότητες από τον ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο, αναφέρθηκαν στις στοχευμένες θεραπείες, σε όλα τα σύγχρονα φάρμακα, την αποτελεσματικότητα τους και τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Τους συνέδρους απασχόλησε ακόμα η γενετική συμβουλευτική και το θέμα του κληρονομούμενου καρκίνου του μαστού, καθώς και η σημασία της μοριακής υπογραφής για τη χορήγηση της πλέον αποτελεσματικής και ανεκτής θεραπείας. Τα οικονομικά και η οργάνωση της υγείας είχαν την τιμητική τους. Αναλύθηκαν τα οικονομικά που αφορούν τον καρκίνο του μαστού και πώς αυτά συντελούν στη γεφύρωση των διαφορών που υπάρχουν στη φροντίδα που λαμβάνουν οι διάφορες κοινωνικο-οικονομικές ομάδες. Παράλληλα, ένα από τα πλέον βασικά θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν και η ανάγκη ολοκληρωμένων κέντρων μαστού, καθώς και η θέση της πολιτείας για τη χορήγηση υψηλού επιπέδου φροντίδας στους πολίτες της χώρας μας.

Το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στον διακεκριμένο επιστήμονα Umberto Veronesi, ο οποίος αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, στην τεταρτεκτομή, στη βιοψία του λεμφαδένα φρουρού, αλλά και στη διεγχειρητική ακτινοθεραπεία.

shutterstock_109509431

ISCT 2015
27-30 Μαΐου 2015, Λας Βέγκας, ΗΠΑ

Μια συναρπαστική ευκαιρία ενημέρωσης και δικτύωσης για τους συμμετέχοντες σε όλα τα επίπεδα

Με τη συμμετοχή επιστημόνων από όλο τον κόσμο ολοκληρώθηκε το 21ο ετήσιο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Κυτταρικής Θεραπείας (ISCT), το πρόγραμμα του οποίου ήταν δυναμικό και ενδιαφέρον, με παρουσιάσεις μελετών και ενημερώσεις για όλες τις κλινικές εφαρμογές της κυτταρικής θεραπείας.

Ένα από τα θέματα που απασχόλησε το συνέδριο ήταν, τι είδους βλαστοκύτταρα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι δεν διαθέτουν δικά τους νεαρά βλαστοκύτταρα. Η επιστημονική κοινότητα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι κυτταρικές θεραπείες είναι σε εξέλιξη, οι ασθενείς είναι μεγαλύτερης ηλικίας και δεν έχουν βλαστοκύτταρα φυλαγμένα, έχει εγκρίνει τον τελευταίο χρόνο 160 κλινικές μελέτες στις οποίες χρησιμοποιούνται τα βλαστοκύτταρα του λιπώδους ιστού. Επειδή αυτά έχουν την ηλικία του ασθενούς, ένα πεδίο της έρευνας εστιάζει στη βελτίωση των βιολογικών ιδιοτήτων των ενήλικων βλαστοκυττάρων του λιπώδους ιστού. Ένα από τα προγράμματα αυτά βρίσκεται σε εξέλιξη στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, σε συνεργασία με την Biohellenika.

Εκτός από τον λιπώδη ιστό, το ομφαλοπλακουντιακό αίμα (ΟΠΑ) και ο ιστός του ομφαλίου λώρου, που συλλέγονται κατά τη γέννηση, αποτελούν τις πλέον υποσχόμενες πηγές βλαστοκυττάρων για τη θεραπεία του εμφράγματος του μυοκαρδίου, της ΧΑΠ, του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, της ελκώδους κολίτιδας, της πολλαπλής σκλήρυνσης και της μεσογειακής αναιμίας. Επίσης βλαστοκύτταρα του ιστού του ομφαλίου λώρου χρησιμοποιούνται σε πειραματικά μοντέλα για τη θεραπεία της νόσου του Huntington, της νόσου Alzheimer και της Πλάγιας Αμυοτροφικής Σκλήρυνσης. Το ΟΠΑ περιέχει τον μεγαλύτερο αριθμό κυττάρων της άμυνας, και έχουν τη δυνατότητα με την κατάλληλη τροποποίηση να χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία κακοήθων ασθενειών και σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας χωρίς να χρειάζεται χημειοθεραπεία.

