70th ANNUAL MEETING OF THE AMERICAN ACADEMY OF DERMATOLOGY

0

16-20 Μαρτίου, Σαν Ντιέγκο, ΗΠΑ

Το ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής δερματολογικής εταιρείας επικεντρώθηκε στις εξελίξεις σχετικά με την θεραπεία του καρκίνου του δέρματος και της ψωρίασης.

> Στο 70ο συνέδριο της αμερικανικής δερματολογικής εταιρείας στο Σαν Ντιέγκο, οι νέες θεραπείες για το μελάνωμα συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των συνέδρων, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, καθώς μετά από 30 χρόνια αδράνειας επιτελέστηκε σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση της πιο επιθετικής μορφής καρκίνου: του μεταστατικού μελανώματος, του οποίου η πρόγνωση μέχρι πρότινος παρέμενε εξαιρετικά κακή, με τη μέση επιβίωση να μην ξεπερνά τους εννέα μήνες. Η πρόοδος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αποσαφήνιση του μηχανισμού ενεργοποίησης της μεταστατικής οδού, μέσω του μεταλλαγμένου γονιδίου BRAF. Από τα δύο νέα φάρμακα που έλαβαν πρόσφατα έγκριση από τον FDA και τον ΕΜΕΑ, η βεμουραφενίμπη, για την οποία έγινε ειδική μνεία στο συνέδριο, είναι ένα από τους στόματος χορηγούμενο σκεύασμα που εμποδίζει τη δράση της μεταλλαγμένης πρωτεΐνες BRAF, η οποία εντοπίζεται στο 50% των ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα και στο 8% των συμπαγών όγκων.
Η ανάπτυξη ενός πειραματικού διαγνωστικού τεστ κατέστησε εφικτή την ταχύτατη και ακριβή αναγνώριση των ασθενών με θετικό στη μετάλλαξη BRAF μεταστατικό μελάνωμα. Έτσι, ο συνδυασμός της στοχευμένης θεραπείας με το διαγνωστικό τεστ επιτρέπει την απόλυτη εξατομίκευση της θεραπείας στους ασθενείς, γεγονός που άλλωστε αποτελεί το υπέρτατο στοίχημα της ιατρικής στη μάχη με τα κακοήθη νοσήματα. Εκτός της στοχευμένης θεραπείας, παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα ενός άλλου φαρμάκου, που ανήκει στην κατηγορία της ανοσοθεραπείας και ενεργοποιεί τα Τ λεμφοκύτταρα, ώστε να σκοτώνουν επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα. Πρόκειται για την ιπιλιμουμάμπη, που ήδη δοκιμάζεται σε κλινικές μελέτες σε συνδυασμό με τη βεμουραφενίμπη, ώστε να επιτευχθεί ακόμα μεγαλύτερη ανταπόκριση στους ασθενείς.

Μετά τον καρκίνο του δέρματος, τη μερίδα του λέοντος στα δορυφορικά τραπέζια, τα συμπόσια και τις διαλέξεις του συνεδρίου της AAD διεκδίκησε η ψωρίαση, που προβληματίζει διεθνώς τους επιστήμονες, καθώς αφενός τα κρούσματα αυξάνονται ανησυχητικά και αφετέρου η νόσος διαθέτει βαρύ κοινωνικό και ιατρικό φορτίο εξαιτίας της συνοσυρότητας που τη χαρακτηρίζει. Πρόσφατα, η ιατρική φαρέτρα ενισχύθηκε με νέα φάρμακα για την αντιμετώπιση της ψωρίασης, από βιολογικές θεραπείες μέχρι και νέα τοπικά σκευάσματα που είναι πολύ πιο φιλικά στους ασθενείς σε σχέση με παλαιότερα προϊόντα. Οι βιολογικές θεραπείες είναι μονοκλωνικά αντισώματα (ενέσιμα και σε μορφή χαπιού) που στοχεύουν επιλεκτικά σε κυτοκίνες, οι οποίες διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην εμφάνιση της νόσου.

Ειδικότερα, η ουστεκινουμάμπη βραβεύτηκε πρόσφατα με το βραβείο Prix Gallen, σαν το καλύτερο βιοτεχνολογικό προϊόν της περασμένης χρονιάς. Αντίστοιχη πρόοδος έχει συντελεστεί και στον τομέα της ψωρίασης της κεφαλής, με την κυκλοφορία στη φαρμακευτική αγορά του πρώτου άνυδρου gel, το οποίο προσφέρει έντονες μαλακτικές ιδιότητες, οπότε δεν χρειάζεται να προηγηθεί η χρήση κερατολυτικού.
Από το συνέδριο της AAD, δεν έλειψαν και οι επιστημονικές ανακοινώσεις σχετικά με τις εξελίξεις στην αισθητική και την επανορθωτική πλαστική χειρουργική. Μεταξύ αυτών ξεχώρισε ένας επαναστατικός τρόπος λιπομεταφοράς, που προσφέρει τη δυνατότητα έγχυσης λίπους σε περιοχές του προσώπου όπως το κάτω βλέφαρου, που απαιτούν λεπτότατους χειρισμούς.
Τέλος, έγιναν ειδικά στρογγυλά τραπέζια για την αξιοποίηση των social networks, όπως facebook και twitter στην ενημέρωση των νέων για την προστασία από τον καρκίνο του δέρματος και τη φωτογήρανση, καθώς και τους κινδύνους από το solarium.

Share.

About Author

Leave A Reply

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.