3ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ

0

9-11 Φεβρουαρίου, Αθήνα

Στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο, που διοργάνωσε στην Αθήνα η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού, με πολλές διεθνείς συμμετοχές δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στους ακρωτηριασμούς, οι οποίοι επιβαρύνουν με υπέρογκες δαπάνες το σύστημα υγείας.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν διακεκριμένες διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια και κλινικά φροντιστήρια με ενεργή συμμετοχή των συνέδρων στοχευμένα σε σύγχρονα επιστημονικά πεδία γύρω από τη φροντίδα του διαβητικού ποδιού, την πρόληψη και την φροντίδα των ελκών, καθώς και την αποφυγή των κοστοβόρων ακρωτηριασμών.
Στην Ελλάδα, όπως αναπτύχθηκε από τους συνέδρους, 30-40.000 διαβητικοί ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ακρωτηριασμού. Ταυτόχρονα, περίπου 120.000 άτομα εμφανίζουν αγγειακά προβλήματα που μπορεί να καταλήξουν σε γάγγραινα, ενώ κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 2.000-3.000 ακρωτηριασμοί, από τους οποίους το 70% μπορεί να αποφευχθεί. Στα στρογγυλά τραπέζια του συνεδρίου αναπτύχθηκαν ενδελεχώς οι οικονομικές παράμετροι των επιπλοκών του διαβητικού ποδιού, που επιβαρύνουν το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία με υπέρογκες δαπάνες υγείας, την ώρα που οι δεσμεύσεις της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθιστούν επιβεβλημένη την περιστολή δαπανών και την εξοικονόμηση πόρων από τον τομέα της δημόσιας υγείας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στους συνέδρους από τους εισηγητές, το ετήσιο κόστος ανά ασθενή με διαβητικό πόδι ανέρχεται στα 6.143 ευρώ, ενώ το κόστος του ακρωτηριασμού κάτω άκρου (κάτω από το γόνατο) ανέρχεται σε περίπου 22.000 ευρώ. Επιπλέον, σύμφωνα με υπολογισμούς του τομέα οικονομικών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, το συνολικό ετήσιο κόστος του διαβητικού ποδιού, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ακρωτηριασμοί, ανέρχεται σε 230 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Όπως καταδεικνύουν σχετικά στατιστικά στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το κόστος της κλινικής θεραπείας επούλωσης των ελκών των κάτω άκρων ανέρχεται μόλις σε περίπου 5.000-7.500 ευρώ ανά ασθενή, ενώ το αντίστοιχο κόστος του ακρωτηριασμού, λόγω του χειρουργείου και της νοσηλείας, εκτοξεύεται στα 23.000-46.000 ευρώ ετησίως. Ταυτόχρονα, από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι η κοινωνική φροντίδα του ασθενούς που έχει υποστεί ακρωτηριασμό, κυρίως λόγω της πρόωρης συνταξιοδότησης και μάλιστα με επιδόματα αναπηρίας, θα κοστίσει στις ΗΠΑ περίπου 46.000- 91.500 ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια, μετά την πραγματοποίηση της χειρουργικής επέμβασης. Σύμφωνα μάλιστα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, εάν καταστεί εφικτή η μείωση των ακρωτηριασμών κατά 50% ετησίως, θα αποφευχθούν δαπάνες ύψους 120.000.000 ευρώ, ενώ με την εντατική παρακολούθηση των ασθενών υψηλού κινδύνου θα εξοικονομηθούν κρατικοί πόροι που ανέρχονται σε 1,5-2,3 εκατομμύρια ευρώ σε ορίζοντα 3ετίας.
Στη διάρκεια του συνεδρίου και κυρίως στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών σεμιναρίων δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και τη φροντίδα των ελκών και στην εκπαίδευση των ίδιων των ασθενών. Επίσης έγινε μνεία στην ανάγκη δημιουργίας περισσότερων ιατρείων διαβητικού ποδιού στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς λειτουργούν μόνο 12 σε όλη την επικράτεια, αριθμός που δεν καλύπτει τις ανάγκες του ενός περίπου εκατομμύριου ελλήνων διαβητικών.

Share.

About Author

Leave A Reply

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.