Τα βλαστοκύτταρα του ΟΠΑ, επίσης, θεωρούνται καταλληλότερα για τη δημιουργία κυτταρικών σειρών επαγόμενων βλαστοκυττάρων (IPs), επειδή είναι νεαρά και χρειάζονται μικρότερη επέμβαση στα γονίδια τους. Μάλιστα το πανεπιστήμιο του Cambridge έλαβε χρηματοδότηση από τα προγράμματα HORIZON για να δημιουργήσει 10 κυτταρικές σειρές IPs με σκοπό να αναπτύξει αποτελεσματικότερα και φθηνότερα φάρμακα, καθώς και να μελετήσει σε μοριακό επίπεδο μηχανισμούς δημιουργίας ασθενειών. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι πολύ δύσκολα δίδονται άδειες για χρήση πειραματοζώων σε δοκιμές φαρμάκων η συμβολή αυτών των κυτταρικών σειρών είναι πολύτιμη.

Από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα στο πανεπιστήμιο Duke απομονώθηκε ένας παράγοντας που προκαλεί αναγέννηση των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου στα κληρονομικά μεταβολικά νοσήματα, σε τραυματισμούς του εγκεφάλου και στην εγκεφαλική παράλυση λόγω κακής οξυγόνωσης κατά τον τοκετό. Ο ίδιος παράγοντας χρησιμοποιείται στη θεραπεία του αυτισμού, ο οποίος δεν σχετίζεται με κληρονομικά αίτια. Σε ασθένειες που σχετίζονται με μεταβολικά και κληρονομικά νοσήματα και εμπλέκεται το νευρικό σύστημα το νοσοκομείο Duke προβαίνει σε αλλογενείς χρήσεις ΟΠΑ και εφαρμόζει το πρωτόκολλο θεραπείας αιματολογικών ασθενειών. Στο ίδιο νοσοκομείο ο ίδιος παράγοντας χρησιμοποιείται στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

shutterstock_229471678

38th European Cystic Fibrosis Conference
10-13 Ιουνίου 2015, Βρυξέλλες, Βέλγιο
Νέα εποχή στην αντιμετώπιση της νόσου με επαναστατικές θεραπείες
Περισσότεροι από 2.200 ειδικοί στην κυστική ίνωση από τουλάχιστον 50 χώρες του κόσμου συγκεντρώθηκαν στην καρδιά της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχουν στις εργασίες του 38ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Κυστικής Ίνωσης, το οποίο πραγματοποιήθηκε από 10 έως 13 Ιουνίου 2015. Το συνέδριο, που διεξάγεται μία φορά τον χρόνο από την European Cystic Fibrosis Society, έχει αποκτήσει ξεχωριστή σημασία τόσο για την επιστημονική και ιατρική κοινότητα, όσο και για την κοινότητα των ασθενών. Η ECFS είναι μια διεθνής κοινότητα επιστημονικών και κλινικών επαγγελματιών, που έχουν δεσμευτεί για τη βελτίωση της επιβίωσης και της ποιότητας ζωής των ατόμων με κυστική ίνωση, με την προώθηση υψηλής ποιότητας έρευνας, της εκπαίδευσης και φροντίδας.
Από τους τουλάχιστον 2.200 συνέδρους περίπου 80% ήταν Ευρωπαίοι και οι υπόλοιποι από χώρες εκτός Γηραιάς Ηπείρου, ενώ τα θέματα που παρουσιάστηκαν κάλυψαν όλες τις πλευρές της αιτιοπαθογένειας και της αντιμετώπισης της νόσου. Στο πρόγραμμά του συμπεριλήφθηκαν παρουσιάσεις, δορυφορικά συμπόσια, ομάδες εργασίες, ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος, συνεδρίες ePoster και συζητήσεις με ειδικούς.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις στην ιατρική έρευνα, τα νεότερα από τις νέες θεραπείες και οι πρόοδοι στην φροντίδα των πασχόντων, αλλά και των οικείων τους, με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για κάθε παιδί και ενήλικα που ζει με κυστική ίνωση στην Ευρώπη και εκτός αυτής. Η διεξαγωγή του συνεδρίου αποτέλεσε στήριξη και κίνητρο για τους ερευνητές που παλεύουν για καλύτερη επιβίωση και ποιότητα ζωής για τους ασθενείς σε όλη την Ευρώπη.
Όπως έγινε γνωστό, τα νέα για την επαναστατική θεραπεία της κυστικής ίνωσης συνεχίζονται, καθώς πολύ σύντομα αναμένεται η έγκριση για τον συνδυασμό των ουσιών lumacaftor και ivacaftor για τους ομόζυγους ασθενείς με μετάλλαξη ΔF508 που στοχεύουν στο αίτιο της νόσου.
Επίσης, μεταξύ άλλων, έγινε εκτεταμένη αναφορά στο νεογνικό screening για τη νόσο και τη σημασία στη έγκαιρη διάγνωση της πάθησης. Όταν γίνεται έγκαιρη διάγνωση δίνεται νωρίτερα η κατάλληλη θεραπεία με αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα ζωής του ασθενή και παρέχεται σωστή γενετική καθοδήγηση των συγγενών του ασθενούς, με σκοπό την αποφυγή νέων γεννήσεων.
Κατά την εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου απονεμήθηκε το βραβείο της ECFS στον δρ. Κάρλο Καστελάνι, καθηγητή Κλινικής Γενετικής στην Σχολή Ιατρικής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Βερόνα, στην Ιταλία, και προέδρου της Ιταλικής Εταιρείας Κυστικής Ίνωσης. Το Βραβείο της ECFS απονέμεται για να τιμήσει επιστήμονες οι οποίοι με το έργο τους συνέβαλαν αποφασιστικά στην κατανόηση της κυστικής ίνωσης, ή στη θεραπεία, ή την φροντίδα των πασχόντων από αυτήν. Ο δρ Καστελάνι έχει πραγματοποιήσει δεκάδες έρευνες για την επιδημιολογία, τη συσχέτιση φαινοτύπου – γονοτύπου, τη διάγνωση, τον προληπτικό έλεγχο και τη φροντίδα των πασχόντων από κυστική ίνωση, ενώ είναι πρωτοπόρος και στον έλεγχο των νεογνών για τη νόσο.

