ERS ANNUAL CONGRESS 2012 : 1-5 Σεπτεμβρίου, Βιέννη, Αυστρία

0

Στο πολυπληθές συνέδριο ERS Annual Congress 2012 παρουσιάστηκαν έρευνες που αφορούν σε όλο το φάσμα της πνευμονικής λειτουργίας

Σύνεδροι από 100 χώρες έλαβαν μέρος στην μεγαλύτερη συνάντηση για το αναπνευστικό σύστημα στον κόσμο προκειμένου να παρακολουθήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην ειδικότητά τους από προσωπικότητες που πρωτοπορούν στον χώρο, μέσω μαθημάτων, εργαστηρίων, συμποσίων και σεμιναρίων.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν έρευνες για τις επιπτώσεις ασθενειών, υλικών, δραστηριοτήτων αλλά και φυσικών φαινομένων στη υγεία του ανθρώπου, μέθοδοι για τη διάγνωση πνευμονικών νόσων και νέα φάρμακα για την αντιμετώπισή τους.

Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε έρευνα για την υπνική άπνοια, η οποία κατέδειξε τη σοβαρότητα της νόσου,  καθώς συσχετίστηκε με αυξημένη θνησιμότητα από καρκίνο, ενισχύοντας παλαιότερα ευρήματα που τόνιζαν τη σχέση μεταξύ βαριάς μορφής υπνικής άπνοιας και καρκίνου.

Επισημάνθηκε ότι υπάρχει αύξηση στον αριθμό των μη καπνιστών που διαγιγνώσκονται με μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με νέα ευρήματα. Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι υπάρχει αύξηση του αριθμού των γυναικών που διαγιγνώσκονται με την πάθηση. Για τους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του πνεύμονα στους μη καπνιστές δεν υπάρχει επάρκεια στοιχείων, αν και πρόσφατα ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε ότι τα καυσαέρια από τους κινητήρες ντίζελ είναι αιτία της νόσου.

Μια άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε έχει βρει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο μαραθώνιος θα μπορούσε να προκαλέσει πνευμονικό οίδημα. Όμως, παρά τις αυξανόμενες αποδείξεις της σχέσης μεταξύ εντατικής άσκησης και πνευμονικού οιδήματος, οι ειδικοί εξακολουθούν να διαφωνούν για το αν οι δύο παράγοντες σχετίζονται.

Επίσης, έρευνα που αφορούσε στις επιπτώσεις της έκρηξης του ηφαιστείου της Ισλανδίας στην υγεία των ανθρώπων επιβεβαίωσε ότι υπάρχει αντιστρόφως ανάλογη σχέση απόστασης και επιπτώσεων.

Στο συνέδριο επισημάνθηκε ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες διερεύνησης της αναπνευστικής υγείας των ατόμων άνω των 85 ετών, μετά από παρουσίαση έρευνας που έδειξε ότι σ’ αυτούς τους πληθυσμούς υπάρχει υψηλή επιβάρυνση της αναπνευστικής λειτουργίας. Περαιτέρω αξιολόγηση αυτού του μοναδικού συνόλου δεδομένων θα επιτρέψει στους ειδικούς να εξετάσουν αν και κατά πόσο αυτό οφείλεται στην υγιή γήρανση των πνευμόνων και κατά πόσο σε νόσους των αεραγωγών.

Επίσης, παρουσιάστηκε έρευνα που εξέταζε γιατί ορισμένοι καρκίνοι του πνεύμονα δεν εντοπίζονται από τις ακτινογραφίες και αποκάλυψε ότι αυτό οφείλεται είτε σε ανθρώπινο σφάλμα , είτε στο ότι ο καρκίνος δεν είναι ανιχνεύσιμος με τη συγκεκριμένη τεχνική, είτε επειδή ο καρκίνος αναπτύσσεται υπερβολικά γρήγορα. Οι συγκεκριμένοι καρκίνοι ήταν σε προχωρημένο στάδιο όταν διαγνώσθηκαν και ήταν συχνότερα μικροκυτταρικοί καρκίνοι και σπανιότερα αδενοκαρκίνωμα, με πιο συχνή την εμφάνιση στους άνδρες και σε αυτούς με ιστορικό καπνίσματος. Τέλος, παρουσιάστηκαν στοιχεία για την ασφάλεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου, σύμφωνα με τα οποία το εν λόγω προϊόν προκάλεσε σε όλους τους συμμετέχοντες άμεση αύξηση της αντίστασης των αεραγωγών για 10 λεπτά, γεγονός που υποδεικνύει άμεση βλάβη μετά τη χρήση. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτή η βλάβη έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις.

Share.

About Author

Ιατρικός Συντάκτης

Leave A Reply

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.