Kyoto Breast Cancer Consensus Conference 2014: 20-22 Φεβρουαρίου 2014, Κιότο, Ιαπωνία

0

Το συνέδριο εστίασε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, καθώς και στη θεραπεία της νόσου

Ένα από τα σπουδαιότερα συνέδρια στον κόσμο για τον καρκίνο του μαστού πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Κυότο της Ιαπωνίας, το οποίο διοργανώθηκε και διεξήχθη στα διεθνή πρότυπα. Η οργανωτική επιτροπή επεδίωξε και κατόρθωσε να αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο η ποιότητα του συνεδρίου, έχοντας ως απώτερο στόχο την εμβάθυνση στα νεώτερα δεδομένα για τον καρκίνο του μαστού και τη μετάδοση της γνώσης αυτής.

Το θέμα του συνεδρίου επιλέχθηκε πολύ προσεκτικά, ώστε να αντικατοπτρίζει αυτό που ουσιαστικά επεδίωκαν οι διοργανωτές να επιτευχθεί με τη συναίνεση: την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, που είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των ασθενών με πρωτοπαθή καρκίνο του μαστού και που μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες δίνοντας ελπίδα, λαμπρότερο μέλλον και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών αυτών. Έτσι, η «οικοδόμηση» των κατευθυντήριων οδηγιών και η ανάλυση του περιεχομένου τους κατά τη διάρκεια των συζητήσεων εμπλούτισαν και εκπαίδευσαν όλους τους συμμετέχοντες.

Όσον αφορά την επιλογή των ασθενών και τον χρονισμό του φρουρού λεμφαδένα ως προς την αρχική χημειοθεραπεία, ο καθηγητής John Benson της Cambridge Breast Clinic ανέφερε ότι υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η αρχική χημειοθεραπεία μπορεί να τροποποιήσει τους τύπους λεμφικής παροχέτευσης και να προκαλέσει διαφορική υποσταδιοποίηση μεταξύ φρουρών και μη-φρουρών λεμφαδένων. Ως προς τον ιδανικό χρόνο της βιοψίας φρουρού λεμφαδένα σε ασθενείς που λαμβάνουν αρχική χημειοθεραπεία τόνισε ότι, οι απόψεις διίστανται.

Ωστόσο ανέφερε ότι, μεταξύ των πλεονεκτημάτων της βιοψίας του ΦΛ πριν την αρχική χημειοθεραπεία είναι ο μικρότερος κίνδυνος ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος, η ακριβέστερη αρχική σταδιοποίηση των ασθενών, που μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ακτινοθεραπείας μετά από μαστεκτομή, ενώ στα μειονεκτήματα συγκαταλέγεται η απαίτηση για πρόσθετη επέμβαση και η πιθανή καθυστέρηση στην έναρξη της χημειοθεραπείας. Η βιοψία του ΦΛ μετά την αρχική χημειοθεραπεία ενέχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, όπως είναι η μείωση των ποσοστών θετικής ΒΦΛ και, ως εκ τούτου, η ανάγκη για πλήρη λεμφαδενικό καθαρισμό, αλλά αυτό μπορεί να στερήσει από ορισμένους ασθενείς το όφελος της ακτινοθεραπείας μετά από μαστεκτομή.

Άλλα θέματα, που συζητήθηκαν, ήταν η αντιμετώπιση του κληρονομικού καρκίνου του μαστού και ωοθηκών και η προφυλακτική χειρουργική επέμβαση για φορείς μετάλλαξης BRCA. Επίσης, παρουσιάστηκαν πρόσφατα ευρήματα από μεταγραφική έρευνα για την προεγχειρητική ενδοκρινική θεραπεία, αλλά και οι εξελίξεις στις ErbB2 στοχευμένες θεραπείες.

Επιπλέον των παραπάνω, συζητήθηκε ο ρόλος της ραδιοθεραπείας μετά από προεγχειρητική χημειοθεραπεία σε τοπικά προχωρημένο καρκίνο του μαστού, καθώς και το απεικονιστικό σύστημα φθορισμού ινδοκυανίνης, ως εναλλακτική της συμβατικής τεχνικής χαρτογράφησης του φρουρού λεμφαδένα με ραδιενεργό υλικό στον καρκίνο του μαστού. Επίσης, αναλύθηκε η τεχνική OSNA (One Step Nucleic acid Amplification), η οποία ανοίγει μια νέα εποχή στη βιοψία φρουρού λεμφαδένα σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

Share.

About Author

Ιατρικός Συντάκτης

Comments are closed.