 

11ο Εθνικό και Διεθνές Συνέδριο «Systemics and Health Care»
10-12 Ιουλίου 2015, Αθήνα
Ένα σημαντικό συνέδριο για τη διαχείριση της οργανωτικής πολυπλοκότητας της υγειονομικής περίθαλψης
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 11ου εθνικού και διεθνούς συνεδρίου «Systemics and Health Care», που διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Συστημικών Μελετών (ΕΕΣΜ), σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Οι επιφανείς Έλληνες και ξένοι προσκεκλημένοι ομιλητές, τα επιστημονικά πάνελ, τα στρογγυλά τραπέζια, προσέλκυσαν ένα μεγάλο αριθμό επιστημόνων. Επιπλέον, η συμμετοχή των μελών της IFSR και της IASCYS, μαζί με εταιρίες συμβούλων εθνικής και διεθνούς εμβέλειας, κατέστησαν το 11ο εθνικό και διεθνές συνέδριο «Systemics and Health Care» ένα πολύ επιτυχημένο και αξέχαστο συνέδριο στην ιστορία της HSSS.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του, επιστήμονες μοιράστηκαν τη φιλοσοφία και την εμπειρία τους, παρουσιάζοντας σύγχρονες και δυναμικές λύσεις για ποιοτικότερη και αποτελεσματικότερη φροντίδα υγείας.
Όπως επισημάνθηκε μεταξύ άλλων, στον τομέα της πλαστικής χειρουργικής καθίσταται αναγκαία η διαρκής πληροφόρηση για νέες τεχνικές και μεθόδους, νέες έρευνες, follow-up, που έρχονται συνέχεια στο φως της δημοσιότητας, αλλά και η διαρκής επαγρύπνηση λόγω της πληθώρας υλικών και μέσων. Τονίστηκε η σημασία της αμοιβαίας και αμφίδρομης ενημέρωσης για την ελεύθερη απόφαση του υποψήφιου, αλλά και για το σωστό προγραμματισμό της επέμβασής του. Αναδείχτηκε η αξία της προσωποκεντρικής προσέγγισης του υποψήφιου για πλαστική επέμβαση και η σημαντικότητα των συναισθημάτων στην ιατρική φροντίδα. Τονίστηκε η αναγκαιότητα θέσπισης κριτηρίων και κινήτρων για τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση, καθώς και την περιοδική αξιολόγηση. Κατατέθηκαν δε προτάσεις για τη βελτιστοποίηση της φροντίδας υγείας, μεταξύ αυτών η προσωπική συμβουλευτική και οι αλλαγές σε θέματα πολιτικής της υγείας με τη συνεργασία των κοινωνικών επιστημών.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε workshop, αντικείμενο του οποίου ήταν τα συστήματα διαχείρισης ποιότητας και ασφάλειας στον χώρο της υγείας. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν θέματα που άπτονταν της διαχείρισης κινδύνων, του ρόλου των διεθνών συστημάτων αξιολόγησης και πιστοποίησης ποιότητας, όπως επίσης και του αντίκτυπου των συστημάτων ποιότητας στον τομέα της υγείας. Συζητήθηκε εκτενώς ο τρόπος εφαρμογής των συστημάτων ποιότητας στις ιατρικές υπηρεσίες, κατά το ευρωπαϊκό πρότυπο DIN EN 15224, μέσα και από τη διεθνή προοπτική που δίνουν υφιστάμενα εργαλεία ελέγχου ποιότητας στις υπηρεσίες υγείας.
Τέλος, κατά την εισήγηση με θέμα «Η Βαριατρική Κλινική ως Κέντρο Αριστείας – Ένα τυπικό παράδειγμα εξειδικευμένης διαπίστευσης ποιότητας» παρουσιάστηκε ένα εξατομικευμένο μοντέλο πιστοποίησης, του οποίου η καινοτομία βασίζεται στον έλεγχο συμμόρφωσης με ένα συγκεκριμένο Code of Practice, επεξεργασμένο και εγκεκριμένο από τον οργανισμό που παρέχει την πιστοποίηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία των μονάδων υγείας με βάση τα standards και τα guidelines που ο οργανισμός αυτός θέτει για την ορθή ιατρική πρακτική, αλλά και την ασφαλή διαχείριση των ασθενών που αφορά η συγκεκριμένη χειρουργική ειδικότητα.

