ESMO 2012 : 28 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου 2012, Βιέννη

0

Με νέο ρεκόρ 16.394 συμμετεχόντων πραγματοποιήθηκε το 37ο συνέδριο της ευρωπαϊκής εταιρείας παθολογικής ογκολογίας, καθιστώντας το συνέδριο το μεγαλύτερο και καλύτερο στην ιστορία του!

Κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών, οργανώθηκαν 140 επιστημονικά και εκπαιδευτικά σεμινάρια, ενώ παρατηρήθηκε εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 30% (από το 2010) του αριθμού των εργασιών που υποβλήθηκαν εκ των οποίων επιλέχθηκαν για παρουσίαση οι 1238.

Το συνέδριο άνοιξε ο καθηγητής Christoph Zielinski, από το ιατρικό πανεπιστήμιο της Βιέννης, σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο. Η πρόεδρος της ESMO καθηγήτρια. Martine Piccart, από το Jules Bordet Institute των Βρυξελλών στην εναρκτήρια ομιλία της επεσήμανε την ανάγκη για ταχύτερη πρόοδο στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου καθώς τα τελευταία στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το 25% του πληθυσμού της δυτικής Ευρώπης αναπτύσσει καρκίνο πριν από την ηλικία των 75 ετών και το 12,5% πεθαίνουν από τη νόσο.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης μια εκτίμηση, που παρουσιάστηκε κατά την έναρξη του συνεδρίου και βασίστηκε σε στοιχεία του 2009 από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας και εθνικά στοιχεία από τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία η θεραπεία του καρκίνου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στοιχίζει περίπου 117 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Παράλληλα, μια πρωτότυπη νέα διεθνής έρευνα αποκάλυψε ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αφήνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ασθενών με καρκίνο να υποφέρουν άσκοπα λόγω της αποτυχίας τους να εξασφαλίσουν στους ασθενείς επαρκή πρόσβαση σε αναλγητικά φάρμακα.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν νέα, ενθαρρυντικά, τετραετή και πενταετή δεδομένα επιβίωσης ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα σύμφωνα με τα οποία το 19% των πρωτοθεραπευόμενων ασθενών που έλαβαν ipilimumab σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική ουσία dacarbazine, ήταν εν ζωή στα τέσσερα έτη, έναντι του 9,6% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία μόνο με dacarbazine.

Ανακοινώθηκαν, επίσης, τα πρώτα στοιχεία από την BRIM7, μια μελέτη προσδιορισμού δοσολογίας φάσης Ib, η οποία αξιολογεί τις δυνατότητες του συνδυασμού της βεμουραφενίμπης με τον αναστολέα MEK GDC-0973, ενώ την ίδια στιγμή πραγματοποιείται μια ακόμα κλινική έρευνα φάσης III για τον συνδυασμό της βεμουραφενίμπης με τον ίδιο αναστολέα.

Η μελέτη φάσης III EMILIA κατέδειξε ότι η υπό έρευνα θεραπεία trastuzumab emtansine (T-DM1) παρατείνει σημαντικά την επιβίωση και μειώνει κατά 32% τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με HER2-θετικό, μη χειρουργήσιμο ,τοπικά προχωρημένο, ή μεταστατικό καρκίνο του μαστού, οι οποίες είχαν προηγουμένως λάβει θεραπεία με τραστουζουμάμπη και ταξάνη.

Έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα της μελέτης COMPARZ, σύμφωνα με τα οποία οι από του στόματος αναστολείς κινάσης pazopanib και sunitinib έδειξαν παρόμοια αποτελεσματικότητα στον έλεγχο του μεταστατικού νεφροκυτταρικού καρκινώματος.

Επίσης, στο ESMO 2012,πραγματοποιήθηκε debate, που εστίασε στο εάν υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία προκειμένου να καθιερωθεί η χρήση της ασπιρίνης για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Share.

About Author

Ιατρικός Συντάκτης

Leave A Reply

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.