shutterstock_23475565
Alzheimer’s Association International Conference 2015
18-23 Ιουλίου 2015, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Το μεγαλύτερο forum, παγκοσμίως, για την έρευνα της αιτίας, τη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη της νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών

Ερευνητές απ’ όλο τον κόσμο, κλινικοί γιατροί και πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης συγκεντρώθηκαν για να μοιραστούν τα τελευταία ευρήματα των μελετών, θεωριών και ανακαλύψεων που φέρνουν τον κόσμο πιο κοντά στις σημαντικές ανακαλύψεις στο πεδίο της άνοιας.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκε πλήθος μελετών για τις αιτίες και τους παράγοντες εμφάνισης των διαφόρων μορφών άνοιας. Μεταξύ αυτών και μια μελέτη, σύμφωνα με την οποία η νόσος επιδεινώνεται δύο φορές γρηγορότερα στις γυναίκες, παρά στους άνδρες. Το γεγονός εξηγεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, και τον λόγο που υπάρχουν περισσότερες γυναίκες ασθενείς. Η αιτία ενδεχομένως να κρύβεται στη βιολογία του εγκεφάλου των γυναικών.

Έτερα μελέτη εξέτασε το πειραματικό φάρμακο solanezumab, τα ευρήματα της οποίας έδειξαν ότι η ουσία μπορεί να επιτεθεί στην υποκείμενη αιτία και να επιβραδύνει την καταστροφική πρόοδο της ασθένειας. Δεδομένα από τη φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly υποδεικνύουν ότι το εν λόγω φάρμακό της μπορεί να μειώσει το ρυθμό εξέλιξης της άνοιας κατά περίπου ένα τρίτο.

Έγινε παράλληλα γνωστό ότι με την πάροδο του χρόνου οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ θα αναπτύσσουν πιο σοβαρές μορφές της νόσου, με συνέπεια να αυξηθεί το κόστος περίθαλψής τους. Σύμφωνα με τη νέα ανάλυση, οι άνθρωποι που θα εμφανίσουν Αλτσχάιμερ μέχρι σχεδόν τα μέσα του αιώνα μόνο στις ΗΠΑ θα ξεπεράσουν τα 28 εκατομμύρια και το κόστος της φροντίδας τους θα φτάσει σχεδόν το 25% των δαπανών για την υγεία το 2040. Όπως σημείωσαν οι ερευνητές, η πρόληψη και η αποτελεσματική θεραπεία είναι το κλειδί για τον έλεγχο της νόσου.

Ερευνητές, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας, ισχυρίστηκαν ότι η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των ανθρώπων να εμφανίσουν Alzheimer. Όπως σημείωσαν, ο διαταραγμένος ύπνος, ιδιαίτερα όταν αυτός οφείλεται στην υπνική άπνοια, μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της βήτα-αμυλοειδούς πρωτεΐνης, προκαλώντας βλάβες πολύ πριν οι άνθρωποι αναπτύξουν προβλήματα μνήμης.

Επίσης, στο πλαίσιο του AAIC 2015, έγιναν γνωστά τα ευρήματα της πρώτης μελέτης του κινδύνου άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Alzheimer, σε ηλικιωμένους ενήλικες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Σύμφωνα με αυτά, η συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων έχει 93% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει άνοια, συγκριτικά με τα άτομα χωρίς διαβήτη.
Επισημάνθηκε, τέλος, ότι καθοριστικοί παράγοντες για την ανάπτυξη άνοιας ενδεχομένως να είναι η σχολική επίδοση όταν το παιδί είναι 9 – 10 ετών, η εκπαίδευση και η πολυπλοκότητα της εργασίας ενός ατόμου. Άλλες έρευνες εντόπισαν ως παράγοντα κινδύνου για γνωστική έκπτωση και άνοια τη μοναξιά, η οποία επιταχύνει την εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών κατά 20%. Ομοίως, οι καταθλιπτικοί άνθρωποι, η χαμηλή φυσική δραστηριότητα και η υψηλή τηλεθέαση, αποτελούν κινδύνους για εμφάνιση άνοιας.

Laser & Aesthetics Europe 2015
25-27 Ιουλίου 2015, Αθήνα

Οι τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής και των λέιζερ

Με την παρουσία επιφανών επιστημόνων, ομιλητών και συνέδρων πραγματοποιήθηκε το διεθνές συνέδριο «Laser & Aesthetics Europe 2015», κεντρικό μήνυμα του οποίου ήταν «Light of Beauty over the Parthenon», καθώς το συνέδριο πραγματοποιήθηκε μέσα στο 2015, που έχει ανακηρυχθεί ως Διεθνές Έτος Φωτός και Τεχνολογιών βασιζομένων στο Φως από την 68η Συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών.
Επρόκειτο για ετήσιο συνέδριο που συνεκλήθη από την European Laser Association και διοργανώθηκε από την European Society For Laser Aesthetic Surgery (αποτελώντας το 16ο συνέδριό της) σε συνεργασία με την Dutch Aesthetic Laser Association. Απευθυνόταν κυρίως σε ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων σχετικών με τη χρήση και την εφαρμογή των laser. Πραγματοποιήθηκε δε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (ΕΕΠΕΑΧ).
Στο συνέδριο προσήλθαν ειδικοί απ’ όλο τον κόσμο, προκειμένου να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους. Ομιλητές από διαφορετικά πεδία της εφαρμογής των λέιζερ, της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής, της δερματολογίας και άλλων ειδικοτήτων έδωσαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες. Το επιστημονικό πρόγραμμα προσέλκυσε νέους γιατρούς και επιστήμονες του τομέα, καθώς και ήδη καθιερωμένους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, αλλά και ερευνητών. Κατά τη διάρκειά του καλύφθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και οι βασικές ομιλίες στόχευαν στην παροχή επισκοπήσεων και ενημερώσεων σχετικά με τις πιο πρόσφατες έρευνες και κλινικές εφαρμογές.
Το πρωί της πρώτης ημέρας του συνεδρίου διοργανώθηκαν μαθήματα που κάλυψαν πολλές πτυχές μεγάλης σημασίας στον τομέα της αισθητικής και των λέιζερ. Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών και παράλληλα με τις επιστημονικές συνεδρίες πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια προσφέροντας όλες τις επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με τις κλινικές εφαρμογές της τεχνολογίας των λέιζερ.
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκε και συζητήθηκε η εφαρμογή των θεραπειών laser για τις αγγειακές παθήσεις και την αφαίρεση τατουάζ, καθώς και η χρήση τους στην αισθητική χειρουργική, στις μεθόδους λιποαναρρόφησης και στην ανανέωση της επιδερμίδας.
Αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούσαν τις εφαρμογές των laser στη θεραπεία αγγειακών και χρωματικών βλαβών, στην αισθητική γυναικολογία, στην αισθητική πλαστική χειρουργική (βλεφαροπλαστική, face lift, λιποαναρρόφηση κ.λπ.), τις εφαρμογές των laser και συνδυασμό τους με κλασικές μεθόδους για την αντιμετώπιση προβλημάτων του λιπώδους ιστού, εφαρμογές γενικώς των συσκευών εκπομπής ενέργειας στην αισθητική ιατρική και χειρουργική (ραδιοσυχνότητες, υπέρηχοι κ.λπ.), εφαρμογές διοδικών συσκευών χαμηλής εκπομπής (LED) και συσκευών φωτοδιαμόρφωσης στην αισθητική ιατρική και χειρουργική. Έγινε σύγκριση των εφαρμογών κλασικών μεθόδων πλαστικής χειρουργικής σε συνδυασμό, ή όχι, με laser, ή άλλες συσκευές εκπομπής ενέργειας, παρουσιάστηκαν νέες χειρουργικές τεχνικές στην πλαστική χειρουργική, αλλά και η εφαρμογή των μη χειρουργικών τεχνικών, ή τεχνικών ήπιας χειρουργικής, στην αισθητική ιατρική.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έλαβε χώρα και εμπορική έκθεση, όπου συμμετείχαν οι μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αισθητικής και των συσκευών λέιζερ.

Share.

About Author

Comments are closed.